Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokialta tulossa 12 megapikselin kameralla varustettu kosketuspuhelin?

34
Matti Vähäkainu

Nokialta tulossa 12 megapikselin kameralla varustettu kosketuspuhelin?
Nokialta on jo aiemminkin huhuttu Nokia N86 8MP -mallin jatkajaa, josta löytyisi 12 megapikselin kamera. 12 megapikselin Nokialainen on yltänyt jopa aprillipilaksi asti. Nyt viimekesäisille huhuille on saatu jatkoa, kun Unwired View kertoi uudesta kamerapuhelimesta. Ehkä jo ensi viikolla julkistettava puhelin kantaa mahdollisesti nimeä Nokia N8, ei N87, kuten aiemmin on veikkailtu.

Sivuston lähteiden mukaan puhelin saattaa löytää tiensä kauppoihin jo vuoden ensimmäisellä puoliskolla ja olisi siten myös ensimmäine Symbian^3-käyttöjärjestemällä varustettu puhelimalli. Uusi C- ja X-sarjan nimeämiskäytäntö olisi niin ikään tulossa ainakin osaksi N-sarjaa.
Huhujen mukaan kamera pystyy 720p-teräväpiirtovideon kuvaukseen. Kameran lisäksikin puhelin on varustettu nykyaikaisella tekniikalla, mikäli lähteeseen on uskominen. Ominaisuuksiin kuuluvat ainakin 3,5 tuuman kapasitiivinen näyttö ja HDMI-liitäntä.

Kommentit (34)

spacevector (vahvistamaton)

2

Mitäpä luulet Symbian^3: tekevän? Jotain tasoa näihin kommentteihin vaikka onkin kivaa huudella mitä sattuu isin maksama iphone taskussa.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

3

@2
Sitä samaa. Ei tuosta kommentista tartte lähtee morkkaamaan.
Esimerkiksi jos kysytään sitä, että täytyykö Nokian vielä laittaa Symbian^3 päälle oma UI:nsä...? Oma käsitykseni on, että kyllä...jollain parempaa tietoa/käsitystä.

Vastaa
siiseli (vahvistamaton)

4

Mitä jos toisivat ihmisilmälle sopivan pikselikameran esim 4M ja oikeasti toimivan puhelimen? Ei taida onnistua...

Kameran arvo on nolla jos puhelin on yhtä hyvä kun järveen heitetty kivi

Vastaa
miksuh2
miksuh2

5

Odotan suurella mielenkiinnolla tämän luurin speksien julkistusta. Uusi N-sarjan puhelin Symbian ^3:lla, kosketusnäytöllä ja N-sarjalaisille tyypillisesti mainiolla kameralla olisi kyllä asiaa. Siinä voisi ola mun seuraava luurini jos muuten speksit on sopivat :)

Vastaa
miksuh2
miksuh2

6

@2

"Esimerkiksi jos kysytään sitä, että täytyykö Nokian vielä laittaa Symbian^3 päälle oma UI:nsä...? Oma käsitykseni on, että kyllä...jollain parempaa tietoa/käsitystä."

Mitä meinaat? tarkotatko nyt jotain S60:n tapasta Symbianin päälle? Jos niin vastaus on ei, siihen ei olla lisäämässä mitään tuollaista omaa kerrosta. Symbian ^2:sta lähtien S60 yhdistettiin Symbianin kanssa mistä johtuen S60:tä ei enää ole olemassa erillisenä alustana. Jatkossa on yksi yhtenäinen Symbian.

Vuoden lopussa Symbian ^4:ssä Symbianin nykyinen S60:n AVKON-käyttöliittymäframeworkki korvataan Qt:lla. Symbian saa sillon kokonaan uuden Qt-pohjaisen käyttöliittymän.

Vastaa
teme565
teme565

10

Vai että 12 megapikseliä? Hyvähän se on myydä luuria kun porukka ihan haltioissaan että 12 megapikselin kamera jolla saa ehkä jonkinasteisia kuvia kirkkaassa päivänvalossa.
Milloinkohan Nokia tajuaa/uskaltaa sanoa ääneen ettei ne megapikselit ratkaise kamerassa kaikkea. Itse en ainakaan anna yhtään lisäarvoa noille megapikseleille.
Ja kun nyt tuolla megapikselilinjalla ollaan niin laittaisivat edes hiukan suurempikennoisen kameran mutta ei, kenno pienenee, pikselit lisääntyy --> fail.

Vastaa
hawhaw (vahvistamaton)

11

@4 järveen heitetty kivi ei mene rikki vedestä joten puhelin olisikin itseasiassa superkestävä :P

Vastaa
R31N4R
R31N4R

13

Nokianhan kamerat ovat aina olleet valovuosia edellä jotain hemmetin sonnierkkiä ja myös hieman edellä samsungia ja kaikkia muita applea mainitsemattakaan. Esimerkiksi minun entinen n73 ottaa parempia kuvia kuin vaikka tuttavani moto milestone.

Vastaa
user (vahvistamaton)

14

3@
>että täytyykö Nokian vielä laittaa Symbian^3 päälle oma UI:nsä...?
>Oma käsitykseni on, että kyllä...jollain parempaa tietoa/käsitystä.

Symbian ^ UI on mukana, eli valmistajien ei tarvitse tehdä omaa UIta (tai käyttää jotain toista), eikä se olisikaan kovinkaan järkevää.

1@
> Ja parempi käyttöliittymä kiitos.

Onko tuo huutelua, vai oletko jo tutustunut tavallista tarkemmin tuohon ?

Vastaa
safy
safy

15

13. Todellakin. Nokian kamerat ovat aivan parhaimmistoa mitä löytyy puhelinvalmistajilta. Jos pistetään vertailuun kaikki 5MP:n kamerapuhelimet, niin eiköhän Nokia vie helposti.
Nokiahan on aina ollut jäljessä muita megapikseleissä, mutta optiikka sitten onkin asia erikseen.

Vastaa
Mahteri
Mahteri

16

@10

Minkä ihmeen takia Nokian pitäisi vähentää pikselimääriään, kun ei sitä muutkaan tee oli kyseessä sitten puhelimien tai kameroiden valmistajat?

Aivan samalla lailla Samsungilla ja Sonyerkillä tuo optiikka kusee vaikka 12 M-pikselisiä luureja heiltäkin löytyy.. Sama tilanne perus kamerapuolella, monesti 8M-pikselin digikamerat ovat paljon parempia optiikaltaan, kuin 12M-pikselin vastaavat.

Valitettava totuus nyt vain on se, että pikselimäärillä kehuskelusta on tullut markkinointikikka, jota Nokian kannattaa hyödyntää, siinä missä muuidenkin..

Vastaa
user (vahvistamaton)

17

> Milloinkohan Nokia tajuaa/uskaltaa sanoa ääneen ettei ne
> megapikselit ratkaise kamerassa kaikkea.

Vaikka lisäpikselit ovat ongelmallisia, niin historia kuitenkin osoittaa kehitystä

Mainittu N73, oli aikokaan paljon parempi kuin "pienemmät"
N82 oli ensimmäisiä koneita jossa aidosti pysty käyttää täyttä tarkuutta ja oli valmistajan parhaita kameroita. Tämä hyvä esimerkki siitä että laitteessa oli hyvä kenno, jota tuettiin kohtuullisella optiikalla. pienempi kenno paremmalla optiikalla tuskin olisi ollut parempi.

N86 jatkaa samassa linjassa, pesee valmistajan kaikki pienempi pikseliset koneet.

Sekaanmahtuu myös mainos pikseleimalleja, eli malleja joissa pienempi määrä pikseleitä olisi kuvanlaadun kannalta varmaan parempi.

Linssit harvemmin ovat olleet kompastuskivi, näissä vehkeissä kuitenkaan geometria ym. linssi ongelmat niin häritse (on niitäkin).

Tosin jos sama into laitetetaisiin VGA kennoon, niin tulokset voisivat olla mieleenkiinstoisia, mutta ehkä kuitenkin käyttöarvoa enemmän megapikseleilla.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

18

@13

"Nokianhan kamerat ovat aina olleet valovuosia edellä jotain hemmetin sonnierkkiä"

Voi voi, oot selvästi kovin tietämätön

Vastaa
Stonik
Stonik

19

@16

Täysin samaa mieltä. Megapikselikisaa on käyty jo vuosikaudet pokkaripuolella, ja luonnollisesti sama jatkuu kännykkäpuolella. Kuvanlaadun kanssa megapikseleillä ei ole mitään tekemistä edes oikeissa kameroissakaan, vaan tuo on puhtaasti markkinointia.

Yleisesti alalla arvellaan, että 12 mpix on se raja jonka jälkeen pikselikilpailun odotetaan rauhoittuvan. Saapa nähdä.

Vastaa
KIPPO76
KIPPO76

20

Tärkeintä tos luurissa ainakin ittelle on et jos toi video kuvaus on todellakin ton 720p laatusta ilman nykimistä ja kunnollisilla äänillä niin se olis todella loistavaa.

Vastaa
Thor1993
Thor1993

22

Tää voisi olla jopa puhelin jota faijalle vois suositella sitten aikanaan, kun kuvaus kiinnostaa ja navigaattorin ym. toi korvais samalla.
Toi voiskin olla jo muiden merkkien tasolla ja kyllä menis jo varmasti ohikin monella osaalueella jos siinä HDMI:kin olisi. Toivottavasti on panostettu pikselien lisäksi kunnolla optiikkaan ja kennoon, koska muuten ei oteta kuin takapakkia kuvien laadussa toisaalta ainahan sitä pikselien määrää voi asetuksistta laaittaa pienemmäksi, mutta menee tää pikselisota aika pelleilyks etenkin, kun massat luulee, että enemmä pikseleitä=parempi.
Jospa tästä lähtis Nokian uusi nousu :)

Vastaa
Stonik
Stonik

23

@20

Totta, ja toisaalta jos puhelin kerran pystyy 720p-videokuvan tallennukseen, se tarkoittaisi ensimmäistä kertaa kunnon hardwarea myös Nokian Symbian-mallistossa. Oli kyseessä sitten Cortex A8, Nvidia Tegra, Snapdragon tai mikä tahansa, niin tehoja tarvitaan. Ja luonnollisesti siitä hyötyy koko käyttöjärjestelmä.

Väittäisin että osasyy Symbianin haukkuihin on aina ollut siinä, että Nokia on pihistellyt prosessoritehoissa ja muistin määrässä. Esimerkiksi N97:ssa hyrrää 434 MHz ARM11-pohjainen siru, joka on toki virtapihi mutta myös nykymittapuulla erittäin laiska.

Vastaa
user (vahvistamaton)

24

19@
>Yleisesti alalla arvellaan, että 12 mpix on se raja jonka jälkeen
>pikselikilpailun odotetaan rauhoittuvan. Saapa nähdä.

Oikeissa kemeroissa pixseli paine ehkä pienempi, kun siellä on tilaa laittaa putkea eteen. Kännykkäpuolella ei ole tilaa tuollaisiin.

Olisi kiva jos kisa siirtyisi kennonkoosta kisaamiseen, Kameroissa ei sekään oikein toimi, kun koot ovat aika standarteje, mutta kännykkäpuolella siinä voisi olla kisailunpaikka josta hyöty valuisi kuviin.

Tuskin vielä aika toimiville ratkaisuille joissa pikselimmääräisesti pienellä kennolla luodaan tarkkojakuvia prosessoriteholla, varsinkin jos pitäisi pystyä myös kuvaamaan liikkuvia kohteita. Maisemakuvissa helpompaa.

Vastaa
Teemu (vahvistamaton)

25

Arvoisat puhelinvalmistajat: Voisitteko tunkea ne megapikselit sinne, minne aurinko ei paista ja keskittyä kuvanlaatuun! Kunnolliset kennot ja optiikka ja tietenkin ITSESTÄÄNSELVYYS pitäisi olla oikea xenon-salama, ei mitään ledivirityksiä, joilla ei saa, kuin sinisiä kuvia! Lediä KORKEINTAAN videokuvauksen apuvaloksi ja tietenkin taskulampuksi, mutta EI valokuvien ottoon. Optista zoomia myös kehiin, siitä olisi paljo enemmän hyötyä, kuin seinän kokoisista puuroisista kuvista.

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

26

@13, 15
http://www.gsmarena.com/samsung_i8510_innov8-review-302p5.php
Reality check. Samsung Pixon pesee kaikki mitä Nokialla on tarjottavaa. Jopa Innov8 päihittää Nokian mennen tullen. Katso vaikka.

Sama koskee monia Sony Ericssonin malleja.

Vielä suora vertailu N86 ja Innov8:n välillä:
http://www.gsmarena.com/nokia_n86_8mp-review-366p7.php

Nokialla saattaa olla yleisesti laitteissa paremmat kamerat kuin edellä mainituilla, mutta Nokialle EI ole parhaat kamerat.

Vastaa
kawasaki7
kawasaki7

27

Mielestäni ihan turhaa tunkea kännyköihin tämmöisiä pixelimääriä. Riittäisi se viisi ja siihen kunnon linssit sun muut.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

28

@18 Ville
@26 Dolarinen

Kyllä taidat itse olla melkosen tietämätön. Nokian kännyköiden kamerat on todellakin ollut aivan ylivoimasia kilpailijoiden vastaaviin verrattuna. Nyt ei siis puhuta mistään halpispuhelimista, vaan N-sarjan Symbian-luureista. Nokian N-sarjan luureissa on perinteisesti ollut erittäin hyvä kamera, joka riittävässä valaistuksessa oman kokemukseni mukaan ottaa oikein hyviä kuvia. Kun itselläni oli Nokia N95 5Mpix kameralla, niin se otti parempia kuvia kuin mun Olympuksen pokkaridigikamerani. Nyt mulla on Nokia 5800 XPressMusic ja sen kamera ei ole mikään kovin hyvä, eli ero halvempien puhelinten ja N-sarjan luurien välillä on valtava.

Mitä sitten tulee tähän megapikselikeskusteluun, niin ih,iset ei taida käsittää, että kenno- ja optiikkatekniikkakin kehittyy.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

29

@28 joo nokian kamerat o niin ylivoimaisia, että ihmetyttää iha ettei miksei jopa valokuvaajat käytä niitä, kyl ne varmaa järkkäritki hakkaa :D on ne nii ylivoimaisia!

tässä pari todella heikkolaatuista sonyerkki kuvaa

http://www.esato.com/phonephotos/cam/son...759O71w5v_n.jpg

http://www.esato.com/phonephotos/cam/son...115E8O8H0_n.jpg

ja tuolta esatosta voi sitten iha itse mennä toteamaan tuon nokian laadun ylivoimaisuuden minä kyllä ainakaan mitää valovuosia parempaa nähny, hyvä sivusto varmaankin paras kyllä kännyköiden kameroiden vertailuun

ja ei en väitä nokian kameraa huonoks iha kärkisijallahan se o mun mielestä sonyerkin kanssa, mutta ihmetyttää miten joku voi sanoa, että nokia olis valovuosia edellä sonyerkkiä kamerassa, huh huh

sit voi myös laittaa sellasen esimerkkikuvan siitä nokian ylivoimaisuudesta

Vastaa
miksuh2
miksuh2

30

@29

Yritä nyt edes vähän käyttää päätäsi. ei kukaan ole mistään vaiheessa puhunut yhtään mitään järkkäreistä tai väittänyt, että mikään kännykkäkamera pärjäisi järkkäreille. Koko järkkärikameroiden keskusteluun mukaan vetäminenon täysin naurettavaa ja älytöntä.

Ei kännykkäkamerat kilpaile järkkärien kanssa, vaan pokaruikameroiden kanssa. Riittävässä valaistuksessa pokkareille pärjätään hyvin, ongelmana on lähinnä hämäräkuvaus ja optisen zoomin puute. Mutta kerropas mulle kuka muka raahaa jatkuvasti mukanaan järkkärikameraa? Tuskin kovin moni, koska ne on isoja ja painavia ja puhelimen rungon lisäksi pitää ola vielä erilliset objektiivitkin ja jalustat mukana jos todella haluaa hyödyn ottaa irti, ehkä erillinen slamakin. Olen minäkin järkkäreillä kuvannut.

Sitäpaitsi noi sun linkkisi kuvat ei kerro kyllä yhtään mitään. olen itse ottanut Nokia N95:n kameralla vähintään yhtä hyviä kuvia. Noissa linkeissä toi kissakuva ei edes ole kovin hyvin onnistunut koska on jäänyt sumeaksi. Mä olen ottanut N95:n kameralla paljon terävämpiä ja yleisesti paremmin onnistuneita lähikuvia kuin mitä toi on.

Ja kyllä Nokian N-sarjalaisten kamerat on ollut kyseisten kännyköiden julkasuhetkellä ehdottomasti parhaita.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

31

Et sit otit ton kommentin tosissaa vaikka se oli iha vitsi ja vedin sen iha överiks, no en vissii tarpeeks överiks, joo en minäkään halua lähtee vertailee kännyköitä mihinkää järkkäriin :)

vai että ei oo kissakuva onnistunu, ku jääny sumeaks, noh eiköhän se ole JÄTETTY sumeaksi ihan tarkotuksella, ja varmastikin toimii juuri paremmin noin, että vaan osa on tarkennettu, mutta ei tässä ny viitti mistää valokuvaamisen hienouksista lähtee keskustelee.

Olen edelleen sitä mieltä, että toi kuva näyttää hyvältä, jos toi tulis vastaan mulle jossain en tietäis et se o kamerakännyl otettu, hyvin on terävyyttä siellä missä kuuluu ja muutenki hyvä kontrasti ja elävän näköne kuva, vähä kyllä sais isompia olla noi esaton kuvat ni pystys sitä laatua vähä paremmi hahmottaa, ku sit taas se koko reson kuva on aivan liian iso

mutta katso toki lisää kuvia itse sivuilta jos löydät sellasia omaan mieleesi tarkkoja kuviaki kyllä niitä kuvia siellä on ja paljon, saatat myös samalla huomata, että ei se sonyerkki missään valovuosien päässä ole

http://blogs.sonyericsson.com/products/2...-fresh-samples/ ehkä tuosta irtois vähä parempaa?

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

33

onko täällä vimeaikoina uutispulaa kun vaan huhuillaan? Eikö esim oo mitään sanottavaa nokian laturien vaihto-ohjelmasta? Kuinka monesta laitteesta taas ollaan puhumassa jne... Nokian sivulta:
"Hyvä Nokian asiakas
Nokia on julkaissut vaihto-ohjelman, joka koskee rajoitettua määrää alihankkijan valmistamia Nokia-latureita. Olemme todenneet, että kyseisten latureiden muovikuori voi löystyä ja irrota, jolloin laturin sisäosat paljastuvat ja laturista voi saada sähköiskun, jos tiettyihin sen sisällä oleviin osiin kosketaan, kun laturi on kytketty pistorasiaan"...

Vastaa
Phiideer
Phiideer

34

Tämä on aina yhtä hauskaa tämä megapikseleistä puhuminen. Se, että megapikselien määrä ei yksistään ratkaise kuvanlaatua, niin se on kuitenkin yksi tekijä kuvalaadun rakentumisessa.


@26
Yllättäen Allaboutsymbian-sällien mielestäni N86 on heidän testeissään parempi kuin Innov8. Yksityiskohdissa N86 häviää mielestäni selkeästi. Onkohan aivan normaalia tuo ensimmäisen vertailusarjan Innov8-otoksissa oleva utuisuus...?
Mutta joo, mielestäni Nokiat ei ole niitä aivan parhaita kuvauksen suhteen.

@33
Asia uutisoitiin täällä jotain 3 kuukautta sitten. Ei ole ihan uusin uutinen kyseessä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja