Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Silmäys Nokian palveluihin - mistä ongelmat johtuvat?

8
Markus Lehtiniitty

Silmäys Nokian palveluihin - mistä ongelmat johtuvat?
Nokian tällä hetkellä toteutettavan strategian ydin on laajentuminen pelkästä laitevalmistajasta yhä enemmän myös palvelujen sekä laitteista ja palveluista muodostuvien ratkaisujen toimittajaksi. Nokia ei ole kuitenkaan palvelupuolella päässyt juurikaan loistamaan menestyksellään ainakaan toistaiseksi.

Mutta miksi Nokia ei ole onnistunut luomaan suuria menestyspalveluita? Olennainen syy lienee Nokian palveluiden tasossa, joten edellistä kysymystä parempi kysymys onkin, että miksei Nokia ole onnistunut luomaan hyviä palveluita. Tähän joku voisi vastata, että "Nokia ei ole historialtaan ohjelmistoyhtiö, joten se ei vain osaa", mutta ongelman järkevän tarkastelun kannalta pitää mennä syvemmälle asiaan.

Viime aikoina yksi näyttävimmistä Nokian epäonnistumisista palvelupuolella on ollut jo toistamiseen pettänyt N-Gage. Nokia ei onnistunut luomaan pelialustastaan itselleen uutta menestystarinaa, vaan toimintaympäristön muuttuessa päätti tappaa N-Gage-palvelun. All About Symbian -sivuston Ewan Spence tarkasteli N-Gage-saagan Nokialle tarjoamia oppeja palvelun tappoilmoituksen aikoihin marraskuussa. Symbian-Guru-sivuston Ricky Cadden puolestaan summasi Spencenkin pääajatuksen tiiviimmäksi väitteeksi: Nokia ei onnistu luomaan hyviä palveluita, koska palveluihin sovelletaan samaa kehitysmallia kuin puhelimiin.


Sekä Spencen että Caddenin mielestä Nokia epäonnistuu palveluissaan, koska se ei kehitä niitä alun jälkeen tarpeeksi. Nokian useiden palvelujen takana on ollut hyvä ajatus, visio, mutta toteutus on lopulta jäänyt puolitiehen. Jos asiaa ajattelee, niin juuri näinhän on Nokialle käynyt. Syy, miksi Nokia ei palveluihin puolestaan panosta johtuu Spencen ja Caddenin ajatuskulun mukaan puhelinlaiteliiketoiminnan toimintamallin kopioimisesta palvelupuolella, vaikka siellä pitäisi toimia täysin erilaisella mallilla. Uudet puhelimet ovat markkinoilla vain korkeintaankin pari vuotta, kun taas palvelujen pitäisi kehittyä useampien vuosien ajan.

N-Gagen ohella Nokian epäonnistuneiden palvelujen listaan voi huoletta lisätä myös Ovi Sharen, jonka kehitys on käytännössä laitettu jäihin, Ovi Filesin, joka muutettiin maksuttomaksi sekä myös unohdetun Ovi-synkronoinnin. Comes with Musicikaan ei ole menestynyt varmastikaan odotusten mukaisesti, ja Ovi Storen osalta Nokia oli ja on pahasti myöhässä. Toisaalta on Nokialla myös onnistuneempia palveluja - näistä tärkeimpänä Ovi Mapsina nykyisin tunnettu karttasovellus ja -palvelu. Senkin liiketaloudellista menestystä kuitenkin tulee jatkossa uhkaamaan Googlen tarjoama ilmainen navigointi.

Mielenkiintoista Nokian palvelumenestystä arvioitaessa on myös se, että vaikka palvelujen taso ei varsinaisesti vaikutakaan, niin Nokia näyttäisi silti yltävän käyttäjämäärätavoitteisiinsa. Nokian päätavoitteet palveluliiketoiminnan osalta ovat kahden miljardin euron liikevaihdon ja 300 miljoonan käyttäjän saavuttaminen vuonna 2011. Tämän vuoden loppuun asetettu välitavoite käyttäjien määrästä on 80 miljoonaa, ja se tultaneen saavuttamaan (jo joulukuun alussa käyttäjiä oli yli 70 miljoonaa). Nokian palvelujen käyttäjämäärä on kuitenkin joutunut myös spekulaatioiden kohteeksi - esimerkiksi taskussa.fi-blogissa on ansiokkaasti kommentoitu asiaa. Nokian ilmoittamaan 70 miljoonaan käyttäjään on yksittäisten palvelujen käyttäjämääriä arvioimalla erittäin vaikea päästä.

Myös Nokian palveluillaan kerryttämä liikevaihto vaikuttaa suhteellisen suurelta verrattuna palvelujen "ulkoisesti näkyvään" menestykseen. Tähän löytyy kuitenkin oiva selitys puhelinten myyntipakkauksiin liitettävistä palveluista - navigointilisensseistä, musiikkikappaleiden latauksista ja niin edelleen - jotka lasketaan arvonsa mukaan Nokian palveluliikevaihtoon. Itsenäistä liikevaihtoa palvelut siis synnyttävät itsessään vähemmän, mutta tätä ei pidä nähdä kuitenkaan negatiivisena asiana. Jatkossa laitteista ja palveluista muodostuvien ratkaisujen luomisesta pitäisi kasvaa yhä merkittävämpi asia Nokialle. Nokian täytyy kuitenkin oppia panostamaan pitkäjänteisemmin palveluihinsa, joita se tukee lyhyemmällä aikavälillä uusiutuvilla laitemalleilla, kun nykyisin molempia kehitetään lyhyellä tähtäimellä ja laitteet tukevat palvelupuolta.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (8)

Anonyymi käyttäjä
Heikki K (vahvistamaton)

1

Palvelut kännykkään on eri hankala juttu, koska ei tiedetä. millainen palvelu siihen pitäisi laittaa. Koskee kaikkia valmistajia.

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

2

Poistin OVI suiten koska se vaati liikaa tietokoneeni resursseja: aina päällä ja aina internetissä. Kotona on vajaan 1/2MB adsl linja ja linja oli aina tukossa. Nyt Nokia tarjoaa OVI suite kakkosta... mitävarten?
Käytän N97 miniä ja kotona on Win XP ja vaikka hitaasti, PC suite tunnistaa puhelimen. Ei kuitenkaan aina mutta silloin kun se ei toimi suoraan, annan Nokia Software updaten etsiä luurin ja sen jälkeen PC Suitekin on mukana.
Hei mutta sitten PC Suite ei toimikaan Windows 7 kanssa! Toimistossa mulla on Windows 7, siellä joudun valitsemaan USB modena "Mass Storagen". PC suite heittää vaan että "incompatible software in use" :(
Kun joskun käyn OVI kaupassa siellä ei ole mitään uutta / kivaa. OPERA 10, google mobilen, Shazamin ja teemat olen hakenut omilta sivuiltaan tai esim mobile9.com:ilta
Paitsi Nokian omia päivityksiä muuta en ole ladannut Nokialta koskaan. Jaa, käytän Ovi Emailia mutta sitäkin Gmailin ja muiden mukana...
Miksi OVI ei toimi, mielestäni siksi koska sitä ei tarvitse. Muualta saa samat ohjelmat ja laajemmat valikoimat ilmaiseksi ja jopa helpommin. Nokian kehittämät ohjelmat ovat kömpelöitä, niitä on useampia ja ne tekee samoja asioita yhtä vaikeasti. Apple on pakottanut ostajat käyttämään yhtä ainoaa ohjelmaa, joka on jopa aika hyvä ja Storesta löytyvät kaikki ne ohjelmat joita voit käyttää puhelimessasi. Espanjassa saisit iPhone 3G-S, 29 eur/kk liittymällä Movistarilta. Ei hassumpi vaihtoehto :D
Hyvää Joulua!

Vastaa
akse
akse

3

Njaa a. Nyt ku miettii ni ei tuu juuri muuta palvelua mieleen ku maili palvelut, joita tarttis. Niitäkin on ilmasia jo niin paljon tarjolla, et jos puhelimestaa löytyy maili ohjelma niin se riittää.

Ihan hyvä et Nokia vaihtaa linux ja open source pohjaiseen maemoon ni voi muut tehä sitä softakehitystä niitten puolesta.

Vastaa
jii0
jii0

5

Ihan hyvä et Nokia vaihtaa linux ja open source pohjaiseen maemoon ni voi muut tehä sitä softakehitystä niitten puolesta.
-----

Ihan kiva, mutta kehittäjätyökalut ja dokumentaatio ovat tällä hetkellä todella vaiheessa. Esim. Androidiin verrattuna Nokia on todella paljon perässä tällä rintamalla. Nokian on "pakko" saada esim. Windows-ympäristössä pyörivä SDK, jos toden teolla halutaan saada sovelluskehitys pyörimään.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mikko (vahvistamaton)

6

pitää todeta sen verran että ricky ei oikein ymmärrä miten puhelimia nykyään kehitetään, vaikka kovasti haluaa asiaa kommentoidakin. eivät ne ole kertarysäyksiä vaan evoluutiota. jokaisessa mallissa tulee vähän jotain uutta ja malleja kehitetään rinnakkain siten että yhdessä luurissa on joitain uusia ominaisuuksia ja toisissa toisia. jos jonkin uuden ominaisuuden kehittämisessä tulee ongelmia vastaan niin siinä ei sitten koko malliston kehitys töksähdä. sitten kun uusi ominaisuus on todettu toimivaksi se viedään tuleviin uusiin malleihin. saman aikaisesti putkesta on tulossa seuraava versio ominaisuudesta.

Vastaa
Puppek
Puppek

8

Nokian ohjelmat ovat kautta linjan kömpelöitä, kaatuilevia, raskaita ja silti liian yksinkertaisia.

- PC-Suite on parempi kuin uudempi Ovi-Suite. Itse huomasin, että Ovi-Suite tarvitsee neliydinprossun ja 6 gigaa muistia, että tietokoneella voi tehdä samalla muutakin kuin tuskailla Oven kanssa.

- Nokia Music (player?) ei sisällä kuulema yhtään mitään, miksi ottaisin sen käyttöön. Oikeastaan se sisältää varmaan vähemmän ominaisuuksia kuin kilpailijansa. Hirvittää ihan ajatus paljonko se vie tehoja ominaisuuksiinsa nähden.

- Ovi Files toimi mielestäni hyvin, mutta selaimen kautta se oli liian kömpelö käytettävä. Helpompi olisi ollut clientti 5800:seen ja sitten yhdistäjä-ohjelma tietokoneella päällä.

- Ovi Maps pistää hermot koetuksella vinkumalla aina maksullisesta vaihtoehdosta. Yritän vain päästä perille.

- Ovi Storen valikoima on vieläkin köyhä.

- Symbian vaikuttaa bugiselta ja hitaalta.

- Nokia ei panosta puhelimiinkaan: puhelin on vanhentunut jo myyntiin saapuessaan ja vuoden päästä Nokia sen unohtaa eikä tarjoa päivityksiä, vaikka raudaltaan luuri olisi sama kuin uudemmat mallit.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja