Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Puhelinvuosi 2010: älyjännitys kasvaa, onnistuuko Nokia?

16
Markus Lehtiniitty

Puhelinvuosi 2010: älyjännitys kasvaa, onnistuuko Nokia?
Vuosi 2009 on siirtynyt historiaan ja on uuden vuoden aika. Kuten jo aiemmin olen todennut, jää vuosi 2009 kenties historiaan eräänlaisena välivuotena, jolloin mitään mullistavia uutuuksia tai muutoksia ei kohdattu. Vuodesta 2010 saattaa kuitenkin muodostua hyvin erilainen.

Älypuhelinten siirtyminen yhä edullisempiin hintaluokkiin ja osaltaan tätä kautta saavutettu myynnin kasvu tulee varmasti jatkumaan tänä vuonna. Lisäksi kilpailun voisi olettaa yhä tiukkenevan älypuhelimissa, kuten on tapahtunut jo kahtena edellisenäkin vuonna. Tämän vuoden tulevista uudistuksista tiedetään jo jonkin verran. Näitä ovat muun muassa:
  • Heti muutaman päivän kuluttua tullaan kuulemaan ainakin yksi merkittävä uutinen, kun Google julkistaa oman Nexus One -puhelimensa. Suurilla ennakko-odotuksilla ladattu puhelin kuitenkaan tuskin pystyy vaikuttamaan kokonaismarkkinaan kovinkaan merkittävästi, ja ennemminkin jäänee vain yhdeksi uudeksi Android-puhelimeksi.
  • Androidin markkinaosuuden kasvu on myös yksi käytännössä täysin varma asia, jota voi odottaa tältä vuodelta. Lähinnä voidaan kysyä, kuinka korkealle markkinaosuus tulee yltämään. Ylittyykö 10 prosentin raja? Mitä luultavimmin näin tulee käymään. Älypuhelinten käyttöjärjestelmäkamppailussa heikoimmilla ovat Microsoftin Windows Mobile sekä ehkä Symbian, jonka asemaa saattavat kuitenkin parantaa Nokian parantuva kilpailukykyisyys sekä älypuhelinten laajentuminen edullisempiin hintaluokkiin.

  • Yksi puhelinmaailman suurimmista vuosittaisista kysymyksistä tulee luonnollisesti olemaan myös Applen vuotuinen iPhone-uudistus. Ainakaan tällä hetkellä minkäänlaisia viitteitä iPhone-malliston laajentumisesta käsittämään useampia erilaisia malleja ei ole, joten mitä luultavimmin uuden mallin osalta tullaan jatkamaan aiemmilla linjoilla. Parannuksia niin rauta- kuin ohjelmistopuolelle. Kysymys kuitenkin kuuluu, että olisiko Apple mahdollisesti keksinyt jälleen jotain vallankumouksellista? Ensimmäisen iPhonen osalta käyttökokemuksen parantamisen voi laskea tällaiseksi edistysaskeleeksi, ja toisen sukupolven iPhone-ohjelmiston puolestaan App Store -sovelluskaupan. Viime vuonna iPhone 3GS ja iPhone OS 3.0 eivät tarjonneet mitään varsinaisesti todella uutta. Miten käy tänä vuonna? Ja jos Apple ei mullistavia uudistuksia tuo, niin miten käyttäytyy iPhonen suosio? Itse olen taipuvainen uskomaan ennemminkin iPhonen suosion jatkumiseen kuin sen dramaattiseen muutokseen.

  • Nokian osalta tämän vuoden uutiset osaltaan jo tiedetäänkin: asioita pistetään uusiksi kovalla kädellä ohjelmistojen puolella. Symbianin nykyisin kosketuspuhelimissa ongelmallisen käyttökokemuksen on luvattu korjaantuvan tänä vuonna uusien Symbian^3- ja Symbian^4-käyttöjärjestelmäversioiden myötä. Symbianin käyttöliittymään ovat tulossa sen historian suurimmat uudistukset. Toisaalta myös Maemo-puoella on odotettavissa merkittävä uutuus Maemo 6:n myötä, jonka pitäisi tehdä alustasta "valmis". Edullisemmissa puhelimissa Series 40 tulee myös käymään läpi kosketusuudistuksen. Ja Ovi Store aiotaan laittaa uusiksi. Paljon on siis ladattu odotuksia Nokiaan vuonna 2010. Jos kaikki ennustukset käyvät toteen, on Nokialla loppuvuodesta tarjota kasa loistavan käyttökokemuksen tarjoavia Symbian-älypuhelimia sekä erittäin kiinnostava uusi Maemo 6 -laite. Suomen kannalta Nokian onnistumista kannattaa toivoa, mutta saa nähdä miten käy. Muistatteko, mitä Nokia lupasi vuodelle 2009? Älypuhelinmalliston selkeää parannusta - no, kyllähän se paranikin, mutta kilpailukykyisyys kylläkään ei, ainakaan markkinaosuuden laskusta päätellen. Ensi vuonna mielenkiintoista on myös, miten Nokia tulee pärjäämään aiempaa pienemmällä puhelinmallikirjolla.

  • Maailman toiseksi suurimmasta puhelinvalmistajasta Samsungista ei oikein koskaan tiedä, mitä se touhuaa. Tämä koskee myös sen uutta bada-käyttöjärjestelmää, joka vaikuttaa ainakin toistaiseksi vielä hieman sekavalta kokonaisuudelta. Ehkä ensimmäisten bada-puhelinten saapuminen markkinoille joskus kesällä 2010 tuo kuitenkin lisävaloa badan mukanaan tuomista eduista. Samsungin menestyksen voisi olettaa jatkuvan myös tänä vuonna, sillä se on rakentanut itselleen vankan perustan erittäin laajalla puhelinmallistollaan, joka kehittyy suorastaan kiihkeästi.

  • Motorolalta on odotettavissa vuoden 2010 aikana vähintäänkin toistakymmentä uutta Androidiin perustuvaa puhelinta. Ehdottomana tavoitteena on markkinaosuuden kääntäminen jälleen nousun, missä tulisi ehdottomasti onnistua. Tämän hetken näkökulmasta Motorolalla on myös jonkinlaiset mahdollisuudet löytää ainakin osa kadoksissa olleesta menestyksestään takaisin ensi vuoden aikana. Megamenestykseen Motorola ei kuitenkaan tule yltämään, mutta selviytyminen vaikuttaa todennäköiseltä.

Puhelinten tekniikan kehityksen osalta nykyisestä huippupuhelinten viiden megapikselin vähimmäisvaatimuksesta kameran osalta saatetaan hypätä tämän vuoden kuluessa kahdeksaan megapikseliin. Kovinkaan vaikeaa ei ole myöskään arvioida monien ominaisuuksien, kuten GPS-paikannuksen sekä langattoman WLAN-lähiverkkoyhteyden, laajentumista yhä useammista laitteista löytyviksi ominaisuuksiksi. Mielenkiintoista tulee olemaan tänä ja seuraavana vuonna seurata, miten GPS-paikannus- ja navigointiominaisuuksilla varustetut puhelimet tulevat vaikuttamaan erillisten navigaattorilaitteiden suosioon. Tappaako puhelinperustainen laite seuraavaksi tämän erillisen laiteryhmän?

Lisäksi ensi vuodelta voidaan odottaa kahden uuden tekniikan esiinmarssia: ensimmäiset LTE-verkkoa tukevat puhelimet julkistetaanm, ja lisäksi NFC-tekniikalla (Near Field Communication) varustettuja puhelimia voitaneen odottaa markkinoille huomattavasti aiempaa merkittävämmissä määrin.

Aivan edullisimmassa hintaluokassa, joka Puhelinvertailu.comin lukijakunnan enemmistön mielestä lienee hieman vähemmän kiinnostavampi asia, yksi mielenkiintoinen seurattava kohde on edullisimpien mallien hintojen kehitys. Kuinka alas uuden puhelimen hinta voidaan painaa? Nyt ollaan edetty jonnekin 20 euroon, mutta voidaanko tästä mennä vielä alemmas? Kun Nokia marraskuussa 2008 julkisti verottomalta hinnaltaan 25 euron hintaisen 1202-mallin, niin päivälleen vuotta myöhemmin julkistettiin hinnaltaan 20 euron Nokia 1280. Pystytäänkö hintaa vielä tänä vuonna painamaan vitosen verran alemmaksi?

Uskoisin, että vuodesta 2010 tulee muodostumaan kokonaisuutena vuotta 2009 mielenkiintoisempi. Vuosi 2009 toimi eräänlaisena alustuksena tähän vuoteen. Henkilökohtaisesti itse tulen seuraamaan suurimmalla mielenkiinnolla tämän vuoden aikana Nokian suoriutumista. Puhelinvertailu.com tulee kertomaan puhelinmaailman kehityksestä ajankohtaisesti tänäkin vuonna - itselleni tämä jää kuitenkin ainakin toistaiseksi viimeiseksi Puhelinvertailu.comiin kirjoittamaksi artikkeliksini.

Hyvää uutta vuotta 2010 kaikille Puhelinvertailu.comin lukijoille!

Kommentit (16)

mikko (vahvistamaton)

2

ja miten ihmeessä käyttöjärjestelmä jolla on 40% markkinaosuus on vaikeuksissa? ihme titityytä taas.

Vastaa
Xbax (vahvistamaton)

3

@1
Mitä mullistavaa N900 toi puhelinmarkkinoille? Painottaisin sanaa puhelin. Laitetta ei ensisijaisesti markkinoitu puhelimena, vaan mobiilitietokoneena.

Vastaa
jake (vahvistamaton)

4

On se kummallinen tuo ihmisen muisti... ja menneen arviointikin.
Oliko Android-puhelinten ja Maemon tulo Nokian uutukaisessa, N900:ssa mennä vuonna todella vain välivuoden mittainen mitättömyys mielestäsi?

Ja miksi muuten puhelet älypuhelinten vallankumouksellisuudesta pari vuotta sitten?
Mikäs se luuri mielestäsi oli?

Useimmat kun eivät i-luuria älypuhelimeksi kuittaa.
Sehän oli toki valtava uudistus kosketusnäyttönsä ansiosta, mutt älypuhelin se ei oo vieläkään.
Vai onko kosketusnäyttöluuri yhtä kuin älypuhelin mielestäsi?

Vastaa
asfd34134 (vahvistamaton)

5

@4
Useimmat eivät? Onko sinulla jotain tilastotietoa tästä?

Vastaa
Xbax (vahvistamaton)

7

@6
Itse asiassa en. Esimerkiksi Samsung B7610:n voi luokitella aivan samanlaiseksi mobiilitietokoneeksi kuin N900. Kuten myös suurimman osan WM-laitteista. Joten voisitko ystävällisesti kertoa seikkoja, joiden ansiosta sinun mielestä N900 on "mullistava uutuus", etkä vain vastailla ylimielisesti?

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

8

Jos et hahmota mitä mullistavaa avoin käyttis kännykässä tuo niin eipä tilanne kommenttipalstalla selittämällä helpotu.

Vastaa
Xbax (vahvistamaton)

9

Kertakaikkisesti et tunnu itsekään hahmottavan, kun et osaa kertoa niitä seikkoja. Sovellustarjonta on lähinnä säälittävää vielä, kaikenlaisia puolivalmiita räpellyksiä sieltä löytyy.

Vastaa
ramu2000
ramu2000

11

Mitä ihmettä se symbian tuo? monta kotinäyttöö/työpöytää tuskin parantaa symbianii niin paljon että siihen kiinnostuu. Symbianin ohjelmointi on kuulema pain in the ass. Ja sen takia löytyy vaa paskaa koko ovi storesta ja ainoot kiinnostavat ohjelmat maksavat malttaita.

Linuxia kiitos, se kiinnostaa.

Vastaa
iKnow (vahvistamaton)

12

Qt for Symbian luultavasti muuttaa tuon symbbarille koodauksen rasittavuuden.

Vastaa
cyka
cyka

14

@13
Olen itsekin tuota ihmetellyt. Varmaan korkeintaan 5 - 10 sovellusta on sellaista mitä käyttäisi jatkuvasti, tai säännöllisesti.

Mulle on ihan sama onko sovelluksia 20 vai 20 000, kunhan 5 - 10 on hyviä.

Miks oi miks keskustelut menee aina tähän taisteluun. On se sitten iKänny, Androidia tai Nokiaa mitä hypetetään/haukutaan loppuun asti. Asioista voitanee keskustella asiallisesti, pulssi pienemmällä.

Vastaa
Ergopad
Ergopad

15

Ei se Maemon kehittäminen sen suurempaa herkkua ole kuin natiivi S60:sen kehittäminen. Mutta Qt, jonka koodit kääntyvät MOLEMPIIN, on suuri askel eteenpäin softa kehityksessä. Ja tietenkin oma osansa ovat nämä widgetit, jotka ovat vain ohjelmaksi naamioituja html/js nettisivuja ja erittäin helppoja kehittää.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

16

Jos ei linuksiin koodaaminen onnistu niin kannattaa kyllä vilkaista peiliin ja miettiä että tulikohan sittenkään valittua oikea ammatti / harrastus.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja