Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin: näin puhelimet ovat kehittyneet viidessä vuodessa

10
Markus Lehtiniitty

Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin: näin puhelimet ovat kehittyneet viidessä vuodessa
Puhelinvertailu.comin viisivuotisen historian kunniaksi tarkastelemme tänään myös hieman puhelinten kehittymistä viimeisen viiden vuoden aikana.

Puhelinten kehittymistä lienee yksinkertaisinta tarkastella esimerkin voimalla, joten näin teemme. Olemme valinneet tarkastelun kohteeksi Nokian ykköslaitteen vuoden 2004 loppupuolelta ja vuoden 2009 loppupuolelta. Vuodelta 2009 valinta kohdistui tietenkin Nokian tehokkaimmalla raudalla ja tuoreella käyttöjärjestelmällä varustettuun Nokia N900:aan. Vuodelta 2004 valitsimme kommunikaattorin, Nokia 9500 Communicatorin, joka edusti Nokian tarjonnan huippua tuolloin.
Ehkä suurin muutos, ainakin ulkoisesti näkyvissä olevista, joka puhelimissa on viiden viime vuoden aikana yleisesti ottaen tapahtunut on kosketusnäyttöistyminen. Tämä näkyy myös N900:aa ja 9500 vertailtaessa: kun 9500 Communicatorista löytyi jo suurikokoinen näyttö, niin kosketusta se ei vielä tukenut. N900:n näyttöön verrattuna 9500:n näytön muoto on myös epäkäytännöllisempi. Tiukkojen teknisten tietojen perusteellakin näyttötekniikan kehitys on ollut vakuuttavaa: 9500:n 65 536 väriä ja 640x200 pikselin tarkkuus ovat N900:ssa korvautuneet 16,7 miljoonalla värillä ja 800x480 pikselillä.

Kosketusnäyttöistymisellä on ollut vaikutuksensa myös puhelinten rakenteisiin. Kun 9500:ssa vielä jouduttiin turvautumaan avautuvaan kansiratkaisuun, on N900 toteutettu liukukansitekniikalla. 9500:n rakenne vaati puhelimen ulkokuoreen kakkosnäytön, josta on kosketusnäyttöistymisen myötä päästy eroon. Aika on ajanut ohi 9500 Communicatorin vielä edustamasta kommunikaattoreista tyypillisestä rakenteesta.

Puhelinten perustason laitteistoalustan suhteenkin kehitystä on tapahtunut. Sekä 9500 Communicatorissa että N900:ssa käytetään Texas Instrumentsin ratkaisuja. Kun 9500 Communicatorin suorittimesta löytyy vääntöä 150 megahertsiä, niin N900:n ARM Cortex-A8 -perustainen prosessori tarjoilee 600 megahertsiä. Todellisuudessa tehonlisäys on arkkitehtuuriparannusten ansiosta vielä ennemminkin monikymmen- kuin nelinkertainen. RAM-muistinkin määrä on viidessä vuodessa nelinkertaistunut, 9500:n 64 megatavusta N900:n 256 megatavuun. Lisäksi N900:ssa tarjolla on vielä 768 megatavun virtuaalinen RAM-muisti.

Sisäisen tallennusmuistin määrässä kehitys on ollut aivan viime aikoina hurjaa. 9500 Communicatorin 80 megatavun sisäisestä muistista on hypätty N900:n 32 gigatavuun. Lisäksi molemmista löytyy muistikorttipaikka.

9500 oli aikoinaankin ajastaan kenties hieman jäljessä, sillä mukana oli vain GPRS- ja EDGE-tiedonsiirron tuki eikä tukea 3G-verkoille. Tästä johtuen tällä rintamalla ollaan 9500:sta hypätty melkoisesti eteenpäin: kun 9500:n tiedonsiirron maksimivauhdiksi kerrotaan 236,8 kilobittiä sekunnissa, pystyy N900 10,2 megabitin nopeuksiin. WLAN:in osalta N900 tarjoaa IEEE 802.11g -standardin mukaisen tuen, kun 9500 tuki vain 802.11b:tä. Teoreettinen nopeus on noussut 11 megabitistä 54 megabittiin sekunnissa.

Kameran osalta ollaan hypätty 9500 Communicatorin 0,3 megapikselin VGA-kamerasta N900:sta löytyvään viiden megapikselin kameraan ja mukaan on tullut myös muun muassa kuvausvalo ja muita ohjelmistollisia lisäominaisuuksia. Lisäksi kameran osalta N900 on parhaimpia kamerapuhelimia runsaasti perässä, ja tämän hetken parhaimmista löytyykin jo 12 megapikselin kamera.

Pelkkien rautaan liittyvien teknisten tietojen ohella tilannetta tulee tarkistella myös ohjelmistopuolen osalta. Tällä osa-alueella kehitys on myös ollut merkittävää tietyssä mielessä, mutta toisaalta 9500 Communicator oli aikaansa edellä ohjelmistonsa osalta siinä mielessä, että mukana oli jo esimerkiksi ihan kunnoillinen internet-selain. Ohjelmistokehitystä ei voi mitata numeroin, joten yksinkertaisten vertailujen tekeminen on haastavampaa. Hurjaa kehitystä on kuitenkin tapahtunut.

Kokonaisuutena 9500 Communicator oli huomattavasti aikaansa edellä ohjelmistonsa osalta myös yleisesti ottaen ominaisuuksiltaan ja toiminnoiltaan vuonna 2004. Ehkä myös viimeisen viiden vuoden aikana puhelinten kehitys on osaltaan hieman hyytynyt aiempaan verrattuna, vaikkakin koko ajan on eteenpäin menty. Pikku hiljaa raudaltaan laitteista on kuitenkin tullut jo "tarpeeksi" hyviä ja kehitys on siirtynyt ennemminkin ohjelmiston puolelle, jota on vaikeampaa mitata numeroin. Käyttökokemuksen paremmuudessa on aina lopulta kyse mielipiteistä. Voisi jopa väittää, että 9500 Communicator tarjoaisi paremman käyttökokemuksen joissakin toiminnoissa - ja esimerkiksi toimistosovellusten osalta tämä luultavimmin pitää paikkansakin. Uusien asioiden tukea on kuitenkin ohjelmistopuolellekin tullut niin paljon, että monia asioita, jotka nykypuhelimilla ovat mahdollisia, ei vielä vuonna 2004 osattu kuvitellakaan.

Jonkinlaisena yleissääntönä myös puhelinten kehitykseen sopii tunnettu olympiamotto "nopeammin, korkeammalle, voimaakkaammin" ("Citius, altius, fortius"), jota olemme käyttäneet tämän juttumme otsikossakin. Toisaalta sama motto sopii oikeastaan kaikkeen kehitykseen. Mutta saavutetaanko joskus lopullinen huipputaso? Puhelinten raudan osalta voisi uskaltautua pikkuhiljaa jo näin sanomaan. Tämä on kuitenkin vaarallinen toteamus. Kehitys ei lopu ikinä, mutta ehkä jo viiden vuoden päästä puhelin-sana alkaa olemaan unohdettu. Ja vielä pidemmällä tähtäimellä ehkäpä puhelintoiminnot sulautuvat osaksi kehoamme - se ainakin olisi rautapuolen huomattavaa kehitystä.

Kommentit (10)

cyka
cyka

1

Erittäin mielenkiintoinen katsaus.

Kehitystä on ollut ja on mahtavaa arvella mihin päädymme 2014.

Myös itse haluan kiittää Markusta arikkeleistä - ja eikun voimia armeijan puolelle o/

Vastaa
heksa3
heksa3

3

Takapakkia kehitys on kulkenut muutamissa asioissa. Kommunikaattorin kalenteri on paljon n900:sta parempi, kun päivittäiset merkinnät näkyvät samassa näytössä kuin koko kuukauden päivät. Tähän tulee varmaan muutos, mutta lähtökuopissa n900:n kalenteri on huonompi. Kommun näppis tuntuu ruhtinaalliselta verrattuna n900:n hikiseen ja sormet etupaneeliin tökkäyttävään. Vaikka resoluutiota näytössä on enemmän n900:ssa, kirjaimet jatkavat koko ajan kutistumistaan ja useista zoomauskeinoista huolimatta pienet kirjaimet hidastavat lukemista. Kehitys ei ole kehittynyt myöskään akun kestossa. Muilta osin n900 pesee kommunikaattorin mennen ja tullen.

Vastaa
Harri (vahvistamaton)

4

"Kameran osalta ollaan hypätty 9500 Communicatorin 0,3 megapikselin VGA-kamerasta N900:sta löytyvään viiden megapikselin kameraan ja mukaan on tullut myös muun muassa kuvausvalo ja muita ohjelmistollisia lisäominaisuuksia. Lisäksi kameran osalta N900 on parhaimpia kamerapuhelimia runsaasti perässä, ja tämän hetken parhaimmista löytyykin jo 12 megapikselin kamera."

Niin, pikseleillähän se kameran laatu mitataan...

Vastaa
bacard
bacard

5

Harri se on katsos yleinen harhaluulo jota näköjään viljellään myös Puhelinvertailu-sivullakin (valitettavasti).

Vastaa
SanteriO
SanteriO

6

@4 & 5
..artikkelissa viitattaneen mm. samsungin Pixxon12 -matkapuhelimeen, jossa tietääkseni on mm. optiset zoomit yms.
Eli eihän tässä ole puhuttu missään vaiheessa, että pelkkä megapikselien määrä ratkaisee, vai mitä?

Vastaa
cyka
cyka

7

Yleistyyköhän se optinen zoomi? Niin ei ainakaan käyny XenonFlash -kuvausvalolle.

Jälkimmäinen on sääli ku se oli hyvä, ainakin SE kännyissä.

Vastaa
SanteriO
SanteriO

8

eiköhän tuo yleistyne.. saa nähä vaan että milloin.
toisaalta taas puhelimiin on tulossa projektoriominaisuuksia, joten voi olla että ominaisuuden "kumoavat" toisensa niin, että vain toinen voi olla tai sitten lisävarusteena..

tiedä häntä, sehän nähdään tulevina viitenä vuonna :)

Vastaa
terve (vahvistamaton)

9

Niin harmittavan todellista, kun se onki, että kameroita myydään ihmisille Mpixeleillä, mutta eihän tässä jutussa nyt puhuttukkaan kameran laadusta vaan siittä, että ollaan harpattu eteen päin. 2004 tainnu vielä kovin monessa pokkari kamerassa olla 2Mpix enempää ja nykyyään kaikissa 8-12. Eikä mitään järjen häivää :D

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja