Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Videolla Nokian Android-puhelin

40
Kaarlo Räihä

Videolla Nokian Android-puhelin
Vaikka matkapuhelinjätti Nokia ei suostu hylkäämään Symbian-alustaa, olisivat monet tahot valmiita hankkimaan itselleen Android-järjestelmällä varustetun Nokian puhelimen, jos sellainen tulisi myyntiin. Nyt kaikkien tuunaajien märkä uni näyttää toteutuneen, sillä nokkelat hakkerit ovat toteuttaneet Nokian N900-laitteeseen uuden käynnistyslataajan, jonka avulla laitteeseen voi asentaa sekä Maemo- että Android-järjestelmät.

Videolla N900 käynnistyy Android 1.6 -version kanssa kohtuullisen vauhdikkaasti ottaen huomioon, että kyseessä on pikaisesti kokoon karsittu kokonaisuus. Android 1.6 näyttää reagoivan esim. näppäimistön ja kosketusnäytön syötteisiin, mutta YouTubeen laitetun kommentin perusteella syöttölaitteiden ohjauskoodi kaipaa vielä hiomista. Videolla ei juuri näytetä Androidin toimintaa tai tehdä esim. puhelua, joten todennäköisesti Android ei ole vielä täysin käyttökelpoinen N900:n kanssa, vaan se tarvitsee vielä hieman hienosäätöä ja mahdollisesti laiteajureita ennen kuin se kelpaa tavallisen kuluttajan käyttöön.
Käytettävä käyttöjärjestelmä valitaan tietokoneiden tapaan puhelinta käynnistäessä, ja Androidin sekä Maemon ohella puhelimeen voisi tällä tavalla asentaa helposti muitakin käyttöjärjestelmiä, kuten Ubuntun. Jos käyttöjärjestelmän asennus puhelimeen saataisiin nopeaksi ja vaivattomaksi operaatioksi, voitaisiin puhelimia myydä tietokoneiden tavoin ilman käyttöjärjestelmiä ja kuluttajat voisivat sitten asentaa puhelimeensa haluamansa käyttöjärjestelmän.

Alla "proof of concept" -video, jossa käynnistetään aluksi Maemo ja sitten Android

Kommentit (40)

jake (vahvistamaton)

1

kiitos EI!
Minä en halua enkä kaipaa moista viritystä.
Maemon kehitystä seuraan innolla ja odottavin mielin.
Toivottavasti nää ubuntuhörhötkin suuntais sen mukaiseen kehitykseen.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

2

Android on floppi. Miksi joku haluaisi moisella n900nsa pilata. Android ei edes häkättynä tarjoa samanlaista avoimuutta kuin n900 pakasta vedettynä. Vähän kuin ostaisi Ferrarin ja sitten laittaisi siihen Punton moottorin.

Vastaa
djabu
djabu

3

Joo, ei todellakaan kiitos tuollaiselle. Android on vain niin onneton ohjelmistojenkin suhteen, jotta ei mitään järkeä. Hakkerit on varmasti ihan onnessaan, kuin muna suussa, kun saavat vaihdettua alkuperäisen, toimivan kokonaisuuden johonkin kehitteillä olevaan. Juuri kuten win käyttäjät haluavat vaihtaa ubuntuun. Ei järkeä.

Kuin ferrari punton moottorilla !

Vastaa
AntRoidi (vahvistamaton)

4

No ei se nyt ihan noin helppoa ole. Vaikka käyttiksen vaihtaminen olisikin helppoa kuin heinän teko siitä seuraa tyyppihyväksyntä- ja operaattorihyväksyntäongelma. Eipä taitais olla laillisia puhelimia verkkoon ilman mittauksia, ja niitä ei halvalla ja helposti tehdä.

Vastaa
jep (vahvistamaton)

5

Mistä näin suuri Android viha? Eikö monipuolisuus ole hyväksi? Niin ja, Androidille on se 20 000 ohjelmaa. Kuinka paljon Maemolle on?

Vastaa
jorkkerre
jorkkerre

7

Heh, taitaapa nokiafanipojilla olla paskat housussa, kun joku uusi tulija markkinoille tekee sata kertaa paremman käyttiksen kuin vanha veteraani.

Jos joskus oikeasti onnistuvat porttaamaan Androidin nokian luureille, niin voisin ehkä taas harkita Nokiaan siirtymistä ihan isänmaallisista syistä, mutta tällä hetkellä HTC:n Android-luurit pesee Nokian vastaavat 10 - 0 XD

Vastaa
kikuu
kikuu

8

@7 Oho! Tulikin pelottavan asiantuntevaa tekstiä. Ottakaamme kaikki nyt sinusta mallia.


Joo. Kyllä Maemo hakkaa Androidin mennen tullen omasta mielestäni. N900 voidaan ainakin nyt kutsua mobiilitietokoneeksi jos ei muuta hyötyä tästä saada ;)

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

9

@5

Mistä löydän ne valehdellut 20.000 sovellusta?

Sama taustakuva vai?

Vastaa
jake (vahvistamaton)

10

@5 ja @7:lle

En minä ole suinkaan mikään Android-vihaaja - päinvastoin!
Toivotan sen mieluusti tervetulleeksi _omissa_ _luureissaan_ - olkoon sitt Googlen tai HTC tai Motorolan, ym muiden tekemiä. Mutt jätetään toisten muille järjestelmille tehdyt luurit niiden valinnoilla kehitettäviksi. Ja kehitetään niitä, jos mielenkiinto ja osaaminen riittää.

On sitt vallan toinen juttu, jos haluu omaksi ilokseen harrastaa kaikenmaailman modifiointeja, kuten tehdä moposta harrikka tai mossesta mersu, tms. Ei ne kuitenkaan kehitä mitenkään mopoa eikä mossea - eikä myöskään Nokiaa eikä Maemoakaan.

Vastaa
jep (vahvistamaton)

13

@12 No eikös se ole yksi hyvä indikaattori, jos joku miettii uutta puhelinta? Toki Androidille on paljon turhia ohjelmia, kuten on iPhonellekin, mutta en silti näe sitä miinuksena. Yhteisö kyllä kertoo mikä on hyvä ja mikä ei. J jos vahvaa yhteisöä ei synny, niin se tietää loppua aika nopeasti. Googlen Android SDK on erittäin tärkeä komponentti Android-yhteisölle.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

14

mitä android vihaa se on jos kehtaa todeta sen faktan että kyseinen alusta on flopannut totaalisesti? puheet on olleet kovin suuria, samoin hypetys blogosfäärissä, ikävä kyllä hypettäjät keskittyvät hypettämiseen, eivät laitteiden ostamiseen. aika nopeasti se kehittäjäyhteisö siirtyy muualle jos käyttäjiä nyt vain ei ole.

Vastaa
djabu
djabu

16

Jos androidin saa yhtään nätimmän näköiseksi ja se tukee n900 pakasta vedettynä, on tarpeellisia ohjelmistoja, on varmempi käytössä ja ennenkaikkea- on NOPEA! niin silloin voisin harkita sitä käyttistä, mutta nyt tällä kertaa tuo viritelmä näytti niin tuhoon tuomitulta, ettei mitään järkeä!

Mikä siinä N900 käyttiksessä nyt on niin hel***in huonoa että pitää laittaa android?

Vastaa
keke (vahvistamaton)

17

Itse voisin nähdä tulevaisuudessa joko Androidin tai Windowsin sellaisena käyttiksenä jonka pystyy asentamaan luuriin kuin luuriin.

Vastaa
D00mer
D00mer

18

Androidin vika on se, ettei niitä puhelimia ole paljoa, tällähetkellä htc hero on ainoa android puhelin mitä suosessa myydään(en ole varma, mutta ei niitä paljoa ole), ja senkin hinta on liikaa, 300-500€

Vastaa
jorkkerre
jorkkerre

19

Wohohoo! Että ihmiset jaksaa puolustella nokiaa ja sen "suurta" lempilasta, Maemoa. Jos halutaan puhua käyttäjämääristä ja käytettävyydestä on Nokia "flopannut" kaikkein merkittävimmin. Ketä helvettiä kiinnostaa "aidosti avoin" "mobiilitietokone" jos sen käytettävyys on periytynyt suoraan jostain kivikauden s60:sesta.

En nyt oikein ymmärrä tätä puhetta Androidin hehkutuksesta ja floppauksesta? Android puhelimia tulee jatkuvalla syötöllä lisää kaikilta suurilta matkapuhelinvalmistajilta (ei nokialta). Se kehittyy huimalla vauhdilla kiitos Googlen ja sitten vielä sen yhteisö on aktiivinen ja sille tulee koko ajan enemmän ohjelmia. Myönnettäköön, että luurien saataavuus on Suomessa melkein yhtä heikkoa kuin Nokian luurien saatavuus Jenkkilässä, mutta ei varmaan kestä kauaa, kun tähänkin tulee muutos.

Kyllä näistä kaikista N-fanipoikien postauksista huomaa, että Maemoa on pakko puolustaa, vaikka ei tiedä paremmasta XD

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

20

@ 19

Hoo, kun mitään ei tajua niin kuulostaa täysin pöljältä.

Mikä on s60 tässä yhteydessä? Harvemmin kuulee typerämpää. Se tietty että joku downgreidaa tietokoneen puhelin käytikseksi on lähellä.

Tietysti menee vielä vuosi ennenkun Maemo laitteita myydään kymmeniä miljoonia mutta kanattaa varautua.


Näyttää siltä että kaikki maailman fanipojat ostaa ja ostaa Nokiaa...
http://twitpic.com/wj8u3

Vastaa
jorkkerre
jorkkerre

21

@20

Hää, siehä nero oot.

Kuka puhui että se on mitenkään yhteydessä s60:seen? Sanoinpa vaan, että sen käytettävyys on samaa luokkaa. Insinörteiltä insinörteille.

Paljon on vielä opittavaa Nokialla Applelta, Googlelta ja HTC:ltä.

Ja eikö Nokian ongelma ole juuri, että sillä kestää vuosia päästä sille tasolle, missä kilpailijat on nyt. Sitten kun nokia pääsee niiden nykyiselle tasolle, ovat ne taas jossain aivan muualla.

Ja en välttämättä pidä Aasian halpamassamarkkinoiden tyypeistä fanipoikina ;)

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

25

Nokia tekee siis sitä mitä kuluttajat haluavat ja ostavat eikä sitä mitä joku bloginkirjoittaja / kommentoija haaveilee märissä unissaan, ja vaikka joku tuollaisen laitteen sitten tekisi, niin ei se sitä laittetta kuitenkaan sitten osta edes itse.

On ne vaan tyhmiä Nokialla. Niin tyhmiä.

Vastaa
J_Ryan
J_Ryan

26

@18

Tällä hetkellä Suomessa myydään ainakin kuutta eri Android mallia kolmelta eri valmistajalta. Hintahaitari noin 350-600e. Uusimpana tulokkaana Motorolan Milestone.

Lähitulevaisuudessa tulossa myös pari uutta mallia, kuten Sony Ericsson X10 (no ei ehkä ihan kohta näillä näkymin:)) ja Nexus One. Siinähän on jo melkein yhtä monta mallia kuin esim SE:llä yhteensä :D

Vastaa
jerkkokerkko (vahvistamaton)

27

@25

Hah, Nokia tekee sitä pashaa mitä köyhillä on varaa ostaa ja myönnettäköön, että on alansa parhaita niissä. Älypuhelimissa Nokia on vaan hieman pudonnut kelkasta ja sitä fanipojat yksinään pelasta. Onhan sillä nyt hyvä markkinaosuus, mutta miten on asian laita viiden vuoden päästä jolloin älypuhelinten määrä kasvaa suhteessa ja Nokian maine niissä on pohjamudassa...

Vastaa
NiHao (vahvistamaton)

28

@25

Onhan se varmaan sinulle hieno ylpeyden aihe, että Nokia myy hyvin kehittyvissä maissa. Nyt vasta ovat muutkin valmistajat alkaneet levittäytyä kunnolla halpamarkkinoille. Puhelinten keskihinnat ovat joka tapauksessa reilusti Nokian vastaavaa korkeampia. Harmi vain, että länsimaissa Samsung ja LG kiilaavat viiden vuoden sisällä rinnalle ja kauas ohi.

Vastaa
Esapetteri (vahvistamaton)

29

@25

Olet niin oikeassa. Voidaan ottaa vaikka esimerkiksi iPhone, josta blogaajat haaveilevat märissä unissaan ja jota kuitenkaan kukaan ei osta. Onneksi Nokia ei edes yrittänyt lähteä moiseen pelleilyyn mukaan ;)

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

30

Tota "kilpailijat tulee ihan kohta ja tappaa nokian" ennustetta on nyt jauhettu koko vuosituhat joten se alkaa käydä hiukan vanhaksi. Motorola meni halpiksiin kilpailemaan nokiaa vastaan ja nyt roikkuu konkan partaalla. Samsung on uhonnut moista jo 5v ja aina puolen vuoden jälkeen pyörtänyt puheensa.

Nokia tekee puhelimia joka segmenttiin, mikä ihmeen ongelma ihmisillä on tuossa? Miten toi nyt tekee yhtiöstä jotenkin huonon?

mitä iphoneen tulee niin se on menestynyt ihan mukavasti jenkkimarkkinoilla, muualla se on marginaali-ilmiö ja nokian älypuhelinmyynti on ihan toisilla luvuilla. Tää keskustelu nyt kai kuitenkin koskee nokiaa ja androidia hassua että iphonefanipoikien pitää vehkeensä tähänkin sotkea.

Vastaa
peltsip
peltsip

31

hitto että olette "vähän" myöhässä. androidin on saanut jo n800:lle melko äkkiä sen jälkeen kun koko käyttiksen tiedostot julkaistiin.......

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

32

-------------------
jorkkerre @ 24.1.2010 21:31
Ja eikö Nokian ongelma ole juuri, että sillä kestää vuosia päästä sille tasolle, missä kilpailijat on nyt. Sitten kun nokia pääsee niiden nykyiselle tasolle, ovat ne taas jossain aivan muualla.
-------------------

Se on jännä kuinka lyhyt ihmisten muisti oikeesti on. Tosin ei ihme, kun muistetaan mitä halutaan. Näkisin, että Nokian ongelma kosketusnäyttöluurien ja niiden käyttöliittymän kanssa on toki ollut hitaus, mutta tyhmä siitä vielä on lähtee yleistystä tekemään. ;)

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

33

Hauskaa luettavaa tämä keskustelu kyllä molemminpuolin... =)
@27, 28, 29
Tää "katotaan x vuoden päästä" kortti on kyllä niin hyvä. Ja ei pahalla, mutta jos joku olettaa, että kurssit ja suunnat pysyy vaikka 5 vuotta samoina niin on jo aika ajattelematon. Unohdetaan vaikka Nokian suunta. Samsung ja Apple ovat nyt nousussa, mutta ihanko oikeesti tykkäätte, että ilman muuta käyrän kulmakerroin pysyy samana seuraavat 5 vuotta? Ihan tosta noin vaan... :D
Tähän yhtenä esimerkkinä vaikka Motorola muutama vuosi sitten.

Vastaa
rmCowboy
rmCowboy

34

N900 on ehdottomasti paras julkaisu nokialta pitkään aikaan, ja juurikin avoimen Linuxin ansiosta. Lähitulevaisuudessa myös varmasti voi omaan mobiilitietokoneeseen asennella mitä käyttiksiä haluaa ja Windows suosio puhelimissa tulee tippumaan, koska linuxilla on jo niin suuri ja vakaa pohja.

Ja tämä androidin toimintaansaaminen n900:seen oli ennemminkin saavutus. Moni vaan tuntuu ajattelevan että "ei maemossa ole mitään vikaa", se kun tässä ei ole pointtina.

Vastaa
jake (vahvistamaton)

35

@26

Tästä keskustelusta riippumatta ja siihen nyt kommentoimatta sinänsä, niin mistä Suomessa saa ostettua Motorolan Milestone-luurin, se kun ois kiinnostava kapine sekin ...ihan sellaisenaan, mitenkään modaamatta

Mutku Motorolan maaedustuskin on hävinnyt riippumatta numerotiedoustelujen puhelinnumerotiedosta. Se numero on ollut jo useamman vuoden vallan muun yrityksen käytössä...

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

36

@35
Pirkkalan Verkkokaupassa sitä ainakin kävin hypistelemässä viime viikolla. Ei tosin kyllä vakuuttanu mitenkään kummosesti. Onhan se ohuempi kuin N900, mutta ei siinä sit muu iskenytkään. Kokeilu oli toki lyhyt...

Vastaa
miksuh2
miksuh2

37

Ei ole olemassa mitään nokian Android puhelinta, joten uutisen otsikointi on täysin harhaanjohtava.

Se, jos joku saa asennettua N900:n ndroidin ei muuta sitä tosiasiaa ettei nokia Android alustaa tue.

Sinänsä tuossa ei ole mitään ihmeellistä. nokian vanhemmille nettitableteille on saanut jo kauan asennettua mm. Debianin, eli useamman käyttiksen ajaminen samalla tabletilla ei ole sinänsä mitään uutta.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

38

Ei ole olemassa mitään Nokian Android puhelinta, joten uutisen otsikointi on täysin harhaanjohtava. Se, jos joku saa asennettua N900:n ndroidin ei muuta sitä tosiasiaa ettei nokia Android alustaa tue.

Sinänsä tuossa ei ole mitään ihmeellistä. nokian vanhemmille nettitableteille on saanut jo kauan asennettua mm. Debianin, eli useamman käyttiksen ajaminen samalla tabletilla ei ole sinänsä mitään uutta.

Vastaa
figo10
figo10

39

Noh... Sanotaan nyt jotain. N900:sta tuossa kun testailin, niin täytyy sanoa, että vakuutuin kyllä. HTC:n ja Applen puhelimia tullut myös käpisteltyä ja ei ainakaan meikäläisen mielestä kyllä ollu mitenkään kummosia. Jotenkin tuntuivat jopa huonoilta käytettävyyden suhteen. N900 toimi kyllä todella makeasti ja kaikki mitä teki toimi myös nopsaan. Voipi olla, että meikäläisen seuraava luuri on N900 ainakin. :)

Vastaa
shnigi
shnigi

40

Onko tästä nyt mitään uutta tietoa ? Olis hienoa saada käyttää android markettia n900 ja android sovelluksia. Tietenkin maemo alla. Mutta jotain android pelejä vois pelailla :P

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja