Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia julkisti C5-puhelimen, uudet mallinimet

67
Matti Vähäkainu

Nokia julkisti C5-puhelimen, uudet mallinimet
Nokia julkisti tänään CeBIT-messuilla odotetusti uuden C-sarjalaisen. Jo aimmin vuotanut C5 on perinteinen patukkamallinen puhelin, jota voitaisiin kutsua vaikka laadukkaaksi peruspuhelimeksi. Samalla Nokia ilmoitti, että se ottaa käyttöön uuden nimeämiskäytännön, joka tuo C- ja X-sarjan tavoin E- ja N-sarjaan yksinumeroiset mallinimet.

Nokia C5:n ruostumattomasta teräksestä valmistetun kuoren sisään on ujutettu 3,2 megapikselin kamera LED-salamalla, A-GPS, HSDPA/HSUPA, 3,5 millimetrin kuulokeliitin ja microSD-muistikorttipaikka. Aivan älypuhelimeksi puhelinta ei voida kutsua allekirjoittanut ei kutsu, sillä muun muassa WLAN puuttuu. Nokia kertoo puhelimen soveltuvan yhteisökäyttöön ja siitä löytyy esiasennettuna sovellukset muun muassa Facebookille, YouTubelle, Twitterille ja MySpacelle. C5:n mukana tulee myös uusi Ovi Maps 3.0 ilmaisella navigoinnilla
Nokialta on siis mahdollisesti tulossa myös esimerkiksi N1- ja E5-puhelimet. Uusia yksinumeroisia N- ja E-sarjan puhelimia ei kuitenkaan vielä julkistettu.

Nokia C5 tulee maailmanlaajuisesti markkinoille vuoden toisella neljänneksellä 135 euron verottomaan hintaan.

Kommentit (67)

user (vahvistamaton)

1

> Aivan älypuhelimeksi puhelinta ei voida kutsua,
> sillä muun muassa WLAN puuttuu

Jo on toimittaja tehnyt erikoisen tulkinnan.

Vaikka nykyään monissa älypuhelimissa on WLAN, niin sillä nyt ei ole mitään tekemistä tiukankaan älypuhelin ajatuksen kanssa.

Vähän sama kun sanoisi tietokoneesta ettei sitä voi kutsua tietokoneeksi kun wlan puuttuu.

Vastaa
Thor1993 (vahvistamaton)

2

Kyllä tämä puhelin vain teeskentelee olevansa älypuhelin. Kai se nyt on selvää ettei tällaista voi sellaiseksi kutsua.

Vastaa
AfR (vahvistamaton)

4

Kyllähän tämä hintaluokkakin jo kertoo että ei Nokiakaan tätä älypuhelimena ajattele, vaan aivan perusmallistoa.. Tosin alkaa näissä halvimmissakin olemaan ominaisuudet pikkuhiljaa kohdillaan.

Vastaa
bacard
bacard

5

Tuohan on älypuhelin. Noilla ominaisuuksilla jos ei älypuhelimeksi kelpaa, niin aletaan tiputtelemaan muitakin malleja/valmistajia pois. Se ei ole se hinta joka ratkaisee onko älypuhelin vai ei. Toimittaja voisi käydä valistamassa itseään mitä vaaditaan että puhelinta voidaan kutsua älypuhelimeksi.

Vastaa
jartar
jartar

6

@2

Eli todisteet kehiin eli laita linkki viralliseen älypuhelimen määritelmään.

Kirjoittajalta aivan naurettava peruste sille miten älypuhelin määritellään. Minulla oli aikoinaan N73 joka luokiteltiin täysiveriseksi älypuhelimeksi. Siinä ei kuitenkaan ole wlania joten tämän tulkinnan mukaan se ei sitä olisi.

Omalla mielipiteellä tuskin kumotaan virallisia nimityksiä...

Vastaa
Thor1993
Thor1993

7

Aina yhtä kiva kattella näitä "omia" kommentteja :)

Joudun kyllä nyt myöntämään, että tämä kyllä taitaa vielä älypuhelimeksi lukeutua, koska älypuhelinten skaala alkaa olla melko laaja ja S60 kyllä on "älypuhelin alusta" ei ehkä yhtä hyvä kun Androidit yms., mutta silti sitä älypuhelin OS:ks haukutaan.

Kuten edellä ei Nokiakaan tätä iPhone killeriksi ajatellut vaan ihan Perus Pertin puhelimeks jolla näkee facebookista, että mihin ne kaverit on lähössä bilettää.

Vastaa
Phiideer (vahvistamaton)

8

6 Laskettaisiinko 1990-luvun alussa myyntiin tullut "tietokone" enää toimintojensa valossa tietokoneeksi? Niillähän ei voi paljoakaan tehdä, mitä nykyään voi.

Vastaa
user (vahvistamaton)

9

>8@ Laskettaisiinko 1990-luvun alussa myyntiin tullut "tietokone"
>enää toimintojensa valossa tietokoneeksi? Niillähän ei voi
>paljoakaan tehdä, mitä nykyään voi.

Tuo tuli sulla mieleen 2008 myynnissä olleesta puhelimesta?

Mutta kyllä kai X86 pohjaiset tietokoneet ovat tänä päivänä tietokoneita siinä kuin 90 luvulla. oli niissä WLAN tai ei.

(mikro)tietokoneet määritelmän kannalta ole paljoakaan muuttunueet 30 vuodessa, ja perus käyttökin samanlaista. vääntöä on vain enemmän.

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

10

Nyt selvisi siis mitä Nokia tekee S60 älypuhelinalustalla senjälkeen kun avoimet Symbian S^3 ja S^4 tulevat. (S60 ei siis muille avoin)


Tämä siis tukee samoja sovelluksia kuin esimerkiksi E72. Todella kilpailukykyinen kun katsoo ominaisuuksia ja hintaa... melkein ainoa mikä puuttuu on tuo WLAN...

Käyttöjärjestelmä, S60 3rd Edition Feature Pack 2 (S60 3.2.2)

-Kustomoitava kotinäyttö kontakteilla ja sovellutus pikavalikoilla
-Ovi maps 3.4 (uusin) ilmaisella navigoinnilla ja ääniohjauksella, A-GPS
-Nokia Messaging (sähköpisti ja pikaviestit)
-Facebook tilailmoituksilla osoitekirjassa ym.
-Ovi Store ladattavat sovellukset
-Tukee MS officea
-12 x 46 x 112mm (56cc volume), 89.3g metallikehyksellä
-2.2 inch näyttö, 240 x 320 pixels
-3.2 megap. kamera with LED salama (EDoF) video VGA 15 framiä/s
-3.5 mm kuulokeliitäntä, IHF sterei kaiutin, stereo FM RDS radio
-USB lataus BL-5CT (860mAh) Li-Ion, puheaika 20t
-Nelitaajuus GSM, WCDMA (900/2100 Mhz), HSDPA (10.2 Mbps) ja HSUPA (2 Mbps).
-50MB sisäistä muistia mukana 2GB kortti, tukee 16 GB asti


http://www.allaboutsymbian.com/news/item...yle_candy_b.php

Vastaa
hyvi
hyvi

11

Onpa loistava väittely siitä mikä on älypuhelin.

Itse väittäisin, että ei ole olemassa mitään virallista hyväksyttyä määritelmää älypuhelimelle ja kuinka sellaista voisi ollakkaan. Toiseksi väitän että älypuhelimen häilyvä merkitys muuttuu ajan ja puhelimien kehityksen mukana. En usko että Nokia itse kategorisoi tämän älypuhelimien joukkoon, vaikka siinä onkin samoja ominaisuuksia kuin parin vuoden takaisissa älypuhelimissa. Kehitys on kovaa puhelinten saralla.

"userin" tietokone esimerkki oli kyllä ontuva, mutta tänään julkaistuna tehokas parin vuoden takainen "pelitietokone" tuskin katsotaan siihen kategoriaan enää.

Itse puhelimeen voisin sanoa että nokia hallitsee tässä alemman hintaluokan mallistossa ja saa hyvin pudotettua ominaisuuksia kalliimmista puhelimista. Kunpa vielä saisi hyvän uuden lippulaivamallin ulos.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

12

@Phiideer(8)

Aivan hyvin voi. Tietokoneen määritelmä ei ole muuttunut, ainoastaan tehokkuus ja siihen liittyvät vaatimukset, joihin määritelmä ei ole sidoksissa. Edelleenkin niillä periaatteessa voi tehdä samat ohjelmoitavat laskutoimitukset kuin nykyisinkin...vie vain enemmän aikaa.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

14

@hyvi

Itse luulen, ettei Nokia kutsu C5:sta älypuhelimeksi brändisyistä: sehän voisi laittaa kuluttajan silmissä kalliimmat laitteet liian lähelle samaa viivaa halpojen kanssa. Oman käsitykseni mukaan yksi tärkein määrittävä tekijä älypuhelimelle ollut mahdollisuus omiin sovelluksiin, jotka ovat voineet laajentaa/muokkaa käyttöliittymää.

Vastaa
Siggy
Siggy

15

Älypuhelimen määritteleminen nykyään hieman vaikeahkoa. Virallista määritelmää kyseiselle laitekategorialle ei tiettävästi edes ole, joten kyseessä on ennemminkin valmistajan (tai jonkin muun) näkemys. Tässä tapauksessa kyse oli ennemminkin mielipiteestäni, joten muutin hieman jutun kirjoitusasua.

Nykyisin miellän monipuoliset verkko-ominaisuudet, joihin WLAN kuuluu, olennaiseksi osaksi älypuhelinta.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

16

@hyvi(13)
Jeps, tuota tuli tänään jo aikaisemmin luettua. Ehkä paras kommentti oli:

"@Thomas Ricker[engadgetin toimittaja]
And yet, it won 'Engadget smartphone of the year' that year. Care to explain how?"

:D

Vastaa
Phiideer
Phiideer

17

@Siggy
WLAN tosin on jossain määrin redundantti ominaisuus, ellei ajatella nimenomaisesti jotain kotiverkko-ominaisuuksia. Tuskin putoaa älypuhelin-leima silloinkaan pois yleisellä tasolla, jos puuttuu jonkun maan 3G-taajuus.

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

18

@ Siggy

Nokia (press bulletin) luokittelee tämän puhelimen "älypuhelimeksi" luokan yleisten määritelmien mukaan. (joten sinne se tilastoissa päätyy, teki siten kuinka omia luokituksia)

Mutta nyt on todistettu että näitä "älypuhelimia" tulee pian alle sadalla eurolla joten kyseisen termin voi heittää romukoppaan.
"Analyytikot" tietty tulevat hokemaan sitä maailmantappiin...


http://presskit.nokia.com/PressKit/Downl...18&cid=473;474;

Vastaa
Siggy
Siggy

19

@18

Näin toki tekevät. Karkea jaotteluhan menee Nokialla niin, että kaikki S60-alustan puhelimet ovat älypuhelimia. Itse en tätä vain nykyään enää niele. :)

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

20

Se sitten on omiaan sekoittamaan pakkaa vielä entisestään.

Nyt sitten pitää laskea tilastoista pois esim. ilman WLAN:ia olevat Kiinaversiot vai?

Entäs puhelimet missä WLAN on rampautettu eikä sen kaikki ominaisuudet ole käytössä?

Vastaa
iKnow (vahvistamaton)

23

@18
"Mutta nyt on todistettu että näitä "älypuhelimia" tulee pian alle sadalla eurolla joten kyseisen termin voi heittää romukoppaan."

En tiennytkään, että hinta määrää onko puhelin älypuhelin vai ei. Mielenkiintoista.

Feature-puhelimet tulevat häviämään se on varma. Nokiahan on jo pitkään toitottanut, että se tuo älypuhelimet yhä halvempiin hintaluokkiin. Näin yhä useampi kuluttaja pääsee käsiksi älypuhelinten tarjoamiin palveluihin.

Se käytetäänkö älypuhelinta kosketusnäytöltä vai näppäimistöltä ei merkitse mitään. Puhumattakaan onko puhelimessa wlanin vai ei. Järkyttävää asiantuntemattomuutta toimitukselta.

Vastaa
sillattiis (vahvistamaton)

24

Eiköhän älypuhelin ole puhelin johon voi asentaa(ajaa natiiveja sovelluksia. Joidenkin mielestä näitä pitää pystyä ajamaan montaa kerrallaan ja myös taustalla. Nämä kriteerit C5 täyttää täysin ja on siis älypuhelin eriävistä mielipiteistä huolimatta.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

25

Uutisesta:

"C5 on perinteinen patukkamallinen puhelin, jota voitaisiin kutsua vaikka laadukkaaksi peruspuhelimeks"

No eikä kyllä voida, koska kyseessä ei ole peruspuhelin. C5 on älypuhelin eikä sitä asiaa mitenkään muuta esimerkiksi uutisessa mainittu WLAN-yhteyden puute. Koko wlanin mainitseminen ion täysin älytöntä, toimittaja ei tunnu kyllä olevan oikein tehtävänsä tasalla jos tommosia päästää suustaan.

Se onko puhelimessa wlan yhteys eivaikuta mitenkään siihen onko puhelin älypuhelin vai ei. Sillä ei ole mitään tekemistä sen asian kanssa. Sitä paitsi markkinoilla on ollut useita muitakin 'älypuhelimia, joissa wlania ei ole. Toisekseen monista wlanilla varustetuista älypuhelimista se on poistettu käytötä tietyillä markkinaalueilla, kuten Kiinassa.

Vastaa
poppah
poppah

26

Mobiili tietokone vai mikä se N900 on. Kai sit joku pesäero on tehtävä keskikastin ja raskaan sarjan välille.

Olis tehny E niinkuin Elite sarjan ja hinta aina vähintään 350€. ;)

Vastaa
Hooligan9
Hooligan9

27

@21
Ei sitä 5MPix tarvita välttämättä. Eräs tuntemani henkilö oli ennen valokuvaaja ammatiltaan, nyt eläkepäivinä harrastaa valokuvausta järkkärillä päivittäin - mutta puhelimiin liittyen kertoi, että hänen vanhalla Nokia N73 (3.2MPix) kameralla tuli paljon parempia kuvia, kuin uudella 6220 Classic (5MPix) puhelimella. Kyllähän tuo jo jokaisen pitäisi nykypäivänä tietää, ettei ne pikselit yksistään hyvää kuvaa tee. Huonolla prosessorilla ainostaan kohinaa kuviin.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

28

@2 Thor1993
> Kyllä tämä puhelin vain teeskentelee olevansa älypuhelin. Kai se nyt on
> selvää ettei tällaista voi sellaiseksi kutsua."

Väitteesi on ihan silkkaa roskaa, et ilmeisesti tiedä alkuunkaan mitään siitä mistä puhut.

@4 AfR
> Kyllähän tämä hintaluokkakin jo kertoo että ei Nokiakaan tätä
> älypuhelimena ajattele, vaan aivan perusmallistoa.

Täysin perätön tämäkin väite. Hintaluokalla ei itseasiassa ole yhtään mitään tekemistä sen kanssa onko puhelin älypuhelin vai ei. Perinteisesti älypuhelimet on mielletty kalliiksi, mutta ei ole olemassa mitään operusteluita miksi näin pitäisi olla.

Nokia on jo pidemmän aikaa ollut tuomassa älypuhelimia myös alempiin hintaluokkiin. Minusta tämä on täysin oikean suuntaista kehitystä. Älypuhelin on työkalu, se ei ole mikään kallis juppilelu jolla brassaillaan ja haetaan jotain statusta. Älypuhelimet pitää saada myös muiden kuin suurituloisten saataville, ja juuri sitä Nokia on tekemässä tuomalla markkinoille halpoja älypuhelimia.-

Jatkossa älypuhelimia tulee olemaan sekä kaliita, että halåpja. Halvat puhelimet tuo älypuhelimet yhä useamman ulottuville, kun pienituloinenkin voi helpommin hankkia älypuhelimen. Samalla ne tuo yhä useamman käyttäjän 'lypuhelinten sovellusmarkkinoiden ulottuville. Yhä useampi pääsee halpojen puhelintenh ansiosta hyödyntämään älypuhelinten tarjoamia palveluita ja sovelluksia, lisäksi sovelluskehittäjät saa sovelluksilleen lisää käyttäjiä.

Halvat älypuhelimet toimii porttina kalliimpiin puhelimiin. Nälkä kun usein kasvaa syödessä ja siten moni halpojen älyopuhelimien kautta älypuhelimiin tutustunut tulee ostamaan myöhemmin jonkin kalliimman 'öypuhelimen jos vaan suinkin on varaa.

Vastaa
hyvi
hyvi

29

Mahtaakohan toi parjattu toimittaja nauraa partaansa näille kaikille älypuhelimien kriteerien asiantuntijoille, joita tuntuu täällä olevan. Nämä tunneperäiset ja yksioikoiset kommentit ovat aivan loistavia. :) Ehkä kun sitä ikää tulee niin oppii enempi perustelemaan kantansa vakuuttavammalla tavalla. Pakko poimia kommenttien parhaimpia:

"Vaikka nykyään monissa älypuhelimissa on WLAN, niin sillä nyt ei ole mitään tekemistä tiukankaan älypuhelin ajatuksen kanssa.
Vähän sama kun sanoisi tietokoneesta ettei sitä voi kutsua tietokoneeksi kun wlan puuttuu." By user

"Noilla ominaisuuksilla jos ei älypuhelimeksi kelpaa, niin aletaan tiputtelemaan muitakin malleja/valmistajia pois. Se ei ole se hinta joka ratkaisee onko älypuhelin vai ei. Toimittaja voisi käydä valistamassa itseään mitä vaaditaan että puhelinta voidaan kutsua älypuhelimeksi." By bacard

"Se käytetäänkö älypuhelinta kosketusnäytöltä vai näppäimistöltä ei merkitse mitään. Puhumattakaan onko puhelimessa wlanin vai ei. Järkyttävää asiantuntemattomuutta toimitukselta." By iKnow

"C5 on älypuhelin eikä sitä asiaa mitenkään muuta esimerkiksi uutisessa mainittu WLAN-yhteyden puute. Koko wlanin mainitseminen ion täysin älytöntä, toimittaja ei tunnu kyllä olevan oikein tehtävänsä tasalla jos tommosia päästää suustaan." By miksuh2

Ottamatta sen suuremmin kantaa, niin ei tainnu kellään olla esittää niitä "virallisia" älypuhelimen kriteereitä ja toimittaja on kertonu vain oman mielipiteensä asiasta. Se pitää vielä myös sanoa, että täällä on paljon asiantuntevammat toimittajat kuten esim. Digitodayssa. Kommentoijista en sitten suuria sanoisi.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

30

@8 Phiideer
> 6 Laskettaisiinko 1990-luvun alussa myyntiin tullut "tietokone" enää
> toimintojensa valossa tietokoneeksi? Niillähän ei voi paljoakaan tehdä,
> mitä nykyään voi."

Ensinnäkin en ymmärrä mitä tekemistä tällä on tämän uutisen kanssa, mutta vastataan nyt. Tottakai ne laskettaisiin tietokoneiksi, miksi ihmeessä muka ei laskettaisi? Sä et taida oikeen olla pderillä siitä mikä tekee jostakin laittesta tietokoneen? Ne on ihan yhtälailla tietokoneita kuin uusimmatkin tietokoneet, ei se että niiden julkasusta on jo kulunut aikaa muuta asia mitenkään.

Nykyaikaisia mikroprosessoreihin perustuvia tioetokoneita on ollut 70-luvulta lähtien ja varsinaisesti ne alkoi yleistyä 80-luvulla. Tietokoneen peruasiat oli kuitenkin kasassa jo kauan ennenkuin mikroprosessori keksittiin, silloisetkin tietokoneet oli tietokoneita vaikka ne olikin alkeellisia nykyisiin verrattuna.

Nykyaikaisen tietokoneen perusrakenne ja toiminnallisuus muotoutui jo 80-luvulla eikä mikään ole merkittävästi muuttunut. Tottakai tietokoneet on kehittynyt ja nopeutunut ja on kehitetty uusia tekniikoita, mutta pohjimmiltaan tietokoneen perusteet on edelleen samat.

Mitä sitten tulee mainitsemiisi 1990 luvun alun tietokoneisuiin. Sä taidat olla kyllä aika nuori, veikkaan että olett syntynyt vasta 1990 luvulla. Siis koska sinä et ilmeisesti ole koskaan omistanut esim Amigaa? Amiga oli aikanaan ainakin 10 vuotta edellä aikansa, sekä raudaltaan että käyttöjärjestelmältään ja työpöytäympäristöltään. Amigalla pystyi jo 80-luvulla ja 90-luvulla tekemään täysin smoja asioitra kuin nykyisillä tiettokoneilla. Itse esimerkiksi surffasin ja irkkasin internetissä jo vuonna 1994 käyttäen Amiga 500:a, jossa oli 40MB SVSI-kovalevy ja 3MB RAM-muistia. Nykyään itselläni on edelleen rajusti laajennttu Amiga 1200, joka on isossa tornikotelossa, koneessa on myös PCI-väyläkaajennuskortti, jossa on 4 normaalia PC-tietokoneista tuttua PCI-korttipaikkaa. PCI-väyläkortisssa mulla on kiinni 10Mbit/a PCI-verkkokortti, Sopundblaster 128 PCIäänikortti, Voodoo 3 3000 PCI-näytönohjain ja Hercules SmartTV Stereo analoginen PCI-telkkukortti. Koneessa on myös LG:n polttava CDRW-asema, 10GB IDE-kovalevy, Motorolola 68060 @ 50Mhz CPU, 64MB RAM-muistia ja AmigaOS 3.9 käyttöjärjestelmä. Mä olen myös aikanaan ajanut tuolla koneella Linuxia. itseasiassa tutustuin Debvianiin kun asensin sen vuonna 1998 Amigani kovalevylle ja siitä lähtien olen olut Debian_käyttäjä. Nykyään toki käytän Debiania PC:llä.

Se mitä yritän sanoa, on, että ei ole mitä'än operusteita sille että 1990 luvun alun tietokoneet olisi jotenkin vähemmän tietokoneita kuin vuoden 2010 tietokoneet. Esimerkisi tuolla minun Amigallani on täysin mahdollista esim surffata webissä, irkata, kuunnella nettiradioita tai mp3-musiikkia, katsoa videoita, kirjottaa dokumentteja tekstinkäsittelyllä jne.

Toki prosessoritehot ja muistin määrtä on kasvanut ja aika on mennyt ohi esim Amigasta, mutta on suurta hälmöyttä vähätellä sitä. Sillä pystyy tekemään ihan samoja asioita kuin nykyisillä uusilla koneilla, ongelmana on vain prosessoritehon hja muistin väghyys sekä nykyään vähäinen softakehitys amigalle.

Vastaa
Fold (vahvistamaton)

31

Minä en kutsu puhelinta älypuhelimeksi, jos siitä puuttuvat Wlan ja videopuhelut.

Halpojen, mutta kuitenkin monipuolisten puhelinten esiinmarssista on hyvä esimerkki Nokia 3710 Fold. Saunalahti myy puhelinta kytkynä 92+10 = 102 euroa.

Puhelimessa on videopuhelut, A-GPS ja ne tavallisimmat härpäkkeet. Wlan puuttuu. Jotkut ominaisuuksista ovat toteutettu vaatimattomalla laadulla, mutta ovat kuitenkin siellä. Puhelin ei myöskään tue HSPA:ta, vain tavallista 3G:tä.

Sinänsä tuo laitteistorajoitteinen 3G-nopeus (384 Gb/s) ei liene niin paha kuin äkkinäinen voisi luulla. Sen nopeus vastannee käytännössä 1 Megan mobiililiityntää, joka ainakin allekirjoittaneella jää käytännössä useimmin sinne 200-400 Gb/s paikkeille eli vastaa hyvin puhelimen 3G-nopeutta.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

32

@29 hyvi

> Mahtaakohan toi parjattu toimittaja nauraa partaansa näille kaikille
> älypuhelimien kriteerien asiantuntijoille, joita tuntuu täällä olevan.
> Nämä tunneperäiset ja yksioikoiset kommentit ovat aivan loistavia. :) "

Jokainen noista sun vähättelemistäsi kommenteista oli täysin paikkansa pitäviä. Ei kyse ole mistään tunneperäisyydest' vaan ihan tosiasioihin perustuvista lp,,emteista.

> Ehkä kun sitä ikää tulee niin oppii enempi perustelemaan kantansa
> vakuuttavammalla tavalla. Pakko poimia kommenttien parhaimpia:"

Minusta kyllä tuntuu ettei itselläsi taida ola ikää kovin paljon, eikä myyöskään mitään ymmärrystä kännyköihin liittyen. Itse olen mobiilialaan keskittyneenä ohjelmoijana varmasti paremmin noista perillä kuin sinä.

Vastaa
bacard
bacard

33

hyvi halusit niitä virallisia kriteereitä älypuhelimesta. No valitettavasti niitä ei ole. Sen takia jos Nokia tätä kutsuu älypuhelimeksi, niin tulee toimittajan näin myös tehdä vai voiko toimittaja päättää mikä on älypuhelin?

Mutta tässä joitain "kriteereitä":

"A smartphone is a mobile phone offering advanced capabilities, often with PC-like functionality (PC-mobile handset convergence). There is no industry standard definition of a smartphone. For some, a smartphone is a phone that runs complete operating system software providing a standardized interface and platform for application developers. For others, a smartphone is simply a phone with advanced features like e-mail, Internet and e-book reader capabilities, and/or a built-in full keyboard or external USB keyboard and VGA connector. In other words, it is a miniature computer that has phone capability."

... ja wlan oli mainittu?

Vastaa
miksuh2
miksuh2

34

@31

> Minä en kutsu puhelinta älypuhelimeksi, jos siitä puuttuvat Wlan ja
> videopuhelut.

No älä sitten, omapa on ongelmasi. Mutta se ei muuta sitä tosiasiaa miksikään että noiden puute ei tarkota että puhelin ei olisi älypuhelin. Markkinoilla on jopa kalliita satojen eurojen älypuhelimuia, joita myydään tietyillä markkina-alueila ilman wlania. Ja mitä tulee videopuheluihi, niin mistälähtien esim iPhonessa on ollut vakiona tuki videopuheluille? Ja eihän siinä ole edes etukameraa videopuheluille.

Koska Nokia C5:ssä on Symbian niin siihen voi asentaa samoja Symbiansovelluksia kyuin muihinkin Symbiania käyttäviin älypuhelimiin. C5:ssä ei näytä olevan etukameraa videopuheluille, mutta asentamalla esim Fringin Ovi Storesta voi silti puhua Skypepuheluita jne.

Vastaa
Nks123
Nks123

35

Pari-kolme vuotta sitten älypuhelimet olivat kalliita nörttien tekniikkaleluja, joilla ei oikeastaan ollut minkäänlaista ihmeellisempää käyttöarvoa kuin mahdollisesti hyvä kännykamera. Musiikkisoittimet hävisivät selvästi iPodeille ja kumppaneille, 3G-yhteydet maksoivat 1,5€/Mt, näytöt olivat pieniä ja laitteet hevijuuseri-käyttöön hitaita. 3. osapuolen teemoja ei uskaltanut käyttää, jos olisivat olleet huonosti tehtyjä ja luuri sitten ihan mateluvauhdissa, yms.

Nykypäivänä tekniikka on kehittynyt ja älypuhelimien ominaisuuksia saadaan aina vain pienempiin ja halvempiin kuoriin pakattua. Nyt on myös isoa kosketusnäyttöä, kunnollista musasoitinta, kameraa, sovelluskauppoja, ääniohjattavaa navigointia, sekä yhteydet alkavat olla kunnollisia ja järkevän hintaisia. Nyt voidaan alkaa puhua siitä, että älypuhelimet ovat alkaneet siirtyä halvempiin hintaluokkiin ja Pentti Perustallaajien ulottuville. Niillä oikeasti voi nykyisin tehdä jotain, jolloin se hyöty tavallisten kuluttajien keskuudessa on kasvanut suunnattomasti.

Kuitenkin hinta on monesti este siirtyä peruspuhelimen käytöstä älypuhelimen käyttöön. Siinä tämmöiset halvat älypuhelimet on loistavia. Kuten täällä jo sanottiin, nälkä kasvaa syödessä ja kun merkkiuskollisuus otetaan huomioon, tämmöinen halpa älypuhelin on erittäin tärkeä "sisäänheittotuote". Ja nimenomaan näiden sisäänheittotuotteiden täytyy olla myös älypuhelimia, ja nykyään tekniikka mahdollistaa tehdä älypuhelinten ominaisuudet halvalla.

Ja lisäksi nuo määritelmät ovat ihan mielivaltaisia. Google kutsuu omaa NexusOnea SuperPhoneksi. Mikäs siinä on niin superia? Minusta tuo Nokian määritelmä mobiilitietokone ja älypuhelin ovat tällä hetkellä ne kuvaavimmat. Se, että peruspuhelimet ovat läntisestä katoa luonnonvara, ei tarkoita sitä, että määritelmässä itsessään olisi jotain vikaa. Kehitys kehittyy ja halvemmalla saa parempaa, niin se maailma vain menee.

Ja lisäksi tuo hintakategorisointi on myös naurettavaa, sillä samalla logiikalla nuo markettien 300€ läppärit eivät ole tietokoneita? Vaikka ne ovat laaduttomia, surkeita ja kaikkia muita negatiivia adjektiiveja, niin ei se tarkoita, etteikö ne olisi täysiverisiä tietokoneita. Eihän sitä 3000€ vesijäähytettyä proXXX-pelitietokonettakaan kutsuta supertietokoneeksi, vaan sekin on yksinkertaisesti tietokone. Yrittäkää nyt elää noiden kategorioiden laajenemisten suhteen :)

Vastaa
hyvi
hyvi

36

@32 miksuh2

Kuinka nuo minun esille nostamani kommentit voivat olla totta, jos ei ole yhtenäistä sovittua täsmällistä määritelmää älypuhelimille? Rajanvetotilanteissa, kuten kiisteltäessä kuuluuko WLAN älypuhelimen ominaisuuksiin perustuu tällöin mielipiteelle. Sen myönnän, että en ole puhelimien asiantuntija. Ehkä sinä viisaana asiaan perehtyneenä voit, sitten vakuuttaa kaikki määrittelemään älypuhelimet sinun mielipiteesi mukaan.

@33 bacard

Kivasti olit löytänyt lainauksen aina niin oikeassa olevasta wikipediasta :) Olen kyllä todellakin eri mieltä siitä että toimittajien tulisi kutsua puhelimia älypuhelimiksi, jos valmistaja niitä kutsuu siten. Edellytän toimittajilta omaa ajattelua, enkä tukemaan valmistajien määritelmiä, jotka voivat hyvinkin perustua myynnin maximoimiseen. Niin ja eihän tuossa wikipedian lainauksessa ollut sitä WLAnia mainittu, mutta viitaten samaan tekstiin: "There is no industry standard definition of a smartphone."

Vastaa
Nks123
Nks123

37

@36: Miksi toimittajat kutsuvat mukisematta Googlen puhelinta superphoneksi, joka on vielä vähemmän "virallinen" määritelmä, mutta sitten kun puhutaan halvemman pään älypuhelimista, niin heti älähdetään?

Vastaa
hyvi
hyvi

38

@37

Superphonen määritelmä ei ole pelkästään vähemmän "virallinen" vaan googlen itsensä tuulesta tempaama. Siitä perustuuko se aivan ennen näkemättömille ominaisuuksille, joita ei muissa puhelimissa ole vai kenties muihin syihin voi jokainen tehdä omat johtopäätöksensä. Mutta kyllähän se vaan pirun hianolta kuulostaa kun voit omille puhelimille keksiä sellaisia määritelmiä kuin superphone. Saa nähä jääkö se elämään.

Vastaa
anonyym (vahvistamaton)

41

Onko kukaan tuon älypuhelinkeskustelun vierestä huomannut että puhelimessa pyörii arm cortex 11 600 megahertsin taajuudella. Luulisi ainakin vääntöä riittävän...

Vastaa
jartar
jartar

42

Varsinkin kun nuo laitteen speksit lukee niin sitä vaikeampaa on ymmärtää että joku ei pidä tuota älypuhelimena?

Siinä on kiistatta erittäin kattavat ominaisuudet tyyliin 3g, kamera, a-gps yms. Erittäin kattavat videokodekit löytyy samoin kuin tehokas prosessori. Käyttöjärjestelmän mukaan se on ehdottomasti älypuhelin sillä siinä on S60 3rd edition FP2.

Sitten joku keksiikin että hetkinen älypuhelimen tärkein ominaisuus on wlan ja jos älypuhelimessa ei ole wlania niin sitä pitäisi kutsua laadukkaaksi peruspuhelimeksi. Ei hyvää päivää...

Tuolle linjalle kun lähdetään niin älypuhelinta ilman moniajoa voisi kutsua vaikka yksinkertaiseksi puhelimeksi ja älypuhelinta ilman kiihtyvyysanturia hidastuvuus puhelimeksi.

Uudet nimitykset ovat vapaasti käytettävissä ;)

Vastaa
user (vahvistamaton)

43

41
>Onko kukaan tuon älypuhelinkeskustelun vierestä huomannut että
>puhelimessa pyörii arm cortex 11 600 megahertsin taajuudella.

ARM 11, mikä ollut jo vuosia S60 3rd koneiden ydin, tämä 600Mhz pirteä perusversio on ollut noin vuoden käytössä.
Mikään Cortex se ei siis taida olla.

Vastaa
sillattiis (vahvistamaton)

44

Toivotaan, että nokia julkaisee tästä myös wlan:lla höystetyn älypuhelinversion.

Vastaa
bacard
bacard

45

Ei kelvannut toimittajalle peruspatukka tuohon hintaluokkaan älypuhelimeksi. Taisi käydä luonnolle että alkaa löytyä noin halvalla älypuhelin ominaisuudet puhelimista, kun taskussa on yli 400e+ hintainen "älypuhelin". Siinä on varmaan wlan...

Vastaa
user (vahvistamaton)

46

29@
> Ottamatta sen suuremmin kantaa, niin ei tainnu kellään olla
> esittää niitä "virallisia" älypuhelimen kriteereitä

Älypuhelimista on erilaisia tulkintoja, eri tilastoissa, tämän puhelimen osalta ei pitäisi olla epäselvää.

Alypuhelimiksi lasketaan puhelimet joissa voidaan ajaan 3. osapuolen natiiveja
Älypuhelimissa myös ne puhelin ominaisuudet jotka ovat sovellus kehittjän käytettävissä
Sovellus kehittäjä voi toteuttaa sovelluksia jotka toimivat taustalla, luoden lisätoiminnallisuuksia, ei välttämättä tarvitse omaa UIta.
Sovellus kehittäjä voi hyödyntää mobiiliverkon data ominaisuuksia, eijemmin piirikytkentäistä, nykyään pakettidataa.

Eli softalla voi tehdä, mitä puhelin entaa myöten.

Monissa tilastoissa lasketaan älypuhelimiksi myös Iphone, sen jälkeen sinne on lisäilty muitakin jotka eivät tiukasti ajatellen ehkä ole älypuhelimia, mutta ovat kuitenkin monelta osalta niin vahvoja ettei jokin yksittäisen piirteen taki suljeta pois.> ja toimittaja on
>kertonu vain oman mielipiteensä asiasta.

Uutistoimitta voi sitten siirtyä kirjoitteleen mielipiteitään Blogeihin jä jättää uutisten toimittamisen muille.

En muista nähneeni tilastoa tai muutakaan tulkintaa jossa älypuhelin määriteltäisiin WLAN perusteella, sehän olisi varsin naurettavaa.

Mailmassa on maita joissa WLAN on kieletty tai melkein kielletty puhelimista, vielä enemmän operaatoreita jotka tilasivat älypuhelimista WLANittomia malleja

Wlaniton iPhone ei välttämättä ole älypuhelin, mutta se ei johdu WLANin puutteesta, vaan laitteen muista rajoituksista. Siltikin se lasketaan laajasti älypuhelimeksi.

>Se pitää vielä myös sanoa, että täällä on paljon asiantuntevammat
>toimittajat kuten esim. Digitodayssa. Kommentoijista en sitten
>suuria sanoisi.

No Digotodaytä alemmaksi ei tasoa enään voisi laskea. nyt ainakin sitä yritettiin.


P.S.

Nokia N900:n on rajatapaus, toisaalta on kovakin älypuhelin, softalla voi tehdä mitä vain, mutta puhelin omainaisuudet ovat niin onnettomat ettei sitä oikein voi puhelimeksi laskea, eikä siis älypuhelimeksi. Valmistaja ei sitä myöskään puhelimena ekä älypuheimena markkinoi.

Vastaa
stud (vahvistamaton)

47

Kehitys kehittyy, joten miksi ei älypuhelinten määritelmätkin voi myös päivittyä vastaamaan ajan henkeä? Vuoden - kahden sisällä ei sitten ole enää olemassa tavallisia peruspuhelimia, vaan pitää puhua älypuhelimista. "Vastaa älypuhelimeen!"

Vastaa
kerbo
kerbo

48

Jos nykyään puhelimessa meinaa datayhteyksiä käyttää, niin melkeinhän se datapaketti on otettava. Mitä silloin tekee wlanilla, jos on data paketti? Harvemmin tulee omassa luurissa wlania käytettyä, mobiilidatat päällä vaikka wlan olisikin saatavilla.

Ja yleensä kun se akuutti tarve tulee, niin harvoimpa silloin mitään wlania on saatavilla, joten tuo halvin datapaketti maksaa äkkiä itsensä takaisin.

Vastaa
jartar
jartar

49

@47

Ja ajanhenkikö on se että älypuhelimen tärkein ominaisuus on wlan?

Tähän mennessä on vain käytetty kieroilua siihen että saadaan puhelimet älypuhelin kategoriaan. Ensimmäisiä älypuhelin määritelmiä mitä itse muistan kuulleni on että puhelimella on ohjelmien moniajo mahdollista. Jotenkin siitä vaan lipsuttiin pois ja oli pakko saada tietyt puhelimet älypuhelin nimen alle.

Sitten kun tulee aivan selkeä HALPA älypuhelin markkinoille niin tulee hätä käteen ja pitää keksiä naurettavia poikkeussääntöjä jotta saadaan nimettyä se eritavalla.

Ja tuohon viimeiseen kommenttiisi. Oletko kuullut sellaista sanaa kuin kännykkä? Sellaista sanaa käytetään yleensä puhekielessä...

Vastaa
miksuh2
miksuh2

50

@36 hyvi
> Kuinka nuo minun esille nostamani kommentit voivat olla totta, jos ei
> ole yhtenäistä sovittua täsmällistä määritelmää älypuhelimille?
> Rajanvetotilanteissa, kuten kiisteltäessä kuuluuko WLAN älypuhelimen
> ominaisuuksiin perustuu tällöin mielipiteelle."

Ei pidä paikkaansa, koska yleensäkään rautaominaisuuksilla ei ole varsinaisesti mitään tekemistä sen kanssa onko puhelin älypuhelin vai ei. Älypuhelimissa on toki käytännössä paljon kehittynempi ja monipuolisempi rauta kuin peruspuhelimissa. Tietyn rautaominaisuuden mukana olo tai puuttuminen ei kuitenkaan vaikuta siihen onko puhelin älypuhelin vai ei.

Esimerkiksi mainitsemasi Wlan on päässääntöisesti ollut älypuhelinten ominaisuus, mutta poikkeuksia kuitenkin on. Wlan on ollut saatavissa sekä älypuhelimille, että aivan peruspuhelimille jo pitkään. Nokia julkaisi vuonna 2008 ensimmäisen S40 ohjelmistoalustalla varustetun peruspuhelimensa, Nokia 6300i:n, jossa on wlan tuki. Myöskin uudempi Nokia 6301 on S40:llä vatustettu peruspuhelin, jossa on wlan tuki.

Eli toisin sanoen, on olemassa peruspuhelimia joissa on wlan, ja älypuhelimia joissa ei ole wlania. Joten se, onko puhelimessa wlan vai ei, ei kerro sitä, onko puhelin älypuhelin vai ei.

Rautaominaisuuksien sijasta älypuhelimen itseassa määrittelee pikemminkin sen ohjelmisto. Yleisesti hyväksytyn käsityksen mukaan älypuhelin on puhelin jonka ohjelmisto tekee ouhelimesta pienen taskutietokoneen.

Peruspuhelimet on suunniteltu nimenomaan puhumiseen ja muu on toisarvoista. Peruspuhelimia ei voida pitää samaan tapaan yleiskäyttöisinä taskutietokoneina kuin älypuhelimia. Peruspuhelinten käyttöjärjestelmät on älypuhelimiin verrattuna rajoittuneita ja yksinkertaisia. Peruspuhelinten käyttöjärjestelmät ei esim tyypillisesti pysty moniajamaan, Nokian S40 alustakaan ei siihen pysty. Osassa peruspuhelimia käyttäjä joutuu tyytymään pariin esiasennettuun Java-peliin, toisiin peruapuhelimiin voi asentaa java-sovelluksia, natiiveja sovelluksia tyypillisesti ei ole tarjolla. Peruspuhelinten käyttöjärjestelmissä on keskitytty puhe ja vietiominaisuuksiin. Peruspuhelimissa on toki nykyään myös kamera, radio, musiikkisoitin, kalenteri ja parhaissa jopa webbiselain. Peruspuhelimien välillä on toki eroavaisuuksia eri alustojen välillä, mutta yhteistä niille on se ettei niistä ole taskutietokonemaiseksi työkaluksi ohjelmiston puolesta. Toki myös peruspuhelinten rauta on yksinkertaisempaa kuin älypuhelimissa, mutta mikään ei estäisi tekemästä peruspuhelinta joka perustuu esim jonkin halvan älypuhelimen rautaan. Se ei kuitenkaan sillon olisi älypuhelin, vaan nimenomaan peruspuhelin raudasta huolimatta.

Älypuhelimet on puhelimia, joiden ohjelmisto tekee niistä pieniä taskutietokoneita. Älypuhelinten käyttöjärjestelmät on paljon kehittyneempiä ja monipuolisempia kuin peruspuhelinten käyttöjärjestelmät. Tämä johtaa siihen, että älypuhelimet myös pystyy suoriutumaan paljon monipuolisemmista tehtävistä kuin perusopuhelimet. Vaika puhelinominaisuudet onkin tärkeitä älypuhelimissakin, niin laitteissa on siti painotettu enemmän taskutietokonemaisuutta. Älypuhelimille on monipuoliset ohjelmistokehitysmahdollisuudet, Älypuhelimissa ohjelmoijalla on mahdollisuus oikeasti hyödyntää puhelimen raudan ja käyttöjärjesteömän tarjoamia mahdollisuuksia. Älypuhelimille voidaan kehittää hyvinkin erikoistuneita natiivisovelluksia. Tämä yhdessä moniajavan käyttöjärjestelmän kanssa tekee älypuhelimista hyviä työkaluja. Symbian on hyvä esimerkki kehittyneestä älypuhelinten käyttöjärjestelmästä, joka on alunalakaen suunniteltu älypuhelimien alustaksi.

Tehdään tämä nyt vielä lopuksi hyvin selväksi. Nokia ei tule käyttämään Symbiania peruspuhelimissa, vaan Nokian peruspuhelimissa on jatkossakin Nokian S40 alusta. Nokia tuo Symbian-älypuhelimia alempiin hintaluokkiin, mutta älypuhelimien lisäksi tulee jatkossakin säilymään peruspuhelimet joissa on S40.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

51

Nokian sivuilla olevien C5:n speksien mukaan siinä muuten on tuki videopuheluille sekä etukamera videopuheluita varten. Eli ketjun aiemmat väitteet videopuheluiden puutteesta eivät pidä paikkaansa.

Vastaa
user (vahvistamaton)

53

> Kehitys kehittyy, joten miksi ei älypuhelinten
> määritelmätkin voi myös päivittyä vastaamaan ajan henkeä?

Kyllä se vähän elää, viimeaikoinan laajentuntu, hyvin viakea takautuvasti pienentää.

> Vuoden - kahden sisällä ei
> sitten ole enää olemassa tavallisia peruspuhelimia, vaan pitää
> puhua älypuhelimista. "Vastaa älypuhelimeen!"

Jos nyt käytät sanontaa "Vastaa peruspuhelimeen" niin siitä vain.

Kun käsipuhelimet pienenty, niin en muista että kukaan olisi halunnut muuttaa määritelmiä niin että vanhat isot käsipuhelimet olisivatkin autopuhelimia. saatika että jonkin laite ei olisi käsipuhelin koska siitä puuttuu antenni liitin.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

54

Uutisessa voisi mainita sen puhelimen käyttöjärjestelmän. Se on kuitenkin melko tärkeä tällä sivustolla. Mutta siis ilmeisesti ei vielä ole Symbian^3 vaan uusi versio S60:stä.

Mitä tulee älypuhelimiin niin Wikipedia määrittelee näin:
--------------------------
Älypuhelin (engl. Smartphone) on matkapuhelin, jossa on perinteisten mobiilipuhelintoimintojen lisäksi kämmentietokonetta muistuttavia ominaisuuksia.

Vaikka älypuhelimen määrittely ei olekaan yksiselitteinen, siihen liitetään tyypillisesti graafinen käyttöliittymä ja monipuolinen mukautettava sovellusvalikoima. Älypuhelimen käyttöjärjestelmä on yleensä siinä määrin avoin, että kolmansien osapuolten on mahdollista tuottaa siihen uusia sovelluksia.

Yleisin käyttöjärjestelmä älypuhelimissa on Symbian OS.
--------------------------

Nokia C5 on siis älypuhelin... :)

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

55

> Vuoden - kahden sisällä ei
> sitten ole enää olemassa tavallisia peruspuhelimia, vaan pitää
> puhua älypuhelimista. "Vastaa älypuhelimeen!"

Samoin ei enää ole olemassa postimerkkiä tai -korttia. Ne ovat olleet jo pitkään Itellamerkkejä ja Itellakortteja. =)

Vastaa
user (vahvistamaton)

56

54@
> Mutta siis ilmeisesti ei vielä ole Symbian^3 vaan uusi versio
> S60:stä.

S60 3rd FP2, tuoreimmilla hiluilla. Vaikka FP2 on ollut jo "pitkään" markkinoilla, on se kehittynyt sinäkin aikana ja on varsin kovassa iskussa.

S60 5th tarjolla vain kosketus koneisiin, ja tuoreet 3rd koneet pärjäävät sille hyvin.

> Uutisessa voisi mainita sen puhelimen käyttöjärjestelmän.

Ehkä toimittaja ei tiennyt mikä siinä oli tai luuli että kyseessä Series 40 kone, tosin silloin tuo wlan juttu olisi ollut vieläkin oudompi.

Vastaa
kikuu (vahvistamaton)

57

Tällä saitilla ei ole (ainakaan vielä) kirjoitettu sanallakaan Applen ja HTC:n oikeuskiistasta... olisi kiva kuulla asiantuntevia kommentteja myös siitä.

Vastaa
Anestic
Anestic

58

Itse olen kyllä vahvasti sitä mieltä että "älypuhelin" statuksen saa softalla eikä hw:llä. Jos käyttöjärjestelmä on ns. tietokonemainen, eli voi asentaa tai poistaa ohjelmia (ei java mielestäni) sekä moniajamaan niitä, on kyseessä älypuhelin. Näihin käyttöjärjestelmiin luen Symbian s60-versiot, Android ja WinMO (unohtuiko joku?). Maemo ei ole mielestäni puhelin UI ja iPhone ei ole täysi älypuhelin (sama asia kuin pc vs. mac, mac ei ole ehkä niinkään "personal"). Eli käyttis tekee älypuhelimen.

Ja olen samaa mieltä että uutiset eivät ole toimittajien mielipiteiden julkaisukanavia, vaikkakin olisi näin pienestä asiasta kyse.

Vastaa
hyvi
hyvi

59

Noniin, tästähän on virinnyt taas hyvä keskustelu ja mielipiteitä on ruvettu perustelemaan hieman uskottavammin. Perustelut ne olivatkin, jotka aiemmista yksioikoisista viesteistä puuttuivat. Kun kohtaa hyviä perusteluita niin on oltava aina valmis harkitsemaan mielipidettään uudestaan. Ja täytyy myöntää että oikein päteviä argumentteja on täällä esitetty siitä, että C5 on älypuhelin. Usein näitä kommentteja lukiessa tulee vaikutelma että mielipiteet on valmiina ja perustelut keksitään myöhemmin. On siten hyvä perehtyä monensuuntaisiin mielipiteisiin ennen liian jyrkkiä mielipiteitä.

Ongelmana monissa mielipiteissä täällä on lähteet tai niiden puute. Wikipediaa on tosin yritetty lainalla, mutta siitähän ei voida tehdä johtopäätöstä suuntaan tai toiseen koska sen mukaan älypuhelimien "määrittely ei olekaan yksiselitteinen". Tämä on juuri itse ongelma. Onko olemassa mitään mihin voidaan vedota kun tarkastellaan mitä kuuluu älypuhelimien ominaisuuksiin? Täällä on vedottu myös yleiseen käsitykseen ja mielipiteeseen (yleisesti ollaan tosin joskus oltu sitä mieltä että maapallo on litteä). No näistä tuskin kellään on näyttöä ja siihenkin perustettu määritelmä on vain enemmistön käsitys, joka itsessään jo pitää sisällään käsityksen, että osa on erimieltä siitä. Ja eri mieltähän voi perustellusti olla samasta asiasta. On myös vedottu tilastoihin. Näiden tarkoituksena on tuskin antaa älypuhelimelle yhtä kaikenkattavaa määritelmää. Paremminkin uskoisin niillä olevan merkitystä yrityksille ja sijoittajille heidän seuratessaan markkinoita.

Eli huomauttaisin, että yhtä oikeaa älypuhelimen määritelmää ei ole. Kuinka sellaista voisikaan olla. Ehkä laissa tämä voitaisiin määritellä. Asian arvo tuskin yltää samalla tasolle kuin "sampanja" nimen käyttäminen tiettyjen kuohuviinien kohdalla. Mutta uskon, että "älypuhelin" nimitystä käytetään kyllä samalla lailla, eli eriyttämään puhelimia markkinointi mielessä muista puhelimista. Tietyssä vaiheessa EU tasolla on yritetty verotuksellisista syistä eriyttää puhelimien määrittelyjä.

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/article437225.ece

No verolaki myöskään tuskin on hyvä tapa määritellä mikä on älypuhelin. Tarkoitusperät ovat määrittelylle vieraat. Joten oliko jollain oikeasti parempia lähteitä, joihin vedota? Näyttää siltä että älypuhelimen määritelmää on vaikea lyödä lukkoon (ja kiistelläänhän niistä sampanjoistakin jatkuvasti EY-tuomioistuimessa).

Älypuhelimen käsitys perustuu loppupeleissä ihmisten väliseen "sopimukseen". Kyse ei ole faktasta, kuten siitä onko maapallo pyöreä. Sekin oikeasti on soikea. Kun älypuhelimista ei ole sovittu missään arvovaltaisessa instansissa, on se edelleen avoin. Tietysti voi vahvasti uskoa omaan käsitykseensä siitä, joka taas muistuttaa uskontoja (vt. myös luonnon oikeus/lakipositivismi).

Voidaan kuitenkin sanoa, että esim. WLAN kuuluu tai ei kuulu älypuhelimen ominaisuuksiin, mutta tällöin olisi paras kertoa perustuuko tämä omaan mielipiteeseensä vai kenties tilastoon vai vain yleiseen käsitykseen, joka on aika häilyvä käsite.

Vastaa
hyvi
hyvi

60

Niin ja tähän vielä on sanottava se, että itse en ole kertaakaan käyttänyt wlania puhelimessani vaikka sellainen löytyy ja minulle ei suuremmin ole väliä millä nimellä jotain puhelinta kutsutaan kuhan siitä löytyvät itselle sopivat ominaisuudet :)

Vastaa
user (vahvistamaton)

61

>59@
>Voidaan kuitenkin sanoa, että esim. WLAN kuuluu tai ei kuulu
>älypuhelimen ominaisuuksiin, mutta tällöin olisi paras kertoa
>perustuuko tämä omaan mielipiteeseensä vai kenties tilastoon vai
>vain yleiseen käsitykseen, joka on aika häilyvä käsite.

Tässä uutisessa toimittaja oli vetässyt tuon henkilökohtainen WLAN tulkinnan, ja sen ollessa noin poikkeava yleisistä luokituksista että on pallo mielestäni toimittajalla.

Toimittaja on uutista editoinut ja edelleen ilmaisee keskellä uutista omia mielipiteitä, vaikuttaa vähänä samalta jos Uutisissa Opel uutisen kohdalla tomittaja tokaisisi ettei Opel hänen mielestään auto.

>
>

Silloin voisi jotekin ymmärtää jos jokin valmistaja itse keksisi jotain uusi termejä tai tulkintoja vakiintuneista käsityksistä, mutta ei ehkä siltikään tuolla tyylillä.

Vastaa
hyvi
hyvi

62

@61 "user"

"Tässä uutisessa toimittaja oli vetässyt tuon henkilökohtainen WLAN tulkinnan, ja sen ollessa noin poikkeava yleisistä luokituksista että on pallo mielestäni toimittajalla."

Mitä ovat nämä sinun mainitsemasi yleiset luokitukset?

Uutisiakin on monenlaisia ja en näe mitään väärää siinä jos toimittajille on annettu oikeuksia myös julkaista omia mielipiteitä tällaisissa asioissa. Kovin mustavalkoiselta vakuttavat määritelmäsi asioista. Harmaata aluetta on hyvinkin paljon. Uutisoinnissakin on vaikea löytää täysin puolueetonta toimintaa, jossa vain neutraalisti uutisoidaan. Onneksi sentään Suomessa ei olla Yhdysvaltain tasolla sen suhteen miten uutistoimistot ovat poliittisesti jakautuneet. Täällä riittävät jo toimittajien mielipiteet älypuhelimista tunteita herättämään.

Vastaa
Jepjoo (vahvistamaton)

63

hyvihän on selvä poliitikko. Jaarittelee sivutolkulla, mutta ei juuri mitään asiaa. Sillattiis numerolla 24 kertoi aukottoman määrityksen älypuhelimelle. Näyttäkää minulle joku valmistaja joka käyttää älypuhelin määritelmää puhelimesta mikä ei tuohon määritelmään istu. Esim Japani on täynnä erittäin kehittyneitä feature-puhelimia, mutta ei niitä älypuhelimiksi lasketa. Tästä johtuen Apple sai ison osuuden älypuhelinten markkinaosuudesta todella pienelllä markkinaosuudella koko puhelinmyynnistä.

Vastaa
jartar
jartar

64

@63

Samaa mieltä. Paljon tekstiä eikä mitään asiaa hyvi:llä. On kuin liukas saippua mistä ei saa mitään otetta. Ei muka kiinnnosta mitä kutsutaan älypuhelimeksi ja mitä ei. Kyselee jatkuvasi älypuhelimen määritelmiä ja jos jotain vastaa niin kertoo että asia hankala koska älypuhelimelle ei ole mitään virallista määritelmää.

No asiat on hänelle jokatapauksessa jo niin monta kertaa selitetty ja niin aukottomasti että ellei hän tajua nyt niin tuskin tajuaa koskaan.

Vastaa
hyvi
hyvi

65

Onneksi se arvovaltainen taho on nyt löytynyt, joka pystyy määrittelemään älypuhelimen niin että kellään ei pitäisi olla mitään epäselvää. Kyllähän se elämä helpottuu kummasti kun voi vain pitää totena kommenttipalstoilla näkemiään uskottavia kommentteja, eikä tarvi sitä elämäänsä turhalla lähdekriittisyydellä pilata. Ehkä minäkin vielä opin tämän, jotta voitte nukkua yönne rauhassa. :) Rupean nyt hokemaan tuota 24 "sillattiis":in aukotonta määritelmää älypuhelimesta.

No myönnetään että homma lähti lapasesta ottaen huomioon mille palstalle kirjoitan. Mutta antakee tekstin vaa upota.

Vastaa
Nks123
Nks123

66

@Hyvi:

Kommentista nro59 päätelle sinulla on jonkinlaista käsitystä oikeustieteellisestä ajattelusta. Siellä puhutaan tästä tavanomaisesta oikeudesta, joka on ns. "suullisesti" muodostunutta, yleisesti hyväksyttyjä oikeusperiaatteita, joilla ei ole teoreettista taustaa. Tätä kutsutaan myös kansantajuiseksi oikeudeksi. Voidaan ajatella, että tässä tapauksessa puhutaan "tavanomaisesti teknologiajargonista", eli niillä ei ole teoreettista insinööripohjaa, vaan ne ovat ns. kansantajuisia määrityksiä ilman tiukkoja standardirajoja. Älypuhelin määritelmänä olisi tätä kansantajuista teknologiajargonia. Kaikilla on jonkinlainen käsitys, mikä on älypuhelin ja sillä on jossain määrin eläväiset rajat.

Vastaa
bacard
bacard

67

Muista Siggy nyt pitää linjasi. Jos puhelimessa ei ole wlania, niin se ei _sinun mielestäsi_ sitten ole älypuhelin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja