Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Tässä ovat puhelinmaailman vuoden 2009 parhaimmat, pettymykset, yllättäjä ja lupaus

20
Markus Lehtiniitty

Tässä ovat puhelinmaailman vuoden 2009 parhaimmat, pettymykset, yllättäjä ja lupaus
Vuosi 2009 on jo jäänyt historiaan ja tällä kertaa ollaan siirrytty uudelle vuosikymmenellekin. Puhelinvertailu.com on valinnut viime vuoden parhaan puhelimen, suurimman pettymyksen, vuoden yllättäjän sekä lupaavimman puhelimen. Lisäksi on valittu vuoden 2009 parhain ja heikoin puhelinvalmistaja.

Kokonaisuutena vuosi 2009 jää kenties puhelinhistoriaan jonkinmoisena välivuotena: mullistavia uutuuksia ei tänä vuonna nähty ja homma jatkui monilta osin vuodesta 2008 tutulla tavalla. Vuodelta 2010 on jälleen lupa odottaa suurempia muutoksia.

Pidemmittä puheitta alta löytyvät valintammme edellä mainituissa kategorioissa vuonna 2009:
Paras puhelin 2009 - Apple iPhone 3GS

Menneen vuoden 2009 parhaaksi puhelimeksi Puhelinvertailu.com valitsee Apple iPhone 3GS:n. Tosin on ehkä hieman väärin puhua tässä yhteydessä puhelimesta tai ainakaan Nokian nykyisin viljelemästä mobiilitietokonenimityksestä, mutta iPhone säilytti edelleen asemansa parhaimpana mobiililaitteena, jossa on myös puhelinominaisuudet.

Valitsimme itse asiassa vuosi sitten vuoden 2008 (parhaaksi) puhelimeksi Apple iPhone 3G:n. Syyt valinnalle ovat pysyneet vuoden ajan lähes tulkoon samoina: iPhone on edelleen kilpailijoitaan edellä käyttökokemuksen osalta, minkä ohella iPhone-käyttöjärjestelmän App Store on ehdottomasti myös mobiileista sovelluskaupoista ylivoimaisesti paras niin käytettävyydeltään kuin myös vielä enemmän tarjonnaltaan.

Itselleni on oikeastaan pettymys, että joudumme valitsemaan iPhonen vuoden 2009 parhaaksikin puhelimeksi iPhone 3G:n ja iPhone 3GS:n pienistä eroista huolimatta, mutta minkäs sille tekee. Toivottavasti vuoden 2010 paras puhelin tulee jo joltain muulta valmistajalta - tosin myös vallankumouksellinen uusi iPhone kävisi...

Suurin puhelinpettymys 2009 - Nokia N97

Vuoden 2009 suurimmaksi pettymykseksi puhelinten osalta muodostui Nokia N97. Kyseessä ei kuitenkaan missään nimessä ole vuoden huonoin puhelin, emmekä edes jaa huonoimman puhelimen titteliä, sillä sellaisen valinta olisi jopa parastakin puhelinta vaikeampaa.

Usein sanotaan, että pettymys muodostaa, jos ennakko-odotukset ovat olleet liian suuret. Näin kävi myös N97:lle - Nokian uudelle, pitkään odotetulle lippulaivamallille. N97 julkistettiin jo 2. joulukuuta 2008, mutta markkinoille se saapui Suomessa vasta ensin rajoitetusti 2. heinäkuuta ja viikkoa myöhemmin laajemmin. 7 kuukautta julkistuksesta markkinoilletuloon oli liikaa N97:lle, toisaalta se oli myös liian vähän sillä N97 saapui markkinoille uskomattomien rauta- ja ohjelmisto-ongelmien saattelemana.

Ensimmäinen 10-sarjan ohjelmisto oli käytettävyydeltään melko huono. Syksyllä julkaistu 20-sarjan merkittävä päivitys paransi N97:n käyttötuntumaa erittäin merkittävästi.

Ohjelmisto-ongelmien ohella N97:n alkutaivalta värittivät kameran linssinsuojukseen sekä GPS-paikannukseen liittyneet selkeät suunnitteluvirheet, jotka vaativat mekaanista korjausta - koko runko-osan vaihtoa huollossa. Tarvittavien korjausosien saatavilletuloa saatiin odottaa hyväksymättömän kauan.

Kaiken muun ohella N97:ää vaivasi vielä liian pieni puhelimen sisäinen tallennusmuisti C:-aseman osalta. Muisti täyttyi erittäin helposti, mikä puolestaan johti puhelimen epävakaaseen toimintaan ja useisiin vaikeuksiin, kun C:-asemalle ei voinut tallentaa mitään uutta tietoa. Melko käsittämätön moka tämäkin.

Kokonaisuutena N97 ei jätä muuta vaihtoehtoa kuin valinnan vuoden 2009 suurimmaksi pettymykseksi. Tämän osalta kannattaa kuitenkin muistaa, että linssinsuojukseen ja GPS-paikannukseen liittyvät ongelmat ovat uudemmissa tuotantoversioissa historiaa ja C:-aseman muistiongelmaakin on saatu ohjelmistokikoilla vähennettyä merkittävästi, joten N97 ei ole välttämättä huono valinta tällä hetkellä. Heinäkuussa se sitä oli. Nyt käytettyjä N97:iä saa hyvin edullisesti.

Yllättäjäpuhelin 2009 - Motorola DROID/MILESTONE

Vuoden 2009 yllätyksen järjesti Motorola erittäin vahvalla DROID/MILESTONE-puhelimellaan. Puhelin saapui markkinoille ensimmäisenä Android 2.0 -laitteena, ja osaltaan tämän vuoksi nosti Android-puhelimet uudelle tasolle.

Myös muilta kuin ohjelmisto-osiltaan DROID/MILESTONE vei Android-puhelimia vahvasti eteenpäin muun muassa kameran ja erityisesti näytön osalta.

DROID/MILESTONE:sta yllättävän tekee se, että se on peräisin Motorolalta. Vuonna 2007 yli 20 prosentin markkinaosuudessakin maailman toiseksi suurimpana puhelinvalmistajana käynyt Motorola on luisunut alle viiden prosentin markkinaosuuteen. Tähän nähden uusi huippumalli edusti raikasta tuulahdusta, ja lupausta paremmista ajoista myös Motorolalle.

Puhelinlupaus 2009 - Nokia N900

Jos Nokia N97 kruunattiin vuoden 2009 suurimmaksi puhelinpettymykseksi, niin toisaalta Nokian tarjonnasta nousee esiin myös erittäin lupaava puhelinmalli: Nokia N900. Jos N900 ja sen Maemo-alusta eivät olisi tietyiltä osiltaan keskeneräisiä, niin N900 olisi haastanut Apple iPhone 3GS:n erittäin vahvasti vuoden parhaimman puhelimen tittelikamppailussa.

N900 toi Nokian puhelinmallistoon raikkaan uuden ajan tuulahduksen. Ikääntymisensä myötä jälkeenjääneen ja ainakin toistaiseksi huonosti kosketuspuhelimille sovitetun Symbianin rinnalle.

Raudaltaan N900 on erinomainen laite - tosin jotkin "vanhat jäänteet" kuten resistiivinen kosketusnäyttö ovat vielä mukana, mutta tulevat korjautumaan vuoden 2010 julkaistavan seuraavan sukupolven Maemo-laitteen ja Maemo 6 -käyttöjärjestelmän myötä. Maemo 6:n myötä alustankin pitäisi ikään kuin valmistua, eli sisältää kaikki tärkeimmät siltä odotettavat toiminnot, joista osa vielä Maemo 5:stä uupuu.

Kuten aiemminkin olen todennut, muistuttaa N900 hengeltään vahvasti ensimmäistä Series 60 -alustan puhelinta, Nokia 7650:aa. Samalla tavalla N900:aa ja Maemoa käyttäessä tuntuu kerrankin siltä, että on tekemisissä jonkun uuden kanssa.

N900 on hyvä laite, mutta vasta lupaus jostain paremmasta ,mitä on tulossa vuoden 2010 aikana. Ensimmäisestä Maemo 6 -laitteesta on lupa odottaa todella loisteliasta mobiilitietokonetta.

Paras puhelinvalmistaja 2009 - Samsung

Kokonaisuutena vuoden 2009 parhaimpana puhelinvalmistajana valinta osuu Samsungiin. Sekä menestyksellisesti että mallistollisesti vuosi 2009 jää historiaan Samsungin historian parhaimpana.

Samsungin markkinaosuus kasvoi vuoden 2009 aikana tasaisesti ja joidenkin tietojen mukaan ylitti jo 20 prosentin rajankin. Samsung on siis noussut Nokian ehdottomaksi ykköshaastajaksi maailman puhelinmarkkinoilla. Jatkossa on mielenkiintoista nähdä, onnistuuko Samsung kasvattamaan osuutta, säilyttämään sen vai kohtaako Samsungiakin Motorolan kohtalo, eli 20 prosenttiin yltämiseen jälkeen tuli kova syöksy.

Jos Samsungin tilannetta verrataan Motorolan tilanteeseen muutama vuosi sitten, niin on se paljon parempi. Samsung ei missään nimessä ole vain yhden menestysmallin varassa, vaan Samsungilta löytyy ennemminkin markkinoiden kattavin valikoima erilaisia puhelinmalleja.

Samsungin menestykseen on nostanut sen vahva panostus kosketuspuhelimiin jo vuodesta 2008 ja erittäin vahvasti 2009.

Malliston osalta Samsungin vuosi oli täynnä hyviä menestyksiä. Hintaansa nähden Samsungin mallit tarjoavat paljon, vaikkakin valikoimasta suurin osa perustuu vielä Samsungin omaan suljettuun alustaan eivätkä kyseessä ole varsinaisesti älypuhelimia.

Heikoimmin menestynyt puhelinvalmistaja 2009 - Sony Ericsson

Jos Samsungilla meni viime vuonna hyvin, oli Sony Ericssonin tarina vahvasti erilainen. Kymmenen prosentin markkinaosuuttakin pari vuotta sitten tavoitelleen Sony Ericssonin markkinaosuus putosi vuoden aikana alle viiteen prosenttiin.

Sony Ericssonin on pystyttävä kääntämään kurssinsa, sillä jos markkinaosuuden laskeva kehitys jatkuu jatkossakin voitaneen Sony Ericssonille sanoa hyvästit samalla tavalla kuin BenQ:n ostamalle Siemensin puhelinliiketoiminnalle muutama vuosi sitten.

Myös malliston osalta Sony Ericsson vaikutti vuonna 2009 olleen jollain erikoisella tavalla sekaisin. Sony Ericssson on juuttunut erittäin pahasti vanhojen mallien uudelleenlämmittelykierteeseen ilman mullistavampia uutuusmalleja. Yhtiö on sekoillut myös älypuhelimissa, mutta kenties tänä vuonna suunta on Android-puhelinten myötä vihdoin löytymässä.

Kommentit (20)

iphone4ever (vahvistamaton)

1

Hei,

miksi että vaiha sivustonne nimeä "www.iPhonevertailu.com:iksi" Sopisi nimittäin paremmin.

Vastaa
nickem
nickem

2

N97:n valokuvien valotusongelma ei valitettavasti ole historia vaikka tuo linssisuojus onkin korjattu.

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

3

Kaikki valinnat olivat aika nappiin osuneita. Varmaan noihin olisi muitakin ehdokkaita löytynyt, mutta nuo ovat kyllä hyvät. Milestonea en edes muistanut miettiessäni mitä noihin tulisi, vaikka tänään oli mokomasta puhetta. Nuo valmistajatkin ovat varsin hyvin sattuneet kohdalleen. :) Sony Ericsonilla ei ole tainnut olla mitään kovin kummoisia julkistuksia (jotain Xxx:ää...) ja Samsungilta on tullut vähän kaikennäköistä pihalle.

Vastaa
psp (vahvistamaton)

4

"Tässä ovat puhelinmaailman vuoden 2009 parhaimmat, pettymykset, yllättäjä ja lupaus"... kiitos loistavasta artikkelista!

suomalaisena tietysti toivoisi, että nokia nousisi takaisin kehityksen suunnannäyttäjäksi, kuten se oli Jorma Ollilan aikana.

toivotaan, että nokiallakin vihdoin ymmärretään, että menestyvä multimediayritys tarvitsee todellisen lippulaivatuotteen... tuotteen, josta muodostuu koko yrityksen status. toivottavasti maemo 6:n olisi sellainen.

ps. uskon, että tuleva maemo 6 käyttis mahdollistaisi nokian uuden nousun, mutta, mutta pelkään, että koko homma kaatuu muotoilun epäonnistumiseen (paksuuteen), näytön pienuuteen tai vääriin materiaalivalintoihin... toivottavasti pelko on aiheeton!

t. osakkeenomistaja

Vastaa
SJobs
SJobs

6

Naulankantaan osuneet valinnat.

N900:sen ja iPhone 3G omistajana voin vakuuttaa, että vaikka rautapuoli N900:ssa alkaa olla kohdallaan (suurimmat itkunaiheet minulle ovat fyysinen koko ja resistiivinen näyttö) niin käyttäjäystävällisyydessä iPhoneen on vielä matkaa.

Maemo 6:sta ja ohutta, kapasitiivista N9XX:ää odotellessa...

Hyvää Uutta Vuotta kaikille ja Markukselle iso kiitos hyvistä artikkeleista viime vuodelta.

Vastaa
ristusperkele
ristusperkele

7

On kyllä mielenkiintoista, että miten ihmeessä saatte ton iPhonen kahtena vuotena peräkkäin valittua parhaaksi puhelimeksi. Eihän ohjelmistokaupan pitäisi mikään perustelu sille olla.. Ja miksei vaakakupissa paina mitään, että ilman vippaskonsteja et suomesta puhelinta saa kuin soneran liittymällä, kamera surkea ja käytännössä olet riippuvainen appstoresta ja iTunesista. Jailbreak ja unlockaus on väistämätön jos haluat kunnolla luuria käyttää. Ja N900 on niin lyhyen aikaa ollut myynnissä, että sen mielekkyydestä ottaa mukaan VUODEN puhelin-skabaan voidaan olla montaa mieltä. Kumminkaan kaikki halukkaat oo edes saanu vielä luuria..

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

8

Minusta tuo jailbreakkaus ja unlockaus on niin helppo homma että se on kuin luurin päivittäisi. Paina shiftiä kun palautat itunesista ja puhelin hoitaa loput ainakin jos custom firmwaren lataa. Tai sitten vaan että seuraa ohjeita kun asentaa ni ei se kyllä vaikea homma ole. Harvinaisen nappiin osuneet valinnat. Jos itseltäni olisi kysytty olisin todennäköisesti samat sanonut. Jotkut ei vaan kestä sitä että APPLE ja IPHONE on mainittu jutussa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

9

Erittäin osuvat valinnat.

Ristusperkele: Mikä olisi sitten ollut parempi valinta? Ohjelmistokauppa ja ohjelmistotarjonta ovat olennainen osa kysesitä tuotetta, ja ihan sama tulee olemaan faktaa muidenkin älypuhelinten kohdalla tulevaisuudessa.

Nykyisen iPhonen kamera on moneen käyttöön varsin riittävä. Surkeaa siitä ei saa oikein tekemälläkään, mutta toki aika monessa puhelimessa on parempi kamera. Kannattaa tosin muistaa että ihan pelkistä spekseistä ei näe kameran laatua, kuten iPhone vs. Droid kuvavertailu osoitti.

Vastaa
ristusperkele
ristusperkele

10

@9 No itse olisin ton Motorolan ja N900 jäävännyt pois koko listalta, kun puhutaan edelleenkin VUODEN puhelimista. iPuhelinkin sentään jo heinäkuusta asti ollut myynnissä.. Hieman ihmettelen, että miten ei yhtään htc:n luuria listalla ole. Kumminkin härmässäkin ihan kivasti saanut jalansijaa Touch Pro II ja Heron ansiosta. HD kakkosen jätän samasta syystä pois kun N900 ja Droidin.. Mm. Samsung Omnia HD olis ollut ihan paikallaan tossa kastissa. Pitäisi kumminkin pitää puhelin puhelimena ja jättää mediaseksikkyys-pisteet pois tämmöisessä listauksessa.. Ottaa kumminkin sekin tosiasia huomioon, että iPhone 3G:llä ja GS:llä on niin pienet kuluttajalle näkyvät erot. Kompassi, hieman nopeampi, MMS-viestit, copy/paste ja videokuvaus vakiona.. Niin ja se pikkusen parempi kamera ja enemmän muistia kalliimmassa mallissa. Kertokaa jos jotain oleellista unohtui.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

11

Siinä ne erot pääasiassa olivat, mutta "hieman nopeampi" on ehkä lievästi harhaanjohtavaa. laite on 50%-100% nopeampi riippuen mitä tehdään. Muistia (RAM) on tuplasti, mutta käytännössä softille noin 3-4 kertaisesti. Kamera on selvästi parempi ja muutenkin kaikki toimii paremmin.

Kumminkin kun valitaan parasta puhelinta (tai nykyään ehkä ennemminkin puheominaisuuksilla varustettua mobiililaitetta) lienee kysymys "mikä on paras puhelin" ei "mikä puhelin on parantunut eniten?". Sellainen voisi olla kategoriassa "vuoden yllättäjä" tai "vuoden parantaja".

Mielestäni on ihan järkevää rajata vuoden puhelimet vuoden aikana markkinoilla olleisiin, muunlaiset rajaukset vaikuttavata ainakin nopeasti mietittynä aika vaikeilta.

Vastaa
inkognito
inkognito

12

"Paras puhelin 2009 - Apple iPhone 3GS "

"Kiitos nauruista"

Sitä voi nauraa ihan niin paljon kun itseä huvittaa. Mahtaako löytyä yhtäkään puhelinvertailua muistakaan lehdistä tältä syksyltä jossa 3GS ei olisi joko voittanut tai ollut muuten kärjessä.

Vastaa
Matisdo
Matisdo

13

Kyllä tuo Iphone on pirun hyvä puhelin. Mummokin sen huomaa että se on eri planeetalta kuin Nokialaiset.

Kyllä Nokialle varmaan tulee kuolinkouristukset tänä vuonna. Palvelut ja toteutus on niin huonoa että niillä pärjää. Ennen käytin Nokian E71 luuria. Nyt on ollut HTC Magic käytössä 4kkta. Kaikki on nyt paremmin kuin aikaisemmin: Push E-mail, yhteystietojen ja kalenterin synkronisointi, facebook integrointi ja nyt uusimpana Google navigation ilmaiseksi, joitakin mainitakseni. Omassa puljussa käytössä Google apps joten kivasti toimii kaikki. Ei taida Nokialla paukut riittää.

Vastaa
Eugent
Eugent

14

13@ Kyllä Nokialta riittää paukkuja vielä moneksi, suurin osa joita juuri luettelit löytyy myös Nokia N900:sta. Ei kannata ruveta olettamaan ilman informaatiota.

Vastaa
Eugent
Eugent

15

13@ Kyllä Nokialta riittää paukkuja vielä moneksi, suurin osa Magicin hienoista ominaisuuksista joita juuri luettelit löytyy myös Nokia N900:sta. Ei kannata ruveta olettamaan ilman informaatiota ja luulemaan että Nokia olisi täysin kädetön.

Vastaa
abacaca (vahvistamaton)

16

Nokialta tarvittaisiin nyt todellinen ryhtiliike, nimittäin Symbianin heittäminen roskakoppaan. Siitä firmasta ei saisi tulla enää yhtään S60- tai S40-luuria ulos.

Vastaa
juzzlin
juzzlin

17

"Nokialta tarvittaisiin nyt todellinen ryhtiliike, nimittäin Symbianin heittäminen roskakoppaan. Siitä firmasta ei saisi tulla enää yhtään S60- tai S40-luuria ulos."


Olipas taas asiantunteva kommentti :)
S60 on vain käyttöliittymä/sovellusalusta Symbianin päällä, S40:llä ei taas ole mitään tekemistä Symbianin kanssa. Vähän kuin sanoisi, että Linux pitäisi heittää roskakoppaan, koska Gnome on huono.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

18

@16

ei tuossakaan ole yhtään mitään järkeä. Seuraavien noin kahden vuoden aikana Nokialta ei saisi tulla ulos kuin pari Maemo-mallia ja low-end S30-puhelimia.. Sepä kuulostaa todelliselta menestyssuunnitelmalta.

Vastaa
_kooma_
_kooma_

19

No oletetteua olikin että Serkki on jäänyt viimeiseksi myynnissä, eikä kovin paljoa ole uutta ollut ilmeisesti tarjolla.
Itsellä nyt ollut sama K550i käytössä noin 1.5 vuotta joten, saas nähdä että minkä luurin sitä sitten seuraavaksi tulee olemaan.
Omasta mielestäni nämä vuodenpuhelin, vuodenauto, vuodenkahvinkeitin jne jutut ovat ihan hauskaa luettavaa, vaikka eivät omassa kupissa paina oikeastaan mitenkään. Varsinkin kun itse tulee ostettua puhelin hieman pitemmäksi aikaa kuin vuodeksi (kunhan niitä jatkossakin tehdään).
Muihin tarpeisiin on sitten omat laitteensa.
Toki on hienoa että saadaan pieneen tilaan integroitua vaikka mitä hienouksia, mutta jotenkin minusta tuntuu että laitteiden kestävyys ollaan unohdettu tyystin.

Saatan olla väärässäkin, mutta kummastusta aiheuttaa sekin että eikös tuossa iPhonessa ole edelleen kiinteä akku, mitä ei voi puhelinta tuhoamatta irroittaa? Ei kuulosta kovin kestävän kehityksen tuotteelta...
Se ei tarkoita tällä kertaa sitä etteikö iPhone olisi hieno kapula. Mutta mutta, siltikin tää K550i sopii omaan taskuun paremmin.

Kiitos vielä hyvästä artikkelista ja hyvää uuttavuotta kaikille puhelinvertailunkin puolelle.

Vastaa
bobi (vahvistamaton)

20

Itse olisin yllättäjän viitan antanut Omnia HD:lle, koska vuoden puhelimeksi sitä ei täällä olisi uskaltanut ääneen edes ehdottaa. Jatkakaa "mun n900 on joskus vielä jotain" vs. "mun iphoneen on parhaimmat piurusoftat" tappeluanne..

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja