Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia julkaisi N97:lle puhelimen muistia vapauttavan työkalun

17
Markus Lehtiniitty

Nokia julkaisi N97:lle puhelimen muistia vapauttavan työkalun
Nokia on julkaissut Symbian-puhelinten lippulaivamallilleen N97:lle puhelimen muistia (C:-asema) vapauttavan työkalun. Muistin järjestelijä (englanniksi Memory reorganizer) 1.0 -sovellusta jaetaan N97:stä löytyvän Ohjelmiston päivitys -sovelluksen kautta. Työkalun asentamisen jälkeen se löytyy Sovellukset-valikon alta, josta se täytyy manuaalisesti ajaa. Tehtyään työnsä Muistin järjestelijä poistaa automaattisesti itsensä.

Kokoa itse työkalusovelluksella on 52 kilotavua, ja raporttien mukaan sen ajamisen pitäisi vapauttaa tilaa puhelimen muistista useita megatavuja. Työkalu vapauttaa muistia ilmeisesti siirtämällä kotinäytön widget-pienoissovellukset C:-asemalta E:-asemaan, jossa tilaa riittää.
N97:n sisäisen tallennusmuistin kooksi ilmoitetaan 32 gigatavua, mutta kyseessä on E:-aseman massamuisti - käytännössä siis laitteeseen integroitu eMMC-muistikortti. Puhelimen varsinaista muistia, eli C:-aseman tallennustilaa, on N97:ssä laitteen muihin ominaisuuksiin nähden tarjolla aivan liian vähän. Muistin mahdollinen täyttyminen voi johtaa useisiin erilaisiin ongelmiin sekä sekavaan toimintaan.

Aiemmin N97:n muistiongelmia on yritetty ratkaista jo muun muassa merkittävän 20-sarjan ohjelmistopäivityksen yhteydessä. Tuoreimman muistia vapauttavan työkalun jälkeen muistiongelman suhteen ollaan päästy varmasti jo melko lähelle parasta mahdollista korjausta sekä myös hyväksyttävälle ja käytettävälle tasolle. Tosin malliston lippulaivamallilta sopisi tietenkin odottaa parempaa - tuoreemmassa N97 mini -mallissahan puhelin muistia on tarjolla N97-isoveljeä runsaammin.

Nyt julkaistun Muistin järjestelijä -työkalun pitäisi myös vapauttaa RAM-ajomuistia, mikä on myös ollut N97:n osalta ongelmana, tosin hieman pienemmissä määrin verrattuna tallennusmuistin ongelmaan. Ainakaan kaikilla käyttäjillä RAM-muistin osalta uusi työkalu ei ole kuitenkaan tuonut muutoksia.

Liian pieneen puhelimen muistiin liittyvän ongelman ohella N97:n alkupään tuotantoa piinasivat myös kameran linssinsuojukseen ja GPS-paikannukseen liittyneet ongelmat: linssinsuojus naarmutti linssiä ja GPS-paikannuksen toiminta oli epämääräistä. Tuoreemmista N97-malleista ei näitä ongelmia enää löydy, ja sekä mustalle että valkoiselle väriversiolle on huolloilla saatavilla ongelmien korjaamiseen tarvittavat osat - korjauksethan menevät luonnollisesti takuun piikkiin.

Epävirallisten tietojen mukaan N97:lle olisi odotettavissa myös yleinen ohjelmistopäivitys aivan lähiaikoina.

Kommentit (17)

Miko5433
Miko5433

1

Tämä pieni, mutta niinkin oleellinen asia kuin muistin loppuminen C:-asemalta oli ihan käsittämättömän huono peliliike Nokialta. Kyseessähän on tietysti SÄÄSTÖ, mutta tässä asiassa on menty pahasta metsään.

Itse omistan E75 joka on jo yhden kerran asennettu uusiksi koska muisti loppu ja kännykkä sekoili. Mallissa vakiona vapaana ohjelmiston asennuksen jälkeen C:-asemalla huikeat 65 Mb. Uudelleenasennus oli pakko tehdä koska tiedostohallintaohjelma ei paljastanut mikä sitä tilaa vie C:-asemalta, ilmeisesti tietyt tiedostot ja kansiot on piilotettu loppukäyttäjältä.

Vastaa
bloc
bloc

2

Mihin tällaisia eri asematunnuksia oikein tarvitaan? Miksi ei käytetä pelkästään yhtä tallennuspaikkaa kaikelle niinkuin monissa muissa puhelimissa? Nyt ohjelmat pitää hajasijoittaa minne sattuu.

Onko A: ja B: asemat korppuasemia? :D

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

3

@2
Eikös ne yleisesti ole korppu- tai lerppuasemia. ;)

Kai tälläsellä jaolla halutaan pitää käyttöjärjestelmä omasssa osiossaan ja muut toisessa...?

Vastaa
jackoff (vahvistamaton)

4

Vieläkö näissä Nokialaisissa on se ominaisuus, että et pysty lataan isompaa tiedostoa puhelimeen kuin c: aseman vapaa tila?

Vastaa
user (vahvistamaton)

5

> Mihin tällaisia eri asematunnuksia oikein tarvitaan? Miksi ei
> käytetä pelkästään yhtä tallennuspaikkaa

Teknisesti kyse erilaisista musteista, joita käsitellään erilailla. Uutisessa puhutaan muistikortista, ei siellä sillä ihan sellaista muistikortin näköistä palikkaa ole, mutta rajapinnoiltaan sen tyyppistä.

> kaikelle niinkuin monissa
> muissa puhelimissa? Nyt ohjelmat pitää hajasijoittaa minne
> sattuu.

Hyvin monissa puhelimissa on eri muisteja, joillakkin on jopa rajoitettu sitä mihin voi asentaa.

Tiedostonjärjestelmän valinnat myös vaikuttaa, ja tämän tyyppinen pilkkominen tarjoaa joitain etuja, mm. tuon suuren data tilan kohtuu hintaan, samalla kun massamuisti ja OS tila on erikseen helpottaa se datan hallintaa, koneen nollaus ei nollaa data osiota ja päinvastoin

> Mihin tällaisia eri asematunnuksia oikein tarvitaan?

Tuollaisia asematunnuksia ei mihinkään tarvitakkaan ja ne on käyttäjältä usein piilotettukkin, mutta nousevaat usein esiin ja nyt kun tullut tukea useammalle asemalla, mukana lukien etäasemat on ne tullut jopa UIhin näkyviin

Vastaa
veitikka74
veitikka74

6

Tämä muistiongelma taitaa olla ominaisuus suurinpiirtein kaikissa Nokian Symbian-puhelimissa. Pahinta on, että "C-levy" täyttyy, vaikkei käyttäjä levylle edes mitään asentaisi. Itse omistan 5800XM luurin ja laite tuntuu päivitysten myötä aina vaan huononevan! Videokamera on sekoillut alusta saakka, nyt eivät mp4-videotkaan pyöri enää kunnolla, vakioselain on täyttä kuraa ym. Ainoa säädyllinen Nokia-softa, eli sähköpostiohjelma meni maksulliseksi Suomessa. Mikäli laitteelle ei olisi tarjolla muutamaa ulkopuolista ohjelmaa (esim. Opera-mobile-beta ja Symbian-Gmail) saisi laitteella heittää vesilintua. Puhelimena Tube on todella syvältä, esimerkiksi bluetooth-korvanappikantavuus on ala-arvoinen. Käytänkin puhelimena loistavaa 5v vanhaa SE K750i:tä, joka hoitaa hommansa kunnialla ja kamerakin on hyvä. Mielestäni ensi vuodeksi uumoillut halvat Android-puhelimet tulevat kaatamaan Nokian bugiseen Symbianiin perustuvan korttitalon lopullisesti. Ikävää alunperin kotimaisen valmistajan kannalta, mutta kenenkään on turha kiistää, etteikö Nokialla olisi ollut aikaa ja resursseja hoitaa hommaa kuntoon.

Vastaa
nickem
nickem

7

Kävin viime torstaina korjauttamassa noita GPS ja linssin naarmuuntumisongelmia ja sitä valotusongelmaa. Niin ainakin luulin, hämmästyksekseni huomaan ettei tuota valotusongelma ole poistunut. See on vain muuttanut muotoaan, nyt näkyy ymppyrä/kaarevan näköisinä varjoina kuvissa. Eli milloin tähän saadaan korjausta?

Vastaa
OILgame
OILgame

8

6@ Mulla ei ole ainakaan ikinä ollut e90:sessä moista ongelmaa. Osa ohjelmista on asenettu muistikortille (8Gt), mutta suurin osa on puhelimen muistissa (136Mt). Keskusmuisti (128Mt) on kerran päässyt loppumaan, mutta nytkin on yli 50% käytettävissä, kun on opera ja chat päällä.

Vastaa
user (vahvistamaton)

9

>Ainoa säädyllinen Nokia-softa, eli sähköpostiohjelma meni
>maksulliseksi Suomessa.

Puhelimien sähköpostiohjelmat eivät ole maksullisiksi muuttuneet, nokian yksi maksullinen sähköpostipalvelu on asia erikseen.

Vastaa
et (vahvistamaton)

10

Itellä on loppunut muisti monta kertaa mutta siihen auttaa esim välimuistin tyhjäys ja taas toimii hienosti...eikä tarvi valittaa...

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

11

Onpas kertakaikkisen hienosti toteutettu Nokialla käyttäjäystävällisyys.

Vastaa
otto_o
otto_o

13

Tätä samaa ominaisuutta kaipailisin kyllä omalle N86 8MP puhelimelle, josta myös on C-aseman muisti lopussa ja puhelin siitä itkee. Uudelleen käynnistys auttaa hieman ja selaimen välimuistin tyhjennys. Mutta luulisi, että moiseen ei tarvitsisi turvautua näin laadukkaassa puhelimessa...

Vastaa
Tiimoo
Tiimoo

14

Sama vika itselläni N86 8mp. Muistia reilu 10mt jäljellä. Puhelin alkaa valittaa kun on alle 4Mt tallella. Kyllä tuo muisti itselleni riittää enkä ole mitään muisteja tyhjennellyt... Mutta kivahan sitä olisi vähän saada tyhjäksi. Se on täynnä kaikenlaista "piilotavaraa" mikä ei näy missään. Mutta onhan siellä muistissa ovi maps 3 ja n-gage sovellukset jotka vie 17mt. Yleensähän päivityksissä vapaututetaan muistia, koska saadaan se softa "puristettua" pienempään tilaan, sitä siis odotellessa.

Vastaa
Jarkka_64
Jarkka_64

15

Eikö nyt kukaan osaa kertoa rautalankamalilla miten saa vapautettua n97 c:asemasta muistia. Manuaali on perseestä ja kukaan täälläkään ei näemmä osaa antaa yksiselitteistä ohjetta, kommentteja kirjoitellaan kyllä ihan kuin kaikkitietävät oraakkelit...

Vastaa
Defaultti
Defaultti

16

Juuri päivittelin oman puhelimeni, jossa oli c-asemalla tilaa enää noin 600kt. Ensin käytin sitä nokian omaa softan järjestelijää, ja tilaa tuli 12.8megaa. Päivitin myös puhelimen ohjelmiston viimeisimpään ja nyt on tyhjää. 19.7megaa.
Minulla auttoi tuo....

Vastaa
nokia n97 käyttäjä (vahvistamaton)

17

Elikäs ihan tällaisella asialla lähin kyselemään, kun mulla on nokia n97 32gb mutt puhelimen oma muisti loppuu kesken olisko mitään mahollisuutta siirtää massa muistilta puhelimen muistille lisämuistia ja jos on niin miten?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja