Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Pula kännykkänumeroista pötyä

9
Matti Vähäkainu

Pula kännykkänumeroista pötyä
TeliaSonera pelkää matkapuhelimiin tarkoitettujen numeroiden loppumista, mikäli numeron sulkemisen jälkeistä karenssiaikaa pidennetään. Nykyisellään operaattorit pitävät numeron suljettuna kolme kuukautta ennen liittämistä uuteen matkapuhelinliittymään. Tällä pyritään estämään vikapuhelut ja -viestit, joita ihmiset ovat saaneet otettuaan käyttöön uuden numeron. Viestintävirasto kieltää numeroiden loppumisen, sillä numeroiden määrää voidaan lisätä vaikka saman tien, kertoo Taloussanomat.

Matkapuhelinoperaattoreiden etujärjestön Ficomin lakimies Marko Lahtinen kertoi Turun Sanomille, että karenssiaikaa on ehdotettu kasvatettavaksi kuuteen kuukauteen. TeliaSoneran mukaan nykyiselläänkin on tiukkaa numeroiden kanssa ja kuusi kuukautta karenssia hankaloittaa tilannetta entisestään.
Numeroita menee nykyisin tavallisten matkapuhelinliittymien lisäksi paljon erityisesti prepaid- ja mokkulaliittymiin. Prepaid-liittymät myyvät tasaiseen tahtiin, joten ne ovat helposti tasapainossa, mutta mokkulaliittymien myynti on kasvanut hurjasti, TeliaSoneran asiakaspalvelujohtaja Esa Kling kertoi Taloussanomille.

Viestintävirasto puolestaan kiistää numeropulan. Jokaisen kolmenumeroisen etuliitteen alla on tarjolla kymmenen miljoonaa eri numeroa. Osa numeroavaruudesta on tosin varattu muun muassa suuryrityksille, mutta Viestintävirastosta kerrotaan, että operaattorit voivat lisätä numeroita esimerkiksi uusilla etuliitteillä, joista tarjolla on esimerkiksi 047 ja 048. Viestintäviraston viestintäverkkoasiantuntija Pekka Sillanmäki kertoi Taloussanomille, että mikäli tarvetta todella on, niin operaattorit voivat ottaa käyttöön vaikka kahdeksannen numeron, joka kymmenkertaistaa numeroiden määrän teoreettiseen 100 miljoonaan.

Kyse on Sillanmäen mukaan rahasta. Operaattorit pyrkivät pärjäämään mahdollisimman pienellä määrällä numeroita, jolloin kustannukset pysyvät kurissa. TeliaSonerasta kuitenkin vakuutetaan, että mikäli uudet säädökset tulevat voimaan, niitä ollaan valmiita noudattamaan.

Kommentit (9)

tumii
tumii

1

Ei kahdeksatta numeroa tarvita yhtään aikaisemmin kun suomessa on 50 miljoonaa ihmistä (eli tuskin ikinä)

Numeroiden määrän voi helposti laskea potenssilla; etuliitteen (0xx) tulee 7 muuta numeroa joista voi päätellä että yhdistelmiä on 10^7=10 000 000 eli 10 miljoonaa, yhdelle etuliitteelle. Kun näitä otetaan lisää käyttöön (044, 045, 046 jne) niin ei pitäis numerot loppua ihan heti kesken eli kahdeksas numero on täysin tarpeeton ainakin suomen oloissa.

Vastaa
Abexi
Abexi

2

Eikös se tuossa uutisessa ollut niin että tietynlaisista numeroista on pulaa koska ihmiset haluavat helposti muistettavan numeron, sellaisista numeroista oli pula, mutta ei normaali sekasotkusta.

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

3

Miksi joku numero olisi helpomin muistettava kuin toinen? Tietysti jos se muistuttaa jotain tuttua asiaa, mutta periaatteessa kaikkiin voi keksiä muistisäännön tai vaan opetella sen (henkilökohtaisesti se ei ole minulle kovin vaikeaa).

Vastaa
mikkokk
mikkokk

4

Nykyaikaisissa puhelimissa on useinkin "osoitekirja" tms nimellä tunnettu toiminnallisuus jonka avulla numeroita voi tallettaa puhelimeen, eikä niitä siis tarvitse muistaa ulkoa.

Vastaa
wipe2000
wipe2000

5

> Ei kahdeksatta numeroa tarvita yhtään aikaisemmin kun suomessa
> on 50 miljoonaa ihmistä (eli tuskin ikinä)

Mahtaakohan tarvittavien numeroiden määrä kuitenkaan riippua enää kauaa asukasluvusta, ainakaan suoraan? Monilla on jo nyt erikseen työnumero ja kotinumero. Lisäksi on jo olemassa, ja varmasti tulee vielä paljon lisää, erilaisia laitteita tai järjestelmiä, joille tarvitaan oma puhelinnumero - varashälyttimet ja muut valvontalaitteet nyt ensimmäisenä tulevat mieleen. Eiköhän joskus ole jokaisella autollakin oma numero?

Vastaa
Abexi
Abexi

6

No mielestäni numero 0401011011 on hieman helpommin muistettavissa kuin 0407592261. Eli helposti muistettava numero on numero jossa on paljon samojen numeroiden toistoja. Ei tarvitse silti muistaa numeroita, koska luureissa on se luettelo, mutta ehkä silti ottaisin mielummin helpon numeron kuin tuollaisen mitään järkeä vailla oleva.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

8

Yksi matkapuhelinliittymä vie jo useamman numeron.
- Vastaaja
- Saapuva FAX
- Saapuva Data

MultiSIM palvelut vievät teknisiä numeroita, koti auto sun muut numerot, firmojen numerot, sähkömittareiden numerot, data liittymien numerot jne. varatut numerosarjat rajoittavat laskelmasi oikeasti käytössä olevien numeroiden määrää.

Soneralla ja Elisalla varmaan kiva osa numeroavaruudesta kilpailijoiden käytössä

Kyllä uusia numeroita saadaan se ei ole vielä ongelma, se on vain kustannustekijä

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

9

Numerossani on vain yhtä numeroa kahdesti eikä sitä ole silti kovin vaikea muistaa ja tosiaan tottahan on, että puhelimet osaavat muistaa numeroita.

@wipe2000:
Miten olisi mokkulat? Niissähän on myös liittymä ja niitä lienee (suhteellisen) paljon.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja