Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Vuotaneet kuvat Nokian tulevasta huippupuhelimesta?

62
Matti Vähäkainu

Vuotaneet kuvat Nokian tulevasta huippupuhelimesta?
Nokian aiemmin huhuttu 12 megapikselin kameralla varustettu N8-00 on mahdollisesti vuotanut kuvien kanssa nettiin. Kiinalainen it168.com-sivusto kertoo sivustollaan mallista, joka sopii hyvin N8-00:n ominaisuuksiin, mutta sitä kutsutaan julkaisussa mallinimellä Nokia N98.

Puhelimesta löytyy suuri, kenties 3,5 tuuman kapasitiviinen kosketusnäyttö, 12 megapikselin kamera Xenon-salamalla ja HDMI-liitin, kuten aiemmin huhuttiinkin. Sen ulkoasu on nykymalleista huomattavasti poikkeava ja erityisesti HTC Legend -tyylinen yksiosainen kuori ja akkupaikka puhelimen alaosassa herättää huomiota. Puhelimessa ei ole QWERTY-näppäimistöä.
Vuotaneen mallin yhteydessä julkaistiin kuva Symbian^3-käyttöliittymästä, joka todennäköisesti pyörii laitteessa. Jälleen kerran huhut on otettava kuitenkin varauksella.

Nyt Mr. Blurrycamin kuviin:

Kommentit (62)

miksuh (vahvistamaton)

1

Palkkimittarit akun varaukselle ja signaalin voimakkuudelle olisivat kyllä saaneet jäädä edelliselle vuosikymmenelle...

Vastaa
Ergopad
Ergopad

5

Ja takakantta/akkua ei mahda saada irti ilman ruuvimeisseliä kuvan perusteella. Tuolla kennolla ja megapikseli määrällä helposti paras kamera mitä puhelimissä löytyy.

Vastaa
Thor1993
Thor1993

6

Tätä vois jo kutsuakki lippulaivaks toisin kuten N97:aa joka oli aika floppi..
Etenkin HDMI kuulostaa kivalta puhelimessa ja muutenkin vaikuttaa aika loistavalta. Kiinnostas vaan tietää, että minkäköhänlaista prossua ja näyttistä löytyy konepellin alta.

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

8

Vähemmän prototyyppi kuva tuolla vaikka ei varmaan lopullinen tuokaan...

http://twitpic.com/1af2zd

Ehkä julkistus huomenna...

3.5" kapasitiivinen AMOLED multitouch
WVGA 480*800 reso
Symbian 3^
Led ja ksenon salama
HD videokuvaus
Ohut

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

9

Ja yllättäen Nokia-uutiseen kaikki tulevat itkemään. No voi että, jos se on teistä ruma. Ketään ei pakoteta ostamaan tätä.

Uutiseen. Hyvällä tavalla erilaisen näköinen. Jännä juttu, että Nokiaa mollattiin jatkuvasti samanlaisista puhelimista ja kun tyyliä hieman vaihdetaan, alkaa itku. Tosiaan, sisälmysten speksit kiinnostavat. 3.5" AMOLED, HDMI ja Symbian^3 vaikuttavat kiinnostavilta.

Vastaa
Irekkeri
Irekkeri

10

Lupaavan kuuloinen värkki. Toivottavasti ei ole ankka ja on varustettu kunnon akulla ja raudalla. Ei pelkästään näteillä kuorilla.

Vastaa
tuckom
tuckom

11

joku kiina kopio 40 euroa noksun alihankkija yrittaa tehda rahaa!! olis edes jotain vari vaihtoehtoja ! naytta silta kuin paino olis siina 500g hirvee vempain

Vastaa
Symbbari (vahvistamaton)

12

"joku kiina kopio 40 euroa noksun alihankkija yrittaa tehda rahaa"

Ei, vaan vielä halvalta näyttävä testausvaiheessa oleva proto, joka ei vastaa tuotantomallia.

"olis edes jotain vari vaihtoehtoja"

Vuodetuissa kuvissa puhelin on näkynyt ainakin hopeisena ja vaalean vihreänä.

"naytta silta kuin paino olis siina 500g"

Huhuissa veikkailtu alle 140g painoa.

Vastaa
Irekkeri
Irekkeri

14

@13
Ei kannata torpata suorilta käsin, vaikka Symbian-nimellä on paha kaiku. Uudistuslista loppukäyttäjän iloksi on noin Kiinan muurin mittainen.

Symbianiin ohjelmia kehittävien painajaisuni tosin taitaa vielä jatkua ^4-versioon asti

Vastaa
Ergopad
Ergopad

15

"Symbianiin ohjelmia kehittävien painajaisuni tosin taitaa vielä jatkua ^4-versioon asti"

Qt toimii jo Symbian 3rd Editionin FP1:sta asti, jolloin ei tarvitse kirjoittaa riviäkään Symbian koodian.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

16

@1

"Palkkimittarit akun varaukselle ja signaalin voimakkuudelle olisivat kyllä saaneet jäädä edelliselle vuosikymmenelle..."

Ja niinkuin millä perusteella muka? Aika omituinen kommentti.

Niin ja todettakoon, nyt, että tuo vale-miksuh en ole minä. Ne jotka lukee muitakin IT-alan sivustoja on varmasti miksuh-nikkiin törmännyt usein.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

17

Vaikuttaa oikein hyvältä. Kamerassa 720p videotallennustuki, 12Mpix tarkkus ja Xenon-salama on iso plussa. Itselleni puhelimen kamera on tärkeä.

Seuraavaksi olisi jokatapauksessa tarkotus hommata Symbian^3 luuri ja tuo vaikuttaisi oikein asialliselta.

Ainut miinus on kapasitiivinen kosketusnäyttö,Mutta puhelimen muuten hyvältä vaikuttavat ominaisuudet paina ehkä enemmän ja kapasitiivisen näytön kanssa voisi elää. Itse käytän kuitenkin mieluummin puhelinta styluksella, joka mahdollistaa tarkemman kontrollin, käsinkirjotuksen ja esim muistiinpanojen tai laaviokuvien tekemisen käsin sutasemalla. Kapasitiivisen näytön kosketusresoluutio ei myöskään ole yhtä hyvä kuin resistiivisellä näytöllä, ja lisäksi lasinen kapsitiivinen näyttö rikkoutuu helpommin kuin myovinen resistiivinen näyttö.

Vastaa
user (vahvistamaton)

18

15@
> Qt toimii jo Symbian 3rd Editionin FP1:sta asti, jolloin ei
> tarvitse kirjoittaa riviäkään Symbian koodian.

Kolmosen myötä - vuoden sisään QT voi olla todellinenvaihtoehto, ennen nelos koneita, jolloin QT vyörytys käynnissä.

Tällähetkellä QTllä Symbianiin mitää julkisesti jaettavaa softaa kannata tehdä.

14@
>Symbianiin ohjelmia kehittävien painajaisuni tosin taitaa vielä
>jatkua ^4-versioon asti

Symbianiin nykyiseen mallistoon voi tehdä hyvin monella tavalla / kielellä sovelluksia, jos sattuu Symbian C++ pelkäämään, siitä sen ei ainakaan pitäisi olla kiinni.

Tosin pikkunäppärät softat eivät tunnu kiinnostavilta jos kunnollisiakin tarjolla.

Vastaa
Ergopad
Ergopad

20

Hyvä kommentti kapasiitivinen vs resistiivinen vertailusta miksuh:lla. Vaikka iPhonessa sattuu olemaan kapasitiivinen, ei se välttämättä ole pelkästään parempi. Esimerkiksi on huomioitavaa, että pakkasella joudut ottamaan hanskat kädestä jos haluat käyttää kapasitiivista näyttöä. Ja netinselauksessa stylus on apuna, sillä nettisivut ovat tarkoitettu hiirellä käytettäväksi ja napit/linkit ovat monesti niin pieniä että sormella on vaikea osua. Ja kiinalaiset/japanilaiset arvostavat resistiivistä näyttöä ja stylusta vielä enemmän, sillä käsinkirjoittaminen on paljon nopeampi vaihtoehto heille. Kapasitiivisen näytön kestävyydestä en tiedä, mutta resistiivinen näyttö on itellä ja vaimolle pysynyt naarmuutumattomana pitkän aikaa ilman mitään suojakalvoja tms.

Ongelmahan tuossa Qt:ssa on 3rd/5th editionin puhelimissa, että se Qt ei tule mukana ja Qt kirjastot vievät lähes 10 megaa. Tämä vaikeuttaa jakelua, sillä tavallisen asennuspaketin lisäksi on hoidettava tuo oikeiden Qt kirjastojen jakaminen. Qt 4.6.X kyllä toimii jo erittäin hyvin symbbari puhelimissa ja natiivi koodia ei juurikaan ole tarvetta sotkea sekaan.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

21

@18 user

"Kolmosen myötä - vuoden sisään QT voi olla todellinenvaihtoehto, ennen nelos koneita, jolloin QT vyörytys käynnissä.

Tällähetkellä QTllä Symbianiin mitää julkisesti jaettavaa softaa kannata tehdä. "


Qt on jo nyt täysin käytetävissä ohjelmoijille, sekä loppukäyttäjille. Ei ole mitään varsinaista syytä miksi Qt-softakehitystä ei voisi jo nyt aloittaa. Qt:lle on jo nyt saatavissa API-laajennuksia jotka mahdollistaa esimerkiksi puhelimen GPS:n, kameran, kiihtyvyysanturi, kalenterin, puhelinkirjan jne hyödyntämisen omissa sovelluksissa. Kaikki tarvittavat Qt-kehityskamat on ilmaiseksi saatavilla Nokian sivuilta.

Qt ei toki ole vielä osa itse Symbiania, eikä edes oletuksena asennettuna puhelimissa, joten tällä hetkellä Qt-sovelluksien ajaminen puhelimessa vaatii, että puhelimeen asennetaan ensin Qt. Qt:n asentamiseen on tällä jetkelölä kaksi vaihtioehtoa. Käyttäjä voi hakea qt-kirjastot Nokian sivuilta ja asentaa ne puhelimeen, tai Qt-sovelluskehitäjä voi käyttää vielä beta-kehitysvaihjeessa olevaa Nokia Smart Installeria joka hoitaa Qt:n asentamisen puhelimeen käyttäjän puolesta. Kun Nokia Smart installeria käyttävä Qt-sovellus asennetaan puhelimeen, niin sillon tarkistetaan onko puhelimessa sovelluksen vaatimat Qt-moduulit asennettuna, jos ei ole niin asennusohjelma hakee uusimmat saatavilla olevat modulit internetistä ja asentaa puhelimeen. Smart installerista on julkastu jo ensimmäinen beta-versio.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

22

Lisäys omaan kommenttiini:

"Qt:lle on jo nyt saatavissa API-laajennuksia jotka mahdollistaa esimerkiksi puhelimen GPS:n, kameran, kiihtyvyysanturi, kalenterin, puhelinkirjan jne hyödyntämisen omissa sovelluksissa."

Kyse on siis Qt Mobility -projektin tuottamista API-laajennuksista Qt:lle. Kannattaa huomata, että APi-laajennukset on beta-vaiheessa eli muutokset ovat hyvin mahdollisia. Kun tuon ottaa huomioon, niin laajennuksia voi jo käyttää.
http://qt.nokia.com/developer/new-qt-apis

Nokia Smart Installerista on juttua täällä:
http://qt.nokia.com/developer/nokia-smart-installer-for-symbian

Vastaa
ville (vahvistamaton)

23

@20 Hyvin selvittii yli talven iphonella, ei tullu kertaakaan sellane fiilis, että voi ku voisin käyttää tätä hanskan kanssa, sen vähä mitä luuria pakkasella haluu käyttää ni onnistuu kyl iha ottamalla hanskan pois, kyl ihminen ny sen verran kylmää kestää. Tommone hanskat kädessä luurin käyttö kuulostaa aika kömpelöltä muutenkin ja sehä voi vaikka liukastua käsistä, ellet sitten käytä nahkahanskoja tms. missä on tahmea pinta en oo muuten ennen iphoneakaan koskaan käyttäny luuria hanskan kanssa. Sitten jos ny tosiaan haluaa käyttää hanskalla sitä iphonea mitä en suosittele niin siihen tarkoitukseen tehtyjä hanskoja on olemassa ja hyvin on kapasitiivisen näyttö kestäny ei yhtään naarmua missää

Vastaa
user (vahvistamaton)

27

21@
>Qt on jo nyt täysin käytetävissä ohjelmoijille, sekä
>loppukäyttäjille. Ei ole mitään varsinaista syytä miksi
>Qt-softakehitystä ei voisi jo nyt aloittaa.

Devaamisen voi aloittaa, mutta ei sen varaan nyky Symbiankoneille kanata softaa alkaa vielä julkaista, kuin ehkä tunnustelu miellessä. jonka perustelitkin aika hyvin 22 viestissä, samoin Ergopad aijemmin.

Jos jotain pientä ja nopeasti pitää tehdä niin vaihtoehtoja löytyy mitä kannattaa miettiä.

Loppuvuodesta sitten uuttarautaa ja Qt mennyt eteenpäin, jos nyt tarkoitus aloittaa devaaminen ja julkaisu ajankohta ensivuonna niin projektista riippuen Qt voi olla erittäin hyvä valinta varsinkin pitkällä tähtäimellä.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

28

@26 ergopad ja tommosen voi sit lopettaa heti alkuunsa koska se on turhaa

tsekkasin muuten noi top20 kohtaa ni eipä noista ny paljo käteen jääny, osa ongelmista on korjattu, en tiedä millon toi o tehty. Poimin muutaman "vian" tuolta esimerkkinä: kosketusnäytöllä ei voi kirjottaa nopeasti? :), akkua ei saa irti?, en kyl iha käsitä miks mun tarttis saada akku irti mun iphonsta, nokian kännyllä tämä oli pakollista koska luuri meni väliin niin lukkoon, (varmaan tuttu jokaiselle nokian käyttäjälle) että sitä ei vaan saanu ilman akun irrottamista käyntiin, haluaisin kuulla vastaavanlaisen tapauksen iphone käyttäjästä.

sitten lainaan tuolta sivun kommentoinnista yhtä käyttäjää koska siinä on hyvin sanottu asiat


"Alkoi kiinnostamaan nämä "tekniset puutteet jotka haittaavat päivittäistä elämääni". En ole huomannut puhelimessa tällaisia puutteita. Usein parjattu moniajon puutekin, mikä myös ennen ostoa mietitytti, on osoittautunut melko tarpeettomaksi käytännössä. Olen ennen käyttänyt niin symbian kuin windows mobile luureja, ja pakko myöntää aiempana Apple skeptikkona että tämä luuri on aika pirun hyvä.

Se on kyllä jännää että iPhone kerää puoleensa myös niitä tyyppejä jotka mollaavat laittetta KOSKAAN sitä käyttämättä, tämä kommenttina väitteelle että iphonen käyttäjät puolustelevat laitettaan. Helppo puolustaa laitetta joka oikeasti on hyvä. Toki kaikissa puhelimissa on omat heikkoutensa, eikä yksi hyvä laite sovi toiselle. "

Siinä on varmaan kaikki oleellinen hyvin sanottu. Käyttäkää sitä iphonea, on todella kumma, että melkein kaikki ihmiset alkais kehuu vaan siks iphoneaan, että on ostanu sen?

sitten pari iha selkeetä miinusta esimerkkinä mitä ei voi puolustella mitenkään, 900mhz tajuuuden puute ja flashin puuttuminen, en oo koskaan nähny iphone omistajaa joka pulustaa sitä, että siinä ei ole 900mhz taajuutta

noin, ei ollu mitää vaikeuksia iphone käyttäjänä löytää vikoja

ainii ja en tykkää itunesilla siirtää biisejä luuriin, haluaisin siirtää niitä massamuistina niinku edellisessä luurissani mikä on mielestäni ehdottomasti kätevin tapa

Näistäkin kaikista puutteista huolimatta ostin iphonen, koska se oli MULLE parasta mitä markkinoilla on tarjota ja en ole kertaakaan miettiny, että voi ku en olis ostanu tai voi ku vois vaihtaa johki toiseen

Vastaa
ville (vahvistamaton)

30

Niin ja vielä, jos "sä" löydät iphonesta jotain vikoja niin ei se tarkoita, että ne on iphonen omistajalla vikoja, on myös asioita jotka vaan toimii eri tavalla iphonella, ku vaikka esim siinä nokiassa ja sitä ei tiedä ennenku sitä on käyttäny. Jos käytät vaikka pari viikkoa iphonea ja et siitä tykkää sen jälkeen ja heität sen vaikka mereen ni ei mulla ole mitää ongelmaa sen kanssa, ei se kaikille varmastikkaan sovi, mutta kannattaa ensi kunnolla testata ennenku haukkuu sokeesti jotai ihme ominaisuuksia tyyliin nokiasta saa akun pois :D

Vastaa
ville (vahvistamaton)

32

@31

Minä en tätä tiätääkseni alottanu? asiallisesti kommentoin kapasiitivista näyttöä käyttäen esimerkkinä iphone niinku myös ergopad enkä sen kummempaa, sitten tulee tämmöne pekkis ja heittää typerän ja turhan kommentti iphoneen liittyen, se o jännä miten aina jollakin onkin tarve haukkua iphonea nokia uutisissa, ei oo tosiaan eka kerta, huomattu täällä moneen otteeseen, se että mistä se kumpuaa ni en tiedä

Vastaa
ville (vahvistamaton)

33

ja itse uutiseen, näyttää feikiltä ja ei yhtään nokialaiselta ja monille varmasti suurena miinuksena ei erillistä näppäimistöä

Vastaa
Stonik
Stonik

34

Ilmeisesti tuossa Symbian^3:ssa on jo käyttöjärjestelmän ydinkomponentteja kirjoitettu paljolti uusiksi, joten en ainakaan itse lähde tuota tuomitsemaan ennenkuin laitteet ovat myynnissä.

Ainoa joka silmää häirtitsee screenshoteissa on tuon "ysärifontin" käyttö käyttöliittymässä. Se kun ei kauneudellaan hivele.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

35

@27

"Devaamisen voi aloittaa, mutta ei sen varaan nyky Symbiankoneille kanata softaa alkaa vielä julkaista, kuin ehkä tunnustelu miellessä. jonka perustelitkin aika hyvin 22 viestissä, samoin Ergopad aijemmin."

En minä mielestäni perustellut sitä mitenkään, koska en varsinaisesti edes ole kanssasi samaa mieltä. Toki tällä hetkellä pitää varautua vielä siihen, että API:in tulee muutoksia jne, mutta etenkin ei-kaupallisten Symbian-sovellusten kehittämiseen ja julkasemiseen Qt:lla ei minusta ole mitään estettä nyt tälläkään hetkellä. Kaupallisten sovellusten osalta, kannattanee odottaa loppuvuoteen ennenkuin alkaa julkaisemaan. Kaupallisten sovellusten kohdalla on suurempi riski, jos sovelluksessa käytetään veta-vaiheessa olevia API-laajennuksia jne, mutta en näe mitään syytä miksi ilmaisia sovelluksia ei voisi julkaista jo nyt, ainahan ne voi sitten päivittää uudempaan versioon sitten myöhemmin.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

37

@28 Ville

> akkua ei saa irti?, en kyl iha käsitä miks mun tarttis saada akku irti
> mun iphonsta,"

Sä et ilmeisesti käytä sitten sitä iPhoneasi kovinkaan paljon jtai kovinkaan tehokkaasti. Katsos kun irrotettava akku mahdollistaa sen, että puhelimeen voi vaihtaa toisen akun kun toinen tyhjentyy. Eli etenkin paljon puhelinta käyttäville akun irrottamismahdollisuus on erittäin tärkeä ominaisuus. Itsellä on jatkuvasti mukana vara-akku siltä varalta, että puhelimessa oleva akku tyhjenee, näin saan huomattavasti lisää käyttöaikaa ilman, että puhelinta tarvitsee latailla. Oman Nokia 5800XPressMusic luurini akku kestää kyllä kiitettävän hyvin, mutta silti vara-akun mukana pitäminen mahdollistaa sen että puhelinta voi käyttää huoletta raskaaseenkin käyttöön ilman, että tarvitsee säästellä akkua.

> Usein parjattu moniajon puutekin, mikä myös ennen ostoa mietitytti, on
> osoittautunut melko tarpeettomaksi käytännössä"

Tähän on kyllä pakko sanoa myöskin, että tuommosta väittävä ei kyllä oikeasti sitten tee sillä puhelimellaan kovinkaan paljoa, eikä oikeasti hyödynnä älypuhelinta työkaluna. Moniajion puute on erittäin paha puute. itse ajan jatkuvasti omalla Nokia 5800XpressMusic luurillani useita sovelluksia tausta-ajossa samalla kuin ten muuta. Käytän useita sovelluksia rinnakkain ja taustalla pyörii myös sovelluksia joiden pitää pysyä yhteydessä internetiin vaikka sovellus ei olisikaan etualalla. Moniajon puute on kyllä kuin paluu 80-luvuille, jolloin ensimmäisissä kotitietokoneissa pystyi ajamaan vain yhtä sovellusta kerrallaan. Moniajon puute tekee puhelimen käytön todella käömpelöksi ja rajoittuneeksi. Itse ainkin moniajavaan puhelimeen tottuneena en sietäisi moniajamatonta luuria päivääkään.

> Se on kyllä jännää että iPhone kerää puoleensa myös niitä tyyppejä jotka
> mollaavat laittetta KOSKAAN sitä käyttämättä, "

Tämä sanomasi tuntuu pätevän oikein hyvin iPhonefaneidin, jotka mollaa Symbiania ja Nokian luureja vaikka puheistaan päätellen eivät oikeasti tiedä mistä puhuvat.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

38

Yksi juttu mikä olisi mukava tietää on tuon luurin näytön resoluutio. Ainakin se näyttää kuvasuhteeltaan 16:9 näytöltä kuten Nokian kosketusnäyttöluureissa on ollut tapana, mikä on hyvä asia.

Noh virallista speksiä tulee sitten kun luurin julkasu lähestyy.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

39

@37 mulla akku kestää 1-2 päivää ilman, että rajotan käyttöäni, käyttöni taitaa olla aika medium tasoa, vaikea tuota on arvioida, yleensä luuri on kuitenki joka yö latauksessa, joten akku kestää komiasti seuraavan päivän, akku ei ole koskaan loppunut yllättäen

ja mitä äsken luin keskustelua 5800 akunkestosta noin 100 ihmisen mielipiteen ni keskiarvoksi tuli n 1 päivä

ja tosta moniajosta en oikeesti viitti alkaa vääntää täällä, koska siitä ei tule loppua koskaan varsinkin jos et ole käyttänyt iphonea, koska edelleen iphone moniajaa sen omia ohjelmia ja ulkopuoliset ohjelmat hoidetaan pushilla, joten näillä päästään jo niin pitkälle, että ei sitä ymmärrä jos ei ole iphonea käyttäny, moniajon puutteet nettiradioiden kuuntelu/spotify ja irc

Mitäs oot mieltä tulevasta windows puhelimesta, eihän siinäkään ole "moniajoa" eikö ole aika tyhmää tämmöne luuri tuoda markkinoille?

Iha näin mielenkiinnosta olis kiva kuulla mitä useita sovelluksia ajelet?

Tiedän sitten itsekin mistä jään paitsi, vaikka onkin sellanen tunne, että pystyn tekee niistä lähes kaiken

menee aika offtopiciks, mut ei voi mitää, ku ei tästä ny yhtäkkiä pääse mihkää muuallekkaa keskustelee :(

Vastaa
Stonik
Stonik

40

Moniajokokemuksia tämän aamun bussimatkalta - avoinna 2 pdf-dokumenttia, sähköpostiviesti, Google Docsin editoitava tiedosto, ja muutama googlella haettu sivu. Ja kyse pelkästään opiskelujutuista. Miinuksena tässä N900:ssakin on se, ettei voi avata kahta sähköpostia yhtäaikaa, jos haluaa kopioida toisesta viestistä tekstiä toiseen. Onnistuisi sekin jos menisi webmailin kautta, mutta se on jo kikkailua.

Läppärikin on toki keksitty, mutta joskus on vain sen verran muutakin tavaraa että se täytyy jättää pois. En voisi kuitenkaan kuvitellakaan, että luopuisin enää näin toimivasta moniajosta. Luonnollisesti tämä kuitenkin riippuu täysin siitä mitä luurillaan tekee.

Vastaa
fullhdseppo (vahvistamaton)

41

Vielä kun tästä löytyisi jotain mitä muilla ei vielä ole. Näillä tiedoilla tämä vaikuttaa vähän kesyltä jo oleviin ja jo julkistettuihin kilpailijoiden luureihin verrattuna. Noh odotellaan tarkempia tietoja jos vaikka jotain innovatiivistä Nokia olisi keksinyt.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

42

@40 ei pysty avaa 2 mailii samaan aikaan? siis hä, samaan aikaan samalle pienellä ruudulle 2 eri sähköpostia?

siis et pysty kopioimaan tekstiä toisesta mailista toiseen? eikö n900:ssa ole kopio/liitä toimintaa? en ymmärrä ees koko ongelmaa

Vastaa
perhana
perhana

43

@40
En oikein ymmärrä tätä vouhotusta moniajosta ja sen puutteesta,
kun pystyn kyllä esimerkiksi nuo luettelemasi asiat pitämään avoinna myös windows mobile puhelimellani, ilman sitä "moniajoa"
pdf-dokumentti pysähtyy taustalle kun toinen sovellus avataan, so what? eihän sen mihinkään tarvitse juosta sillä aikaa kun kun luen sähköpostia, myöskin .doc tiedoston voi avata siinä välissä, sähköposti jää auki taustalle, kuin myös se pdf-tiedosto.. voi siihen vielä avata selaimenkin ja googlata jotain, siellä ne muut palvelut odottaa taustalla sillä aikaa. Sen sähköpostin, pdf-tiedoston ja dokumentin löytää sieltä tehtävienhallinnasta sitten kun niiden pariin taas joutaa.
Kun ei siinä puhelimessa ole kuitenkaan kuin yksi näyttö, eli aika hankala aivan kirjaimellisesti niitä 2 pdf-dokumenttia samanaikaisesti kirjoitella vaikka kuinka olisi "moniajo"

Vastaa
user (vahvistamaton)

45

40@
>Moniajokokemuksia tämän aamun bussimatkalta -

Tuohon nyt pystyy puhelimet jotka jäädyttää taustalla olevan sovelluksen, ja siinä melkein parempi tehdäkkin niin, säästetään rerusseja.

Todellista moniajoa atarvitse siinä kun käytät GPS sovelluksia taustalla, yhtä tai useampaa, kuuntelet web streemiä, tai latailet/lähetät taustalla jne. Jos käytät puhelimissa softaa joka toteuttaa laitteelle lisäominaisuuksia.

Moniajoa harvoin tarvitsee sellaisissa softissa joilla tehtävää vain silloin kun käyttäjä sitä katsoaa. Documentti edotorin ei taustalla tarvi tehdä oikeastaan muta kuin tallentaa kerran temppi itsestään. PDF katseluohjelman ei sitäkään

Web selaimen ei tarvi useinkaan osata muutakuin ladata sivun loppuun, kaikilta se ei onnistu, mutta on myös web sivuja joissa taustalla toimiminen olisi hyödyllistä, joskus se on jopa haitaksi, jos sivu autopäivittää itseään tiheästi, ilman että siitä käyttäjälle hyölyä, tai pyörittää jotain teho syöppöä mainos flashiä. Joskus taasen www flashin olisi hyvä pyöriä myös taustalla, ja samoin auto refresh.

Vastaa
ville (vahvistamaton)

46

@45

Hyvin sanottu, itse ainakin teen tuon kaiken minkä stonik tekee niin, että luuri ei hidastu yhtään koskaan ikinä eikä myöskään kuluta turhaa akkua. Iphone toimii aina yhtä rivakasti teet sillä mitä vaan ja sitä minä arvostan, eikä myöskää tarvitse olla koko ajan sulkemassa avoimeks jääneitä sovelluksia/tiedostaja mikä on mielestäni erittäin jees.

Sitten vielä itse ottaisin iphoneen kyllä sellasen yhden tai 2 ulkopuolisen ohjelman tausta-ajon, ku oikeesti yhtää enempää ei tarvi (irc/nettistreamit ja joskus joku satunnainen ohjelma ehkä) Ei tartte ajaa taustalla 10 eri sovellusta tyyliin nokia, jos asiat tehdään fiksusti niinku applella, mut nää o iha makuasioita

Itse arvostan selkeyttä ja yksinkertaisuutta jos kuitenkaan ei paljo mistää tarvitse tinkiä ja oon huomannu, että ei tarvi.

Ymmärtäisin ton moniajon puutteen jauhamisen jos oikeesti näytölle sais mahtuu 2 eri ohjelmaa samaan aikaan auki, koska tämä ei onnistuisi (tyyliin tietokoneella). Nyt mun mielestä on iha sama onko ohjelma taustalla auki vai ns jäädytettynä ja sitten avata se ku tarvii ja jatkaa siitä mihin tilaan sen on viimeks jättäny, kumpaankin toimintoon menee aika lailla sama aika

Vastaa
ville (vahvistamaton)

47

Ainii ettei tää mee taas iphone vs nokia väännöks ni vaihdan toho iphonen ja apple sanan tilalle tulevan windows phone 7. On hienoa ku joku muukin rohkeesti uskaltaa ottaa samat ratkaisut luuriinsa ni ei tartte aina mollata sitä iphonea jatkossa puolet siitä jakaa wp7 :D

Vastaa
Bobakki (vahvistamaton)

48

45@ Itse arvostan selkeyttä ja yksinkertaisuutta.

Yksinkertaiselle käyttäjälle riittää yksinkertainen puhelin!

Vastaa
miksuh2
miksuh2

49

@39 Ville

> mulla akku kestää 1-2 päivää ilman, että rajotan käyttöäni, käyttöni
> taitaa olla aika medium tasoa, vaikea tuota on arvioida, yleensä luuri
> on kuitenki joka yö latauksessa, joten akku kestää komiasti seuraavan
> päivän, akku ei ole koskaan loppunut yllättäen "

Sä puhut nyt valmiusajatsta ilman varsinaista puhelimen raakaa kuormittamista. Kyse ei nyt ollut siitä. Kyllä minullakin akku kestää Nokia 5800 XpressMusicissa helposti sen 3 päivää. Jos sulla ei kuitenkaan koskaan ole akku loppunut yllättäen, niin sillon sä et oikeasti hyödynnä sitä puhelintasi kunnolla. Tässä on ersimerkki eräänkin päivän puhelimen käytöstä, joka on hyvin tyypillistä itselleni, käytetty puhelin on Nokia 580 XpressMusic.

* Kotoa lähtiessäni n. 12:00 aikaan irrotin puhelimen laturista, jossa se oli ollut kiinni yön yli

* Kuuntelin dösässä mp3-musaa koko matkan kotoa Espoosta helsinkiin ja pelasin smalla paria peliä. Samalla kokoajan tausta-ajossa oleva Nokia Sports Tracker tallenti kelkemaani reittiä GPS:n avulla. kokoajan taustalla oli myös ajossa IRC-clientti ja Fring-siltä varalta, että joku soittaisi mulle Skypellä. Käytössä oli 3G-mobiililaajakaista. Taustalla pyöri myös Mobbler, jolla skrobblasin soitetun musan Last.fm:n suoraan netin yli.

* Päästyäni Helsingin keskustaan menin erääseen tapahtumaan, jossa valokuvasin puhelimen kameralla toitakymmentä valokuvaa ja kuvasin neljä videopätkää, jotka kaikenlisäksi striimasin suoraan internetiin 3G-mobiililaajakaistan yli Qik-sovelluksen avulla.

* Tapahtuman jälkeen jäin Helsingin keskustaan koska ei ollut kiire mihinkään. Istuin pari-kolme tuntia paikallani. Surffasin netissä lukemassa uutissivuja webbiselaimella ja välillä katsoin YLE:n uutiset suorana videostrriiminä netistä 3G-mobiililaajakaistan yli. katsoin myöskin France24 uutiskanavan uutiset striiminä netistä 3G:n yli. Koko tämän ajan taustalla oli ajossa IRC-clientti jolla irkkasin. lisäksi taustalla oli ajossa kokoajan Fring, siltä varalta, että joku soittaisi mulle Skypellä, muistaakseni puhuinkin yhden lyhyen Skypepuhelun. Sillon kun en katsonut videostriimejä tai puhunut Skypellä, niin taustalla soi mp3-musa ja samalla taustalla Mobbler skrobblasi musan Last.fm:n.

* Kymmenen aikaan illalla istuin vielä yhdessä raflassa, hörpin kaljaa samalla kun irkkasin puhelimella, surffasin netissä ja katsoin taas uusimmat YLE:n uutiset striiminä raflan wlan-verkon yli. Ja edelleen taustalla oli myös Fring. Luin ja lähetin myös sähköpostia siinä istuessani.

* Tuon jälkeen lähdin kotiin

> Ja mitä äsken luin keskustelua 5800 akunkestosta noin 100 ihmisen
> mielipiteen ni keskiarvoksi tuli n 1 päivä "

Itselläni Nokia 5800 XpressMusicin akku kestää helposti 2-3 päivää, mutta akun kesto tietenkin riippuu siitä kuinka paljon puhelinta käyttää. Rankalla puhelimenkäytöllä akku tyhjenee kyllä paljon nopeammin ja juuri siksi on hyvä olla vaera-akku, jonka voi tyrkätä puhelimeen kun toinen akku tyhjenee.

[quote[ja tosta moniajosta en oikeesti viitti alkaa vääntää täällä, koska siitä ei tule loppua koskaan varsinkin jos et ole käyttänyt iphonea, koska edelleen iphone moniajaa sen omia ohjelmia ja ulkopuoliset ohjelmat hoidetaan pushilla, joten näillä päästään jo niin pitkälle, että ei sitä ymmärrä jos ei ole iphonea käyttäny,

Niin siis iPhone ajaa vain puhelimen sisäisiä sovelluksia ja mitään käytt'äjän sovelluksia se ei moniaja. Tuo on täysin älytön ja järjetön rajoitus. Tosin se kertoo paljon iPhonen käyttöjärjestelmästä. Se on suunniteltu huonosti kännykän tapaiseen laitteeseen sopivaksi ja sitä tosiasiaa peitellään sitten tuollaisella keinotekoisella rajoituksella.
Push.-tekniikka ei millään tavalla korvaa moniajoa, sen avulla ei päästä edes lähellekään sitä toiminnallisuutta mikä on mahdollista moniajon avulla. Push-tekniikkaa käytettäessä ohjelmia ei ajeta oikeasti taustralla, joten push.tekniikalla on täysin mahdotonta toteuttaa monia sovellustyyppejä.

> moniajon puutteet nettiradioiden kuuntelu/spotify ja irc

No siinähän sulla jo on esimerkkejä siitä minkä sovellusten ajaminen taustalla on mahdotonta ilman moniajoa, ja aivan sama pätee kaikkiin muihinkin sovelluksiin, jotka tarvitsee jatkuvan nettiyhteyden, tai tarvitsee nettiyhteyden säännöllisin väliajoin ilman, että käyttäjä pitää sovelluksen etualalla. Vastaavasti sä et voi ajaa taustalla sovelluksia, jotka käyttää GPS:aa tai mitä muuta tahansa vastaavaa ominaisuutta.

> Mitäs oot mieltä tulevasta windows puhelimesta, eihän siinäkään ole
> moniajoa" eikö ole aika tyhmää tämmöne luuri tuoda markkinoille? "

Sellasen luurin tuominen markkinoille on täysin järjetöntä on siinä luurissa sitten mikä hyvänsä käyttis.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

50

> ja tosta moniajosta en oikeesti viitti alkaa vääntää täällä, koska siitä
> ei tule loppua koskaan varsinkin jos et ole käyttänyt iphonea, koska
> edelleen iphone moniajaa sen omia ohjelmia ja ulkopuoliset ohjelmat
> hoidetaan pushilla, joten näillä päästään jo niin pitkälle, että ei sitä > ymmärrä jos ei ole iphonea käyttäny,

Niin siis iPhone ajaa vain puhelimen sisäisiä sovelluksia ja mitään käytt'äjän sovelluksia se ei moniaja. Tuo on täysin älytön ja järjetön rajoitus. Tosin se kertoo paljon iPhonen käyttöjärjestelmästä. Se on suunniteltu huonosti kännykän tapaiseen laitteeseen sopivaksi ja sitä tosiasiaa peitellään sitten tuollaisella keinotekoisella rajoituksella.
Push.-tekniikka ei millään tavalla korvaa moniajoa, sen avulla ei päästä edes lähellekään sitä toiminnallisuutta mikä on mahdollista moniajon avulla. Push-tekniikkaa käytettäessä ohjelmia ei ajeta oikeasti taustralla, joten push.tekniikalla on täysin mahdotonta toteuttaa monia sovellustyyppejä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

51

@46 Ville

> Hyvin sanottu, itse ainakin teen tuon kaiken minkä stonik tekee niin,
> että luuri ei hidastu yhtään koskaan ikinä eikä myöskään kuluta turhaa
> akkua.

Moniajo itsessään ei kuluta akkua sen enempää tai kuormita puhelinta. Moniajossa taustalla ajettavat sovellukset ei suinkaan pyöri busyloopissa, joka söisi akun äkkiä ja kuluttaisi prossutehon. Busyloop on sovelluksen ohjelmointivirhe. Väitteet moniajon akunsyönnistä ja kuormituksesta on Applen levittämää huuhaata, jolla selitellään iPhonen monijon puutetta. Kyse on enemmänkin iPhonen käyttöjärjestelmän rajoitteista kuin mistään muusta. Esimerkiksi Symbian on moniajanut 2000-luvun alusta asti, jollin akkutekniikka jne oli paljon nykyistä kehittyneenpää. Moniajo ei ollut ongelma silloinkaan, eikä se ole nytkään. Itseasiassa Nokian luureissa akku kestää usein selvästio pidempään kuin esimerkiksi iPhonessa. iphonekäyttäjät on hyvin yleisesti haukkunut puhelimensa akunkestoa.

> Ei tartte ajaa taustalla 10 eri sovellusta tyyliin nokia, jos asiat
> tehdään fiksusti niinku applella, mut nää o iha makuasioita

Älä nyt viitsi, tuo on ihan silkkaa roskaa.

> Ymmärtäisin ton moniajon puutteen jauhamisen jos oikeesti näytölle sais > mahtuu 2 eri ohjelmaa samaan aikaan auki, koska tämä ei onnistuisi
> (tyyliin tietokoneella).

Sä sotket nyt kaksi eri asiaa. Ei ruudulla yhtäaikaa kahden sovelluksen näkymisellä ja moniajolla ole mitään tekemistä keskenään. Sitäpaitsi, kyllä minä ajan tietokoneellakin taustalla useita eri ohjelömia, ei niiden tarvitse olla kaikkien samaan aikaan ruudulla näkyvissä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

52

äh, piti tietenkin sanoa:

"Esimerkiksi Symbian on moniajanut 2000-luvun alusta asti, jollin akkutekniikka jne oli paljon nykyistä KEHITTYMÄTTÖMÄMPÄÄ".

Vastaa
OJ_Ghost (vahvistamaton)

53

En oikein ymmärrä näitä henkilöitä jotka valittavat siitä, että kapasitiivisellä näytöllä varustettua puhelinta käytettäessä on otettava hanskat pois kädestä. Totta, mutta kuinkakohan ohuet hanskat teillä oikein on? Itselläni on kyllä melko ohuet sormikkaat, muttei siltikään kyllä kovin helposti suju 5800XM:n käyttö hanskat kädessä. Mieluummin otan myös sormikkaat pois kädestä. Mahdatte olla jo aikamoisia vanhuksia kun pieni pakkanen muutaman sekunnin ajan puree jo niin maan kauheasti.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

54

@39 Ville

> Iha näin mielenkiinnosta olis kiva kuulla mitä useita sovelluksia ajelet?

varsinaisesti se ei sulle kuulu, mutta tässä on joitakin esimerkkejä, joita ajan taustalla.

Ensinnäkin mulla on yleensä lähes aina jatkuvasti vähintään nämä ajossa taustalla:
* Mirggi (IRC-clientti)
* Fring (Skypepuheluita varten)

Mulla on käytännössä lähes aina taustalla ajossa Fring (Skype puheluita varten). Syy on se, että haluan vastaanottaa Skyopepuheluita, en vain soittaa niitä. Mitä itua olisi nettipuhelimessa, johon muut ei voi soittaa milloin tahansa?

Mulla on yleensä Mirggi IRC-clientti ajossa taustalla lähes aina kun en ole kotona ja oman tietokoneen edessä. olen jatkuvasti yhteydessä IRC:n. IRC-clientti on käynnissä taustalla kunnes tarvitsen sitä tai joku huutelee mua irkistä jollon voin katsoa mitä joku sano mulle.

Hyvin usein mulla on tausta-ajossa samanaikaisesti esim nämä:
* Fring
* Mirggi
* Mobbler
* mp3-soitin / PlaylistDJ / TuneWiki tai muu musiikki/podcast/radio -sovellus
* Putty Touch UI SSH-clientti
* ftp-clientti

Kun kuuntelen musaa, niin taustalla on ajossa soittimen lisäksi Mobbler, jolla skroblaan musiikin internetiin last.fm palveluun sitämukaan kuin kappaleet soi puhelimessa,.

Puttyllä käytän SSH-palvelimia. Usein on tarvetta tehdä muuta samanaikaisesti kuin SSH-yhteys on auki, joten yksinkeratsesti jätän SSH:n auki taustalle ja palaan siihen myöhemmin. SSH-yhteys pysyy auki eikä sitä tarvitse olla aukomassa jatkuvasti uudelleen.

ftp.-clientillä siirrän esimerkiksi kuvia ftp-palvelimelle tai palvelimelta puhelimeen. Mutta en tietenkään halua jäädä odottamaan että ftp-clientti suorittaa siirron loppuun, joten siirrän ftp:n taustalle ja teen muuta silläaikaa kun se siirtää tiedostoja taustalla.

Tyypillisesti kun lähden esim kävelylenkille ulos, niin mulla on tausta-ajossa nämä:
* Fring
* Mirggi
* Mobbler
* Nokia Sports Tracker

SportsTracker on sovellus, joka tallentaa GPS:n avulla kuljetun rein. Lisäksi sovellus tallentaa askelten määrä, kuljetun matkan pituuden, nopeuden, korkeusvaihtelut jne. Tiedot voi joko tallentaa puhelimeen tai myös striimata suoraan nettiin reaaliaikaisesti. käytän sovellusta molemmilla tavoilla.

Suurimman osan ajasta ulkona liikkuessa Sportstracker pyörii taustalla ja etualalla on vuoronperään esim musiikkisoitin ja IRC-clientti, jotka nekin siis tottakai pyörii kokoajan riippumatta siitä mikä on etualalla.

Jos lähden johonkin itselleni tuntemattomampaan paikkaan kävelemään, niin käynnissä on usein Ovi Maps navigointisovellus SportsTrackerin sijasta tai sen lisäksi. Ovi mapskin on usein ainakin osan ajasta taustalla asjossa samalla kun teen muuta. moniajon ansiosta GPS-sijainti päivittyy taustallakin eikä lukitus satelliittiin siis katoa.

Vielä yhtenä esimerkkinä voisi mainita vaikkapa Nokia Web serverin. Nokia valitettavasti lopetti tuon online-palvelun, mutta sovellusta voi silti käyttää edelleen paikallisesti. Sovelluksessa on näppärää se, että sen voi laittaa taustalle pyörimään puhelimessa ja sitten puhelimeen pääsee käsiksi webbiselaimella. Esimerkiksi webbiselaimella voi lähettää tekstiviestin puhelimen kautta ja valokuviin ja kalenteriin pääsee käsiksi selaimella. Nokia Web serverikään ei ole sellainen sovellus jota ajettaisiin etu-alalla, vaan se pyörii taustalla omia aikojaan.

Näitä esimerkkejä olisi vaikka kuinka paljon lisää. Mutten nyt viitsi niitä listata enempää, koska koko juttu on offtopikkia.

Itse käytän puhelintani kuitenkin paljon, ja kieltämättä muistia saisi ola enemmän kuin 128MB, mutta kyllä moniajosta on hyötyä paljon nykyiselläänkin.

Mobblerilla voi

Vastaa
ville (vahvistamaton)

56

Moniajon kuormitus keksittyä?

http://www.youtube.com/watch?v=0naeSt9BTFY eli siis tuossa kun luuri tahmaa niin n900 tahmaa aina noin? eihä tossa ees paljo mitää moniajeta, lähinnä nettisivuja ja 4 muuta ohjelma taitaa olla

no en tahtois kyllä käyttää tuollaista ja miettii mitä se o sun käytöllä vielä vähemmän tehokkaalla 5800:lla, huh huh

Miksuh2, joo en kyllä lähtisi sulle suosittelemaan iphonea, sulla menis sormi suuhun, ei oo kyllä se tarkoitettu tollaseen käyttöön, eli joka tuollaista käyttöä vaatii ni ilman muuta tarttuu nokiaan tai muuhun vastaavaan. Aika touhuu, mut niinku o selvää käyttöä o erillaista. Sä oot kyl kunnon hevi user ei ihme jos tollasella saa akun loppumaan, mut siis aina ku oon kattonu iphonen käytön, ku akku alkaa lopuillaa olee ni keskimääräinen puhdas käyttöäaika on 6 tuntia ja MULLE 6 tuntia puhelimen käyttöä päivään on iha tarpeeks Kerran pistin piruuttani puolentoistatunnin videon pyörii ja olin aika yllättyny, ku ei se vieny ku joku 24% akkua jos ny oikein muistan

Vastaa
Phiideer
Phiideer

57

@53
Turha uskoa henkilöä, joka puhuu toisen nikeillä.
Kyllä niitä ihmisiä löytyy nuoremmastakin päästä, joilla palelee sormet helposti (sairaus tai muuten)...ja jotka nakkisormiltansa osaavat käyttää hanskat kädessä.

Vastaa
Stonik
Stonik

58

Itseäni ei kyllä kiinnosta alkaa sulkemaan ja avaamaan softia yksi kerrallaan, jos haluan tsekata pdf-artikkeleita ja pistää niistä maininnat porukoille Google Docsiin (+linkit), sekä samalla täydentää tietoja parista sähköpostitekstistä. Mukavampaa kun menee vain dashboardin kautta ja hyppäilee sovelluksesta toiseen.

Akunkulutukseen tuo nyt ei tosiaan vaikuta käytännössä lainkaan, koska käytännössä nuo softat pyörivät idlenä. Google Docs nyt taitaa tallentaa dokumenttia aika-ajoin itsestään, koska N900:lla voi käyttää Docsin normaalia tietokoneversiota, ei siis ärsyttävän rampautettua mobiiliversiota.

Mutta kuten sanoin, kukin tavallaan. Tuntui että ihan asialliseksi tarkoitetut "käyttökokemukset" otettiin aikalailla provosoituneina vastaan. N900 on kaukana täydellisestä puhelimesta, mutta moniajon se nyt vain sattuu osaamaan.

Vastaa
Scorpiozx
Scorpiozx

59

Hyvin pistitte offtopiciks puolet ketjusta miksuh2 ja ville.

Asiaan. Puhelin näyttää mielenkiintoiselta. Speksit on toki hyvät mutta muotoilu nyt on melkeinpä roskaa, mutta pitäähän huomioida että ei varmasti ole valmis laite. Symbian3 on paljon kehittyneenpi kuin muut symbianit joten ei välttämättä tule ongelmaa sen kanssa. Irroitettava akku olisi suuri plussa, mutta sitähän ei vielä tiedä mitä siihen laitetaan. Fyysisen näppäimistön puute on iso miinus, omassa nokialaisessani on fyysinen näppäimistö ja kosketusnäytön virtuaalinen näppäimistö. Virtuaalinen on joskus kätevämpi, mutta lähes aina fyysinen on nopeampi. Yhteenvetona voisinkin sanoa että todennäköisesti hyvä puhelin, ei tosin vielä valmis, mutta todennäköisesti tämä puhelin ei ole minunmakuuni (näillä näkymin).

Vastaa
Hespex
Hespex

60

Oikeesti perkele tytöt, eiköhän se asia ole niin että joku tykkää Applen iPhonesta, toinen Nokian N900, mitä helvetin väliä sillä on? Molemmat on erilaisia puhelimia, molemmissa on hyviä ja huonoja puolia, mutta jotkut tykkää helppokäyttöisyydestä, toiset haluaa paljon ominaisuuksia, jotkut tykkää sadoista tuhansista sovelluksista, toiset tykkää siitä, että kaikki tarpeellinen on jo paketissa, mutta myös lisää saa.

Mitä helvetin väliä sillä on, mistä toinen tykkää, itse tykkään Nokialaisista, kokemusta on myös iPhonesta, ei säväyttänyt, kokemusta nokiasta ehkä noin 15-20 eri mallista vuosien saralta. Jos minä tykkään Nokian puhelimista, herää yksi kysymys: mitä vitun väliä silläkään on? Tykkää mistä haluat, ja anna muiden tykätä mistä haluavat. Toi on lapsellista väitellä että iPhone on paska, Nokia on paska, siinä on sitä ja tätä ja siinä toisessa on tätä ja sitä.. Vitun pennut.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja