Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Google esitteli Nexus One -superpuhelimen

25
Kaarlo Räihä

Google esitteli Nexus One -superpuhelimen
Google piti tänään odotetun tapahtuman, jossa se kertasi Android-alustan hyvää menestystarinaa ja julkaisi uuden Nexus One -puhelimen.

Aluksi Google kertoi kaksi vuotta sitten perustetusta Open Handset Alliance -ryhmästä, johon on liittynyt parin vuoden aikana yli 50 jäsentä ja tilaisuuden yhteydessä Google paljasti ryhmän saavan pian 13 uutta jäsentä. Jäsenten lisäksi tärkeässä roolissa ovat Googlen mukaan itse matkapuhelimet, joita on Android-alustan päälle rakennettu 20 kappaletta. Android-puhelimia myy tällä hetkellä maailmalla 59 matkapuhelinoperaattoria 48 maassa ja käyttöjärjestelmä on käännetty 19 eri kielelle.
Viime vuonna Androidista julkaistiin neljää isompaa versiopäivitystä ja Googlen mukaan koko paketti on suunnattu mahdollisimman avoimeksi, jotta se on helpompi kehittäjille, edullisempi kuluttajille sekä mahdollisimman helppo saada nopeasti markkinoille.

Seuraavaksi Google esittelikin illan pihvin, eli odotetun Nexus One -puhelimen, jota kampanjoidaan "Where web meets phone" -lauseella. Googlen mukaan Nexus One kuuluu uuteen puhelinkategoriaan, joka tunnetaan jatkossa Superphones-nimellä.

Kuten aiemmin on jo kerrottu, on Nexus One HTC:n valmistama ja kyseessä on yrityksen seitsemäs Android-puhelin. Myös muut aiemmin kerrotut tekniset tiedot laitteesta pitivät kutinsa, eli kyseessä on mm. 3,7-tuumaisen kapasitiivisen AMOLED-kosketusnäytön (resoluutio 480x800), Snapdragonin, digitaalisen kompassin ja GPS:n omaava puhelin. Laitteen paino on akun kanssa 130 grammaa ja paksuus on 11,5 millimetriä.

Puhelimen akku (1 400 mAH) on vaihdettavissa ja sen luvataan tarjoavan 250-290 tuntia valmiusaikaa, 7-10 tuntia puheaikaa tai 5-6,5 tuntia surffailuaikaa. Videoiden katselua akku kestää puolestaan 7 tuntia ja musiikin kuuntelua 20 tuntia.

Puhelimen takaa löytyy 5 megapikselin kamera LED-salamalla ja pohjasta löytyy liitin telakointia varten. Puhelimesta löytyy 3,5 millimetrin kuulokeliitin ja kasa mikrofoneja, joita käytetään melun poistamiseen puhumisen yhteydessä. Puhelimen selkäpuolelta löytyy myös selkeä Google-logo, josta puhelimen tunnistaa ja logon alla on hieman lisätilaa (metallia), johon voi tarvittaessa kaivertaa jotain tunnistettavaa puhelimen personointia varten.

Ohjelmistopuolella tarjolla on Android 2.1, josta löytyvät samat ominaisuudet kuin Motorolan Droidista (meillä Milestone) eli uudistettu Google Maps -navigointi ja integroitu Facebook-tuki sekä lisäksi uusia ominaisuuksia, kuten uudistettu kotinäyttö (3D-efektejä tukevat elävät taustakuvat, 5 muokattavaa kotinäyttöä), uudistetut sää- ja uutiswidgetit, mahdollisuus käyttää 3D-efektejä kuvien katselussa ja puheohjattava haku.

Nexus One maksaa Yhdysvalloissa ilman kytkyjä 529 dollaria ja T-Mobilen kytkynä 179 dollaria. Keväällä puhelinta alkavat myymään myös Vodafone Euroopassa ja Verizon Yhdysvalloissa. Puhelimen ostaminen Google.com/phone-sivuston kautta vaatii Google Checkout -tilin. Yhdysvaltojen lisäksi puhelimia voi ostaa Britanniaan, Singaporeen ja Hong Kongiin. Puhelimen saatavuus tulee laajentumaan myöhemmin, mutta Google ei vielä kertonut tulevia maita tai operaattoreita, eikä tarkempia aikatauluja, mutta sanat "erittäin pian" mainittiin Euroopan yhteydessä.

Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin julkaistaan myös eri mallit, joissa eroina ovat ainakin 3G-verkkojen taajuudet, joten Euroopassa asuvien kuluttajien kannattaa hankkia puhelimesta Eurooppaan suunnattu malli. Googlen edustajan kertoman mukaan puhelimet ovat identtisiä eri markkina-alueilla, joten 3G-verkkojen taajuuksissa ei ole eroja puhelimen myyntipaikan osalta.

Google myös vihjasi, että sen verkkokaupan kautta voisi jatkossa ostaa myös muitakin puhelimia, mutta mitään tarkempaa yhtiö ei tältä osin paljastanut.

Kyselyhetkessä Googlen edustajat kertoivat mm. syyn sille miksi ohjelmat pitää asentaa Android-puhelimen muistiin, joka on piratismi. Kehittäjien elannon turvaaminen muuttuu jatkossa kuitenkin hieman sallivammaksi, kun ohjelmien asentaminen onnistuu muistikorteille, kunhan ne salataan aluksi uudella ohjelmalla. Google ei myöskään estä 3G-yhteyden jakamista WLAN:in kautta, mutta Android 2.1 ei nähtävästi tarjoa suoraa tukea tälle ominaisuudelle, vaan Googlen mukaan se on luvassa myöhemmin. Keskustelua herätti myös monikosketustuki, joka on Googlen edustajien mukaan mietinnän alla ja se saattaa siis ilmaantua laitteeseen tulevaisuudessa ohjelmistopäivityksen myötä.

Superphones-kategoriaa Google perusteli gigahertsin suorittimella ja gigatavujen tallennustilalla, joiden myötä puhelinkentälle syntyy laitteita, jotka eivät enää sovi älypuhelinten (Smartphones) kategoriaan. Google ei aio myöskään mainostaa uutta puhelintaan, vaan hakujätti luottaa asiassa ihmisten kiinnostukseen ja kaverilta kaverille kommunikointiin.

Googlen lisäksi paikalla oli myös Motorolan edustaja, joka kertoi Droidin saavan pian Android 2.1 -päivityksen, joka tuo Nexus Onen ohjelmistouudistuksia myös Motorolan puhelimeen. Päivitys ilmaantunee pian muidenkin valmistajien Android-laitteisiin, mutta aivan kaikkiin laitteisiin päivitystä ei välttämättä tule. Google vertaa tilannetta tietokonemaailmaan, jossa esim. Windows Vista ei toimi vanhoilla tietokoneilla.

Kommentit (25)

Dollarinen (vahvistamaton)

1

Oli kyllä huvittava Q&A -tilaisuus lopussa, joka kysymykseen vastattiin yhtä ympäripyöreästi kuin poliitikot.

Ei kyllä vaikuttanut yhtään koko puhelin. Jäänen odottamaan joko Bravoa tai jos sen julkaisu venyy pitkälle, pitänee jäädä odottamaan kesään asti uuden iPhonen julkaisua. Saa nähdä jos vaikka joutuisi ostamaan ensimmäisen iPhoneni.

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

2

Tämä herättää kyllä mielenkiintoisia kysymyksiä laitevalmistajissa ja operaatoreissa. Jakelukanavakin on sopivan vuotava...

Nyt on aivan selvää että laite puraisee juuri Motoralaa sen kotimarkkinoilla. Mielenkiintoisesti Motorolan edustaja oli "juuttunut liikenteeseen" kun "superphonea" esiteltiin.

Ehti vasta kertomaan että ei heidän puhelin ole vanhentunut vaan saahan siihen tulevaisuudessa päivitystä.

Vastaa
keke (vahvistamaton)

3

Tämä jos mikä on sellainen "Mekin halutaan!" -puhelin. Varsin mitäänsanomaton luuri kaikenkaikkiaan. Arvosana: "Ihan kiva.."

Vastaa
Vlaadi
Vlaadi

5

Jaa että suomeen "pian" jos koskaan? No jes, onneks Googlekin tekee yhtä paskaa markkinointitouhua kuin moni muu firma. Täähän aika varmasti tulee taas jollain Soneran(eli suomen kalleimman liittymän) kytkyllä ja maksaa joku 600-700e. Ehkä pitää harkita sitä Nokian N900:sta tai HTC:n Heroa...

Vastaa
Jasetus
Jasetus

6

Vodafone toimii myös Saksassa ja näin Internetin aikakaudella sieltä puhelimen hankkiminen ei pitäisi olla ylitsepääsemätön ongelma, ellei siitä tee sellaista.

Eivätkö nuo "pehmeästi" pyöristetyt reunat menneet muodista jo vuosia sitten? Kyllä Milestone, Hero ja N900 ovat tätä komeampia.

Vastaa
mniskane
mniskane

7

Olisi kiva kuulla, miksi tää ei herätä kenessäkään tähänastisissa kommentoijissa muuta kuin negatiivisia / neutraaleja mielikuvia. Makuasioista ei kannata kiistellä - omasta mielestäni tuo nyt on vähintäänkin siistin ja tyylikkään näköinen. Speksit sitten onkin todella kovat. Mää varmaan missaan jotain kun musta tuntuu, että tää nostaa rimaa näissä high end puhelimissa.

-Make-

Vastaa
jake (vahvistamaton)

8

7:n kanssa samaa mieltä. Todella tyylikäs superi! ja mahdollisuudet mahtavat - Google Maps ja ennenkaikkea Earth, Googlen viestintämahdollisuudet ...veivit, mailit, ym ja etc...

No joo navi puuttuu (niinkuin N900:stakin), mutt eiköhän sekin tuu jossain päivityksessä (?) jos ei muuten, niin TomTomin ja/tai Navigonin toimesta.

Kiinnostava kalu!

Vastaa
Vlaadi
Vlaadi

9

Siis lähinnä ärsyttää tuo todennäköinen suomen hinnoittelu(eli paljon kalliimpi kuin muualla) ja sen vaikea saatavuus. Muutenhan ostaisin tuon.

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

10

@7

Tuo aiheuttaa negatiivisia/neutraaleja mielikuvia kovan hypetyksen takia. Ihmettelen tuota että kaikki sovellukset on asennettava puhelimen muistiin jota on 1gb? Eihän se riitä mihinkään tai sitten Androidille ei ole pahemmin pelejä jne. Itse ainakin odotan kesään asti seuraavaa iPhonea :) Veikkaan että se tuo sentään jotain mullistavaa eikä vain hypetystä.

Vastaa
iKnow (vahvistamaton)

11

http://www.iltalehti.fi/nettitv/?13621041

Kerrankin iltalehden nettivideoista löytyi jotain järkevää.

Nokiaa parjataan usein monesta asiasta, mutta ei niin usein markkinoinnin kädettömyydestä. Ehkä kannattaisi alkaa. Markkinoinnilla sitä pinkissä purkissa olevaa pesuainettakin myydään tonneittain. Enkä nyt tarkoita, että kyseisessä tuotteessa olisi jotain vikaa.

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

12

@11
Totta, vihdoin Netti-TV:n videoista löytyi uudelta näkökulmalta Applen ihailua, aivan kuten sitä ei olisi jo aiemmin ihan Iltalehden omissa artikkeleissa ollut.

Vastaa
Curious (vahvistamaton)

13

Lainaus artikkelista: "Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin julkaistaan myös eri mallit, joissa eroina ovat ainakin 3G-verkkojen taajuudet, joten Euroopassa asuvien kuluttajien kannattaa hankkia puhelimesta Eurooppaan suunnattu malli."

Mitä tämä siis käytännössä tarkoittaa? Kyseessähän on kuitenkin quad-band, eli eikö pitäisi toimia ihan normaalisti Euroopassa?

http://www.google.com/phone/static/en_US-nexusone_tech_specs.html

Vastaa
jjtop
jjtop

14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Curious:

Lainaus artikkelista: "Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin julkaistaan myös eri mallit, joissa eroina ovat ainakin 3G-verkkojen taajuudet, joten Euroopassa asuvien kuluttajien kannattaa hankkia puhelimesta Eurooppaan suunnattu malli."

Mitä tämä siis käytännössä tarkoittaa? Kyseessähän on kuitenkin quad-band, eli eikö pitäisi toimia ihan normaalisti Euroopassa?

http://www.google.com/phone/static/en_US-nexusone_tech_specs.html

Parempi superpuhelin on ollut jo 1/2 vuotta markkinoilla, myös itselläni.
Valittaen sanon suomalaisena että pesee 10-0 Nokian N97,N900:n..
Se on Samsungin OmniaHD (I8910) jessus mikä peli!
Katso linkki: http://www.samsung.com/fi/consumer/mobil...type=prd_detail

Vastaa
Curious (vahvistamaton)

16

Jatkoa edelliseen kommenttiini (#13). Eli ao. lainaus Wikipediasta kattaa myös 3G:n. Eli en siis vieläkään käsitä artikkelin väitettä, että "Euroopassa asuvien kuluttajien kannataa hankkia puhelimesta Eurooppaan suunnattu malli."

Voisiko artikkelin kirjoittaja, eli Kaarlo Räihä kommentoida asiaa?

"The phone's radio circuitry covers most major GSM and 3G providers worldwide, with the notable exception of the 850MHz and 1900MHz UMTS 3G bands used by AT&T (of USA), Bell Mobility/Telus, [20] and Rogers (of Canada), Movistar (Latin America), Telcel (Latin America), Telstra Australia's Next-G, Telecom New Zealand's XT Mobile Network. Because the phone lacks these frequency bands, it is not compatible with the 3G networks of any of the above carriers, although 2G can be used.

The GSM radio frequencies covered are 850, 900, 1800, and 1900 along with UMTS frequency bands 1 (2100MHz), 4 (1700MHz), and 8 (900MHz).[21]"

Vastaa
McTre
McTre

17

Täällä on tämä 900MhZ 3G Mitä juuri esimerkiksi iLuurit ilmeisesti ei tue.
Jä tällä katetaan suomessa haja-asutus alueet.

Vastaa
Agent_007
Agent_007

21

"Order it today, it ships today. If you get it unlocked, you can use your GSM sim with AT&T and T-mobile. Different 3G frequencies in US & Europe, so don't try to buy it and use it in EU. "
tuosta on lainattu uutisen tieto.

Vastaa
Curious (vahvistamaton)

22

@Agent_007 Kiitoksia. Mistä tuo teksti on peräisin? Kaikki muut lähteet kun vakuuttavat, että toimii täysin normaalisti Euroopassa.

Vastaa
Agent_007
Agent_007

24

http://www.maclife.com/article/news/nexus_one_event_live_blog sanat ovat tuolta. Ja oletin, että tuo koskettaa nimenomaan sitä Yhdysvalloissa myytävää mallia, koska kuten joku aiemmin jo totesi, olisi Euroopassa tuo monikosketustuki vakio-ominaisuus, jolloin puhelimissa olisi eroa.

http://www.engadget.com/2010/01/07/surpr...oes-multitouch/
tuon mukaan Google on kuitenkin toimittanut sekä Britanniaan että Yhdysvaltoihin samaa puhelinta, joten kaiken järjen mukaan mitään ongelmia ei pitäisi olla.

Kiitos informoinnista. Korjasin uutista vastaamaan paremmin nykyistä tilaa.

Vastaa
Curious (vahvistamaton)

25

@Agent_007 Eipä mitään. Kiitoksia myös itsellesi selvennyksestä. Tuo mainitsemasi monikosketustuki (multi-touch) on tosiaan vielä se seikka, jota eurooppalaisen kuluttajan kannattaa miettiä puhelinta Jenkeistä tilatessaan.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja