Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

iPhone OS 3.2 tuo tuen videopuheluille ja tiedostojen lataamiselle?

24
Kaarlo Räihä

iPhone OS 3.2 tuo tuen videopuheluille ja tiedostojen lataamiselle?
iPhone-puhelimia ja iPod touch -mediasoittimia pyörittävän iPhone OS -käyttöjärjestelmän tulevista ominaisuuksista supistaan jatkuvasti, ja nyt Engadget-sivusto on listannut joitain iPhone OS 3.2:n uudistuksia, joiden pitäisi päätyä varmasti mukaan seuraavan päivitykseen.

Yllättävin lisäys on alkeellinen tuki videopuheluille, joka mahdollistaisi tämän ominaisuuden käyttämisen useissa eri sovelluksissa. Tällä hetkellä iPhonella voi tehdä videopuheluita esim. Fring-sovelluksella, mutta koska puhelimen etupuolella ei ole kameraa, on videopuheluiden tekeminen hieman kömpelöä. Ominaisuuden lisääminen voisi kuitenkin ennakoida Applen julkaisevan jatkossa kahdella kameralla varustettuja puhelimia, joilla videopuheluiden tekeminen onnistuu helpommin.
Toinen laitteen isompi uudistus on mahdollisuus tallentaa tiedostoja laitteen muistiin. Täten esim. Mobile Safari -selaimella voisi ladata puhelimeen internetistä MP3-musiikkitiedostoja tai MP4-videotiedostoja. Tämän myötä musiikki-, video- ja kuvatiedostoja ei tarvitsisi enää synkronoida laitteisiin tietokoneen ja iTunesin avulla, vaan esim. HTTP-palvelin kelpaisi. Samassa rytäkässä Mobile Safariin on tarkoitus lisätä tiedostojen lähetystuki, joten tulevaisuudessa tiedostoja voisi lähettää esim. RapidShareen.

Muita uudistuksia ovat mm. USB Host -tuki (mahdollistaa esim. digikameroiden, näppäimistöjen, peliohjainten ja tulostimien liittämisen), oikeinkirjoituksen tarkistustyökalu (useita eri sanakirjoja, mahdollisuus lisätä omia sanoja), käsialantunnistukseen perustuva tekstinsyöttö sekä mahdollisuus muokata sovelluksien käyttämiä leikkaa ja liitä -valintoja.

Kommentit (24)

MoZar
MoZar

4

Ohho.. empä oo kuvitellu, et se ihan noin alkeellinen on ollut. Ihan, että antavat selaimella ladata jotain.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

5

Ihan kiinnostaa, että mitä sillä luurilla netistä pitäs ladata? en oo vielä vajaan puolenvuoden aikana kertaakaa tarvinnu kyseistä ominaisuutta.

ja sitten vielä loppuun: there's an app for that :D

Vastaa
soyyy (vahvistamaton)

6

Onhan tolla sentää pystynyt kuvia tallentamaan ja postaamaan niitä eteenpäin. Enpä ole vielä muuhun sitä tarvinnut, mutta hyvä lisä jos joskus tarvitsen.


Eli tämä tietää sitä että jonkinlainen tiedostorakenne tulossa -> = siirtyy lähemmäs tietokonetta.

Vastaa
ZZboy
ZZboy

7

Mplayer sovelluksella on voinut noita mp3 tiedostoja äänitellä, mutta muihin latauksiin pitäis olla oma softa. Applellä on muutenkin semmoinen tyyli et tiedostoja ei saisi vapaasti latailla, vaan ne pitäis ostaa iTunesista.

Viihdeteollisuushan nujersi WMP:n juuri tuosta syystä, katsoivat et Mikkisofta edistää rikollisuutta. DRMn avulla Apple sai pään auki, mut kyllä Safarin tallennus plugarit taitaa olla vielä kovastikkin tulevaisuudessa, HTML5 ei myöskään asiaa paranna. Saattaa myös olla turvallisuus kysymys ja eteenkin se et siinä tulisi kyseeseen moniajo ja puhelin saattais olla päällä tunteja. Joka on käyttänyt esim. Droidia tietää et täysi lataus ei kestä kuin 1,5 tuntia, jos laitetta käyttää kuin tietokonetta.

Nyt kun asiaa katson, niin enpä ole koskaan tarvinnut tuommoista latausominaisuutta, mut jos semmoinen tulee, niin sitten varmaan ihmettelen miten olen sitä ilman pärjännyt.

Vastaa
Topo (vahvistamaton)

8

-tiedostorakenne tulossa. Osx on unix, unixissa on tiedostorakenne. Että ottaa pannuun nämä tietämättömien meset.

Vastaa
Joker_
Joker_

9

Lainaus:

-tiedostorakenne tulossa. Osx on unix, unixissa on tiedostorakenne. Että ottaa pannuun nämä tietämättömien meset.

iPhone OS -käyttöjärjestelmällä ei tietääkseni ole Single Unix Specification -sertifiointia, joten virallisesti se ei ole Unix. Toki iPhone OS:ssä varmaan jonkinlainen tiedostojärjestelmä on aina ollut vaikka siihen ei sovelluksilla olisikaan päässyt käsiksi.

OS X:ssä ja iPhone OS:ssä on varmaan osittain samaa koodia, mutta vain ensin mainitulla on tuo em. sertifiointi.

Lainaus:

Applellä on muutenkin semmoinen tyyli et tiedostoja ei saisi vapaasti latailla, vaan ne pitäis ostaa iTunesista.

Meinaat, että mitä tahansa tiedostoja saisi ostettua iTunesista?

Lainaus:

Ihan kiinnostaa, että mitä sillä luurilla netistä pitäs ladata? en oo vielä vajaan puolenvuoden aikana kertaakaa tarvinnu kyseistä ominaisuutta.

Tyypillinen Apple-käyttäjän kommentti. Vaikka kyse olisi kuinka basic-ominaisuudesta, sitä ei tietenkään tarvita koska Apple ei sitä ole sitä laitteeseensa lisännyt. Se mitä sinä tarvitset ei muutenkaan ole kovin vakuuttava argumentti.

On muutenkin käsittämätöntä, miten Applen tuomat inkrementaaliset parannukset saadaan esitettyä aina jonain suurina muutoksina. Jopa silloin kun on kyse ominaisuuksista, joita muissa vastaavissa laitteissa on ollut jo vuosikaudet.

Lainaus:

Toinen laitteen isompi uudistus on mahdollisuus tallentaa tiedostoja laitteen muistiin.

Iso uudistus? Applen käyttäjille - ehkä.

Vastaa
kikuu
kikuu

10

"Siis eikö tolla oo oikeesti voinu enne ladata tiedostoja? Voi huhhuh"


Älä muuta sano :) Itekkin olen iPhonen omistanut, mutta en sitä ihan noin alkeelliseksi vehkeeksi edes tiennyt. Luovuta Apple ;)

Vastaa
Topos (vahvistamaton)

11

-tiedostojärjestemä
iPhone sovelluskehittäjänä tietäisit, että sen käyttiksessä on tiedostojärjestelmä
pointti on siinä, että käyttöoikeuksia tiedostoihin on rajoitettu eri sovellusten välillä
turvallisuuden nimissä

Vastaa
ZZboy
ZZboy

12

Lainaus:
Applellä on muutenkin semmoinen tyyli et tiedostoja ei saisi vapaasti latailla, vaan ne pitäis ostaa iTunesista.

Meinaat, että mitä tahansa tiedostoja saisi ostettua iTunesista?

Aivan varmaan. Tietäen sisällön tuottajat, niin joka ainoa mahdollisuus rahastaa pitäisi voida käyttää hyväksi. Tulette näkemään iPadin kans et niin myöskin tulee käymään. Systeemiä kehitetään siihen suuntaan, että jokainen murunen maksaa, mutta on samalla todella halpa. Ne jotka yrittää vanhalla mallilla, eli kuittaavat piraattiversioissa menettämänsä tulot nostamalla tuotteen hintaa, joutuvat melkoiseen ahdinkoon. Joko pudotat hintoja ja toivot et piratismi loppuu tai siirryt iBooks tai AppStore ympäristöön.

Vastaa
erpe (vahvistamaton)

13

"XNU is the computer operating system kernel that Apple Inc. acquired and developed for use in the Mac OS X operating system and released as free and open source software as part of the Darwin operating system. Darwin forms the core set of components upon which Mac OS X, Apple TV, and iPhone OS are based. It is compatible with the Single UNIX Specification version 3 (SUSv3) and POSIX UNIX applications and utilities."

Vastaa
LaruX (vahvistamaton)

14

Itselläni on koko joukko OSX koneita aina G3 imacista Intel Mackbookkiin ja AppleTV:hen. Olen Applen tietokoneisiin erittäin tytyväinen. iPhonea en sijaan ole viitsinyt ostaa, enkä osta - tässäkin uutisessa perusteltiin hyvin miksi ao.luurista kannattaa pysyä erossa. Ihan käsittämätöntä loppukäyttäjän halveksuntaa tuollaiset rajoitukset.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

15

@9

Olisko se sit muuttanu jotai jos olsin sanonu, että en oo tähän mennessä MILLÄÄN kännykällä tarvinnu mitää latausominaisuutta? Siis tohon tyypillinen apple kommentti juttuun.

Enkä mä kai sanonu missää vaiheessa, että ei sitä pitäs olla siks, että mä en sitä tarvi ja olin myös halukas tietämään mitä sieltä netistä sitten latailisi? Jolloin voisin sanoa, että onko se mahdollista iphonella, koska sieltä appstoresta tosiaan saa monia ohjelmia millä voi latailla kaikenlaista pdf filejä, mp3, tekstitiedostoja, zippiä, rarria, vaikka rapidsharesta vissii mitä vaan, youtubesta videoita jne.

kyllä kato sieltä appstoresta paljo muutaki löytyy ku pieruohjelm ia :) Kuitenkin eri käyttäjillä on eri tarpeet ja ihmiset niihin tarpeisiin yrittää sitten vastata omilla sovelluksillaan jolloin saadaan luurista paljon monipuolisempi niille jotka sitä haluaa.

Vastaa
Aapeli94
Aapeli94

16

@15

Kyse ei nyt tainnut olla siitä että mitä sieltä hienosta AppStoresta saa, vaan siitä että normaaleissa puhelimissa, kuten vaikka näissä suomalaisissa Nokioissa on tuo ominaisuus ollut vakiona jo ties kuinka kauan.

No bisnes on bisnestä eihän sille mitään voi, mutta joku roti sentään olisi suotavaa !

Vastaa
akse
akse

17

Lainaus:


ja sitten vielä loppuun: there's an app for that :D


Joo tää kyl ihmetyttää, puhelin on helvetin rajottunu sitte moniin puutteisiin löytyy kyllä joku 3rd party softa. eli hommaat kymmeniä softia jo pelkkiin perus toimintoihin mitkä pitäs kyllä olla jo kaupasta ostettaessa.

Itteä ainaki rasittais tommonen.

Lainaus:

Ihan kiinnostaa, että mitä sillä luurilla netistä pitäs ladata? en oo vielä vajaan puolenvuoden aikana kertaakaa tarvinnu kyseistä ominaisuutta.


Ihan mitä vaan tietokoneellakin.

Lainaus:


kyllä kato sieltä appstoresta paljo muutaki löytyy ku pieruohjelm ia :) Kuitenkin eri käyttäjillä on eri tarpeet ja ihmiset niihin tarpeisiin yrittää sitten vastata omilla sovelluksillaan jolloin saadaan luurista paljon monipuolisempi niille jotka sitä haluaa.

Just eli sulla on joka helvetin tiedostomuodolle oma ohjelma? Mitä vitun järkee jos yhdellä selaimella voit ladata ne kaikki.

Tai esim n900:lla vaikka konsolin wgetillä, scpllä tms.

Noi kommentit on just tommosia "en tarvii näitä apple on hyvä ilmankin!"

Vastaa
ville (vahvistamaton)

18

@17 Hmm eli siis n900:ssa on paketista otettuna kaikki mitä tarvitaan, eli siihen ei siis tartte asennella mitään jälkeenpäin? Miten oli se mms puuttuminen, tai näytön pystytilakäyttö? noin niinku esimerkkeinä

ja ei oo joka tiedostomuodolle omaa ohjelmaa, kyl yhdellä onnistuu monet

En kyl ymmärrä miks luurilla pitäs ladata kaikkee mitä tietokoneellakin. No ehkä ymmärrän tuota vähän jos puhutaan n900:sta, kun se on jo paljon enemmän kun puhelin, mutta ajatellaa tavallista luuria ni mitä siellä tekee jollai rar ja zip fileillä jne. Taitaa aika vähissä olla ihmiset jotka luurillaan selaimesta latailee muuta, kun kuvia tai videoita. Eiköhän toi oo applen kannalta myös turvallista, että apple tietää mitä sinne luuriin sisään pääsee joten voi taata sen puhelimen toimivuuden ja turvallisuuden

Taas esim nokialaiseen joku vois ujuttaa varmaa aika helpolla jonku viruksen naamioimalla sen joksikin hyväksi ohjelmaksi?

ja kun mainitsit tietokoneen keskutelussa ni täytyyhän sun siihenkin asenella eri jutuille omat softat, rasittaako sekin sua?
En mä ainakaan pärjäis kovin erikoisesti tietokoneella mihin en asentelis ylimääräisiä ohjelmia


Ja jep apple on hyvä ilmankin, täytyy myöntää :)

Vastaa
miika2
miika2

19

USB hostin ei kyllä pitäisi olla mahdollinen, koska USB-standardin mukaan hostina toimivasta portista ei pystyisi lataamaan laitetta. Eli Applen pitäisi rikkoa standardi ja se menettäisi USB-sertifikaatin, jos se tuon toteuttaisi. Aika epätodennäköistä.

Vastaa
DjNurtsi
DjNurtsi

20

Täällä vois edes joku irvailija mainita edes yhden asian mitä on luurillaan lataillut? Itelle ei tulesitten mitän mieleen enkä koskaan moista ole tehnyt, ellei ohjelmien lataamista luuriin lasketa siihen. Se hoituu iPhonella appstoresta.

Jos nokia tekee jonkin ominaisuuden millä kukaan ei mitään tee niin miksi applen pitäisi sellasita laittaa luuriinsa? Siksikö että Nokiafanit ei pääse ilkkumaan iPhonea?

Jään odottelemaan vastauksia, kuka on ladannu ja mitä luurillaan?

Vastaa
OILgame
OILgame

21

20@ Muutama formaatti mitä olen lataillut omalla luurilla: .torrent, .avi, .mp4, .mp3, .doc, .pdf, .zip, .rar ja .odt.

Nokia tekee? Taitaa kyllä olla jokaisessa älypuhelimessa merkistä riippumatta. Iphonea ei kyllä tavallaan voi verrata näihin, kun en itse luokittelisi sitä älypuhelimeksi.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

22

>>ja sitten vielä loppuun: there's an app for that :D
> Joo tää kyl ihmetyttää, puhelin on helvetin rajottunu sitte moniin
> puutteisiin löytyy kyllä joku 3rd party softa.

Niin siis tähän tiedostonhallintaanhan EI sovellusta löydy joten tuo mainoslause on ei pidä paikkaansa. Sovelluksia on vain sellaisiin toimintoihin joita Apple pitää soveliaina käyttäjille tarjota. Ei pidä antaa sen sovellusten määrän hämätä.

> Systeemiä kehitetään siihen suuntaan, että jokainen murunen
> maksaa, mutta on samalla todella halpa.

Kun juuri paljastui että kirjojen hinnat nousevat 50% siihen nähden millä Amazon vastaavia myi niin halpuuskin on melko paksu väite.

App storessa softat jotka eivät ole triviaaleja eivät tosiaan ole todella halpoja (esim paljon 70 maan kattava navigointi maksaa vs mikä hinta on Nokialaiseen?). Eurolla saa näitä päivän parin työllä väkerrettyjä ifartteja.

On tosiaan omituista että jopa suomalaisen mobiiliblogin pitäjille on mennyt laput silmille Applen tuotteiden kanssa, se mikä 90% älypuhelimia on ollut ihan jokapäiväisiä ominaisuuksia on yhtäkkiä jotenkin isoja uudistuksia kun Apple tekee ne. Kuin mitään ei ole ollut olemassakaan ennenkuin S. Jobs esittelee sen lavalla.

Vastaa
jackoff (vahvistamaton)

23

puolivuotta ollu iPhone ja en edes ole tiedostanu tämmöistä puutetta.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

24

@20

.pdf, .doc ja .xls. Noihin se on tainut rajoittautua.
Ei tuo mikään välttämätön ominaisuus ole, mutta itselläni helpottaa asioita - en haluisi olla ilman.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja