Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Tässä ovat vuoden 2009 parhaat Nokia-laitteet ja -palvelut

11
Markus Lehtiniitty

Tässä ovat vuoden 2009 parhaat Nokia-laitteet ja -palvelut
Vuosi 2009 alkaa lähestyä loppuun. Nokialle kyseessä oli melko vaikea vuosi kokonaisuudessaan, mutta myös vaikeaan vuoteen mahtui paljon hyviäkin uusia laitteita sekä tärkeitä palvelujulkistuksia. Nokian oma Nokia Conversations -blogi on joulukuun aikana kysellyt lukijoidensa mielipiteitä Nokian vuoden 2009 parhaasta laitteesta sekä parhaasta palveluista, kuin myös parhaimmista Nokiaan liittyvistä ohjelmista ja sovelluksista.

Nokia Conversationsin tulokset ovat nyt tässä: vuoden parhaaksi laitteeksi äänestettiin ylivoimaisesti Nokia N900, parhaan palvelun tittelin jakoivat tasatuloksella Ovi Store -sisältökauppa ja Ovi Maps -karttapalvelu, minkä ohella parhaimmaksi Nokia-sovellukseksi valittiin Twitterin käyttöön tarkoitettu kolmannen osapuolen Gravity-sovellus.
Laitekategorissa N900:n parhaaksi valitsi jopa 59 prosenttia äänestäjistä. Kakkossijalle sijoittunut Nokia E72 ja kolmossijalle yltänyt Nokia N97 mini jäivät kymmenen ja yhdeksän prosentin ääniosuuksillaan todella kauas taakse. N900:n hyvyydestä voidaan toki aina kiistellä sen Maemo-alustan tietynlaisen keskeneräisyyden vuoksi, mutta joka tapauksessa N900 oli loppupeleissä selkeän enemmistönkin mielestä Nokian paras laitejulkistus vuonna 2009.

Palvelukategoriassa Ovi Store oli vuoden ehdottomasti tärkein julkistus, mutta toisaalta Ovi Maps säilynee yhä Nokian palveluista toimivampana. Molemmat keräsivät itselleen 23 prosenttia annetuista äänistä. Kolmospaikan parhaan palvelun kisassa valtasi muun muassa helpon push-sähköpostin mukanaan tuova Nokia Messaging -viestintäsovellus. Nokia Messagingiin tullaan lisäämään sähköpostin ohella myös pikaviesti- ja yhteisöpalvelutoiminnot, mutta näiden osalta ollaan vielä valmista versiota edeltävässä beetatestivaiheessa.

Parhaaksi Nokia-sopvellukseksi ylsi 27 prosentin äänimäärällä Gravity-Twitter-sovellus, johon on lisäominaisuutena tuotu tuki myös Google Readerille. Kakkospaikka meni tässä kategoriassa Nokia Photo Browser -ohjelmistolle. Vuoden 2009 kolmanneksi parhaaksi sovellukseksi äänestäjät nostivat 15 prosentin äänimäärällä Nokia Ovi Suite 2.0 -hallintaohjelmiston.

Mennyt vuosi jää Nokian historiaan vaikeana vuotena, jona kuitenkin mahdollisesti luotiin pohja tulevalle menestykselle. Jo nyt Nokialle on ladattu paljon odotuksia ensi vuoden osalta, ja tulee olemaan erittäin mielenkiintoista nähdä, kuinka Nokia tulee suoriutumaan kohtaamistaan haasteista.

Kommentit (11)

Trone (vahvistamaton)

1

Parhaaksi laitteeksi äänestettin vielä suhteellisen raakile Maemo-puhelin ohi kaikkien pitkän kehityshistorian omaavien ja (Nokian toimesta) laajasti hypetettyjen Symbian-puhelinten á la N97.

Parhaaksi palveluksi äänestettiin Applelta kopioitu sovelluskauppa ja karttapalvelu, jossa ei esimerkiksi Google Mapsiin verrattuna ole mitään ihmeellistä. Top3:sta puuttuu siis kokonaan (Nokian toimesta) laajasti hypetetty Comes With Music.

Parhaaksi sovellukseksi valittiin ulkopuolisen tahon tekemän sovellus Twitterin käyttöön. Siis sen samaisen Twitterin, joka vielä hetki sitten kalpeni Jaikun rinnalla. Siis sen samaisen suomalaisen Jaikun rinnalla, joka ei aikoinaan saanut kasvumahdollisuuksia Nokian siipien suojassa. Kakkoseksi tuli Nokian oma sovellus valokuvien katseluun, missä siinäkään ei ole mitään ihmeellistä. Kolmanneksi puolestaan tuli Nokian puhelinten PC-interface!

Eli summa-summarum:

1. Nokian laitepuolen kilpailukyky on heikentynyt, jos ensimmäisen sukupolven Maemo-raakilepuhelin on parempi kuin yksikään vuosikausien kehityshistorian omaava Symbian-puhelin.

2. Nokia ei ole vuosien kohkaamisen ja vakuuttelujen jälkeen edelleenkään pystynyt kehittämään mitään merkittävää palvelubisnestä, jos parhaita palveluita ovat kopioitu sovelluskauppa, geneerinen karttapalvelu ja geneerinen viestittelysovellus.

3. Nokialle ei pahemmin ole saatavilla laadukkaita sovelluksia, joten sovelluskaupan kauttakaan ei ole pahemmin rahoja luvassa.

1+2+3 = Laitepuolet rahavirrat supistuvat, palveluissa ollaan harmaata massaa ja sovelluskaupat hyllyt ovat tyhjiä. Ei hyvältä näytä.

(Voisitteko kuvitella, että Applen parhaaksi sovellukseksi äänestettäisiin Twitter-applikaatio tai iTunes?)

Vastaa
keke (vahvistamaton)

3

btw. eikös tässä ennen uutta vuotta vielä pitänyt tulla se kuvain siitä miten eri puhelinvalmistajien markkinaosuudet on ajan saatossa kehittyneet?

Vastaa
akse
akse

6

Lainaus:

1. Nokian laitepuolen kilpailukyky on heikentynyt, jos ensimmäisen sukupolven Maemo-raakilepuhelin on parempi kuin yksikään vuosikausien kehityshistorian omaava Symbian-puhelin.

Jopa raakileena päihittää lähes kaikki ominaisuuksillaan.

Tuosta kun tekevät vielä parempia versioita samalla konseptilla niin voi olla muilla vähän tekemistä päästä samalle tasolle.

Sovelluskaupat ei kiinnosta ainakaan itteäni. Maemolle varmaan alkaa saamaan ilmaista open source kamaa pikkuhiljaa enemmän ja enemmän. Nyttekin jo pärjäilee noilla normaalin repojen kamoilla.

Vastaa
mniskane
mniskane

7

Ihmettelen vähän tätä "Apple keksi sovelluskaupan" kirjoitusta. Apple teki mobiilisovellusten kauppaamisesta koko kansanhuvia (rajoituksin) ja monta asiaa hienosti (käytettävyyteen, business malliin jne. liittyen), mutta oli niitä mobiiliaplikaatio kauppoja ennen App Storea.

Ottaen huomioon miten aineisto kerättiin (blogin kautta) on mielestäni aika selvää, että tuotteet painottu tonne high end -päähän. Itselleni jäi mieleen viime vuoden tuotteista Nokia 5630 Express Music jota sai operaattori kytkyllä 1.90e/kk 24kk sopimuksella eli hinta reippaasti alle satasen. Mielestäni tuolla tuotteella oli aivan tajuttoman hyvä hinta/laatu suhde. Laite myös pelaa luotettavasti. Olisi ehdottomasti saanut multa maininnan.

Disclaimerina tähän nyt vielä sen verran, että olen ollut innokas Mac mies vuodesta 2001 ja N900 on tilauksessa.

-Make-

Vastaa
Aapeli (vahvistamaton)

8

@1

En ymmärrä tuota jokapaikassa näkyvää jatkuvaa kotimaisen parjaamista. Tuostakin "analyysista" näkyy läpi kyllä minkä merkkisillä laseilla on asioita tulkittu ja kirjoitettu. Silloinkin kun kotimainen on suoriutunut hyvin jonkin uutisen mukaan, suomalainen mollaa omaansa ja vesittää jutun. Liekö kyseessä jokin suomalaisten kulttuuriperimä tyyliin "eihän me niin hyviä olla kuin nuo toiset". Miettikääpä miten suuri vaikutus kyseisellä firmalla on koko Suomen talouteen? Kannattaa pitää mielessä miten paljon se on tuonut hyvää Suomeen ja tuo jatkossakin. Vaikka tällä foorumilla ei varmaan kovin hyvin muistetakaan 90-lukua...

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

9

@8

Ei se vaikuttaisi vaikka Nokia olisi ulkomaalainen. Sitä parjataan eniten sen takia että se on numero 1 vaikkei se nykyisin ole saanut paljon aikaa verrattuna muihin valmistajiin. N900 oli todella hyvä luuri hyvään paikkaan ja toivottavasti jatkossa tulee samanlaisia luureja. Myös E72 luurit on ollut hyviä joten ainakin itselleni näyttäisi siltä että nokia on taas nostamassa asemiaan. N97 jälkeen he tajusivat virheensä symbianian kanssa jne.

Vastaa
Aapeli (vahvistamaton)

10

"Ei se vaikuttaisi vaikka Nokia olisi ulkomaalainen. Sitä parjataan eniten sen takia että se on numero 1 vaikkei se nykyisin ole saanut paljon aikaa verrattuna muihin valmistajiin."

Jos on numero 1, niin miksi parjataan??

1@
"1. Nokian laitepuolen kilpailukyky on heikentynyt, jos ensimmäisen sukupolven Maemo-raakilepuhelin on parempi kuin yksikään vuosikausien kehityshistorian omaava Symbian-puhelin. "

Eli uudet puhelimet ovat aina huonompia kuin vanhemmat?? En ymmärrä logiikkaa...

Vastaa
akse
akse

11

Parjataanhan Microsoftiakin kokoajan.

Paitti nyt win7 jälkeen on näkyny enemmän positiivista palautetta. Toivottavasti Nokialla myös tuo maemo tuo sen uuden positiivisemman kuvan firmasta.

Monissa tapauksissa markkinajohtaja joutuu aina hirmusen syynin alle, josta johtuu se että yleensä negatiiviset asiat tuodaan esille useimmin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja