Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia ja Intel fuusioivat mobiili-Linuxit

28
Matti Vähäkainu

Nokia ja Intel fuusioivat mobiili-Linuxit
Nokia ja Intel kertoivat tänään yhteistyöstä mobiili-Linuxin parissa. Intelin Moblin ja Nokian Maemo tulevat yhdistymään uudeksi, täysin avoimeksi Linux-alustaksi. Kaksikko alkaa kehittää mobiilialustaa jatkossa MeeGo-nimellä.

Lehdistötilaisuudessa kerrottiin, että uusi alusta tulee toimimaan useilla eri laitekokoonpanoilla. Nokia ja muut laitevalmistajat tulevat julkaisemaan ensimmäiset MeeGo-laitteet jo tämän vuoden puolella. Luonnollisesti uusi alusta tulee kilpailemaan ennen kaikkea Android-puhelimia vastaan, mutta Intelin ja Nokian kommenteista on havaittavissa, että MeeGoa nähtäisiin pian myös muissa laitekategorioissa Androidin tapaan.
MeeGo tulee yritysten mukaan hyödyntämään molempien alustojen parhaat puolet. Sen kerrotaan tarjoavan saman Qt-kehitysympäristön kuin Maemo 6 ja tukevan muun muassa Ovi Kauppaa sekä Intelin AppUpSM Centeriä. Inteliltä tarjolla on myös laajempi tuki suoritinarkkitehtuureille.

MeeGon ensimmäinen versio julkaistaan vuoden seuraavalla neljänneksellä ja ensimmäisiä laitteita voi odottaa markkinoille myöhemmin tänä vuonna.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (28)

Joo (vahvistamaton)

2

Lehtiniityllä oli pienemmät logot ja enemmän sisältöä jutuissa...

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

3

Vai näin.. hmm...
Tuleekos tämä MeeGo sitten tarjolle muillekin kuin vain Nokian kännyköille? Ei Intel ainakaan liian pieni yhteistyökumppani ole.
Eikös firmoilla ollu jotain yhteistyötä jo aiemmin?

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

4

@3

Intelillä ei ole käytännössä olut mitään otetta mobiilimarkkinoista. Nyt on mahdolisesti...

Nokia taas rakentaa uutta, kun kaikki muut valmistajat tappelevat samoilla ARM:n prosuilla tässä on mahdollisuus eroitautua joukosta...

Vastaa
Thor1993
Thor1993

5

Tästähän voi tulla vielä jotain mullistavaa hyvällä tuurilla. Tuskin ainakaan kehittäjiltä rahat loppuu.

Tää vaan on vähän outoo, että aluks Nokia kertoa kuinka se tukee vaan Symbiania ja sitten tuleekin Maemo 5 puhelin ja Maemo 6 puhelimiaki pitäs olla tulossa kunhan se valmistuu ja nyt jo 3. älypuhelin alusta tulossa käyttöön.

Voiskohan olla jopa sillä tavalla, että tässä panostetaisiin käytön helppouteen, nopeuteen, yksinkertaisuuteen yms. ja Maemossa monipuolisuuteen ja muokattavuuteen ja puhelinta ostaessaan valita kumman käyttiksen sinne haluaa. (Tuskin, mutta todella hyvähän tämä olisi)

Se, että Nokia tekee Intelin kanssa yhteistyötä on todella hyvä, koska käytännössä kaikki muut käyttää ARM suorittimia (kuten Nokiakin ainakin vielä). Intelillä varmasti on taitoa, aikaa ja rahaa kehittää loistavia prosessoreita puhelimiin joten tämä on varmasti hyvä tapa erottua edukseen muista merkeistä. Sekin voi vaikuttaa, että jos Nokian mallissa mainostetaan olevan "Intelin supertehokas prosessori" ja jossai toisessa "ARM:n huippu prosessori" niin kyllä varmasti monen korvaan toi Intel kuulostaa paremmalta, koska tietokoneiden puolella Intel on tunnetuin ja valmistaa tehokkaimmat prosessorit.

E: Vai jääkö Maemo kokonaan pois?

Vastaa
hta
hta

6

Maemo, MeeGo, Symbian xyz...

Ei tälläisestä sekamelskasta ota ketään selvää. Olisivat nyt vaan keskittyneet siihen Maemoon. Nyt alkaa taas mietityttämään, että mihin näistä alustoista oikeasti panostetaan. Jäikö Maemo sitten yhden tai kahden laitteen ihmeeksi?

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

7

Kaksi keskenkertaista alustaa yhdistetään... saa nähdä mitä seuraa. Goodbye Harmattan ja Maemo 6, eikös tässä nyt niin ole tapahtumassa? Voi tulla ihan mielenkiintoinenkin alusta. Mutta tässähän Nokia tulee olemaan riippuvainen toisesta tahosta, eikä ehkä asiat mene täysin niin miten Nokia haluaisi kehittää. Tosin, ehkä tämä on vain hyvä asia.

Nimi on hirvitys.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

8

Nimi on hirvitys joo...
Mä ymmärsin tän niin, että Maemo poistuu ja MeeGo tulee tilalle.
Eli tilanne pysyy samana Symbian ja linux-pohjainen käyttis. Sikäli mikään ei siis muutu.

Tiedä sitten kuinka erottelevat, mutta luulis ettei Nokia ainakaan tässä kohtaa uhrais mitään Maemo 6:sen kehityksestä. Tulee se sitten millä tahansa nimellä markkinoille.

Vastaa
keke (vahvistamaton)

10

Haha! nimestä tulee mieleen Tamacozi/GoGo/pokemon "Meego, valitsen SINUT!"

Noh, ei nimi miestä huononna. Toivon tosin, ettei yhteistyö Intelin kanssa rajoita Meegon kanssa yhteensopivia suorittimia vain Inteliin. Kilpailun pitää säilyä. Tosin Intel&käyttöjärjestelmä= äärimmäisen optimoitu ja tehokas alusta pienellä akun kulutuksella - toivottavasti.

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

11

Jaaha, hyvää matkaa Maemo hyvä ettei ehditty tavata! Ehkä olitkin se hieno, toimiva OS. who cares :) Wikipedia tietää kuka/mikä on Meego: Meego is a short-lived American science fiction sitcom that aired on CBS in 1997. The series starred Bronson Pinchot in the title role. Meego was canceled half way through its first season. Toivottavasti Intel+Nokialla on halua tukea alustaansa pitemmällä tähtäimellä eikä lopettaa sitä puolivälissä neitsytmatkaansa. Meego.. voi veljet mikä nimi! :P

Vastaa
Scottive
Scottive

13

Onhan tämä aikamoinen pettymys, jos jättävät Maemon kehityksen kokonaan pois. Ja tämä MeeGo ei sitten varmasti tule toimimaan N900:lla. :(

Vastaa
MoZar
MoZar

14

13@ Ilmeisesti MeeGo toimisi myös N900 koska MeeGo tukee arm suorittimia, mutta tuskin sitä tullaan päivityksenä tuomaan tuohon luuriin.

Vastaa
Tietomies (vahvistamaton)

15

14@ Itse veikkaisin, että nimenomaan jos Nokia tulee tuolle alustalle pistämään paljonkin pelimerkkejä tulee N900 päivitys MeeGolle. Sehän olisi nimenomaan hieno osoitus sen toimivuudesta.

Sinänsä aika mielenkiintoinen julkistus. Toivottavasti molemmat firmat nyt sijoittavat tähän niitä pelimerkkejä niin voidaan luoda jotain mullistavaa. Ainakaan kehitystyökalut (Qt) ovat kunnossa.

Vastaa
MoZar
MoZar

16

15@ ehkä olen liian pessimistinen, mutta jos sellainen päivitys tulee, niin sitä joudutaan vielä odottelemaan pitkään.

Hieno asiahan se olisi, koska näin voidaan taata myös n900 kehittyminen jatkossa.

Vastaa
Ei joka junaan (vahvistamaton)

17

Tämä on vähän niinkuin VHS:n, Betamaxin ja Philipsin video-c-kasetin kisa valta-asemasta. VHS oli teknisesti heikoin, mutta pelitti markkinat itselleen tehokkaalla markkinoinnilla (ja oli lähtöisin sieltä oikeasta maasta eli USAsta).

Vastaa
Tietomies (vahvistamaton)

18

17@ Tämän saman trollin lauoit jossain muuallakinkeskustelussa. Tuo on pelkkää disinformaatiota. VHS:n kehitti JVC, joka tulee sanoista Japan Victor Company, joten tuosta voit päätellä mistä maasta VHS:t tuli.

Ja syy miski VHS yleistyi oli se, että JVC:llä oli halvimmat lisenssimaksut, eikä se halunnut estää aikuisviihteen levittämistä VHS-videoina. Markkinoinnilla ei ollut suurtakaan merkitystä asiassa.

Vastaa
Scottive
Scottive

19

Ja miten ihmeessä joku VHS-kasetti liittyy tähän? Yrittäkää nyt pysyä aiheessa.

Joo tuli kyllä hätäiltyä vähän, koska olisihan se ihan tyhmä veto Nokialta unohtaa N900 kehitys uuden käyttöjärjestelmän takia.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

20

@ 17, 18

kolmas syy oli se että vhs:llä pystyi nauhoittamaan 2h elokuvan jo heti kärkeen, sony halusi suojella elokuvateollisuutta ja videoiden vuokra/myyntimarkkinoita joten betalle tuo ominaisuus tuli vasta siinä vaiheessa kun markkinat oli jo käytännössä menetetty.

Vastaa
wipe2000
wipe2000

21

Tietääkseni samassa yhteydessä ollaan tekemässä myös jonkin asteista rautatason yhteistyötä... Kohta sitten varmaan joku Atom-prossu tai sen johdannanen pyörittää Nokialaistakin.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

22

@21
Jotain yhteistyötähän firmat alotteli jo aiemmin ja onhan Nokian Bookletissa tietenkin Intelin atomit. Myös Nokian Tabletin suuntaan vissiin vihjailivat tämän julkistuksen yhteydessä...yllätys yllätys...

Atom prosessorinahan tuntuu jatkavan kutistumistaan koko ajan, joten lienee Intelillä puhelimetkin mielessä. Siis tarjota puhelimiinkin sopivaa rautaa.

Nokia ei kuulemma vielä kertonut, että vaikuttaako MeeGo Maemo 6:sen nimeen/julkasuun, mutta yhteensopivia ovat ainakin. Jos siis Maemo 6 tulee vielä omanaan. Ja jos Maemo 6:sen pystyy kenties mahdollisesti asentaan N900:seen, niin sit varmaan yhteensopiva MeeGo menee myös.

Vastaa
user (vahvistamaton)

24

2@
Uutiset ovat ehkä viimeaikoinan vähän muuttuneet selkeämmiksi ja kokonaisuutena paremmiksi.

Mutta ehkä vähän hitaammin niitä julkaistaan.

Vastaa
Stonik
Stonik

25

Yksi hyvä puoli tässä on, Intelin mukanaolo mahdollistaa sen että rautatason optimointi ainakin Intelin hardwaren kanssa tulee olemaan kunnossa. ARM-puoli on ilmeisesti ainakin toistaiseksi Nokian vastuulla.

Vielä kun saisivat yhden pitkäaikaisen Linux-tukijan joukkoon kolmanneksi, niin voisi oikeasti uskoa tähän projektiin. Miltäs kuulostaisi Intel-IBM-Nokia -ryhmittymä?

Vastaa
wipe2000
wipe2000

28

Lainaus:

ARM-puoli on ilmeisesti ainakin toistaiseksi Nokian vastuulla.


Niin, Intelillähän oli itselläänkin ARMeja (XScale), ennen kuin myivät ne Marvell:ille, joten kaipa se kiinnostus ja tietotaito on talosta pitkälti poistunut. Uusimmista moniydin-ARMeista vaan alkaa olla kilpailijaksi jopa notebook-tason laitteissa, mistä Intel ei varmasti ilahdu. Maailmallahan on siksi näkynyt spekulointeja jopa Intelin mahdollisista kilpailijan ostoaikeistakin.

Lainaus:

Miltäs kuulostaisi Intel-IBM-Nokia -ryhmittymä?


IBM:ää ja Intel:iä on kyllä vaikea kuvitella yhteistyöhön, sen verran kovia kilpailijoita ovat ainakin olleet.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja