Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

iPhone OS 4.0 tuo suuria uudistuksia

56
Matti Vähäkainu

iPhone OS 4.0 tuo suuria uudistuksia
Boy Genius Report on kertonut sisäpiirilähteen luotettaviksi luokiteltavista tiedoista, joiden mukaan ensi viikolla julkistettavassa iPhone OS 4.0:ssa olisi muun muassa moniajo. Lähteen mukaan Apple kutsuisi huhuttua tablet-tietokonetta nimellä iTablet, ei iSlate, kuten on uumoiltu.

Moniajon lisäksi käyttöliittymä tulee hyödyntämään monikosketusta uusin tavoin ja useammissa sovelluksissa, ja käyttöliittymän graafista ilmettä tullaan uudistamaan selkeästi. Näillä pyritään helpompaan ja tehokkaampaan navigointiin.
Päivitys tulee mahdollisesti saataville vain iPhone 3G ja 3GS -malleille, mutta uuden käyttöjärjestelmäversion myötä iPhonesta tulee aito mobiilitietokone. Lähteen mukaan päivitys tuo myös jonkinlaisen uuden kalenteri- ja kontaktisynkronoinnin.

Kommentit (56)

Ibanez90
Ibanez90

2

2g malli taitaa vaipua jo unholaan. Eipä siinä 3.1.2 mitään haukuttavaa olekkaan. Kiva nähdä mitä kaikkea tuo 4.0 tuo tullessaan.

Vastaa
Blavazky (vahvistamaton)

3

Arvosta kyllä suuresti applea, mutta laitteet eivät ole innostaneet. Tuo iPhone kyllä hieman kiinnostaisi, mutta sen rajoitukset estävät minua hankkimasta sitä (ja luonnollisesti opiskelijan rahatilanne).

Vastaa
user (vahvistamaton)

5

Jos moniajo tulee kunnolla, niin ehkä tärkein päivitys (sovellusten myötä) ja tekee laitteesta älypuhelimen.
Sen jälkeen voi tovoa että alustaa sallitaan senverran että voi kehittää sovelluksia jotka tuovat lisäominaisuuksia.

Kuullostaa hyvältä.

Vastaa
Komikus
Komikus

6

Vihdoin tästäkin lelusta tulee oikea älypuhelin, pian voidaan jo puhua oikeasta työkalusta. Nähtäväksi vielä jää, miten se jaksaa useampaa ohjelmaa yhtä aikaa pyörittää.

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

7

Toivottavasti Moniajo on tehty kunnolla tai sitten se pitää saada myös sammutettua meinaan jos se on kuten Nokiassa niin pitäydyn kyllä 3.1.2 softassa. Moniajoa en ole kertaakaan tarvinnut ainoastaan haittaa siitä on ollut kun kaikki mahdollinen mikä tällä hetkellä voi jäädä päälle eli iPod,safari jne jää aina taustalle vahingossa. Vähän kuten winmobilessakin. Ihmettelee miksi puhelin lagaa katsoo taskmanagerista että oho täällähän on kamerat ja kaikki taustalla.

Vastaa
Diazzi
Diazzi

8

Tota, Nokialaisessa moniajo on toteutettu erittäin esimerkillisesti? Pidät valikko-nappia pohjassa ja eteen aukeaa avoimet softat. Siitä sitten sammuttelet ne mitä et kaipaa.

Vaikeus?

Vastaa
Irekkeri
Irekkeri

9

Symbian-puhelimilla avointen sovellusten tarkistaminen oli naurettavan helppoa ja N900 saa olla jokseenkin sokea, kädetön ja lukutaidoton jos ei avoimia sovelluksia osaa tarkistaa.

Vastaa
user (vahvistamaton)

10

>Moniajoa en ole kertaakaan tarvinnut ainoastaan haittaa siitä on
>ollut kun kaikki mahdollinen mikä tällä hetkellä voi jäädä päälle
>eli iPod,safari jne jää aina taustalle vahingossa..... Ihmettelee
>miksi puhelin lagaa katsoo taskmanagerista että oho täällähän on
>kamerat ja kaikki taustalla.

Iphonessa iPod UI, safari jne eivät toimi miniajossa, joten niiden ei pitäisi aiheuttaa viiveitä.

Jos muilla-alustoilla taustalla oleva sovellus aiheuttaa viivettä, niin vikaa softassa, tai sitten sen softan kuuluukin tehdä jotain taustalla. Muisti toki vievät.

Jos iPhoneen tulee moniajoa, niin siinä on oltava rajoituksia ja vaatii uudet hyväksytyt ohjelmat joille se sallitaan.

Vastaa
rmerkki
rmerkki

12

Mulla olisi kyllä kolmen 3G S-laitteen käytön ja pettymyksen pohjalta kaino toivomus, että hedelmäosastollakin keskityttäisiin enemmän PUHELIN- ja DATA -ominaisuuksien kehittämiseen/kopioimiseen. Kun kerran laitteessakin ihan selvästi lukee, että PHONE. Täytyy päivittää neloseen ja taas toivoa. Onneksi vanha ja erimerkkinen 3G-laite on kuitenkin tallella.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

14

Onko vuosi 1990 kun ihmiset pitävät moniajoa "suurena uudistuksena"?

Apple-faneilla on kyllä pahasti rajoittunut käsityskyky ja huono näkö Apple-maailman ulkopuolella tapahtuneelle kehitykselle.

Vastaa
D00mer
D00mer

15

@7

mitä vikaa symbianin moniajossa on? Painat valikkonäppäintä niin tulee lista jossa näkyy ohjelmat mitä on taustalla, ja valikossa näkyy ohjelman kohalla merkki, jos se on päällä, sekä kun ohjelma on päällä, ja painat punaista luuria, niin ohjelma tod.näk sammuu, ellet sitten osaa sammuttaa ohjelmaa, vaan painat vaan valikkonäppäintä kun olet kattonut kalenteria etc, sitiäpaitsi kalenteri/muistikirja ei edes vie akkua paljoakaan, nettiselain/kamera ehkä, mutta voi sitä valikkonäppäintä pitää pohjassa...

Vastaa
Irekkeri
Irekkeri

16

@13
Kirpaiseeko, kun kaikki eivät olekaan tyytyväisiä tuotteeseen, jossa on omenalogo? Näinkin voi käydä :P Kyllä joka firmalta tulee maanantaikappaleita myyntiin tai tuotteita, jotka eivät vastannetkaan ostajan odotuksia.

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

18

@14

Ai niin sillä Nokian iPhonella sillon 1990 luvulla leikittiin. Olinkin jo unohtanut. Sillon oli tekniikka hieman eri tasoa. iPhonea ei voi oikein verrata kuin iPhoneen koska alusta on aivan eri.

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

19

@14
Samaa voisi sanoa Nokia-faneista, käyttäjäystävällisyys ja toimintavarmuus ovat aivan tuntemattomia käsitteitä heille.

Vastaa
Stonik
Stonik

20

Kyllähän Symbianin moniajo on alusta lähtien ollut huomattavasti helpompi hallita kuin Windows Mobilen tai Androidin vielä tänäkään päivänä. Toki kahteen viimemainittuun saa lisäsoftilla ihan asialliset taskmanagerit. Symbian-laitteiden suurimpana ongelmana on kuitenkin aina ollut vähäinen ram-muistin määrä, isompi nettisivu on saanut jo yksinään monen laitteen tukehtumaan täysin. En tiedä mikä tilanne on nykyisin.

Maemo5 on puolestaan moniajon hallinnassa ja toimivuudessa aivan omaa luokkaansa.

Vastaa
rmerkki
rmerkki

21

Täytyy olla käytössä kaksi laitetta. Trendilaite viihdekäyttöön ja arkilaite puheluja ja dataa varten. Sitte vielä synkkaus jonku miniläppärin kautta...

Pitäs päästä heti pilveen, mut tarjolla ei oo kun nelosta. Tukkii varmaan koko luurin kaikkine tarpeellisine ja tarpeettomine fiitsereineen. Niinku ylensyöneet pingviinit työasemissa.

Vastaa
TeroLehto
TeroLehto

22

Symbian S60 -puhelimissa on moniajo, mutta kuinka paljon sitä oikeasti voi muka käyttää? Esimerkiksi Nokia N97:ää käyttäessä häiritsi se, että,jatkuvasti muisti loppui kesken, kun yritti käyttää samaan aikaan Mail for Exchangea (sähköpostit) ja web-selainta. Tai mp3-musiikin kuuntelu tökki, jos ajoi samaan aikaan monia sovelluksia.

Aiemmin Nokia E70 -työkännykässäni ongelmat olivat vielä pahemmat, kun muisti ei riittänyt edes niiden softien ajamiseen kunnolla, joiden kanssa laite annettiin työntekijälle. Firman sähköposti + F-Secure + turvalukitus aiheuttivat sen, ettei web-selaimella voinut enää tehdä mitään. Onneksi F-Securen sai heitettyä metsään.

Minusta Nokia N900 (Maemo 5) on ensimmäinen Nokian älypuhelin, jossa moniajolle tuntuu riittävän resursseja.

Vastaa
Topo (vahvistamaton)

23

Kyllähän iPhone käyttiksessä jo nykyisinkin on moniajo, mutta sen käyttämistä ei sallita sovelluksissa.

Vastaa
kikuu
kikuu

24

"Arvosta kyllä suuresti applea, mutta laitteet eivät ole innostaneet"

Itellä just päinvastoin. Apple on mielestäni vastenmielinen merkki, mutta laitteet aika OK. Vaikka ovatkin periatteessa aika jälkeenjääneitä. Mutta periaatteessa taas kehittyneitä.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

25

tämä tästä puuttuikin, iphonen 4.0 suuri mullistava uudistus on moniajo mutta oikeasti iphonessa on jo moniajo. eli ei se olekaan mikään uudistus sitten.

mitkähän ne suuret uudistukset sitten lienee joista otsikossa hehkutetaan? vähiin käyvät.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

26

Kah, siistii et saadaa moniajo, enpä sitä kyllä ole juurikaan kaivannu, toivottavasti se o sit jotenki hyvin toteutettu, esim ettei sit oo yhtäkkiä 10 softaa auki ja sit niitä saa aina sammutella, mut eiköhän apple sen hyvin tee. Olis ainaki hyvä jos sais ite päättää jonku rajoituksen monta appii saa ol pääl, ite ainakaan tarttis ku iha ehkä parin kolmen apin pyörivän samaa aikaa, joskus vois jonku nettiradion jättää auki ja irkkiä vähä taustalle, ei oo juurikaan tullu iluurilla irkkiin koskettua juurikin moniajon puutteen takia, ku se o aika hankalaa

Vastaa
larson80
larson80

27

@24

Mitä ihmettä sönkkäät? Eikö tuotteiden taso mittaa merkin hyvyyden?
Ja periaatteessa jälkeenjääneitä, mutta periaatteessa kehittyneitä? Wtf? Ei ollut juuri sisältöä kommentissasi.

Itse uutiseen. Hyvä homma, että moniajon saa "päälle" nyt virallista kautta. Ei ole unlock/jailbreak napannut, kun ei voi softaa sitten päivitellä, ennen kuin on murtotyökalut sille uusimmallekin versiolle. Muuten näyttää melko kosmeettiselta tuo uudistuminen, mutta saapas nähdä, mitä muuta sieltä vielä tulee.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

28

@27 mä taas ymmärsin kikuun pointin tosi hyvin, tai uskoisin ymmärtäneeni

Vastaa
larppa9
larppa9

30

@27

Ei, kyllä merkissä voi olla vikaa vaikka tuotteet olisivatkin hyviä. Brändin takana kun on monesti muutakin kuin pelkkä tuote.

Ja toiseksi onko jotakin ongelmaa, että tuotteet ovat osittain jälkeenjääneitä ja osittain edellä? iPhonessa ainakin on helppo todeta että tekninen puoli on ainakin jollakin tasolla melko rampa, kun taas käytettävyys nyt vaikuttaisi ainakin melko monen mielestä olevan melko intuitiivista. Selkenikö asia?

@29

Onko probleemaa ymmärtää termi mobiilitietokone oikein? Ei ole kyse multimediakännykästä vaan mobiili_tietokoneesta_, jolloin vehkeeltä vaaditaan jo jotakin tietokoneelle tyypillistä. Ainakin N900 rupeaa jo sivuamaan melko hyvin tätä mobiilitietokoneen vaatimusta, sillä laite tekniseltä puolelta vastaa osittain jo tietokonetta. iPhone kun vielä on selkeästi teknolelu, jossa on kivoja ominaisuuksia mukaanlukien puhetoiminto.


Ja itse asiaan. Kyllä kai tuo päivitys nimenomaan iPhoneen tuo suuria uudistuksia vaikka verrattaessa muihin valmistajiin näitä on ollut. Ainakin muiden valmistajien puolelta tuo moniajo on varsin käytännöllinen. Helpottaa esim. siinä, jos haluaa kesken tekstarin kirjottamisen tarkistaa jonkin asian kalenterin puolelta, jolloin ei tarvi turhaan tallennella luonnoksia yms. vaan voi suoraan vaihtaa kalenterin päälle. Tämä siis käytännön elämästä ja ihan omassa käytössä todettua.

Vastaa
hmm.. (vahvistamaton)

32

Pystyykö sillä soittamaan ulkomaille? vai ihan vaan soneraan sisäverkossa?

Vastaa
jii0
jii0

33

Saa nähdä, mitä tämä moniajo tekee 3GS:n akulle? Vaikka moniajo ei ole mahdollista poislukien muutamat poikkeukset, niin akun kesto ei siltikään ole millään tavalla kilpailijoita edellä. Luulisin, että tulevien Applen laitteiden osalta virran kulutusta on saatu suitsittua huomattavasti.

Vastaa
kerbo
kerbo

34

Onhan tämä moniajo ihan kiva uudistus Iphonen käyttäjille, mutta ei silti mitään uutta muille.

Moniajosta puhuttaessa täytyy mainita, että Androidissahan on todella hyvä ja toimiva moniajo. Ohjelmia ei tarvitse sulkea erikseen mitenkään. Android osaa sulkea käyttämättömät ohjelmat ja vapauttaa muistia sitä tarvitseville ohjelmille

Vastaa
Puppek
Puppek

35

Vau... odotettu (käyttäjien mukaan turha) moniajo iPhoneen! Jo vuonna 2010! Nannaa.

Se alkaa jo melkein riittämään meikäläiselle, mutta vielä pitäisi saada mukaan/pois:

1) Bluetooth-tiedonsiirto rajoituksitta kuten muissakin laitteissa
2) Kytkypakko pois
3) Itunes helvettiin/massamuistitila tilalle
4) Tarkempi näyttö kuin 2G/3G/3GS-malleissa.

Vastaa
navacla
navacla

36

Kyllä on oudon heikko taso tässä iPhone 4.0 keskustelussa, vaikka ollaan Afterdawnissa, jossa tunnetusti on valistuneita ihmisiä!

Otetaan ensin ihan pari tosiasiaa moniajosta:
1. kun puhutaan moniajosta niin ei kannata edes mainita Symbiania (jos et ymmärrä niin Googlaa/tutki itse, en ehdi tässä selittämään)
2. iPhonen omat sovellukset iPod, Safari, Mail, Phone ja SMS ovat jatkuvasti moniajossa (päin vastoin kuin jotkut "fiksut" täällä väittävät :D)

Mutta moniajo ei ole mikään oikotie paratiisiin, en ymmärrä miksi jotkut pitävät sitä niin jumalaisena asiana. Vielä nykyisilläkin laittella/raudalla se on haaste, millä tahansa laitteella/merkillä. iPhonesta se on syystä jätetty käyttämättä Applella, ettei käyttäjäkokemuksesta tule kompromissia. Ei yli 6 sovelluksen aukipitämisestä ole kenellekään juurikaan hyötyä. Lisäksi iPhonessa on voinut ajaa muita sovelluksia taustalla jo pitkään, kunhan laite on irroitettu Applen puutarhasta jailbreakaamalla (täysin turvallista tänä päivänä, jopa suositeltavaa). Silloin voit esim. pitää Skypeä päällä taustalla jatkuvasti, kuunnella autossa Spotifyta samalla kun käytät Mapsia navigointiin etc.

Kun Apple tuo jonkin näin suuren uudistuksen kysymyksessä on isompi asia kuin moniajo. Mutta muistuttaisin vielä, että N900 on erittäin hieno laite, jossa aivan mahtavia ominaisuuksia. Ne, jotka eivät halua iPhonea: ostakaa N900 tai Nexus One.

Tässä ne vaihtoehdot taitaakin olla, ellei halua ehdottomasti Windows Mobilea... ;D

Vastaa
hta
hta

37

Jos Apple moniajon tuo iPhoneen niin toivottavasti se on vastaavalla tavalla toteutettu kuin Kirikae/Backgrounder yhdistelmä jailbreak puolella. Alla linkki esimerkkiin mitä tarkoitan:

http://www.youtube.com/watch?v=vEYyFfic9DI

Kyseisellä yhdistelmällä voit myös määritellä, että joku ohjelma on aina moniajossa tai että sen moniajo ei ole koskaan sallittua.

Vaikka pidänkin moniajoa erittäin tärkeänä ominaisuutena niin käytännössä käyttö on kuitenkin jäänyt vähiin löydettyäni toimivan push sovelluksen instant message tarpeisiini (Beejive IM).

Ne joita iPhonen nykyiset rajoitukset ahdistaa, kannattaa tarkistaa mitä jailbreak puolella on tarjolla. Aika vähissä on valittamisen aiheet sen jälkeen, tosin kyllähän niitä etsimällä löytyy joka puhelimesta.

Eipä silti, Nokia n900 (suunta oikea vihdoin!) ja Google (HTC) Nexus One ovat molemmat erittäin mielenkiintoisia laitteita nekin.

Vastaa
user (vahvistamaton)

38

>36@
>Otetaan ensin ihan pari tosiasiaa moniajosta:
>1. kun puhutaan moniajosta niin ei kannata edes mainita Symbiania
>(jos et ymmärrä niin Googlaa/tutki itse, en ehdi tässä selittämään)

Kerro ihmeessä lisää että tyhmäkin tajuaa ?

>2. iPhonen omat sovellukset iPod, Safari, Mail, Phone ja SMS ovat
>jatkuvasti moniajossa (päin vastoin kuin jotkut "fiksut" täällä
>väittävät :D)

Kerro tästäkin lisää, mitä iPod tekee moniajossa ?
Mitä Puhelimen UI tekee moniajossa ?
Mitä SMS tekee moniajossa ? herää jos tulee heräte?

Mail tosiaan touhuaa tastalla jonkin verran, kykynee esim lähettää mailin.

Mitä Safari tekee taustalla ? latailee sivuja ja soittaa musaa palvelimelta ?

OS X kuten ihan peruslurit säikeistää ja taustalla hoituu moniatehtäviä, eihän nuo muuten toimisilainkaa. älypuhelimissa tarkoitettu moniajoa ei kutenkaan ole se että puhelin rauta hoitelee tehtävänsä myös www surffailun aikana.

Vastaa
user (vahvistamaton)

39

>Mutta moniajo ei ole mikään oikotie paratiisiin,

Välttämätön, jos halutaan tehdä jotain muutakin kuin UI softia.

> en ymmärrä miksi
> jotkut pitävät sitä niin jumalaisena asiana. Vielä nykyisilläkin
> laittella/raudalla se on haaste, millä tahansa
> laitteella/merkillä.

Haaste tietenkin, mutta lähinnä silloin jos rerussit käytetään sovelluksilla yli, siinä tilanne ei ole kymmennessä vuodessa suuresti muuttunut.

Tilannetta on helpotettu tuomalla rautaa rajalle, joka aina voidaa ulosmitata, tai rajoittamalla sovelluksia/palveluita.


Joku selain joka voi tolkuttomasti syödä resursseja on niitä sovelluksia jonka osalta ei moniajoa(Taustalla ajoa) monikaan kaipaa, tosiin siinäkin käyttömahdollisuudet.

Vastaa
navacla
navacla

40

Onko joku miettinyt oikeasti mihin moniajoa tarvitsee?
Moniko täällä käyttää useaa softaa samaan aikaan edes pc:llä?
Jos vastasit edelliseen kyllä, ilmeisesti sinulla on enemmän kuin kaksi kättä ;D

Eli taustalla toki sovellukset toki suorittavat tehtäviään, muttei kukaan varmaan nyt älykännyköistä puhuttaessa tarkoita sitä, että haluaa käyttää esim kahta sovellusta samanaikaisesti.

Se, että iPhone on helppokäyttöisempi ja nopeampi kuin esim. Nokian Symbian laitteet johtuu siitä, että käyttis on ylivoimaisesti paremmin sunniteltu ja ennenkaikkea, sovellukset KÄYNNISTYVÄT nopeasti. Lisäksi sovellukset jatkavat siitä mihin viimeksi käytettäessä jäit. Tämä mahdollistaa "moniajo"-tyylisen hyppimisen sovelluksesta toiseen (jolloin aitoa monen ohjelman ajamista ei tarvita). Näinhän Apple valitsi fiksusti sen, että iPhone OS ei aja muiden sovelluksia taustalla (paitsi aiemmin mainitsemamme Safari, Mail, iPod, SMS ja puhelin.)

Eli vastauksena @38:lle:
- iPod tosiaan soittaa musaa taustalla, jos esim vaikka samaan aikaan käytät muuta sovellusta
- Puhelin ja SMS ovat luonnollisesti koko ajan taustalla vastaanottamassa puheluita ja tekstareita, samoin Mail
- ainoa mistä en tiedä on Safari, mutta huomasin sen olevan ladattu eli ns. käynnissä

MUTTA täytyy muistaa, etten ole ohjelmoija, enkä tiedä millä tekniikalla (threadit etc) tämä niin kutsuttu moniajo missäkin on toteutettu. Itse keskityn käytettävyyteen.

PS. Ja Symbianiin en enää tuhlaa merkkejä tai aikaa. Jos kiinnostaa siihen koskea, niin be my guest...

Vastaa
user (vahvistamaton)

41

> Eli taustalla toki sovellukset toki suorittavat tehtäviään, muttei
> kukaan varmaan nyt älykännyköistä puhuttaessa tarkoita sitä, että
> haluaa käyttää esim kahta sovellusta samanaikaisesti.

Nimenomaan on tarkoitus että sovellus hoitelee tehtäviään taustalla, tärkeää sovelluksissa joiden käyttäminen ei ole sen UIn klikkailua.
Tämä mahdollistaa nimenomaan ns. älypuhelinmaiset sovellukset, joista osan on tarkoituskin olla piilossa.

Näin voidaan luoda puhelimeen uusiaominaisuuksia jne, eikä tarvitse tyytyä valmistajan valikoimiin.

>Eli vastauksena @38:lle:
> - iPod tosiaan soittaa musaa taustalla, jos esim vaikka samaan
> aikaan käytät muuta sovellusta

iPod sovellus ei juurikaan touhua taustalla, musiikin soittaminen tapahtuu syvemmällä, jopa rauta tasolla. (tuttua kauraa peruspuehlimissa)

Mutta moniajon puute estää käytännössä toteuttamasta kolmennen osapuolen soittimia.

> - Puhelin ja SMS ovat luonnollisesti koko ajan taustalla
> vastaanottamassa puheluita ja tekstareita,

Puhelin toimenteet ovat syvemmällä, ja tuo tominnallisuus tuttua kauraa aivan peruspuhelimissakin.

Moniajon puute estää tekemästä kolmannenosapuolen toiminnallisuuksia noihin käyttöihin.

Jos aukaiset puhelin UI:n, niin taustalle jäävä kolmannenosapuolen sovellus jäätyy, jote ei siitäkään "moniajosta" hyötyä.

> Se, että iPhone on helppokäyttöisempi ja nopeampi kuin esim.
> Nokian Symbian laitteet johtuu siitä, että käyttis on
> ylivoimaisesti paremmin sunniteltu

Jos käyttiksellä tarkoitat käyttöjärjestelmää, niin ovat kovasti erilaisia, Symbian on monella osa-alueella kovempisana, OS X iphone on erittäin kovasana Iphonessa ryyditettynä rankalla raudalla ja kovilla rajoituksilla.

> ja ennenkaikkea, sovellukset KÄYNNISTYVÄT nopeasti. Lisäksi
> sovellukset jatkavat siitä mihin viimeksi käytettäessä jäit.

Iphonessa on muutamia pieni loistavia kikkoja joilla saadaan tehokkaan raudan lisäksi nopeuden tuntua, sovellusten jäädyttäminen ja sen resurssien vapauttaminen on erittäin hyvin toteutettu joka toimii hyvin sovelluksissa joissa moniajoa ei tarvita. Toteutuksella saadaan säästetty resursseja.

Vastaa
navacla
navacla

42

Hyvin täsmennetty, @41. Tästä syystä pidän juuri iPhonesta.

Mutta olen kokeilemassa N900:sta ja voin vakuuttaa, että siinä on ainakin moniajon tuntua rutkasti! Näkymiä on useita täysin customoitavissa olevia, sovelluksia etc voi pitää auki useita samaan aikaan. Ja lisäksi erinomaisesti integroituja kommunikaatiomahdollisuuksia, esim Skype on ikääkuin mukana vaihtoehtona joka puolella. Ja "Conversations" käyttöfilosofia/näkymä on ehdottomasti edelläkävijyyttä.

Mutta ok, tää oli iPhone keskustelu. Uskon, että 4.0 tulee tekemään iPhonesta entistäkin ylivoimaisemman työkalun. iPhone EI ole lelu, ja tutkimukset tukee tätä väitettä. iPhone on luonut tavallaan täysin oman tuotekategoriansa. Se ei ole mobiilitietokone, älypuhelin tai kännykkä. Mitä se on? En halua ainakaan itse vielä lyödä sitä mihinkään laatikkoon. Tarkkaillaan ja seurataan, tää on mielenkiintoista aikaa!

Vastaa
ipuhelin (vahvistamaton)

43

Kun joku sanoo että saa nähdä miten moniajo toimii niin vastaan teille: Kyllä mulla pyörittää 8 ohjelmaa ilman minkää näköstä lagia/muutosta tehoissa Backgrounder ohjelmalla joka on jailbreakatulla iphonella, ja saati sitten kun apple viellä osaa tehdä sen paremmin varmasti. Tottakai olis hienoa jos se tulis Applelta mut se mitä kaipaisin ni olis pikavalinta esim painamalla 3G/E nappia yläreunassa ni sais valittua suaraan mikä on päällä ja ei yms.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

45

@38 "OS X kuten ihan peruslurit säikeistää ja taustalla hoituu moniatehtäviä, eihän nuo muuten toimisilainkaa. älypuhelimissa tarkoitettu moniajoa ei kutenkaan ole se että puhelin rauta hoitelee tehtävänsä myös www surffailun aikana."

LOL@säikeistää. iPhonessa on koko ajan ajossa aika monta prosessia (katso konsolista jailbreikatulla iphonella jos et muuten usko). Ja se ihan oikeasti *moniajaa* (preemptive multitasking), aivan kuten OS X työpöydälläkin.

Kolmansien osapuolten softien tausta-ajoa ei ole sallittu. Applen omia softia tämä ei koske, joten osa niistä jää henkiin kun painetaan home-nappia.. Prosessi siis jää pyörimään taustalle ja tekee mitä ikinä haluaakin tehdä.

Kommenttisi kolmansien osapuolten softien "jäätymsestä", olivat eritätn epäselviä. Eivät ne mihinkään "jäädy", prosessi vaan tapetaan alta pois kun siirrytään kotiruutuun.

Vastaa
navacla
navacla

47

@Jonahan: hyvä kommentti. Tunnut tuntevan tätä kenttää, moniajoa etc. Mua arveluttaa vielä se moniajon tehokkuus. Mulla oli aiempi 3G-malli jailbreakattuna ja käytin Backgrounderia. Mutta huomasin, ettei enempää kuin 6-7 sovellusta voinut jättää päälle taustalle. Lisää sovelluksia käynnistettäessä aiemman "poistuivat" tausta-ajosta mystisesti.

Eli esim. mulla oli päällä normaalien iPhonen omien (sms, phone, mail, ipod, safari) sovellusten lisäksi Skype ja Facebook. Sitten käynnistin Spotifyn ja siirryttyäni kotiruutuun huomasin, että Skype ja FB olivat poistuneet taustalta. Miksi näin käy?

Ja ennenkaikkea: nyt mulla on 3GS, mutta voiko senkin rauta olla liian tehoton moniajon kunnolliseen pyörittämiseen?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

48

@navacia: Se mystinen syy lienee muistin määrä, kun muisti täyttyy pyydetään softia vapauttamaan sitä, jos se ei riitä niin sitten niitä tapetaan taustalta. 3GS:ssa sitä on speksien mukaan muistia tuplasti, mutta koska käyttöjärjestelmä ei ole kasvanut samassa suhteessa, joten sitä jää käyttöön vieläkin enemmän.

Se kuinka monta softaa mahtuu kerralla muistiin riippuu ihan käyttämistäsi softista, ne voivat itse päättää kuinka paljon muistia varaavat.

Vastaa
jmov84
jmov84

50

@41: "Mutta moniajon puute estää käytännössä toteuttamasta kolmennen osapuolen soittimia."

Kyllä esimerkiksi dTunes toimii kuten iPod-sovellus, eli soittaa musiikkia samalla kun esim. selaat Safarilla. Löytyypi Cydiasta.

"Jos aukaiset puhelin UI:n, niin taustalle jäävä kolmannenosapuolen sovellus jäätyy, jote ei siitäkään "moniajosta" hyötyä."

Ainakin Safari Download Plugin lataa esim. videoklippiä taustalla. 3rd party-lisä Applen omaan softaan.

Vastaa
kikuu
kikuu

51

@27

Tarkoitan, että Applen johto on omasta mielesäni täynnä kusipäitä.
Siis iPhonehan oli aivan helvetin keskeneräinen lelu, silloin kun se tuli markkinoille. Ja vieläkin puuttuu moniajo sun muita ominaisuuksia :D Alkeellista. Mutta kuitenkin iPhonen käytettävyys on ainakin pääpiirtettäin sellaista, mitä vuonna 2010 vähintään odottaisi jo kaikilta uusilta puhelimilta. Lisäksi Apple aloitti periaatteesa aloitti tämän softakaupan App storellam eli oli muita valmistajia edellä.

iPhone ei silti riitä itselleni. onhan se kiva lelu jne, mutta ei se mikään mobiilitietokone ole. Enemmänkin joku kehittynyt Gameboy, Omasta mielestäni! Ihan turhaan alatte vinkumaan ;)

Vastaa
harhar (vahvistamaton)

52

@27

Luuletko todella, että ne siellä johdossa ajattelevat juuri mitä sinä haluat? Täydellinen laite sinulle on täydellinen kaikille? Eiköhän ne kuitenkin tee sitä työtään rahan takia. Melko hyvin tuntuu yrityksellä menevän.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

53

> Tarkoitan, että Applen johto on omasta mielesäni täynnä kusipäitä.

Aika kova väite ottaen huomioon firman menestyksen ja saavutukset viimeisten noin 13 vuoden aikana. Myöskin iPhone on ollut suuri menestys ja muuttanut kännykkämarkkinoita monella eri tavalla.

Miten tämä "kusipäisyys" oikein näkyy?

> Siis iPhonehan oli aivan helvetin keskeneräinen lelu, silloin kun se tuli markkinoille. Ja vieläkin puuttuu moniajo sun muita ominaisuuksia

Jollakin mittarilla varmasti, mutta toivottavasti insinööritkin ovat vihdoin oppineet sen, että tuotteet eivät ole pelkkiä pisteitä ominaisuusmatriisissa. Kaikkia ominaisuuksia ei välttämättä tarvita, ja miten ominaisuudet on toteutettu merkitsee paljon, ei vain se löytyykö ominaisuutta vaiko ei.

iPhonessa oli riittävät ominaisuudet ja osin se oli selvästi edellä kilpailijoitaan. Se ei ollut eikä ole edelleekään kaikkea kaikille, mutta selkeästi onnistunut tuote.

> iPhone ei silti riitä itselleni. onhan se kiva lelu jne, mutta ei se mikään mobiilitietokone ole.

Ihan hyvä heitto, mutta voisit vähän avata sitä. Mikä tekisi iPhonesta "mobiilitietokoneen"? Moniajo, Windows, joku ihan muu? Mitkä laitteet ovat mielestäsi "mobiilitietokoneita"?

Ja miksi iPhonen pitäisi olla "mobiilitietokone"? Sehän tuntuu sopivan varsin mainiosti riittävän suurelle kuluttajajoukolle nykyiselläkin konseptilla.

Vastaa
kikuu
kikuu

54

"Ihan hyvä heitto, mutta voisit vähän avata sitä. Mikä tekisi iPhonesta "mobiilitietokoneen"? Moniajo, Windows, joku ihan muu? Mitkä laitteet ovat mielestäsi "mobiilitietokoneita"?

Ja miksi iPhonen pitäisi olla "mobiilitietokone"? Sehän tuntuu sopivan varsin mainiosti riittävän suurelle kuluttajajoukolle nykyiselläkin konseptilla."


Monelle iPhone kelpaa tälläisenään, mutta itse haluaisin hieman muunlaisen puhelimen.

No se on tietenkin aika mielipide kysymys, mikä tekee puhelimesta mobiilitietokoneen.
Omasta mielestä "oikeasta" mobiilitietokoneesta löytyisi fyysinen Qwerty näppis ja sopiva käyttis. Windows mobile ehkäpä olisi paras. Tai Maemo. iPhone OS vaikuttaa jotenkin hyvin suljetulta, vaikka kauheasti eroa ei periaatteessa olekkaan esim Symbianiin verrattuna

Vastaa
Rearpanel (vahvistamaton)

55

Stna jos rupeavat iPhone 2Gtä viemään kaatopaikalle. Yli 50% myydyistä laillisista iPhoneista on 2Geitä.

Vastaa
Markkanen
Markkanen

56

Mikähä "huhu" että ei tulis iPhone 2G:hen? Tulee aika satavarmasti. iPhone 2G:ssä ja 3G:ssä kun on sama rautakin ni tuskin jää siitä kiinni. Ja entäs iPod Touchit? Niihinkö ei tuu kans vai?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja