Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Intelin matkapuhelinratkaisut esiteltiin

18
Kaarlo Räihä

Intelin matkapuhelinratkaisut esiteltiin
Työasemien ja palvelimien puolella Intel on selvä markkinajohtaja suoritinmyynneissä, mutta matkapuhelinpuolella tilanne on toinen. ARM:in markkinajohtajuus älypuhelinten puolella on kuitenkin saamassa ensimmäistä kertaa todellisen haastajan, sillä Intel on vihdoin tuomassa markkinoille omat Moorestown-alustat ja Atom Z6XX -suorittimet.

Ensimmäisen kerran Intel mainitsi uusista laitteista jo vuonna 2007, mutta nähtävästi kehitystyössä on ollut omia haasteita, sillä prototyyppejä yritys esitteli lehdistölle vasta tällä viikolla. Pitkään kestänyt kehitystyö on kuitenkin tuottanut ainakin speksien valossa hyvää tulosta, sillä Intelin luomukset tarjoavat sekä hyvää suorituskykyä että toimivia virransäästöominaisuuksia.
Atom Z6xx-prosessorit kulkevat Lincroft-koodinimellä ja ne ovat valmistettu 45nm tekniikalla. Niiden käskykanta on x86-yhteensopiva, ja suorittimen lisäksi samalta lastulta löytyvät OpenGL ES 2.0-, OpenVG 1.0- ja DirectX 9.L -rajapintoja tukeva näytönohjain, videon pakkaamiseen ja purkamiseen tarkoitetut laskentayksiköt sekä muistiohjain (tuettuna DDR2-800- ja LPDDR1-400-muistit).

Langwell-nimellä kulkeva oheislaitepiiri tukee suoraan mm. kameroita, USB 2.0- ja HDMI-liitäntöjä sekä SSD-asemia. Se tukee myös rautakiihdytettyä salausta ja äänenkäsittelyä. Briertown-piiri vastaa puolestaan kosketusnäytön käsittelystä ja virranhallinnasta.

Intelin mukaan näiden komponenttien avulla toteutettava älypuhelin, joka toimii 1,5 GHz -kellotaajuudella, kuluttaa idle-tilassa sähköä 21-23 milliwattia (ARM:in 1 GHz Snapdragon kuluttaa 25 milliwattia). Musiikin kuuntelu nostaa kulutuksen 120 milliwattiin, WLAN-surffailu tai 1080p-videon toistaminen 1,1 wattiin, 2G-verkon puhelut 550 milliwattiin ja 3G-puhelut 1,2 wattiin. Tällöin 1500 mAh -akulla saisi valmiusaikaa noin 10 päivää, musiikin kuunteluaikaa 2 päivää, teräväpiirtovideoita voisi toistaa 5 tuntia, 2G-puheluita voisi tehdä 8-10 tunnin verran ja 3G-puheluita 4-5 tunnin verran.

Suorituskykyä on testien mukaan tarjolla runsaasti ja mm. Quake 3 -peli toimii 100 FPS -ruudunpäivitysnopeudella, JavaScript-nopeutta mittaavassa SunSpider-testissä päästään 2 sekunnin aikaan (1 GHz Snapdragonin vastaava vertailuaika on noin 10 sekuntia). Vielä ei ole kuitenkaan tietoa siitä, että kuinka nopeasti laitteen akku tyhjentyy esim. Quake 3:a pelatessa.

Ensimmäiset Moorestownia ja Atom Z6XX:sta hyödyntävät laitteet tulevat markkinoille vuoden toisen puoliskon aikana. Mitään tarkempaa tietoa julkaistavista laitteista Intel ei kuitenkaan kertonut.

Ensi vuonna Intelin on tarkoitus julkaista parannettu Medfield-alusta, jossa siirrytään 32nm -valmistustekniikkaan. Samalla Intel yhdistää ARM:in tapaan kaikki piirit samaan pakettiin, joten luvassa pitäisi olla Moorestownia virtapihimpi tuote.

Kommentit (18)

sipsit (vahvistamaton)

5

Kaikki noi modernit applikaatiochipsetit (paitsi tietenkin qualcommin, joka on amerikkalaistyyliin ylihypetettyä paskaa) pystyy vastaavaan. Kattokaa vaan niiden valmistajien sivuilta mitä ne kunnon vehkeet on syöny.

Vastaa
Thors (vahvistamaton)

7

Kuka ihmeessä tarvitsee noin tehokasta puhelinta? Tuetut liitännätkin jo vanhoja (ei esim. USB3.0 -tukea).

Vastaa
MEGAZERO
MEGAZERO

8

"Kuka ihmeessä tarvitsee noin tehokasta puhelinta? Tuetut liitännätkin jo vanhoja (ei esim. USB3.0 -tukea)."

No tekniikka kehittyy. Kyllä uskon että käyttäjiä löytyy niinkuin tähänkin saakka. :)

Luulenpa että tuosta USB3.0 ei saa suuremmin hyötyä irti tämmöisessä laitteessa ja toiseksi USB 2.0 on kuitenkin yleisin vielä monet vuodet.

Vastaa
Thors (vahvistamaton)

9

@8
Samaan tapaan sitä ollaan N8:n julkistamisen jälkeisissä uutisissa valittaen kommentoitu ettei kukaan tarvitse raudaltaan (suoritin, ram, grafiikkapiiri) N8:aa tehokkaampaa laitetta. Tekopyhyyttä tämä tällainen.

Vastaa
Thors (vahvistamaton)

11

@10
miksuh2 on tästä mainio esimerkki. Hänelle katsos kun kelpaa loota jossa on Nokian nimi. Tiedostan kyllä, että rauta on vanhaa, niinhän sanoinkin.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

12

@9
Ehkä kuitenkin vähän yleistät muutamien kommenttien perusteella...?
Toisaalta niitä sovelluksia/asioita, mitä N8 voi ajaa(ja käytännössä ajetaankin), niin N8 speksit riittävät aika pitkälle.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

13

3@
>Tulossa loppuvuodesta.

Eivät taida olla edes huhuja, vaan vain päätelmä siitä että Nokia ja Intell yhdisti Maemon ja Moblinin, ja että Nokailata tulee loppuvuona Meamo 6, eikun MeeGo laite. Tosin unohtivat että Nokialta pitäisi tulla vain yksi Meego (Maemo) laite (ARM)

Markkinoille on tulossa muilta valmistajiltakin Meego (Moblin) pohjaisia laitteita.

Vastaa
Stonik
Stonik

14

Saattaa olla, että Nokialta tuleva Moorestown-laite olisi iPad-tyylinen tablet MeeGolla. Mutta toisaalta mikäli virrankulutus ihan oikeasti olisi lupausten mukainen myös puhelinkäytössä, olisi ensimmäinen x86-älyluuri MeeGolla jotain erilaista. Mielestäni Nokian kannattaisi ottaa se riski, olettaen että Intelin tuotos on oikeasti hyvä.

Kukaan ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa tiedä mihin tuo Atomin Z-sarja kykenee. Aika näyttää, pääasia kuitenkin että saadaan kilpailua.

Vastaa
Thors (vahvistamaton)

16

@15
"Suomalainen"? Viime kuussa uutisoitiin siitä, että valtaosa Nokian johdosta on nyt ei-suomalaisia. Vain murto-osa niistä aivoista laitteiden takana on suomalaisia. Onko Nokiassa mitään muuta suomalaista kuin pääkonttorin sijainti?

Loppuun vielä legendaarisen Eldarin kommentti tältä päivältä:
"a lot of Nokia employees looking for another job :)"

Vastaa
TulevaSOL:n siivooja (vahvistamaton)

17

@16
Työelämässä olemattomien teinien on ehkä hieman vaikeaa ymmärtää miten systeemi toimii. On myös vaikeuksia ymmärtää kuinka iso yritys Nokia on.

Suomenkin saiteilla työskentelee iso joukko ulkomaalaisia(maksavat veronsa Suomeen) ja ulkomailla työskentelee paljon suomalaisia. Toki kasvua tapahtuu pääasiassa ulkomailla, koska se on halvempaa ja mahdollisesti lähempänä markkinoita. Tämä ei kuitenkaan poista sitä seikkaa, että Nokia ei olisi todella merkittävä työllistäjä Suomen mittakaavassa suoraan ja varsinkin alihankkijoiden kautta. Pääkonttorin siirto muualle aivan varmasti merkitsisi suuria vähennyksiä alihankkijoille melko lyhyelläkin aikajaksolla, puhumattakaan Suomen saiteista.

Vastaa
abacaca (vahvistamaton)

18

@7: "Kuka ihmeessä tarvitsee noin tehokasta puhelinta?"

Minä.

Puhelimen pitää olla täysiverinen tietokone.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja