Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokialta tulossa Windows-laitteita?

30
Matti Vähäkainu

Nokialta tulossa Windows-laitteita?
Nokian ainoa Microsoftin kanssa yhteistyössä tehty laite on Nokia Booklet 3G, jossa käyttöjärjestelmänä toimii Windows 7. Yhteistyön on oletettu päättyvän lyhyeen, sillä mikäli Nokia tuo vielä tablet/miniläppäri-markkinoille laitteita, niihin odotetaan Intelin ja Nokian yhteistä MeeGoa. Matkapuhelinguru Eldar Murtazin on kuitenkin julkaissut mielenkiintoisen dian Nokian Jukka Kiiskisen esityksestä.

Diassa esiintyy odotetusti alustakohdassa S40, Symbian ja Maemo (nyk. MeeGo). Kolmikon perässä on syystä tai toisesta Windows. Murtazin on yleensä varsin hyvin perillä Nokian suunnitelmista ja alustaportfolion kehittymisestä, mutta tällä kertaa herralla ei ollut hajuakaan miksi Windows on mukana. Tarkoittaako tämä Booklet 3G:tä tai sen tapaisia laitteita vai onko kyseessä mahdollisesti Windows Phone 7 -matkapuhelinalusta?
Allekirjoittanut ei usko hetkeäkään jälkimmäiseen. Uskon ennemminkin, että kyseessä on pikaisesti hutaistu presenstaatio viime vuodelta, jossa MeeGoa kutsutaan vielä vanhalla nimellä ja Windows on mukana ainoastaan osoittamassa Booklet 3G:n tukea Ovi-palveluille Qt- ja WRT-sovelluksille. Eipä tosin olisi ensimmäinen kerta, kun olisin täysin väärässä, joten jäämme mielenkiinnolla odottelemaan loppuvuoden tuotekattausta.

Kommentit (30)

Vieras5656 (vahvistamaton)

1

Luulisin että tämä tarkoittaa ainoastaan että palvelut ja ohjelmistot toimivat myös Windows-alustalla. Qt:hän on itsessään crossplatform-ympäristö ja muut palvelut toimivat selaimen kautta. Mukana voisi siis olla myös Mac ja Linux.

Vastaa
Tcav
Tcav

2

Olisi mahtavaa, jos Nokia vääntäisi nuo muutamat hyvät ohjelmansa, kuten Ovi Mapsin ja Sports Trackerin muille alustoille esim. juuri Windows Phonelle, Androidille ja Badalle (iPhone OS:lle ei varmaan edes mahdollista, Applen tuntien). Maksullinenhan se tietysti olisi, mutta hyvä kuitenkin.

Vastaa
ulko-ovi (vahvistamaton)

3

Eikös Ovi Suite ole Qt-pohjainen sovellus ja jonka alustana on Windows ja jolla käytetään ovi-palveluita. Eli ihan syystä tuo windows on alusana jos sille on kerran ovi suitekin tehty ;) Ihan turhaa spekulointia...

Vastaa
Thor1993
Thor1993

4

Lainaus:

Olisi mahtavaa, jos Nokia vääntäisi nuo muutamat hyvät ohjelmansa, kuten Ovi Mapsin ja Sports Trackerin muille alustoille esim. juuri Windows Phonelle, Androidille ja Badalle (iPhone OS:lle ei varmaan edes mahdollista, Applen tuntien).

No, olisihan se ehkä käyttäjän kannalta, mutta mikä järki tässä olisi Nokian suunnalta ajateltuna? Monen kännykän valinta kriteereinä voi olla juuri toimivat navigointi palvelut ja nämä ovatkin Nokialla loistavat, jos taas samat asiat olisi vaikka Androidin puolella voisi valinta kääntyäkin sinne.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

5

2@
>Olisi mahtavaa, jos Nokia vääntäisi nuo muutamat hyvät ohjelmansa,
>kuten Ovi Mapsin ja Sports Trackerin muille alustoille esim.

Ovi Mapsin idea on tuoda lisäarvoa Nokian päätelaitteisiin.

Sports Tracker ei ole Nokia, mutta ko. yhtiö voi tuoda sen muille alustoilla jos nakevät kaupallisuutta.

> juuri Windows Phonelle, Androidille ja Badalle

Aikoinaan kun Nokia osti Gate5:n ja alkoi jakamaan ohjelmaa veloituksetta oli siitä WinMobile versio.

WinMovileen on myös QT, mutta WindowsPhone on niin suljettu että siihen ei välttämättä tule. Androidiin Androidin virtuaalikoneen rinnalla olisi mielenkiintoista nähdä QT.

Bada on taasen oma lukunsa ja vielä pyörii suljetulla alustalla ja Badan idea taitaa Samsungilla olla vähän supistetusti QT tyyppinen.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

7

@Uutinen
>Nokian ainoa Microsoftin kanssa yhteistyössä tehty laite on Nokia
>Booklet 3G

Niin no, Nokialla on ollut mm Windows pohjainen navigaattori..

>Diassa esiintyy odotetusti alustakohdassa S40,

Se on edelleen Series 40.

>Windows on mukana ainoastaan osoittamassa Booklet 3G:n tukea
>Ovi-palveluille Qt- ja WRT-sovelluksille.


Sivu on esitetty siinä osassa kun aletaan puhumaan QTstä ja kalvossa puhutaan palveluista. tuossa osioissa ei puhuta laitteista ja niiden OSistä, jotka on käsitelty kalvosarjan eijemmassa osassa.

Ovi palveluissa on merkittävässä osassa Windows koneet, Windows on myös merkittävä kohde QTlle.


>Eipä tosin olisi ensimmäinen kerta, kun olisin täysin väärässä

Tässä uutisessa teit otsikon jossa toteat "Nokalta tulossa Windows-laitteita" ja uutisessa toteat ettet usko siihen ...

No klikkeja varmaan tuo otsikko kerää enemmän vaikka juttu olisi ollut perhosista.

Seuraavaksi tuosta kalvosta voi tehdä otsikon että QT tulee Series 40 laitteille? :-)

Ja maanataina samasta kalvota uutinen että Nokia avaa Ovi Kaupan Windows ohjelmille.

Vastaa
org_of_org (vahvistamaton)

8

Qt on mielenkiintoinen tapa tehdä ohjelmia. Aika vähän on kuitenkin sellaisia ohjelmia joissa näyttö skaalattaisiin oikeasti suoraan laitteista toiseen. Yleensä ohjelman käyttöliittymä joudutaan suunnittelemaan kokonaan uudestaan kun näytön koko muuttuu vähän enemmän.

Qt:n hyödyt ovat siis siltä osin liioiteltuja.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

9

Oma veikkaukseni on, että Windows tuossa tarkoittaa nimenomaan Booklet 3G:tä ja mahdollisesti muita tulevia vastaavia laitteita. MeeGo ei välttämättä sulje pois Windowsia käyttäviä miniläppäreitä. En usko Nokian tuovan markkinoille Windowspuhelimia, vaikka onhan se toki mahdollista. Eli olen tässä samaa mieltä kuin artikkelin kirjoittaja.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

10

@8

> Qt on mielenkiintoinen tapa tehdä ohjelmia. Aika vähän on kuitenkin
> sellaisia ohjelmia joissa näyttö skaalattaisiin oikeasti suoraan
> laitteista toiseen. Yleensä ohjelman käyttöliittymä joudutaan
> suunnittelemaan kokonaan uudestaan kun näytön koko muuttuu vähän enemmän.

No ensinnäkin Qt-ohjelmien käyttöliittymä skaalautuu kyllä muuttuvabn resoluution suhteen. Toki esim miniläppärille ja älypuhelimelle on käytöliittymä hyvä optimoida kummallekin. Qt:n ansiosta homma on kuitenkin helppoa.

Pitää lisäksi muistaa, että Qt ei ole pelkästään käyttöliittymäkirjasto, vaan se on kokonainen sovellusframeworkki jolla voi rakentaa koko sovelluksen, Qt tarjoaa alustariippumattoman aohjelmointirajapinnan mm. verkkoyhteyksien hallintaan, tietokantojen käyttöön, multimediaan, tiedostojen käsitelyun jne jne jne, sekä mobiililaajennusten avulla mobiililaitteiden omiaisuuksien käyttöön kuten GPS:n käytröön, kameran käytröön, romaming-toimintoihin, tekstiviestien lähetykseen ja vastaanotroon jne jne jne

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

14

11@
>Series 40 ja S40 on yksi ja sama asia. Molempia nimiä käytetään.

Aika vähän käytetään S40:sta (no Digitoday voi kirjoitella mitä vain, missä menee sekaisin paljon muutakin), lisäksi sen takia moni sekoittaa sen Symbian päällä oleviin käyttöliittymiin.

Kyllä S40 leviää jos alaan erikoistunut uutissivusta sitä alkaa käyttään niin voimallisesti vaikka lähteessä käytettäisiin Series 40 termiä.

Vastaa
org_of_org (vahvistamaton)

15

@10

Skaalautuu, mutta kun näyttö skaalautuu kännykästä läppärin ruutuun, on käyttöliittymä käytännössä pakko suunnitella uudestaan. Läppärin ruudun skaalaaminen kännykkään ei onnistu ilman, että jommassa kummassa asiat tehdään väärin. Siihen ei pysty edes Qt.

Tietysti skaalattu ruutu toimii, mutta se ei ole lähekään niin käytettävä kuin se voisi olla.

Koska niitä Symbianille tehtäviä Qt-softia pääsee ostamaan suuremmissa määrin? Tarjonta on nyt minimaalista.

Vastaa
Qwerty141
Qwerty141

16

Olisi kyllä varsin hyvä jos nokialta tulisi Windows puhelin, voisi olla vaihtelua ja antaisi kokonaan uuden ostajakunnan, jos Tabletista on puhe niin toivoisin käyttöjärjestelmäksi Windowsia tai jopa MeeGoa. Symbian ei oikein kiinnostaisi

Vastaa
Qwerty141
Qwerty141

17

Olisi kyllä varsin hyvä jos nokialta tulisi Windows puhelin, voisi olla vaihtelua ja antaisi kokonaan uuden ostajakunnan, jos Tabletista on puhe niin toivoisin käyttöjärjestelmäksi Windowsia tai jopa MeeGoa. Symbian ei oikein kiinnostaisi

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

18

15@
>Skaalautuu, mutta kun näyttö skaalautuu kännykästä läppärin
>ruutuun, on käyttöliittymä käytännössä pakko suunnitella uudestaan.
>Läppärin ruudun skaalaaminen kännykkään ei onnistu ilman, että
>jommassa kummassa asiat tehdään väärin. Siihen ei pysty edes Qt.

Riippuu sovelluksesta, ja siitä riippuen QVGA voi tosiaan käydä ahtaaksi desktop sovellukselle.

360x640, ja varsinkin 800x480 on pikselimääriltään jo niin isoja että pelkästään desktop sovellukset on yleistäen oletava käytettäviä sen kokoisessa tilassa.

QT:n ei kuitenkaan tarkoita että on tehtävä yksi ainoa sovellus joka koneelle, QTstä on hyötyä siltikin, ja jos ei pienois sovelluksesta kyse niin optimointia varmaan kananttaa tehdä UI koonkinsuhteen.

Oli sitten kyse mobiilista tai työpöydästä niin devaaja tietää että ikkuna voi olla minkä koikoinen ja mutoinen tahansa ja hänen pitää siihen varautua.

Vastaa
readyEddy
readyEddy

19

Onneksi tuo dia on otettu irralleen ympäristöstään, eikä todellakaan tarkoita että Nokia julkaisisi Windows-tuotteita.

Ei Nokiakaan ole niin pihalla, että panostaisi sammuvaan käyttöjärjestelmään.

Vastaa
Micky4 (vahvistamaton)

20

@19
Niin, kuten Symbianiin. Hyvä, ettei sentään niin pihalla. Huh huh.

Vastaa
-Simo- (vahvistamaton)

21

@Qwerty141:

>Olisi kyllä varsin hyvä jos nokialta tulisi Windows puhelin, voisi olla >vaihtelua ja antaisi kokonaan uuden ostajakunnan, jos Tabletista on puhe >niin toivoisin käyttöjärjestelmäksi Windowsia tai jopa MeeGoa. Symbian ei >oikein kiinnostaisi


Selvä Nokia/MS-trollihan tämä, mutta vastataan nyt jotain. Microsoft on pääjohtajaa myöten myöntänyt, että puhelimissa meni metsään. He eivät ole yksinkertaisesti saaneet pitkästä yrittämisestä huolimatta tehtyä Windowsista houkuttelevaa mobiilikäyttöön vaikka kehitykseen on rahaa syydetty, kilpailijat ovat parempia. Alkuaikoina tuolla oli huomattavakin markkinaosuus, mutta sitten on menty vain alamäkeä.

Nörteillä taas on paljonkin hampaankolossa Windowsia vastaan, joten hekään eivät ole potentiaalisia ostajia. Olisi hienoa nähdä Microsoftin luopuvan puhelinten ohjelmabisneksestä.

Vastaa
Ei siis Nokiaa!!. (vahvistamaton)

22

(Microsoft) ja Nokia,tämä yhdistelmä EI voi tietää hyvää!!.
Tietoturva riskit lisääntyvät ja toimimattomuus myös!!.
=(

Vastaa
org_of_org (vahvistamaton)

23

@18

Ajattele näitä ehkä kuuluisimpia sovelluksia jotka on tehty Qt:llä. KDE ja Opera. Kumpikaan ei toimi kunnolla käytettävästi samalla käyttöliittymädesignillä vain skaalattuna sekä kännykässä, että läppärissä. Kosketusnäyttökännykässä ongelmaksi tulee viimeistään se, ettei pieniä klikkauskohteita voi käyttää osumisenkaan puolesta kunnolla. Eli ei se skaalautuminen ole käytännössä mikään todellinen ratkaisu. Pelkkää mainospuhetta kun sanotaan, että voi tehdä kerran saman ohjelman Windowsille ja kännykälle.

Siitäkin on hyötyä jos käyttöliittymän voi suunnitella yhdelle tai vain muutamalle resoluutiolle. Jos se pitää tehdä kerralla kymmenille resoille, päästään nauttimaan kompromisseista.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

25

@23

Jonkinlaionen suhteellisuudentaju olisi hyvä olla kommentoidesa. kuka hitto nyt muka ajaa KDE:tä kännykässä? Sitäpaitsi KDE ei ole sovellus vaan työpöytäympäristö, joka koostuu suuresta määrästä eri ohjelmistoja ja kirjastoja. KDE ei ole mikään yksittäinen sovellus. Eli esim KDE;n vetäminen tähän mukaan on t'äysin älytöntä.

Eikä kukaan väitä sitä, että suuren ja monimutkaisen työpöytäsovelluksen voisi noin vain pistää kännykkään ja alkaa käytää sitä ja käyttöliittymä olisi hyvä. Ei tietenkään, koska kännyköisä on pienet näytöt. Minä sanoin sen jo aikaisemmin että kun sovellus siirretään laitetyypiltä toiselle niin usein on tarpeen optimoida kullekin oma käyttöliittymänsä. Siksihän meeGossakin on erillinen käyttöliittymä miniläppäreille ja taskukokoisille mobiilitietokoneille. Mutta itseasiassa suuri osa sovitustyötä voidaan tehdä frameworkilla. Eli esim Qt-sovellustren valikot näkyy automaattisesti Linuxissa ja Windowsissa sovelluksen ikkunan yläreunassa, Symbianissa valikko on automaattisesti Symbian-tyylisesti näytön alareunassa. Ohjelmoijan ei tarvitse määritellä tuota itse vaan frameworkki hoitaa sen automaattisesti. vastaavasti eri alustoille tehty Qt-toteutus sisältää kullekin alustalle optimoidut käyttöliittymäkomponentit. Eli yksi ja sama käyttöliittymäkomponentti voi näyttää hyvinkin erilaiselta eri alustoilla ja laitetyypeillä. Toki tuo ei poista sitä tarvetta, että itse sovelluksen käyttöliittymään on usein tarvetta tehdä muutoksia. Aina sitä tarvetta ei kuitenkaan välttämättä ole jos sovitettava sovellus ei ole käyttöliitymältään kovin monimutkainen.

Qt:lla käyttöliitymien tekeminen on helppoa, joten mikä muka estää tekemästä esim yleisesn työpöytäversion ja älypuhelinversion käyttöliittymästä jo sovellusta kehitettäessä.

Sitäpaitsi luulen, että tuo sinun resoluutiosta höpisemisesi perustuui pitkälti esim iPhonen tapaisiin puhelimiin, joissa sovellukset rakennetaan hyvin pitkälti siten että käyttöliitymäkomponentit sijoitetaan kiinteästi tiettyihin staattisesti määriteltyihin koordinaatteihin näytöllä. Ohjelmoija siis määrittelee staattisesti komponenttien koon ja sijainnin. Eli toisinsanoen koordinaatit ja koot on määritelty suoraan numeroarvoina. Esimerkiksi iPhonelle käyttöliittymät rakennetaan pääsääntöisesti näin ja siinä on suuri syy siihen miksi iPhonen sovellukset ei oikeasti skaalaudu suuremmalle näytölle eikä sovellukset siis osaa hyödyntää suurempaa näyttöä uudemmilla laitteilla. Ohjelmoijat joutuu rakentamaan käyttöliittymän uudelleen kun näyttöresoluutio muuttuu, muussa tapauksessa sovellukset hyödybntää vain osan näytöstä. Tämän ongelman minimoimiseksi uuteen iphoneen on sitten pitänyt rakentaa purkkavirityksiä kuten mahdollisuus näyttää ruudulla 4 pikseliä yhden sijasta. Tästähän oli juttua jokin aika sitten.

Sovellusten käyttöliittymiä ei kuitenkaan yleensä pitäisi tehdä niin, että käyttöliittymäkomponenttien paikat ja koot on määritelty staatisesti, koska siten takuuvarmasti tulee sovelluksia jotka ei skaalaudu.

Paljon parempi tapa käyttöliittymien rakentamiseen on antaa käyttöliittymäframeworkin sijoitella käyttöliittymäkomponentit dynaamisesti. Näin asia on tehty Qt:ssa ja useimmissa muissakin käyttöliittymä frameworkeissa. Eli homma toimii niin, että käyttöliittymä rakennetaan ns. layouttien, eli asetteluiden, avulla. Käyttöliittymäkomponentit sijoitetaan layoutteihin. Käyttöliittymäkomponenteille ei määritellä kiinteitä koordinaatteja eikä kiinteitä kokoja, vaan ne määräytyy suhteellisesti näytön resoluutioon ja muihin komponentteihin nähden. Ohjelmoja siis ainoastaan määrittelee käyttöliittymäkomponnttien suhteellisen sijainnin ja suhteellisen koon. Käyttöliittymäframeworkki sitten asettelee dynaamisesti käyttöliittymäkompionenttien koot ja sijainnit

Tuolla tavalla sovellukset osaa hyödyntää suuremman resoluution. Ei ne tietenkään lisäile uusia komponentteja näytölle ellei sovellusta ole suunniteltu niin. Mutta silti sovellus osaa hyödyntää koko näytön. Käyttölöiittymäkomponentit osaa käyttää hyväkseen suuren resoluution ja vastaavasti ne osaa tarvittaessa kutistua. Myöskin esim näytön alareunassa olevat komponentit on näytön alareunassa resoluutiosta riippumatta.

Esim iPhonelle ei ole vakiona Qt-tyyppisiä layoutteja, mikä on älytöntä. Siksi jotkut on kehittänyt hiukan vastaavan layout-laajennuksen opensourcena. Se löytyy Sourceforgesta. Mutta suurin osa iPhonen sovelluksista ei hyödynnä sitä vaan käyttöliittymissä käyttöliittymäkomponentit on kiinteästi lätkitty tietyihin koordinaatteihin ja koihin.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

27

@25 miksuh

> Tämän ongelman minimoimiseksi uuteen iphoneen on sitten pitänyt rakentaa
> purkkavirityksiä kuten mahdollisuus näyttää ruudulla 4 pikseliä yhden
> sijasta.

Huono sanavalinta sikäli, että kyse on toki siis siitä, että käytetään näytön natiiviresoluutiota pienempää resoluutiota jollon yksi pikseli muodostuu todellisuudessa neljästä näytön pikselistä. Mutta tossa menetetään sitten sen tarkan näytön hyöty.

Vastaa
Micky4 (vahvistamaton)

28

Eiköhön odoteta vielä sinne klo 20 asti ennen kuin spekuloidaan mitä Stevellä on hihassaan. ;) Joka tapauksessa enemmän uusi iPhone tulee myymään avausviikonloppunaan kuin N8 ekana kuukautenaan. Oli sitten huono tai hyvä.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

29

>Mutta tossa menetetään sitten sen tarkan näytön hyöty.

Ei välttämättä, on näitä ennenkin nähty, jopa eräässä parjatussa Briti OSssä laitteessa, aika jolloin skaalautuvuus olis huono. Näytön tarkkuus on käytettävissä sovelluksissa jotka tukivat natiivi resoa, mutta hyvä helppo kevyt yhteenspivuus tiukasti neljännes tarkuudelle tehtyihin sovelluksiin. Silti OSn UI komponentit pystyivät hyödyntään tarkkuutta.

Jos yhtä pikseliä esitetään neljällä, niin voi sitä muuhunkin käyttää

Vastaa
org_of_org (vahvistamaton)

30

Iphonessakin voi tehdä softaa Suhteellisilla paikoilla ja yleensä näytön kallistumista käyttävät softat tehdäänkin näin. Eikä mikään estä Qt:ssä käyttämästä absoluuttisia paikkoja.

Hyvin se vanha softa toimii uudellakin resolla. Etkä voi kasvattaa peleissä Qt:lläkään vaikka peleihin piirrettyjen birtikarttojen resoa noin vain. Varmuuden vuoksi tarkemmiksi tehdyt bittikartat taas kasvattavat paketin kokoa, niitä on hitaampi tehdä ja skaalaus voi tehdä sotkuja grafiikkaan.

Aik vähän on noita uusia Qt-projekteja näkynyt. Ei tuhansia kuten Applella uusien laitteiden tullessa markkinoille.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja