Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Yli gigahertsin tuplaydin-Snapdragonit julkaistiin

30
Matti Vähäkainu

Yli gigahertsin tuplaydin-Snapdragonit julkaistiin
Piirivalmistaja Qualcomm ilmoitti tänään, että sen ensimmäiset kahdella prosessorilla varustetut Snapdragon-piirisarjat ovat valmiita älypuhelinvalmistajien käyttöön. MSM8x60-sarjan Snapdragon-piirisarjat sisältävät kaksi suoritinydintä, jotka hyrräävät peräti 1,2 gigahertsin kellotaajuudella.

Molemmat piirisarjat, MSM8260 ja MSM8660, sisältävät grafiikkasuorittimen 2D- ja 3D-kiihdytyksellä (Open GL ES 2.0 ja Open VG 1.1), tuen 1080p-teräväpiirtovideon pakkaukselle ja purulle, sisäänrakennetun GPS:n sekä tuen nopealle HSPA+-tiedonsiirrolle. Piirisarjat tukevat näyttöresoluutiota aina 1280x800-tarkkuuteen saakka. Nyt jäämmekin odottamaan mikä valmistaja tuo ensimmäisenä markkinoille tuplaprosessorilla varustetut älypuhelimet.
Qualcommilta tulee myöhemmin tänä vuonna myös nopeampi, 1,5 gigahertsin tuplaprosessoreilla varustettu QSD8672-piirisarja, jota tullaan istuttamaan pääasiassa tabletteihin ja miniläppäreihin.

Kommentit (30)

Håkann (vahvistamaton)

1

Täysin turhia liikaa energiaa vaativia hykelmiä. Paitsi sitten kun näitä nähdään Nokian laitteissa 10-15 vuoden päästä.

Vastaa
osakkeenomistaja (vahvistamaton)

2

oletpa sinä pessimistinen... minä kyllä luulen, että nokian puhelimissa niitä nähdään jo 8-13 vuoden päästä!

t. osakkeenomistaja

Vastaa
kikuu
kikuu

3

Juu saattaapi olla, että tämä vaatisi jonkunlaisen akun, mitä ei nykyaikana olla vielä nähty.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

5

uutisesta:

> Nyt jäämmekin odottamaan mikä valmistaja tuo ensimmäisenä markkinoille
> tuplaprosessorilla varustetut älypuhelimet.

Itseasiassa Nokia on jo tehnyt näin, vaikkei sitä ole erityisemmin julkisuudessa hehkutettu. Ei tietenkään noin nopealla, prosessorilla mutta tuplaydinprossulla kuitenkin. Esimerkiksi Nokia N95:ssä on tuplaytimellinen Texas Instrumentsin ARM11 prosessori. Ja noita Nokian älypuhelinmalleja on muitakin, joissa on tuplaydin, muistaakseni N96:ssakin on.

Vastaa
jkdhj< (vahvistamaton)

6

veikkaan että htc:lta voi tulla jotain jännää loppuvuodesta...

Vastaa
miksuh2
miksuh2

7

Prosessorien kehitys suuntautuu nykyäöän yhä enemmän ydinten määrän kasvattamiseen eikä suinkaan kellotaajuuden maksimointiin. näin on tapahtunut jo tietokoneiden osalta ja ihan sama kehitys koskee myös älypuhelimia. Ensinnäkin yhä suurempia kellotaajuuksia tavoiteltaessa fysiikan lait tulee vastaan ja toisekseen usemmalla alemmalle kellotaajuudelle kellotetulla ytimellä saadaan enemmän suopritustehoa kuin yhdelläö suurikellotaajuuksisella ytimellä. Esim tuplaydin madsollistaa rinnakkaisohjelmoinnin, joka lisää suorituskykyä alhaisellakin kellotaajuudella. Tässä on eräs suurimmista syistä miksi tietokoneiden prosessoreita ei enää markkinoida kellotaajuutta korostaen kuten ennen.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

8

@7

> Ensinnäkin yhä suurempia kellotaajuuksia tavoiteltaessa fysiikan lait
> tulee vastaan ja toisekseen usemmalla alemmalle kellotaajuudelle
> kellotetulla ytimellä saadaan enemmän suopritustehoa kuin yhdelläö
< suurikellotaajuuksisella ytimellä.

Unohtamatta enrrgiatehokkuuta, joka on nykyään täörkeää yleisesti ilmastonmuutosta vastaan taistellessa ja mobiililaitteissa akunkeston kannalta.

Vastaa
admins
admins

9

Sitten kun nuo pyörii 2 GHz, voidaan puhelimiin lisätä varusteeksi mikroaaltouuni pizzanpalaa varten.

Vastaa
eddison84
eddison84

10

@5.
Ei ole tuo N95n ja muiden nokialaisten missä sama prossu, tuplaydin sanan varsinaisessa merkityksessä. Siinä on 1 pääydin, mikä hoitaa varsinaisen Symbianin pyörityksen ja toinen osio on sitten grafiikka ja muuta oheistoimintaa varten ja tuo ydin toimii eri kellotaajuudella.

N95:
"OMAP2420 - 330 MHz ARM1136 + 220 MHz C55x DSP + PowerVR MBX GPU"

Vastaa
Smart Bada OS!. (vahvistamaton)

11

Uskoisin,että Samsung ottaa ensimmäisenä käyttöön tulevissa Bada OS-käyttöjärjestelmällä olevissa "äly" -malleissa!.
;)

Vastaa
miksuh2
miksuh2

12

@10

Hm, Itseasiassa olet ilmeisesti tarkistin tuon ja tosiaan vaikuttaa siltä, että toinen ydin on tuo DSP, eli signaaliprosessori. No okei siinä tapauksessa se ei tosiaan ole sama asia, kuin mitä dual-corella yleensä tarkoitetaan. Vaikka siis prosessorissa onkin kaksi ydintä. Jostain oli jäänyt muistikuva, että itse CPu-ytimiä olisi kaksi, mutta ilmeisesti ei ollut. No eihän sitä jokaikistä yksityiskohtaa voi aina muistaa.

Eli hyvä, että korjasit.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

13

@10

Hm, Itseasiassa olet ilmeisesti oikeassa. Tarkistin tuon ja tosiaan vaikuttaa siltä, että toinen ydin on DSP, eli signaaliprosessori. No okei siinä tapauksessa se ei tosiaan ole sama asia, kuin mitä dual-corella yleensä tarkoitetaan. Vaikka siis prosessorissa onkin kaksi ydintä. Jostain oli jäänyt muistikuva, että itse CPu-ytimiä olisi kaksi, mutta ilmeisesti ei ollut. No eihän sitä jokaikistä yksityiskohtaa voi aina muistaa.

Eli hyvä, että korjasit.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

14

Eli pyydän anteeksi uutisen kirjoittajalta, kuten uutisessa sanotaan jäämme odottamaan mikä valmistaja tuo ensimmäisenä markkinoille tuplaprosessorilla varustetut älypuhelimet. :)

Vastaa
miksuh2
miksuh2

16

@15

> Harmiksesi se ei tule olemaan Nokia. ;)

Itseasiassa mistä sen tiedät? Mutta vaikka ei oliskaan Nokia niin mitä sitten? En nyt ymmärrä miksi sen pitäs kauheasti harmittaa.

Vastaa
mc_mice
mc_mice

17

Applen uusi puhelin julkaistaan kohtapuoliin, mutta ei taida tulla siihen. Perustaisin veikaukseni siihen, että akkukesto heikkenee entisestään + nykyinenkin käyttis ei ole paras mahdollinen moniajoon.

Mutta eihän sitä koskaan tiedä

Vastaa
mc_mice
mc_mice

18

Applen uusi puhelin julkaistaan kohtapuoliin, mutta ei taida tulla siihen. Perustaisin veikaukseni siihen, että akkukesto heikkenee entisestään + nykyinenkin käyttis ei ole paras mahdollinen moniajoon.

Mutta eihän sitä koskaan tiedä

Vastaa
Utah22 (vahvistamaton)

19

Ei taitaisi näinkään nopea prosessiri auttaa N8:aa. Sen käyttöliittymän vilkkumisviat johtuvat softasta eivätkä alitehoisesta prosessorista.

Vastaa
Irekkeri
Irekkeri

20

Toivon mukaan huomenna saamme lukea kännyköihin sopivista ydinparistoista, joilla perinteiset akut korvataan. Muuten uutisessa mainituiden prosessoreiden mahdollistama puhelimen toiminta-aika on varmaan lähempänä 5 kuin 50 tuntia.

Saisivat ihan oikeasti alkaa kunnolla panostamaan akkuteknologiaan. Nykyisellään saa kantaa laturia tai vara-akkua kaikkialle matkassa.

Vastaa
eddison84
eddison84

22

Olisi samalla ollut kiva tietää millä viivanleveydellä nämä valotetaan.. Että onko vielä sama 45nm vai siirryttiinkö 32nm:in, sittenhän tuo virrankulutus ei välttämättä ihan niin pahasti räjähtäisi käsiin..

Vastaa
delic
delic

23

@17 uuteen iluuriin tulee todennäköisesti sama prossu, ku mitä ipadissa on ja itsellä on vahva tunne siitä, että akkukesto kasvaa koska ipadillakin on niin huikea akkukesto, ehkä ovat applella saaneet osat akkua säästäviksi?

Vastaa
Michelola
Michelola

25

Lainaus:

Toivon mukaan huomenna saamme lukea kännyköihin sopivista ydinparistoista, joilla perinteiset akut korvataan


Olishan se kiva joku plutonium-RTG kännykkään, ei tarvis koskaan ladata, mutta onhan se nyt selvää että yksityiskäyttöön ei ole ikinä tulossa monestakaan syystä minkäänlaisia atomiparistoja jotka tyydyttäisi kännyköiden tehontarpeen

Vastaa
wipe2000
wipe2000

26

ARMin Cortex-A9 MPCore voi olla 2-4 ytiminen. Kellotaajuudeksi ARM-ilmoittaa "up to 2 GHz" ja tehonkulutuksen tietysti laskeneen (suhteessa kellotaajuuteen) A8:aan verrattua.

Valmiina piirinä se löytyy esim. Texasin OMAP 4:stä, tosin vain 2-ytimisenä ja n. gigan taajuudella. Koska Nokia sattumoisin käyttää paljon OMAP-prossuja, en uskoisi olevan suuri kynnys siirtyä tuohon, jos se vain heistä olisi järkevää. Vielä tuo ei taida olla virallisesti myynnissä, mutta kun sampleja on ilmeisesti sanut jo puoli vuotta sitten, en suuresti ihmettelisi, vaikka joku Nokia jo latoisi niitä johonkin laitteeseensa juuri tällä hetkellä.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

27

>Muuten uutisessa mainituiden prosessoreiden mahdollistama puhelimen
>toiminta-aika on varmaan lähempänä 5 kuin 50 tuntia.

Mistä tuollaisen päätelmän teit ?

Uutinen kertoi aikavähän energiatehokkuudesta, tuplaytimellä, rauta kiihdyksillä pyritään nimenomaan energia tehokkuuteen ja kun tuotteen kohteena on älypuhelimet niin eikähän sinne vuorokauden toiminta-aikaan kohtuudella päästä. tosin ei sitä tietenkään tuo yksinään ratkaise.

25@
> mutta onhan se nyt selvää että yksityiskäyttöön ei ole ikinä
> tulossa monestakaan syystä minkäänlaisia atomiparistoja jotka
> tyydyttäisi kännyköiden tehontarpeen

Ei oikein ole mobiiliin sopivia ratkaisuja syntynyt, vaatimuksia tietenkin lisää pelot, laitteiden suurimäärä ja käyttöpaikat/sijoituspaikat ja tekniset haasteet. Yksityisille kohteena toistaiseksi pysyy ne missä pieni energinatarve pitkäksiaikaa.

Vastaa
Stonik
Stonik

29

Jotenkin muistelin, että alkuperäisessä Qualcommin roadmapissa nuo tuplaydinprosessorit oli tarkoitus julkaista vasta loppuvuodesta. Liekö sitten Intelin Moorestownilla ollut vaikutusta asiaan. Akunkeston heikkoudet ovat valmistajien tiedoissa, ja kehitystä on oikeastaan pakko tapahtua myös virrankulutuspuolella.

Veikkaukset ensimmäisestä tuplaydinpuhelmisesta: HTC tai Toshiba.

@22 eddison84

Näyttäisivät olevan vielä 45nm prosessilla valmistettuja, tosin nykyisen sukupolven laitteissa olevat 1GHz Snapdragonit on valmistettu 65 nm prosessilla Texas Instrumentsin OMAP3430:n tapaan. (Lähde: http://www.itproportal.com/portal/news/a...agon-chipsets/)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja