Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Näin Nokia N900:aa ja Maemoa tulisi parantaa

6
Markus Lehtiniitty

Näin Nokia N900:aa ja Maemoa tulisi parantaa
Nokian ensimmäinen myös puhelinominaisuuksilla varustettu Maemo-käyttöjärjestelmän laite, N900, on nyt ollut markkinoilla jo jonkin aikaa. Yhtään käyttöjärjestelmän ohjelmistopäivitystä ei laitteelle vielä sen markkinoilletulon jälkeen ole julkaistu. Aiemmin ensimmäistä päivitystä odotettiin saapuvaksi vielä vuoden 2009 puolella, joten Nokialla on neljä päivää armonaikaa, jos päivitys on tulossa aikataulussaan. Mutta miten N900:aa ja sen Maemo 5 -käyttöjärjestelmää tulisi parantaa?

Törmäsin pari päivää sitten My Nokia Blog -nimisen blogin kattavaan ja omasta mielestäni erittäin hyvään läpikäyntiin toivottavista N900-parannuksista - "ohjelmistopäivitysten toivomuslistaan". Voin lämpimästi suositella artikkelin lukemista kaikille N900:sta ja Maemosta kiinnostuneille - tässä alla tarkoituksena on nostaa erikseen esiin vain muutama mielenkiintoinen pointti parannusehdotuksista.
Suuri osa N900:n ja Maemon tämänhetkisistä puutteista on ollut esillä jo aiemmissa N900-testiartikkeleissamme. Näistä perustavanlaatuisimpia ovat esimerkiksi koko käyttöliittymän laajuinen pystynäyttötila, Ovi Maps -karttasovelluksen rajoittuneisuus, puhelinkäyttöön liittyvät ongelmat sekä esimerkiksi MMS-multimediaviestien tuen puute.

Mielenkiintoisia rajatumpia parannusehdotuksia kuitenkin löytyy myös:

Työpöydät: N900 tarjoaa nykyisin neljä erillistä työpöytää, joiden välillä siirrytään sivusuunnassa pyyhkäisemällä. Tämä on sinällään ihan hyvä toteutus, mutta myös myös toisenlainen mahdollinen malli on olemassa. Työpöytiä voisi olla tarjolla korkeintaan viisi kappaletta, jolloin olisi yksi "keskustyöpöytä", jolta voisi siirtyä joka suunnasta löytyville "lisätyöpöydille". Tämän ratkaisun etu olisi, että tuolta keskeltä sijaitsevalta työpöydältä pääsisi yhdellä liikkeellä kaikille muille työpöydille. Toisaalta samalla heikkoudeksi muodostuisi siirtyminen sivuilta löytyvien työpöytien välillä - aina joutuisi kiertämään keskustyöpöydän kautta. Tosin tämäkin olisi ratkaistavissa, mutta systeemistä tulisi sitten jo luultavasti liian monimutkainen. Itse asiassa tulevassa Maemo 6:ssa ollaan menossa hieman tämän ehdotuksen suuntaan, mutta jopa vielä pidemmälle: ei ole kuin yksi suuri saumaton työpöytä, jota voi tarkastella pyyhkäisemällä eri kohdista.

Videopuhelut: Tämä on yksi osa-alue, mikä korostaa N900:n tietynlaista keskeneräisyyttä erittäin hyvin. N900:sta nimittäin löytyy näytön vierestä etupuolelta videopuheluihin pääasiassa tarkoitettu kakkoskamera, mutta sitä ei vielä toistaiseksi hyödynnetä mitenkään - N900 ei siis tue videopuheluja, vaikka raudasta täydet valmiudet siihen löytyisivätkin. Korjaus tähän on varmasti tulossa joskus, mutta silti tämä on vastaavanlaisen radio-casen ohella yksi "hauskimmista" N900:n puutteista.

Näytön kirkkauden helpompi säätömahdollisuus: Tämäkin on oikeastaan ongelma, johon löytyy jo ratkaisu kolmannen osapuolen sovelluksen avulla, mutta on toisaalta asia, jonka soisi olevan ratkaisu jo alusta alkaen. Ainakin itse olen N900:n kanssa kokenut muita puhelimia suurempaa tarvetta näytön kirkkautta - yleensä pidän sitä täysillä, mutta joskus pimeässä tai parempaa akunkestoa tavoiteltaessa näytön kirkkautta haluaa laskea. Joka kerta Asetukset-valikon kautta tämä olisi liian hankalaa, mutta onneksi yläpalkista pudotettavissa olevaan tilavalikkoon integroituva kolmannen osapuolen kehittämä Simple Brightness Applet korjaa ongelman oikeastaan täysin.

Helpompi pääsy työpöydälle: Edellä mainitun artikkelinkin ykköskohtana oleva ongelma on myös omasta mielestäni Maemon käyttölogiikan ehdottomasti suurin kompastuskivi. Jos N900:ssa on sovelluksia auki, niin vaatii työpöydälle siirtyminen joko yläkulman painikkeen yhtä pitkää painallusta tai yhtä painikkeen painallusta ja yhtä painallusta "tyhjään" alueeseen avointen sovellusten Kojelauta-näkymässä. Mielestäni työpöydälle pitäisi päästä yksinkertaisemmin - itse ratkaisisin tämän tulevissa Maemo-laitteissa omalla fyysisellä työpöydälle vievällä näppäimellä. Muita ratkaisujamallejakin toki löytyy, eivätkä kaikki edes välttämättä pidä tätä suurena ongelmana.

Yllä tuli nyt lähinnä kirjoitettua N900:aan ja Maemoon kaivattavista parannuksista. Varmuuden vuoksi ja väärinkäsitysten välttämiseksi täytyy kuitenkin vielä lopuksi todeta, että N900 ja Maemo 5 ovat jo nykyasussaan erittäin mukava kokonaisuus, ja suurin osa tämänhetkisistä puutteista johtuu yksinkertaisesti alustan kehityksen keskeneräisyydestä. N900 ja Maemo 5:hän edustavat vasta neljättä askelta viidestä Nokian Maemo-tiellä - valmista tulee seuraavan sukupolven Maemo 6 -laitteen myötä joskus (vajaan) vuoden kuluttua.

Kommentit (6)

kolzzu
kolzzu

1

Itse latasin puhelimeeni ohjelman, jonka avulla puhelimen kameranäppäintä painamalla (silloin kun linssinsuojus on kiinni) pääsee dashboard-näkymään. Toimii mielestäni hyvin.

Sen sijaan mitä kaipaisin tulevalta päivitykseltä kenties eniten, olisi tuki tehdä lisää "ääniprofiileita" - nyt käytössä ovat vain Yleinen ja Äänetön. Käyttöä olisi vielä yhdelle profiilille, koska joissain tilanteissa ei saisi kuulua edes värinähälytystä, mutta puhelinta ei silti viitisisi kokonaan sulkea.

Ensimmäisten kokemusten perusteella oikein hyvä puhelin!

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

2

tarkentaisitko onko nokia on jossain luvannut päivitysversion tämän vuoden aikana vai joku on keksinyt laittaa liikkeelle huhun päivitysversion tulosta?

Vastaa
LaruX (vahvistamaton)

3

Joulukuun firmware update on luvattu jo aikojen alussa, tarkkaa viestiä en nyt hetimiten kyennyt löytämään.

Itselleni on yhdentekevää tuleekos päivitys tammikuun puolella vai keskiviikkona 2009. Tärkeämpää on se, että Nokia tekee KERRANKIN asiat oikein: julkaisee vähemmän rautaa (yksi maemo laite 2010), mutta kehittää enemmän softaa. Odotana hyvin paljon seuraavalta firmware-päivitykseltä - puhelin ei todellakaan ole bugiton kampe.

Asiasta on käyty/käydään keskustelua talk.maemo.org -foorumilla:
http://talk.maemo.org/showthread.php?p=441770#post441770

Vastaa
bfr
bfr

4

Tuo työpöytähommahan olisi helppo ratkaista. Sen sijaan että siirrytään pöydältä toiselle, pöytiä skrollataan sivu tai pystysuunnassa vetosuunnasta riippuen. Ikäänkuin kaksi "liukuhihnaa". Näin pysytään aina keskellä ja miltä hyvänsä pöydältä pääsee toiselle. Pöydän reunoille sitten pienet merkit mistä suunnasta löytyy mitäkin jotta pysytään kartalla.

Toinen vaihtoehto olisi se että pöydällä ei varsinaisesti liikuta, vaan ylhäältä löytyy aina pöytä 1, vasemmalta pöytä 2 jne. oltiin missä hyvänsä.

Vastaa
msly
msly

5

@1.

Juu, lisää profiileita ja ajastukset mukaan lienee myös yksi yleisimpiä toiveita.

N900:ssa kuitenkin Äänetön-profiilin värinää saa vaihdettua hyvin nopeasti tuon tilavalikon kautta. Oikeastaan aivan yhtä nopeasti kuin profiilia ylipäätäänkin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja