Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia luopuu Maemosta

18
Matti Vähäkainu

Nokia luopuu Maemosta
Nokia on selventänyt monille epäselvää Maemon ja MeeGon tulevaisuutta. Nokian oli tarkoitus julkaista Maemo 6 -alusta tämän vuoden aikana, mutta johtuen vasta julkistetusta yhteistyöstä Intelin kanssa, Maemo 6 jää kokonaan pois kuvioista. Tilalle tulee Maemon ja Intelin Moblin-alustan yhdistävä MeeGo.

Nokian Maemo Devices -yksikön Quim Gil selvensi maemo.orgin keskustelualueella Maemon tulevaisuuden näkymiä. Gil kertoi vastauksessaan, että Nokia aikoo luopua kokonaan Maemo 6 -brändistä. Tämä ei tarkoita, että mitään Maemon kehityksestä hukattaisiin, vaan käyttäjän näkökulmasta ainoastaan nimi muuttuu. Gil vahvisti myöhemmin keskusteluissa, että luopuminen ei koske ainoastaan Maemon kuutosversiota, vaan Nokialta ei tule enää ainuttakaan Maemo-nimeä kantavaa alustaversiota.
Toistaseksi on epäselvää, mitä tapahtuu suositulle maemo.org-yhteisölle. Myös Nokia N900:n tuki MeeGolle on epävarmaa. Kysyttäessä pystyykö N900:n päivittämään MeeGoon, Nokia kertoi, että on vielä liian aikaista sanoa.

Nokia julkisti Maemo Summit -tapahtumassa Maemo 6:n, joka kantoi aiemmin projektinimeä Harmattan. Harmattan on suoraa jatkoa N900-puhelimessa pyörivälle Maemo 5 -alustalle, jonka projektinimi on Fremantle.

Kommentit (18)

huoooh (vahvistamaton)

1

Ja taas on jollakin porukalla menny hiukan sukset ristiin ja tuloksena on sillisalaatti. Tosi uskottavaa ja rohkaisevaa. Vasta hurjan maemo hypetyksen päätteeksi koko maemo romukoppaan ja saletisti Meegon jälkeen tulee vuotta myöhemmin jotain Möölo alustaa. Mikä järki näissä brändin romutuksissa on? Ei voi vaan käsittää. Markkinointi brändääjät idiootit vois vetää pöntöstä alas.

Vastaa
user (vahvistamaton)

2

>Mikä järki näissä brändin romutuksissa on?

Nimimuutokset ovat sekavia, mutta ei kai vielä Maemon osalta voi puhua brändistä, vaikka termi inflaatiota on kärsinytkin.

Maemo tuotteita on ollut vähän ja ne kaikki ovat olleet tuollaisia kehitys ja tukimus tuotteita.

Vaihtoehtona olisi tietenkin ollut että Moblin olisi vaihtanut nimen Maemoksi, tai Maemo vaihtanut nimeksi Moblin (Maemo nimeä kyllä pidän parempana kakista kolmesta)

Jokatapaukseaa seuraava Maemo vaihe on kuitenkin aika iso muutos, joten ajankohta nimenmuutokselle varmaan sopiva.

Vastaa
jake (vahvistamaton)

4

Kun on alusta 1 ja alusta 2 ja ne yhdistetään, niin kysehän ei oo enää vaan evoluution omaisesta kehityksestä. Muutos lie samatasoinen kuin jos Volvon moottori yhdistettäisiin BMV:n moottorin kanssa ja lytättäisiin jommankumman peltikuoriin... Eli moottori menee kokonaan tai ainakin suurelta osin uusiksi. Ei niiden osia sitte enää jatkossa voi ristiin juurikaan käyttää. Eli kysymys ei oo pelkästä brändin (nimen) muutoksesta.
Uusi mikä uusi.

Niin myös Maemon/Harmattan on poispyyhitty, kun tilalle ottavat Moblinin alustan, kuten ovat kertoneet. Joku lisäosa (moottorissa öljytikku, tms) voi edelleen toki toimia, mutt esim mviritysosat/päivitykset voi kaiketi unohtaa jatkossa Maemon osalta. Mobliniin niitä ei kukaan missään oo kaivannutkaan, kun se ei juuri käytössä oo kulunu.

900 on silti ihan kiva keräilykapine, niinkuin edeltäjänsäkin tossa hyllyllä, 800 ja 810.

Kivahan noita on ostella firman laskuun, mutt kaikki ei ehken voi...
No ei silti, tuskin niitä iLuurejakaan kauhiastiiiii pävitellään versiosta toiseen.

Vastaa
asdsad (vahvistamaton)

5

Kännyköiden käyttöjärjestelmistä mitään ymmärtämättömät (Afterdawnin) käyttäjät tuntuvat olevan aivan liian kiinnostuneita siitä mitä UI:n alla pyörii. Tässäkin tapauksessa Qt on se mitä käyttäjä näkee ja alla voisi ihan yhtä hyvin pyöriä Maemo, Moblin, Symbian tai vaikka Windows 95.

Vastaa
MiXu- (vahvistamaton)

6

Tuo jaken autovertaus oli nyt kyllä huonoin analogia mitä oon hetkeen nähnyt. Mutta huonoa analogiaa jatkaakseni (asdsadia mukaillen):

Tuotteen ostaja tosiaan näkee edelleen vain ratin, kojelaudan, vaihdekepin ja polkimet. ;P

Vastaa
bscd
bscd

7

Perus linux-sillisalaattia taas koko touhu. Ja IMO todella, todella typerä nimi. Maemo oli OK, Moblinista tuli hieman mieleen joku peikko, mutta että Meeegoou!! Huhhuh.

Vastaa
Stonik
Stonik

8

Kaikella kunnoituksella sivustoa kohtaan, mutta onko pakko lähteä sensaatio-otsikkokilpailuun Taloussanomien ja Digitodayn kanssa? Otsikossa pitäisi lukea "Nokia luopuu Maemo-nimestä" tai Maemo-brändistä.

Nyt kuitenkin haetaan ilmeisesti huomioarvoa sillä, että tästä saa sen vaikutelman että koko Maemon kehitystyö lopetetaan, vaikka ainoastaan brändi muuttuu.

Vastaa
Nks123
Nks123

9

Komppaan kasia! Todellakin, otsikko on iltapaskan tasoista kamaa.

Mutta esitänpä tässä omanlaiseni toiveen tästä fuusiosta: Toivottavasti Moblin vaikuttaa ainoastaan siellä pellin alla ja Maemo 6 hyrrää pinnalla (ja konehuoneessa), siis sinä mikä näkyy käyttäjälle. Kuten täällä huonolla analogialla todettiin, niin MeeGon ratti, kojelauta, vaihdekeppi ja polkimet olisivat perua Maemo 6:sta. Olen kyllä pirun tyytyväinen nykyiseen N900:n Maemo 5:een, joten vaikka olenkin yleensä avoin uudelle kehitykselle, Moblinia miniläppärissä kokeilleena toivon kovasti, ettei Moblin vaikuta pintatasolla. Teknisesti se oli ihan pätevä, mutta en tykännyt UI:stä. Eikä tämä välttämättä edes ole Intelin vahvuuksia

Vastaa
Grina
Grina

10

Heh, itse taas toivon, ettei Maemo sotke liikaa Moblinia. Joka tapauksessa odotan MeeGoa innolla sekä puhelimeeni, että läppäriini. Uskon, että näiden projektien yhdistelmällä saattaa olla paljon annettavanaan.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

11

ihme analogioita täällä. kyseessähän on ennemmin samasta alustasta jolle on rakennettu niin maemo kuin moblin....

jos autoalaa on ihan pakko käyttää esimerkkinä niin samalle alustalle on rakennettu niin opeleja vauxhalleja kuin chevroletteja. nyt yksinkertaisesti annetaaan opeleille vauxhalleille ja chevroleteille sama brändi. lisäksi rakennetaan tukea useammalle moottorille...

Vastaa
badmf
badmf

12

Nyt kun kerran meego tulee, niin pamauttaisivat maemo6:n n900:seen.

N900 on loistava vempele, mutta niin paljon on maemo.orgissa N900:n bugeja ja puutteita kirjattu "fixed in harmattan", että näin tekemällä nokia saisi lippulaivansa pysymään pinnalla ainakin siihen asti kun julkaisevat sitten aikoinaan puhtaan meego-laitteen.

Vastaa
Thor1993
Thor1993

13

Villi veikkaus, mutta vois luulla, että MeeGo:n saa N900:ssa toimimaan; jos ei virallisesti niin vähintäänkin epävirallisesti.

Vastaa
jake (vahvistamaton)

14

@11 juu niin rakennettu wauxhallit ja ooppelit samalle alustalle, juu ja niihin on vaihdettu joku kromilista ja vaihdetangon nuppi, juu - mutt Maemo <-> Moblin -yhdistämisessä pitää tehdä paljon muutakin.

En ole auto- enkä motoriasiantuntija, mutt joteski musta vaan tuntuu, ett eri autojen moottorien osia ei noin vaihdella keskenään.

...eikä Maemon ja Moblinin...

Mutt jos pelkästään muutetaan Maemo 6:n nimi Moblin 1:ksi, niin se kyll käy suht helposti - jopa helpommin kuin opelin merkin vaihtaminen wauxhal-tekstiin konepellillä... ;)

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

15

@12
Maemo 6:sta ei tule, joten vaikea sitä on mihinkään laitteeseen saada. Ja lisäksi N900 ei ole Nokian lippulaiva. Vaikkakin laitteena sellainen voisi minusta ollakin.

Mä oon tän muutoksen muuten ymmärtäny niin, että Moblinin alustan päälle rakennetaan jatkossa. Mitään siitä en tiedä, mutta varmaan Nokia on tykännyt, että sillä alustalla jotain annettavaa voisi olla.

Rivien välistä olen myös ymmärtänyt, että kun esim. LG on tuomassa myös MeeGo laitetta myyntiin niin siinä UI olisi todellakin eri kuin Nokian MeeGo laitteissa, joiden UI on Maemo taustainen ellei alkuun jopa "suoraan" edesmennyt Maemo 6...

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

16

se alusta molemmissa on linux. sovelluskehitys tehdään qt:llä. moblinista tulee tuki intelin prosessoreille, maemosta kun on tuki vain arm-prossuille.

lukekaa nyt edes meego faq ennen meuhkaamista... http://meego.com/about/faq

"Moblin and maemo have been very close architectural sisters all the time, deriving from common parents in many ways. Already for over one year we have coordinated technology selections and established projects such as connman and ofono to fill the gaps."

that's it. nothing to see here.

Vastaa
jake (vahvistamaton)

17

...ja mahtaako jonkun mielestä se win-yhteensopivien tietokoneiden käyttämä x86 arkkitehtuuria 'komentava' Moblin sittenkään oikein hyvin sopia näin pieniin ARM-käskykannan laitteisiin...? Voi olla, ett akkua varten tarttis kauppiaan laittaa reppu päälliskaupaksi jokaiselle ostajalle... ;)

Kantsii muistaa, ett Moblin on kerrottu olevan sen uuden uutukaisen MeeGo:n alusta. Ja sen kylkeen isketään Maemo näitä taskuun laitettavia mobiililaitteita varten. Moblin sopii isompiin lnettipäätteisiin, jms, joihin saa isomman akunkin. Puhelimissa sillä ei oo mitään tekoo.

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

18

@17

No tuostahan se selviää... Linux kernelin päälle tulee lopulta Qt UI ja GTK. Käyttäjälle näkyy joko älypuhelimen tai netbookin UX. Huomaa kohta Other UX....(additional platform segments will be supported over time)

Jos tämä ei kuulosta hyvältä niin mikä sitten?

http://meego.com/developers/meego-architecture

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja