Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Apple salli vihdoin 3G-verkkoa hyödyntävät VoIP-sovellukset iPhonelle

6
Kaarlo Räihä

Apple salli vihdoin 3G-verkkoa hyödyntävät VoIP-sovellukset iPhonelle
Apple on aikojen saatossa asettanut iPhonen ohjelmistokehitykselle monia rajoitteita, mutta kuluttajien ja ohjelmistokehittäjien onneksi yksi näistä rajoituksista on nyt poissa, kun Apple salli lopultakin 3G-yhteyksien käytön VoIP-sovelluksissa.

Uudistus on mukana uudessa iPhone SDK -kehityspaketissa, ja ensimmäinen sitä hyödyntävä sovellus julkaistiin eilen, kun iCall-sovelluksesta saatiin App Storeen uusi päivitetty versio. Ensimmäisten testien mukaan 3G-yhteyden yli tehdyt VoIP-puhelut pelaavat hyvin.
Aiemmin VoIP-sovellukset (kuten Skype) ovat joutuneet tyytymään WLAN-verkon käyttämiseen, ja tämä seikka on heikentänyt huomattavasti VoIP-ohjelmien käyttöarvoa iPhonella. Rajoituksen uskottiin johtuvan Yhdysvalloissa toimivan matkapuhelinoperaattori AT&T:n toimista, sillä matkapuhelinoperaattorit menettävät VoIP-ohjelmien takia rahojaan, jonka lisäksi VoIP-sovellusten 3G-liikenne olisi joidenkin spekulaatioiden mukaan voinut tukkia AT&T:n verkon kokonaan. AT&T kertoi kuitenkin viime lokakuussa, että sen 3G-verkkoja voi jatkossa käyttää VoIP-puheluihin, joten ominaisuuden puuttuminen ei ollut yksin AT&T:n vika.

Rajoitus raivostutti tiettyjä tahoja viime vuonna niin paljon, että asiasta lähetettiin avoin kirje Yhdysvaltain telehallintovirastolle eli Federal Communications Commissionille (FCC). FCC tutki asiaa yhdessä Googlen Voice-ohjelman hyväksymisen kanssa ilmenneiden epäkohtien kanssa, mutta mitään jatkoseuraamuksia asiasta ei tullut.

Muiden VoIP-sovellusten päivitettyjä versioita nähtäneen App Storessa tulevien päivien aikana. Tähän mennessä ainakin Fring on saanut 3G-päivityksen ja tiettävästi Skypen päivitys olisi jo valmis julkaistavaksi.

Kommentit (6)

akse
akse

2

Johtuuko tosta moniajon puutteesta se ettei esim Skype pysy onlinessä kokoajan? Kaverin kaa vaan mietitty et miks se ei oo online, vissiin vaan silloin ku se ohjelma on päällä, ja sitä ei kait sit voi jättää taustalle rullaa?

Vastaa
Mahteri
Mahteri

3

@2

Juurikin moniajon puutteesta johtuu..

Eli toisin sanoen ellei kyseessä ole jailbreakattu iPhone, ei iPhonessa voi jättää ohjelmia taustalle pyörimään (lukuunottamatta muutamia Phonessa jo valmiiksi mukana olevia sovelluksia, kuten musiikkisoitin ja nettiselain)

Vastaa
amtiainen
amtiainen

4

Vaikkakin moniajoa ei tueta, ratkaisu moninajon puutteeseen on ohjelmakohtaiset push lähetteet.

Näin ohjelma voi olla kiinni mutta iPhone ottaa vastaan viestin ohjelmasta (esim. Skype: Jaska Jokunen soittaa sinulle, jonka perässä on vastaa ja peruuta nappi).

Näitä push lähetteitä tuetaan monissa yhteisöohjelmissa (facebook & mese/IRG ohjelmissa) mutta Skypeen sitä ei ole jostain syystä vielä saatu toimimaan. Facebookin ohjelma sai push lähete tuen vasta kuukausi sitten vaikka push lähete on ollut tuettuna jo vuoden iPhonessa/iPod touch:ssä (Os 3.1).

Fringissä on kuulemma Skypelle tuki ja siinä toimivat myös Push Lähetteet mutta olen kuullut ettei se ihan täydellisesti toimi (lopettaa noin tunnin päästä lähetteiden lähettämisen ?!? ei varmaa tietoa kun en ole tuosta sen enempää viitsinyt ottaa selvää).

Itse odottelen Skypen virallista iPhone ohjelman päivitystä josko siihen tulisi se kaivattu Push lähete jotta se ei olisi niin rampa viritys. Ilman Pushia Skype on aika hyödytön.

Tämän uutinen (VoiP puhelujen mahdollisuus 3G:llä) on kyllä tosi hieno juttu jos tämä tulee myös koskemaan Eurooppaa.

Vastaa
user (vahvistamaton)

5

> Vaikkakin moniajoa ei tueta, ratkaisu moninajon puutteeseen on
> ohjelmakohtaiset push lähetteet.

Miten ajattelit puhua softapohjaisella sovelluksella ja navigoida samaan aikaan, tai puhua ja lukea, kirjoittaa , surffata jne ?

Push on näppärä ja tehokas juttu joihinkin toteutuksiin, moniajoa se ei kuitenkaan tuo.

Vastaa
Mahteri
Mahteri

6

@4

Itse ajattelin, että olisikohan tuo VoIP-sovellusten salliminen ennakointia todennäköisesti kesällä ilmestyvälle uudelle OS versiolle, minkä ainakin on huhuttu sisältävän moniajotuen..

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja