Uusi Android esiteltiin Googlen I/O:ssa

11
Kaarlo Räihä

Uusi Android esiteltiin Googlen I/O:ssa
Googlen I/O-tapahtuman toinen päivä käynnistyi tänään San Franciscossa, ja puheenaiheena olivat mm. Android ja Google TV.

Tilaisuus aloitettiin Androidilla, joka on saavuttanut Googlen mukaan 18 kuukaudessa paljon. Android-laitteita valmistavia yrityksiä on 21 ja nykyään Android-laitteita aktivoidaan päivittäin 100 000 kappaletta. Android Marketin ohjelmistotarjonnasta löytyy yli 50 000 ohjelmaa.

Ensimmäinen julkaisu oli odotetusti Android 2.2, joka tunnetaan Froyona. Sen yksi suurimmista suorituskykyyn liittyvistä parannuksista koskee ennakkotietojen mukaisesti Dalvik-virtuaalikonetta, jonka saamat JIT-käännösparannukset nopeuttavat olemassa olevia ohjelmia jopa viisinkertaisesti. Toinen merkittävä muutos on yrityksille suunnattu rajapinta, jonka avulla puhelimia voi paremmin etäkäyttää ja tarvittaessa pyyhkiä varastetun puhelimen tiedot, jotta ne eivät päädy vääriin käsiin. Kehittäjät voivat esim. käynnistää puhelimen navigointiohjelman etäkäyttöisesti tietokoneen selaimen avulla, kunhan selaimeen on asennettu sopiva selainlaajennus.Android 2.2:n myötä Android-laitteista voi luoda langattomia tukiasemia. Android-laitteissa oleva 3G-yhteys voidaan jakaa muille laitteille WLAN-verkon kautta tai käyttää puhelinta USB-modeemina.

Selaimen osalta tuetaan jatkossa mm. kameran ja kiihtyvyysanturin datan käyttöä, joten esim. Google Maps voi kääntää karttaa oman kääntymisen myötä. Android 2.2 parantaa myös selaimen Javascript-nopeutta, ja esim. Nexus One päihittää Sunspider-testissä iPadin Froyon avulla.

Monille selaimen tärkein lisäys on kuitenkin Flash 10.1-tuki, joka mahdollistaa monien Flash-sivujen ja ohjelmien käyttämisen Android 2.2 -laitteissa.

Google on lisännyt Androidin puheentunnistukseen uusia kieliä, ja jatkossa mm. japania puhuvat henkilöt voivat hyödyntää puhehakuja. Lisäksi ohjelmia voi käynnistää puhumalla, jolloin esim. Camera-sanaa hokemalla voi käynnistää kuvausohjelman. Puhetta voi myös kääntää toiselle kielelle, jolloin puhelin toimii tarvittaessa universaalina tulkkina (kielituki on rajoitettu).

Android-ohjelmien päivittäminen ja asentaminen helpottuu Android 2.2:n myötä, sillä ohjelmia voi asentaa jatkossa SD-muistikorteille ja kaikki laitteeseen asennetut ohjelmat voi päivittää Android Marketilta löytyvän Update All -napin avulla. Ohjelmistokehittäjille tarjotaan myös automaattisesta päivitystoimintoa, jonka myötä kuluttajien ei tarvitse enää päivittää ohjelmia Android Marketin kautta, vaan ohjelmat päivittävät tarvittaessa itsensä automaattisesti.

Kehittäjiä on muistettu myös erillisellä bugiraportointinapilla, jonka avulla ohjelmien käyttäjät voivat lähettää kehittäjille tarkkoja bugiraportteja, jos ohjelma kaatuu kesken käytön.

Synkronointia ajatellen Android 2.2 mahdollistaa ohjelmien asentamisen suoraan tietokoneen selaimesta ja lisäksi tiedostoja voi synkronoida langattomasti. Tietokoneelta löytyviä musiikkitiedostoja voi myös streamata suoraan Android 2.2 -laitteille, joten koko musiikkikirjastoa ei tarvitse enää siirtää puhelimeen, vaan halutut kappaleet voi suoratoistaa verkon kautta.


Mainosrahoitteisia Android-ohjelmia varten Google on luonut Applen iAd-ratkaisua muistuttavan paketin, jonka myötä mainoksiin saadaan helposti esim. videoita ja mahdollisuus etsiä lähimpiä jälleenmyyntipisteitä.

Paikalle tulleita ihmisiä lahjottiin avokätisesti, ja kaikki paikalle olleet saivat ilmaiseksi oman Sprint HTC Evo 4G -puhelimen.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme 10 – hinta laskenut -47%

Realme 10
149 € CDON
312 € Hobby Hall
371 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 282 €

Honor Magic4 Lite – hinta laskenut -41%

Honor Magic4 Lite
129 € DNA
221 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 220 €

Oppo Reno10 Pro – hinta laskenut -40%

Oppo Reno10 Pro
600 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 992 €

Kommentit (11)

Anonyymi käyttäjä
Tepsa (vahvistamaton)

1

Android 2.2 tuo todella paljon mielenkiintoisia uudistuksia. Nokian Symbianille nauravat jo harakatkin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
MMikk (vahvistamaton)

2

Android on surkea. Ei vedä MINUN MIELESTÄNI vertoja iPhonelle.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

3

Todalla paljon hyviä uudistuksia. Myös "konepellin" alle, kun kerta nopeus lisääntyy sekä selaimessa että yleinenkin nopeus. :)

Nyt kun on tämä saatu alta pois, voidaankin suunnata katseet 3.0:n eli Gingerbreadiin. Tulle Q4 2010. :)

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

6

Näyttää ihan kivalta. Vaikkakin mahtaako videossa esiintyvä Android olla oikeasti jossakin puhelimessa vai koneella demottu? Demottunahan kaikki toimii aina hienosti...

Mutta olikos näissä uudistuksissa nyt jotain mitä esim. Maemossa ei olisi vielä ollut? Ainoa jännä ominaisuus mitä sain poimittua oli tuo tietokoneella suunnitellun reitin lähettäminen puhelimeen...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jepskukkuu (vahvistamaton)

7

"Ainoa jännä ominaisuus mitä sain poimittua oli tuo tietokoneella suunnitellun reitin lähettäminen puhelimeen..."
@6
Eikös tämä ole ollut Nokialaisissa jo pitkän aikaa. Maemosta en osaa sanoa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Thors (vahvistamaton)

8

Ruma rappeutunut viimeistelemätön sirpaleinen alusta tämä Android. Lapsellinen nimikin.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

10

@6

Onko Maemossa mitään, mitä Androidissa ei olisi jo ollut? ;)

@8

Voi ollakin, mutta myy silti kuin häkä. Yli 100 000 Android laitetta myydään maailmalla päivittäin (Google I/O:ssa kerrottua). :)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.