Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

HTC haastoi Applen

20
Kaarlo Räihä

HTC haastoi Applen
HTC:n ja Applen välinen kiistely patenteista jatkui eilen, kun HTC jätti Applen tuotteista valituksen kansainvälisen kaupan komissiolle eli ITC:lle (International Trade Commission).

HTC:n mukaan Apple tuotteet rikkovat yrityksen patentteja, ja näiden patenttirikkomuksien takia iPhonejen, iPadien ja iPodjen maahantuonti ja myynti pitäisi kieltää Yhdysvalloissa. HTC:n jättämän dokumentaation mukaan Applen tuotteet rikkovat viittä HTC:n patenttia, jotka liittyvät mm. osoitekirjan käyttöön ja virranhallintaan.
HTC:n ja Applen osalta myrsky käynnistyi maaliskuussa, kun Apple valitti HTC:n toimista ITC:lle ja samalla se haastoi HTC:n oikeuteen Delawaressa. Applen mukaan HTC:n myymät tuotteet rikkovat 20 Applen hallussa olevaa patenttia. HTC:n lisäksi jutun käsittely vaikuttaa myös Googleen, sillä Apple yrittää estää HTC:n valmistamien Nexus One -puhelinten tuomisen Yhdysvaltoihin.

HTC vastasi Applen syytöksiin pari kuukautta sitten, ja tuolloin yrityksen johto lupasi taistella Applen syytöksiä vastaan. Koska HTC on perustettu vasta 1997, ei sen patenttisalkku ole yhtä lihava kuin esim. Applen tai Nokian vastaavat salkut. Tämän takia HTC on lisensoinut tekniikkaa mm. Microsoftilta.

Kuten muissakin vastaavissa patenttijutuissa, vie asian käsittely aikaa todennäköisesti ainakin pari vuotta, joten ratkaisua kiistoihin ei ole luvassa aivan lähiaikoina.

Kommentit (20)

drinksu
drinksu

4

Ja juristit rikastuu Yhdysvalloissa kaikista näistä patenttiriidoista. Pitäisi yrittää patentoida patenttiriita itsessään teknisenä liiketoimintamuotona niin kukaan ei saisi sitä ilman lisenssirahoja tehdä.

Vastaa
Aki_A
Aki_A

5

Apple ei voi millään voittaa kaikkia haasteita, kun tuppaa olemaan joka puolelta tulossa.

Tosin eipä varmaan tätäkään käydä oikeudessa loppuun, vaan tyydytään sopimaan asia.

Vastaa
cyka
cyka

9

@8
Tai sitten Applella on muotia kopioida ilman lisenssiä?!

Tätä tilannetta on hauska tarkkailla, sääli vaan, että kestää kauan koko prosessi.

Vastaa
Thors (vahvistamaton)

10

Kannattaisi kuitenkin muistaa, että Apple on näissä parissa viime tapauksessa aina itse haastanut ensin.

Vastaa
Drakka
Drakka

12

Alkaa tuntuu siltä, että ITC alkaa kyllästyä kaikkiin näihin haasteisiin. Epäilen, että ITC:llä on aika iso pinkka noitten yhtiöiden haasteita.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

13

@12
Niinpä... voi käydä vaikka niinkin, että päätöksenä tulee vain, että kaikki patentit kumotaan. Ainakin niissä tapauksissa, joissa on kyse softapatenteista. Onneksi Euroopassa ei noita softapatentteja harrasteta.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

15

@14
Ainakin itse olen ollut siinä käsityksessä koko ajan. Ei tuo ihan 100% varma ole, mutta noin olen itse asian ymmärtänyt. Ja fiksuahan tuo olisi, softa patentit on varmaan yksi maailman hyödyttömimmistä asioista. Ainakin nykymuotoisena, kun patentit ovat lähinnä "ideoita", jotka eivät vaadi _oikeita_ innovaatioita. Hyvänä esimerkkinä jälleen iPhonen lukituksen avauspatentti. Kuka vain pystyisi samaan: Tehdään kuvio kosketusnäytölle lukituksen poistamiseksi.

Vastaa
Juso0
Juso0

16

Mulla semmonen fiilis, että kaikki on vähän ottanut kaikilta, jos eivät ole itse osanneet, tai ovat sattuneet tekemään samalla tavalla kuin toinen firma.

Vastaa
Juussi0 (vahvistamaton)

18

15@ Softapatentit voivatkin olla jossain mielessä ideoita. Käyttöliittymäpatentit pitäisi oikeastaan pitää erossa tavallisista softapatenteista. Tuollaisen lukituksen avaamisen voi totta kai toteuttaa kuka tahansa jos sen tietää. Samoin monien laitteiden ja patentoitujen muiden keksintöjen toteuttaminen on hyvin helppoa jos ne tietää.

Kysymys onkin siitä, että joku keksii ne asiat ensin. Oikeastaan käyttöliittymän takana olevan koodin voisi toteuttaakin miten tahansa, mutta olisi oleellista, että käyttöliittymän lopputulokseen olisi patenttioikeus.

Jos käyttöliittymäasioiden keksiminen on niin helppoa, niin siitä vain keksimään niitä. Sellaisia mitä ei ole ollut käytössä aikaisemmin. Näissä jutuissahan joku aika keksii patentoida aakkoset, sähkön tai vaikka sormien käytön näppäinten painamiseen. Ei se niin toimi. Pitää keksiä sellaista jota ei ole ollut aikaisemmin. Oikeudessahan Apple ja Nokiakin pyrkivät varmasti joistain asioista osoittamaan sen, että prior artia on ja patentti on näin ollen pätemätön.

Mainorityreportissa oli aikoinaan kovin tutun näköisiä zoomauksia. Oikeus päättänee kaksi asiaa. Ovatko ne tarpeeksi samanlaisia kuin Applella ja koskeeko käyttöliittymän toteutustapa puhelimia. Kumpikaan asia ei ole niin varma kuin voisi luulla. Kumpaankaan suuntaan.

Se on patenteissa oleellista. Kuka vain pysyy samaan, mutta se joka keksii asian ensin, voi hakea sille patentin. Kunhan sitä ei ole ollut julkisessa tiedossa aikaisemmin.

Vastaa
M4cor
M4cor

19

iPhonen tulon jälkeen on patenttiriitoja ollut moninkertainen määrä aiempiin riitoihin verrattuna. Yleensä patenttiriidan aloittaja on ollut Apple.

Vastaa
cyka
cyka

20

Tuntuu, että päätöksissä kestää joku pari-kolme vuotta. Todella pitkä aika. Teknologiamaailmassa kerkee tapahtua vaikka mitä siinä ajassa.

Myös jos patentit katsotaan pätemättömiksi, niin sehän vaikuttaa todella moniin päätöksiin (nyt) yritysmaailmassa. Mutta pitää odottaa...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja