Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokialaisten ennakoivaa tekstinsyöttöä voi nyt muokata

26
Matti Vähäkainu

Nokialaisten ennakoivaa tekstinsyöttöä voi nyt muokata
Nokia Beta Labsiin on ilmestynyt uusi, mutta vielä toistaiseksi vahvasti kehityksen alla oleva sovellus. Uusi kokeellinen sovellus parantaa merkittävästi oletuksena Nokian puhelimista löytyvää T9-sanakirjaa ja lisää uutta toiminnallisuutta. Nokia Custom Dictionary -nimeä totteleva sovellus tekee ennakoivaan tekstinsyöttöön tarkoitetun sanakirjan täysin muokattavaksi. Tämä mahdollistaa muun muassa slangisanojen lisäämisen sekä sanakirjojen lähettämisen toisiin puhelimiin.

Nokia Custom Dictionaryn ominaisuudet:

  • Kaikkien sanakirjan sanojen tarkastelu
  • Uusien sanojen syöttö
  • Nykyisten sanojen muokkaus ja poisto
  • Sanakirjan tallennus xml-muotoon
  • Sanakirjan avaaminen xml-tiedostosta
  • Sanakirjan avaaminen testitiedostosta
  • Sanakirjan lähettäminen puhelimesta toiseen

Sovelluksen voi asentaa sekä kosketusnäytöllisille että kosketusnäytöttömille Symbian-älypuhelimille. Täysin yhteensopiviksi malleiksi kerrotaan Nokia E71, Nokia E63, Nokia 5800 XpressMusic ja Nokia X6. Muilla puhelimilla voi toiminnallisuudet olla rajattuja tai ilmetä joitain ongelmia. Lisää tietoa sovelluksesta saa sen Beta Labs -sivulta, josta sen voi myös ladata.

Kommentit (26)

2fst4u (vahvistamaton)

2

Eikös jo ihan ensimmäisissä ennakoivan tekstinsyötön puhelimissa ollut tarjolla "lisää sana"-vaihtoehto, jolla käsittääkseni pystyi opettamaan sanakirjaa? Lisäksi sanakirja oppi ihan itsekseenkin esim kirosanat kun niitä tarpeeksi usein käytti.

Niin ja mitä muuten tekee esim E71:ssä ennakoivalla tekstinsyötöllä kun siinä on kaikille kirjaimille omat nappulat?

Vastaa
Akasori
Akasori

3

@2

Niin taisi olla vanhoissa puhelimissa, mutta ei ainakaan 5800:sta löydy mitään oppimistoimintoa. Mullistava vanha keksintö uusille puhelimille, joka olisi kuitenkin pitänyt olla jo alusta lähtien.

Vastaa
dRD
dRD

4

Olen useamman vuoden kaivannut sellaista ennakoivaa tekstinsyöttöä, joka keräisi itse lisätyt sanat johonkin puskuriin ja esim. kerran viikossa päivittäisi listan Nokian palvelimille. Noksun palvelin sitten sniffaisi, että jos sana X on syötetty tarpeeksi usean käyttäjän toimesta palveluun, se päivitetään samalla kaikkien käyttäjien sanakirjoihin uutena sanana. Tuolla tavalla sanakirja pysyisi aina ja ikuisesti ajantasalla, vaikka kieli eläisikin.

Toinen mitä kaipaisi puhelimiin em. toimintoon liittyen on mahdollisuus osoitekirjassa valita kunkin kontaktin käyttämä kieli - varsin turhaa joutua valitsemaan erikseen englanti kieleksi, kun tekstaan britille ja vaihtaa takaisin kun tekstaan suomalaisille.

Muttajoo, hyvä että Nokia kehittää tuotakin ominaisuutta, että sen toimintatapaa ei vain hyväksytä "tää on nyt tällanen", vaan ajatellaan että sitäkin puolta puhelimessa voidaan kehittää.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

5

Hyödyllinen silloin, kun vahingossa lisää sanan paskb sanakirjaan, ja seuraavat 50 vuotta puhelin ehdottaa kirjoittaessa tuota väärinkirjoitettua.

Vastaa
keke (vahvistamaton)

6

@4: Oi sitä yksityisyyden tunnetta kun kaikki lähettämäni tekstiviestit ja sanat latautuisivat nokian palvelimille ja mahdolliset "omat" sanani leviäisi kaikkien puhelmiin<3

Vastaa
Jalli (vahvistamaton)

7

Kumma kun kukaan muu ei oo vielä revennyt ton uutisen otsikon typosta... "teksinsyöttyöä"...

Vastaa
dRD
dRD

8

@6: Toki tuontyylinen ominaisuus pitäisi olla ns. opt-in, eli sen saa halutessaan päälle (tai esim. ainoastaan vastaanottavana päälle, eli jolloin et osallistu itse sanakirjan rakennukseen, mutta saat uusimmat päivitykset luuriisi jokatapauksessa).

Vastaa
mattu36
mattu36

9

Sovelluksen voi asentaa sekä kosketusnäytöllisille että kosketusnäytöttömille Symbian-älypuhelimille.

Vastaa
KOD0U
KOD0U

10

Eikö toi sanan tallennus toiminto oo ollu vaikka kuinka kauan..? Vai onko tässä nyt uutta vaan, että tallennetut sanat -listan voi lähettää toiselle..?

Vastaa
user (vahvistamaton)

11

>Eikö toi sanan tallennus toiminto oo ollu vaikka kuinka kauan..?

Sanat on opittu T9 alkuajoista lähtien, läpi malliston, siinä ei mitään uutta.

Koko sanaston tallentaminen on ollut vähän vaikeaa, ei mahdontonta.

> Vai onko tässä nyt uutta vaan, että tallennetut sanat -listan voi
> lähettää toiselle..?

Juu

Vastaa
Pavezki
Pavezki

13

@12 missäs muissa puhelimissa voi sanakirjaa lähettää toisille taikka poistaa sieltä sanoja? Vai tarkoititko tismalleen sitä mitä sanoitkin eli -3 vuotta myöhässä eli kolme vuotta etuajassa?

Vastaa
Phiideer
Phiideer

14

@2
Pieni hyöty siinä, että kirjoittaessasi 7 merkkistä sanaa, niin 4 merkin kohdalla ehdotetaan jo sitä haluamaasi sanaa, jolloin pääset 5 napin painalluksella.


@2, @10, @11 &@muut
Käsittääkseni vanhemmissa malleissa taisi olla aika rajoitettua se, kuinka monta lisättyä sanaa se pystyi pitää muistissa. Tarpeeksi monta lisäystä ja vanhimmat/vähiten käytetyt sanat "unohtuivat".

Vastaa
ville (vahvistamaton)

15

@14
Toihan on ollut jo vakio-ominaisuus kauan iPhonessa ja Androidissa. Mitä uutta täsä siis on?

Vastaa
user (vahvistamaton)

16

> 14#
> Toihan on ollut jo vakio-ominaisuus kauan iPhonessa ja Androidissa.
> Mitä uutta täsä siis on?

T9 on vanha keksintö, kauan ennen iPhonea ja Androidia, alusta asti ovat oppineet lisää sanoja.

Optimoinnit, ehdottelu jne. ovat tuttuja jo mustavalkolaitteista.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

18

@17
mitenkäs niin? nokiahan vasta kehittää tätä omiin laitteisiinsa?

Vastaa
miksuh2
miksuh2

20

@3

"Niin taisi olla vanhoissa puhelimissa, mutta ei ainakaan 5800:sta löydy mitään oppimistoimintoa"

Ei pidä paikkaansa. Kyllä tuossa luurissaihan aivan taatusti on uusien sanojen lisäämismahdollisuus. Itselläni on tuo puhelin, Se mikä ei ole käytännössä ollut helppoa aikasemmin on lisättyjen sanojen poistaminen.

Nokia <custom Dictionary mahdollistaa uusina ominaisuuksina lisättyjen sanojen helpon poistamisen ja muokkaamisen, sanakirjan tietojen lähettämisen sähköpostin/bluetoothin jne kautta, sekä sanalistojen importtaus ja exporttaus.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

21

@18

"mitenkäs niin? nokiahan vasta kehittää tätä omiin laitteisiinsa?"

Kyllä ennakoiva tekstinsyöttö ja puhelimen sanakirjaan omien sanojen lisääminen on ollut Nokian puhelimilla mahdollista jo ties kuinka kauan..

Itseasiassa vuonna 1999 markkinoille tullut Nokia 3210 oli maailman ensimmäinen kännykkä, jossa oli ennustava T9-tekstinsyöttö. Eli nämä Nokiaa mollaavat iPhonegfanit voisivat kyllä mennä nurkkaan häpeämään.

Tässä uutisessa kerrottu Nokia Custom Dictionary siis parantaa puhelimen toimintoja ennakoivaan tekstinsyöttöön liittyen, Kyseessä on tekstinsyötön käyttämän sanakirjan hallintaa helpottava työkalu. Kyse ei nyt ole siitä etteikö Nokian puhelimissa olisi jo ollut ennakoivaa tekstinsyöttöä ja omien sanojen lisäämismahdollisuutta-

Vastaa
makak
makak

22

"Itseasiassa vuonna 1999 markkinoille tullut Nokia 3210 oli maailman ensimmäinen kännykkä, jossa oli ennustava T9-tekstinsyöttö. Eli nämä Nokiaa mollaavat iPhonegfanit voisivat kyllä mennä nurkkaan häpeämään."

Itseasiassa Benefonin iO oli ensimmäinen

Vastaa
miksuh2
miksuh2

23

@22

En olisi asiasta ollenkaan niin varma. Oma käsitykseni on, että Nokia 3210 oli ensimmäinen kännykkä, jossa oli ennakoiva t9 tekstin syöttö.

Nokia 3210 tuli markkinoille USA:ss 1.1.1999. Benefon IO tuli markkinoille myöskin tammikuussa 1999, mutta en nyt onnistu löytämään tarkkaa päivää. Edes Benefonin vuosikertomusksessa vuodelta 1999 ei osu tarkka päivä silmiin.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

25

Se julkistettiin loppuvuodesta 1998, mutta kuten Benefonin vuosikertomuksesta vuodelta 1999 voidaan nähdä, niin se tuli myyntiin vasta alkuvuodesta 1999.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

26

Jokatapauksessa Nokia 3210 ja Benefon IO oli ekat luurit, joissa oli T9. Siitä loppujenlopuksi on aika turha kiistellä kumpi oli ensin, koska luurit tuli markkinoille kutakuinkin samoihin aikoihin. Suomalaiset firmat ehti ensin kuitenkin :)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja