Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian ja Alpinen yhteistyö integroi ilmaisen navigoinnin auton viihdejärjestelmään

33
Ilkka Ketola

Nokian ja Alpinen yhteistyö integroi ilmaisen navigoinnin auton viihdejärjestelmään
Nokia ja Alpine ovat ilmoittaneet yhteistyöstä, jonka hedelmänä Nokian älypuhelimet integroituvat osaksi auton viihde- ja infojärjestelmää. Terminal Mode -nimellä lanseerattu rajapinta mahdollistaa esimerkiksi Nokian ilmaisen navigoinnin käyttämisen Alpinen järjestelmän isolta näytöltä sekä puhelimen muun sisällön ja ominaisuuksien hyödyntämisen. Normaalien puhelutoimintojen lisäksi rajapinta tuo käyttöön mm. puhelimeen tallennetun musiikin ja eri sovellukset, kuten säätietopalvelut.

Yhteistyönä kehitetyn teknologian arvoa nostaa se, että useista autoista löytyy integroituna Alpinen viihde- ja tietojärjestelmä. Kun Nokian OVI Mapsin ilmainen navigointi tulee käytetättäväksi suurelta ruudulta, paranee sen käytettävyys huomattavasti. Ja kun järjestelmä kykenee vielä yhdistämään autolta saamansa tiedot mukaan, on tuloksena käyttökelpoisia sovelluksia. Jos järjestelmä esimerkiksi havaitsee polttoaineen olevan vähissä, voi se ehdottaa reittiä lähimmälle huoltoasemmalle. Puhelimen datayhteyden ansiosta järjestelmä voi kuitenkin mennä askeleen pidemmälle, verrata lähellä olevien asemien hintatasoa ja ohjata halvimmalle huoltoasemalle ja tarjota vielä sähköisen kahvikupongin kaupan päälle.
"Nykyaikaisen auton viihde- ja tietojärjestelmä on luonnollinen jatke älypuhelinten kyvyille. Se yksinkertaistaa Ovi Mapsin käännös käännökseltä -navigointia, ja lisäksi tarjoaa uuden ja helpon tavan päästä käsiksi älypuhelimen sisältöön, kuten musiikkiin, sekä jakelukanavan Ovi Storen autoiluun räätälöidyille sovelluksille", toteaa Vishal Chatrath, Nokia Automotiven tuotekehitysjohtaja.

Alpinen mukaan puhelin voidaan liittää järjestelmään joko USB-johdolla tai Bluetooth-yhteydellä. Lyhyemmillä matkoilla Bluetooth on varmasti käyttökelpoisempi, mutta pitkillä matkoilla puhelimen akkua voi säästää liittämällä puhelimen USB-johdolla.

Nokian ilmaista navigointia ei ihan vielä pääse testaamaan autonsa integroidun viihdejärjestelmän kautta, sillä teknologia ei ole vielä täysin valmista. Odottavan aika ei kuitenkaan välttämättä ole pitkä, silä Nokia Automotiven ja CE4A:n yhteistyössä kehittämä Terminal Mode on Alpinen tiedotteen mukaan jo "lähellä julkaisua". Nokia Ovi Maps käyttää NAVTEQin karttoja.

Kommentit (33)

Fk (vahvistamaton)

2

Joo menee ikäväkyllä alpine poikottiin tollasten yhteistyökuvioiden johdosta. Nokiaa ei tueta eikä sen kumppaneita.

Vastaa
Stonik
Stonik

3

Nokia palaa siis pitkästä aikaa autoon, vanhoissa juppivolvoissahan nuo bensakanisterin kokoisen kenkäpuhelimet olivat ihan "tehtaan asennuksena". :)

Vastaa
Kalle76
Kalle76

4

"Joo menee ikäväkyllä alpine poikottiin tollasten yhteistyökuvioiden johdosta. Nokiaa ei tueta eikä sen kumppaneita."

Tarkkana saat tosiaan olla ettet mitenkään tue Nokiaa taikka sen yhteiskumppaneita, on meinaann Nokialla aikas pitkät lonkerot pitkin maailmaa.. Vaikka nyt esim. Skype.

Mielenkiintoinen siirto Nokialta, pakko myöntää..

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

5

"Fk Joo menee ikäväkyllä alpine poikottiin tollasten yhteistyökuvioiden johdosta. Nokiaa ei tueta eikä sen kumppaneita"

Alpinen järjestelmät on integroituna useisiin uusiin autoihin jo tehtaalla, joten kannattaa olla tarkkana, mihin automerkkiin päädyt. Lada lienee turvallinen valinta :)

Vastaa
Jarno (vahvistamaton)

6

Fk: Joo mitäs sitä suomalaisia tukemaan... Turha tulla sitten valittamaan, kun joudut työttömäksi... Tosin itse käytän kyllä Nokiaa ihan muistakin kuin kotimaisuussyistä. :)

Vastaa
Teemu (vahvistamaton)

7

Mahtavaa! Tähän asti en ole juuri Alpinea käyttänyt, mutta nyt ei tarvi miettiä, minkä merkkinen soitin tulee seuraavaksi.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

8

@5 (2)

"Alpinen järjestelmät on integroituna useisiin uusiin autoihin jo tehtaalla, joten kannattaa olla tarkkana, mihin automerkkiin päädyt. Lada lienee turvallinen valinta :)"

Luuletko todella että Fk:lla olisi ikää autoon? Kommentin hölmöydestä päätellen... Mutta mutta, Nokia näyttää nyt tekevän fiksuja siirtoja tulevaisuutta ajatellen. Skype, Ovi Maps jne.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

9

Kuulostaa kyllä pirun hienolta systeemiltä. Melkeen jopa harmittaa etten omista autoa saati sitten ajokorttia :D

Vastaa
miksuh2
miksuh2

11

Silmälekurit ei mulle ajokorttia myönnä, joten tuollanen systeemikin jää itseltä vain haaveeksi

Mut ehkä sitä joskus vielä pääsis jonkun autoon pelkääjän puoleiselta penkiltä tollasta systeemiä testaamaan :D

Vastaa
kikuu
kikuu

13

Lähes kaikki Nokiaa haukkuvat kommentit ovat noin 12v pojilta (tosin heidän alapäähän ilman suurennuslasia katsoessa heitä luulee tytöiksi) , jotka ovat juuri saaneet iPhonen, eli niitä ei kovin tosissaan tarvitse ottaa. En siis tietenkään tarkoita, että Nokia olisi täydellinen, mutta tämä pikkupoikien Nokian haukkuminen on muodostunut Afterdawnissa jo tavaksi ;D Eli ehkei niiden viesteistä tarvitse välittää ollenkaan.

Vastaa
Nokia & Symbian (vahvistamaton)

14

Lähes kaikkien Nokiaa haukkuvien kommentit ovat KÄYTTÖKOKEMUKSISTA,eikä ihan huuhaa-puhetta!!.

Vastaa
Puppek
Puppek

15

Kätevä systeemi yleensä kun saa luurin bluetoothilla toiseen laitteeseen kiinni, jos omistaa muun kuin Applen puhelimen.

Tuo on vielä kätevämpi juuri uutisen tapauksessa jos omistaa Nokian puhelimen.

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

16

@13

Äskeinen kommenttisi ja muutenkin nokiaa ylistävät ja Apple alistavat kertovat hyvin mitä itse fanitat. Lähes joka uutisesta löytyy sinun kommentti ja jos on jotain tappelua niin harvoin ei näy sinun nimeäsi.

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

17

Kauankohan vastaavaa tekniikkaa on ollut Applella... 2vuotta?

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

20

@12
Kiitos taas nimimerkkini "lainaamisesta".

@13
Totta tosiaan. Lähes kaikki "xx(vahvistamaton)" nimimerkillä laitetut kommentit kannattaa vain ohittaa nykyisin.

Josko tähän YLLÄPITO sais jonkun ratkaisun...toivonpa vain...
-------------

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

21

No onhan tämä nyt taas loistava konsepti. Jos vielä tulee toimivana ulos uunista, niin en todellakaan laittaisi pahakseni saada moista omaan autoon.

Ei varmasti ole lähtökohtaisesti uusi juttu tietenkään. Eikä tarvi ollakaan.
Miettikee nyt hetki itekin. Mä ainakin tykkäisin jos voin pitää luurin taskussa autossa (kuten nytkin) ja luuri ottais BT:llä yhteyden auton järjestelmiin automatik. Navigaatiopalveluiden lisäksi siinä samalla tulisi hoidettua mm. handsfree toiminnot auton audiojärjestelmän kautta. Ja juu tämä ei ole uutta, mutta ei vielä kovin yleistäkään.

Hieno idea! :)

Vastaa
seiska (vahvistamaton)

22

Ei paljoa kiinnostaisi BT:llä ottaa yhteyttä vaan joku näppärä telakka-asema, johon puhelimen sais helposti laitettuu. Puhelin latautuis samalla ja kaikki toiminnot myös käytettävissä. Eikä mitään, että joku johto tyrkätään puhelimen kylkeen ja sitten se pyörii siellä autonlattialla. Vaan pohjaan liitäntä ja puhelin seisoo nätisti telakassa.

Vastaa
user (vahvistamaton)

23

>Eikä mitään, että joku johto tyrkätään puhelimen kylkeen ja sitten
>se pyörii siellä autonlattialla. Vaan pohjaan liitäntä ja puhelin
>seisoo nätisti telakassa.

Luurit on jo pidempään tukenut tuota johto viritystä, ongelmana se että ei ole kunnon telineitä, ja se että harvat autolaitteet osaavat näyttää samaan aikaan puhelimen näyttöä ja toimia radiona, eli on joutunut käyttämään puhelimen radiota, joka paljon huonnomassa asemassa verrattuna autoradion omaa kunnon antenia.

uudet langattoma standartit mahdollistaa asian hoitamisen langattomasti, lisäksi noihin autolaitteisin tarvitaan UI tuki takasin päin eli näppis (puhelimet sitä jo tukisivat) tai kosketus koneissa kosketusnäyttö, jolloin näppis UI eroja ei tarvitse miettiä.

Siitä huolimatta kunnon autotelineet saisivat tehdä paluuta, langattomuuden ansiosta riittäisi se lataus tuki fyysisille liittimille (no sekin voisi hoitua langottomasti)

Vastaa
OJ_Ghost (vahvistamaton)

24

Kauankohan kestää tällä systeemillä sitten lukita sijainti? 5-10 minuuttia?

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

25

Pointti on se, että puhelin ja auton järjestelmät "ymmärtävät ja keskustelevat keskenään", mistä syntyy se lisäarvo. Pelkkä Bluetooth ei riitä... Mikäli auton ohjaus/multimedia/navigointiyksikössä ja puhelimessa on sama ohjelmisto (MeeGo), niin mahdollisuudet lienevät rajattomat :)

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

26

Pointti on se, että puhelin ja auton järjestelmät "ymmärtävät ja keskustelevat keskenään", mistä syntyy se lisäarvo. Pelkkä Bluetooth ei riitä... Mikäli auton ohjaus/multimedia/navigointiyksikössä ja puhelimessa on sama ohjelmisto (MeeGo), niin mahdollisuudet lienevät rajattomat :)

Vastaa
user (vahvistamaton)

27

>Pointti on se, että puhelin ja auton järjestelmät "ymmärtävät ja
>keskustelevat keskenään", mistä syntyy se lisäarvo. Pelkkä
>Bluetooth ei riitä...

Mitä ajat takaa ja miksei BT riitä ?

Puhelimien elinikä parivuotta, auto "soittimien" usein lähes autonelinikä. asettaa rajoituksia toteuttaa asioita.

Mitä lisäarvoa haet keskustelulla ? jos BTn yli siirtyy puhepuolen jutut, mukaanluekien osoitekirjat jne., BTn yli siirtyy SIM(liittymä), BTn yli siirtyy ääni, turha sitä on monimutkaistaa. BTn yli siirtyy kuva, on ehkä järkevämpää siirtää "näyttö" autossa olevaan ruutuun mm. navigoinnin osalta, ja opastus äänenä, eikä lähteä siirtämään jotain karttadataa. BTn yli siirtyy puhelimeen päin käyttöliittymä ohjaukset.
BT yli siirtyy tiedostot (esim FTP), jos halutaan auto laitteessa sitä käsitellä. BTn yli siirtyy nettiyhteys.

USB puolella ei ihan yhtä hienosti asioita speksattu, mutta onnistuu myös.

>Mikäli auton ohjaus/multimedia/navigointiyksikössä ja puhelimessa
>on sama ohjelmisto (MeeGo), niin mahdollisuudet lienevät
>rajattomat :)

Toivottavasti eivät lähde tuolle linjalle, vaan tukeutuvat standrteihin ja kehittävät avoimia ratkaisuja puuttuvien tilalle. Vasta viimeisenä karkkina jotain alusta riippuvaista, mutta toimivuus ei saa olla sen varassa.

Vastaa
Ralle (vahvistamaton)

28

En oikein innostu tästä integroinnista. Mikäli toimintoja haluaisi hyödyntää, se pakottaisi ostamaan Nokian puhelimia jatkossakin.

Katson mieluummin tuulilasin tasolla olevaa kuvaa (tulevaisuudessa on paljon yli 4" kosketusnäyttöpuhelimia) navigaattorista kuin alempana kojelaudassa olevaa näyttöä.

Vastaa
KarZan
KarZan

31

Yleensä en jaksa lähteä kommentoimaan, mutta on ihan pakko. On suorastaan huvittavaa lueskella kun ihmiset mollaa eri laitevalmistajia. Yleensä Nokian käyttäjät mollaa iPhonea ja päinvastoin. Tuntuu siltä, että nämä mollaajet eivät oikeasti omaa käyttökokemusta puhelimesta jota moittivat. Olen käyttänyt useita vuosia Nokian puhelimia, koska parempaakaan ei ole ollut tarjolla. En sano, että muut olisivat huonompia, mutta eivät parempiakaan. Viime joulukuussa kyllästyin erilaisiin Nokialaisen vikoihin ja kaipasin jotain "hienompaa" ja hommasin iPhonen. Siinä kuukauden päivät vierähti ja iPhone oli kiva lelu, mutta sitten alkoi kaipaamaan niitä ominaisuuksia mitä Nokialaisessa oli. Mitään sellaista ei tässä iPhonessa ole mitä ei aiemmassa E90 puhelimessani olisi ollut. Paitsi tämä tahraantuva iso näyttö. Oli ihan pakko verrata puhelimien ominaisuuksia ja kyllä se E90 kuitenkin peittoaa iPhonen. Isoa näyttöä ja pinempää painoa lukuunottamatta. Kaipaan eniten ehtaa näppäimistöä ja profiileja.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

32

@24
Voitko lopettaa mun nimimerkin käytön? Rekisteröi itsellesi oma tunnus.

#24
"Kauankohan kestää tällä systeemillä sitten lukita sijainti? 5-10 minuuttia?"
Hölmö kysymys. Oletat ilmeisesti, että pitää kestää kauan. Miksi näin?
Kännykän A-GPS:n avulla sijainti "lukittuu" suurin piirtein noin sekunnissa ja tarkentuu GPS:n kautta nykyisin melkosen äkkiä. Eli siis nopeasti.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

33

@25, 27
Siinä kohtaa kun kännykkä saadaan liitettyä osaksi auton viihdejärjestelmiä saadaan mukaan varmaan myös sellainen ominaisuus kuin ohjelmiston päivitys. Eli sopiva palanen softaa voidaan hakee netistä, jotta puhelin ja auto keskustelevat sujuvasti keskenään. Lisäksi uusia ominaisuuksia tai uusia puhelinmalleja voidaan tuoda mukaan näin... Ainakin jossain määrin.

@28
No sellaisia nämä järjestelmät on. Onhan joissakin pirsseissä iPod telakoitakin jne. Ei niitä silti hankkia tarvi jos ei halua.

Ja tulevaisuudessa se navigaattori heijastetaan tuulilasiin (HUD) ihan sen kokosena kuin kukin haluaa. ;)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja