>Löydä halvin ja sopivin liittymä Puhelinvertailun liittymävertailusta<

Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Apple WWDC 2010 - iPhone 4 julkaistiin

129
Kaarlo Räihä

Apple WWDC 2010 - iPhone 4 julkaistiin
Kesäkuun yksi odotetuimmista tapahtumista matkapuhelinrintamalla on luonnollisesti Applen Worldwide Developers Conference 2010, joka käynnistyi tänään San Franciscossa.

Tapahtuman aluksi Applen toimitusjohtaja Steve Jobs kiitti kaikkia paikallaolijoita, ja tapahtuman liput myytiin loppuun kahdeksassa päivässä. Ensimmäinen varsinainen asia oli iPadin hyvä menestys, jota hehkutettiin uutisvideoiden ja käyttäjiltä tulleiden palautteiden avulla. iPadille on saatavissa jo 8 500 omaa sovellusta ja yhteensä iPadien omistajat ovat ladanneet laitteilleen 35 miljoonaa sovellusta (keskimäärin iPadille on siis ladattu 17 sovellusta). Parhaiten sovellusten kehittäjät ansaitsevat myös runsaasti rahaa App Storen avulla.

Ohjelmien lisäksi iPadien omistajat ovat kiinnostuneet e-kirjoista, joita on myyty yli viisi miljoona kappaletta laitteiden omistajille Applen iBookstoren kautta. iPadille on luvassa myös ohjelmistopäivitys, jonka avulla PDF-kirjoja voi lukea jatkossa samalla iBooks-sovelluksella.App Storeen lähetetään Jobsin mukaan joka viikko 15 000 uutta sovellusta, joista 95 prosenttia ilmaantuu myyntiin viikon sisällä. Ohjelmien hylkäämisen syyt ovat useimmiten kaatuvat ohjelmat, omien luvattomien rajapintojen käyttäminen ja vääriä lupauksia antavat ohjelmat. Ohjelmia App Storesta on ladattu tähän mennessä yli 5 miljardia ja ohjelmistokehittäjille App Store on tuonut tähän mennessä yli miljardi dollaria rahaa.

Suurista firmoista omia sovelluksiaan kehuivat eBay-verkkohuutokauppa ja Netflix-videopalvelu, jonka katseluohjelmasta julkaistaan kesän aikana iPhone-versio iPad-version rinnalle.

Pelien puolelta Zynga kertoi julkaisevansa Facebookista tutun Farmville-pelin iPhoneille kesäkuun lopulla, joten Facebookin suosituin peli toimii pian Flash-vapaillakin laitteilla. Activision esitteli tilaisuudessa iPhoneille ja iPadeille tarkoitettua Guitar Heroa, jonka voi ostaa itselleen App Storesta.

Markkinaosuuksien puolelta Jobs mehusteli Nielsenin tutkimuksella, jonka mukaan iPhone on älypuhelinten markkinaosuudessa toisena Yhdysvalloissa RIM:in jälkeen.

Illan pihvi tuli tämän jälkeen, kun Jobs esitteli iPhone 4:n, joka tarjoaa yli 100 uutta ominaisuutta. Jobs keskittyi esityksessään erityisesti uudistettuun ulkonäköön, josta painotettiin laitteessa käytettyä ruostumatonta terästä ja puhelimen paksuutta, joka on vain 9,3 mm eli 24 prosenttia ohuempi kuin iPhone 3GS (ohuin älypuhelin markkinoilla). Puhelimen fyysiset mitat ovat 115,2x58,6x9,3 mm ja painoa sillä on 137 grammaa.


Rautapuolen suurempia ulkoisia uudistuksia ovat mm. etupuolelta löytyvä toinen kamera (videopuheluita varten), taakse ilmaantunut LED-salamavalo ja 3,5-tuumaisen näytön (Apple kutsuu näyttöä Retina-näytöksi ihmissilmän verkkokalvon mukaan) nelinkertaistunut resoluutio (960x640), joka parantaa tekstin luettavuutta. Vertailukuvien perusteella uusi IPS-tekniikalla toteutettu näyttö avaa uusia mahdollisuuksia myös kuvien katseluun. Resoluution lisäksi myös näytön kontrasti on parantunut nelinkertaiseksi (800:1).

Sisuskaluista muutoksia on tapahtunut myös runsaasti, joista odotetuin on iPadista tuttu A4-suoritin. iPhone 4 ei myöskään kelpuuta kuin Micro-SIM-kortteja, joten leikkureille tulee käyttöä.

Valmiusajaksi luurille luvataan 300 tuntia, 3G-puheaikaa 7 tuntia, surffailuaikaa 3G-verkossa 6 tuntia ja WLAN-verkossa 10 tuntia. Flash-muistia on maksimissaan 32 gigatavua. Langattomista yhteyksistä tuetaan WLAN:in 802.11n-standardia, 3G:n osalta HSDPA:ta (850, 900, 1900, 2100 MHz) ja Bluetoothin 2.1-versiota EDR-tuella.

Uutena sensorina puhelimessa on Wiin Motion Plus -lisukkeesta tuttu gyroskooppi, jonka avulla Jobs pelasi jenga-peliä. Vanhoista tutuista mukana ovat GPS, kompassi, valoanturi, kiihtyvyysanturi ja läheisyysanturi.


Uudistettu kamera on 5 megapikselin mallia ja sillä voi kuvata 720p-resoluution videota 30 FPS -nopeudella. Videoiden editoimista varten iPhone 4:lle voi ostaa App Storesta iMovie-sovelluksen, jolla voi työstää omia lyhytelokuvia.

Ohjelmistopuolen osalta iPhone OS 4 -nimettiin iOS 4:ksi, koska kyseinen ohjelmistoalusta ei rajoitu pelkästään puhelimiin (IOS-nimi on tosin jo käytössä verkkolaitteita valmistavalla Ciscolla). Jobs myös esitteli iOS 4:n moniajoa kuuntelemalla musiikkia Pandora-sovelluksella, lukemalla sähköpostia ja surffaamalla samanaikaisesti.

iPhone 4:n oletushakukone on aiempien mallien tapaan Google, mutta Apple on lisännyt mukaan parannetut Yahoon ja Bingin haut.

Apple mainitsi tähän väliin, että yrityksen sadas miljoonas iOS-laite myydään vielä tämän kuun aikana.

Seuraavaksi Jobs esitteli iBook-sovelluksen iPhone- ja iPod touch -versioita, jotka tuovat iPad-version tapaan PDF-tuet kyseisille laitteille.

Jobs muistutti myös ohjelmistokehittäjiä yrityksen iAdista, jonka avulla mainosrahoitteisten iOS-sovellusten tekeminen on aiempaa helpompaa. Kuluttajille tämä tarkoittaa Jobsin mukaan enemmän ilmaisia ja edullisia sovelluksia (mainostajat ovat ostaneet mainostilaa jo 60 miljoonan dollarin edestä). Mainostajat ovat ottaneet uudistuksen hyvin vastaan ja mm. Nissan, Citi, Unilever, AT&T, Chanel, GE, Liberty Mutual, State Farm, Geico, Campbells, Sears, JC Penny, Target, Best Buy, Direct TV, TBS sekä Disney ovat jo työstämässä omia iAd-mainoksia. Nissan on mennyt kampanjassaan jopa niin pitkälle, että yrityksen tulevan LEAF-sähköauton voi ennakkovarata vain iOS-mainoksen kautta. iAd käynnistyy toden teolla heinäkuun ensimmäinen päivä, kun mainosohjelma aukeaa kaikille iOS 4 -laitteille.


Ohjelmistopuolen viimeinen suuri esittely liittyi iPhone 4:n videopuheluihin, joita Jobs esitteli Jony Iven kanssa. FaceTime-sovelluksen avulla videopuhelut onnistuvat WLAN-verkoissa, mutta 3G-videopuhelut eivät onnistu. Tämä tilanne muuttuu kuitenkin tulevaisuudessa, mutta ainakin tämän vuoden ajan FaceTime tukee vain WLAN-puheluita. Ominaisuutta mainostettiin mm. viittomakielisellä videopuhelulla.

Apple on luvannut avata kyseisen videopuhelustandardin kaikille. Pohjana siinä ovat mm. olemassa olevat SIP-, H.264- ja RTP-standardit.

iPhone 4 tulee myyntiin valkoisen ja mustan värisenä. 16 gigatavun mallista pitää pulittaa Yhdysvalloissa 199 dollaria ja 32 gigatavun mallista 299 dollaria. Myyntiin uutukaiset tulevat tämän kuun 24. päivä ja ennakkotilauksia otetaan vastaan ensi viikon tiistaista alkaen. Aluksi laitetta nähdään Yhdysvaltojen lisäksi Ranskassa, Saksassa, Britanniassa ja Japanissa. Heinäkuussa luvassa on lisää maita, mutta ainakaan vielä Sonera ei ole lisännyt iPhone 4:ää valikoimiinsa, joten Suomen julkaisu ja mahdollinen hintataso ovat tällä hetkellä kysymysmerkkejä.

Puhelimen suojaamista varten Apple tuo myyntiin pirteästi väritettyjä Bumper-koteloita. iPhone 4:n saa liitettyä myös televisioon tai monitoriin VGA-liitännän avulla, kunhan puhelimen kaveriksi hankkii yhteensopivan kaapelin.

iOS 4 -päivitys julkaistaan 21. päivä ja se on ilmainen. Tuetut laitteet ovat iPhone 3GS, iPhone 3G ja uudemmat iPod touchit.


Alla kuvia iPhone 4:stäPuhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (129)

El_ias
El_ias

4

yli 100 "uutta" ominaisuutta, joista lähes kaikki löytyneet jo kauan muiden valmistajien oikeista puhelimista

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Njonoo (vahvistamaton)

5

Aika pettymys kyllä täytyy sanoa 3GSn omistajana, taidan hypätä tämän yli.. Ei paljoa huvita maksaa samaa hintaa noista uudistuksista..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ibanez9 (vahvistamaton)

6

Ostoon menee! Haha nyt saa olla Nokia-pojut vihreinä kateudesta ainakin ensi kevääseen asti. ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Thors (vahvistamaton)

10

Sama pikselikoko kuin Nokian N8:ssa... Apple oli sentään fiksu eikä mennyt naurettavuuksiin tässä nykyään vallitsevassa megapikselikisassa toisin kuin eräs toinen valmistaja.

Vastaa
kikuu
kikuu

12

Ehkei mitään kauhean uttaa, mutta ulkonäkö miellyttää kyllä täydellisesti! Vanha iPhone näytti joltain kiinalaiselta lelupuhelimelta, mutta tuo näyttää jo oikeasti siltä 900€ luurilta!

Vastaa
sissit
sissit

15

No niin kuinkahan monella tässäkin viesti ketjussa on todella Iphone ollut käytössä kun Iphone on niin huono. Sanoisin että kateellisten panettelua Iphone on puhelin ja muut yrittävät olla!!!

Vastaa
Mazzaetae
Mazzaetae

16

Melko hieno design ja ominaisuuksiensa puolesta hyvä päivitys. Mielestäni melko paljon uutta, ei niinkään ennennäkemätöntä, mutta hyvässä paketissa tarjoiltuna. Vähenivät syyt kutsua iPhonea leluksi. (Vielä tiedostonhallinta ja lataus olisivat kivat, ilman jailbreakiakin.)

Ärsyttää kyllä tämä Applen tapa puhua niin, että "vain me pystymme tähän" tai esitellä uusina ominaisuuksina jotain vanhaa.

Vastaa
delic
delic

17

@14 ei mitää innovaatioo? eh, kannattaisko ensi kattoo vähä jotain muutakin, ku tätä tekstiä täällä ja tää sama myös muille ;)

Vastaa
mikis1
mikis1

18

@10 eli iphone on kaikkia muita paljon parempi koska laittoi noin vaatimattoman kameran verrattuna monien muiden valmistajien uusimpiin laitteisiin?

ihan kiva laite varmaan mutta mitä uutta ja ennen kaikkea niiiin paljon parempaa tämä nyt sit tarjoaa muitten valmistajien laitteisiin verrattuna? Kun sitä pitää niin kovasti kerta ylistää.. Suurin osa noista uudistuksista on ollu muilla valmistajilla jo vuosikaudet omissa laitteissaan.. Tuo gyroskooppi nyt taitaa olla ainut oikee uus juttu. Tosin sitäkin voi luultavasti hyötykäyttää lähinnä joissain peleissä..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ibanez9 (vahvistamaton)

19

Pitää odottaa heinä-elokuuhun asti! Yhyy! Tai ehkäpä ostan jostain sim-vapaana 900 eurolla! Aah!!!

Vastaa
avuba
avuba

22

Apple taas näytti sen mihin moni ei uskonut julkaisemalla taas kerran markkinoiden ylivoimaisesti laadukkaimman tuotteen. Teknologia ottanut taas kyllä harppauksia iphone 3GS:stä, joita itsellänikin on kaksi kappaletta. Voin kyllä sanoa, että KYLLÄ tätä iphone 4:sta ON ODOTETTU! Steve Jobs on kehittänyt taas kerran huipputuotteet viileällä ammattitaidolla.

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

23

@10:
Kuka? Mua kiinnostaa, että keneltä saa tarkemman (enemmän pikseleitä pinta-alaan verrattuna) näytön kuin tuossa?

Muuten olen sitä mieltä, että onhan nuo kännykän taas tehneet, mutta edelleenkään en ole sitä ostamassa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Thors (vahvistamaton)

24

@23
Esimerkiksi Nokia. Miksi 12 megapikselia (N8:ssa) kun 5-8 megapikselillä kaikki olisi mennyt helpommin, halvemmin, vähemmällä kohinalla ja muilla ongelmilla? Vai onko tämä taas niitä tapauksia, että kaikkia pitää kritisoida paitsi ennen kuin Nokia tekee samoin?

Vastaa
remetrius
remetrius

26

No joo. Kyllä tuosta sen parisataa taalaa voisin maksaa, mutta en missään tapauksessa hanki sitä souneran kytykykapulana ja kiskurihinnoin..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Thors (vahvistamaton)

27

@25
USA:ssa lähestulkoon 99% puhelimista myydään operaattoreiden kautta (eli kytkynä). iPhonea myy Yhdysvalloissa operaattori AT&T. Ottaessasi liittymän tietyn sopimuskauden ajaksi valitset puhelimen operaattorin valikoimasta ja operaattori tavallaan maksaa itse osan puhelimesta. Operaattorit oikeastaan myyvät puhelimia halvemmalla kuin olisi kannattavaa. Esimerkiksi Suomessa HTC Desiren saat jostain kaupasta ~500 eurolla, kun taas Saunalahdelta puhelin maksaa 360€ kertamaksulla kun otat kytkyliittymän. Tämän uuden iPhonen hinta ilman kytkyliittymää on varmaankin siellä 700-800€ paikkeilla. Hieman vaikea selittää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mjfsalkjl (vahvistamaton)

28

aika ruman olonen.Pikkusen on terävät reunat. Ei vakuuta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Juuso Pekkarinen (vahvistamaton)

29

Ei siis oikeastaan mitään muuta uutta kuin kamera etupuolella? :) Missä oli se "just one more thing??????"

Vastaa
Stonik
Stonik

32

Gizmodossa (yllättäen) on tuo verkko-ongelma videon kera. Steve ei oikein tiedä miten päin olisi. :)

Puhelin ei sitten olekaan enää sen hypetyksen arvoinen. Markkinointi on kyllä kunnossa, ja iPhone 4 on äärettömän kaunis. Tosin 3,5" näyttö näyttää kuvissa yllättävän pieneltä, mutta resoluutio on kohdallaan.

Kun muut uutuudet ovat 720p-videokuvaus, Bing, PDF, gyroskooppi, mainokset ja kirjat, jää tuo anti vähän laihaksi. Mutta design on kaunista. Se pitää vielä kerran todeta.

Mielenkiintoista olisi tietää mille megahertseille tuo "A4" on kellotettu. Veikkaisin 800 MHz. Onko kenelläkään vielä tietoa?

Vastaa
Juffeo
Juffeo

33

uus os4, multitask, uus desing, uus näyttö, uus resoluutio, kameratarkempi,oliko aito gps? Oon miettinyt samsung wavea mutta nyt odotellaan rauhassa millä hinnalla saa suomesta. Applea koskaan omistanut. Se järkyttävän upea hypetunne iski meigee nyt. Tää tulee suomeen tässä kuussa videossa oli ilmoitettu =D

Vastaa
Homeworld123
Homeworld123

34

Paremman näköinen kuin vanha, mutta mutta todella vähän uutta eli moni kilpailija on jo edellä. Kyllä nyt on pakko sanoa, että R.I.P iLuuri.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Sillattiis (vahvistamaton)

36

@35
Jenkeissä saa, mutta joka kuu tulee muhkea laskua. Joskus katsoin, että halvin edes pikkuisen järkevä paketti maksoi 75$/kk.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Thors (vahvistamaton)

37

Videopuhelussa oleva mahdollisuus vaihtaa etukamerasta takakameraan puhelun aikana on aivan mieletön. Jälleen yksi osoitus siitä, että kun Apple lopulta tuo jotain mitä muilla valmistajilla on jo ollut aiemmin, Apple tekee sen yksinkertaisesti paremmin!

Vastaa
delic
delic

40

http://www.apple.com/iphone/design/#design-video Siitä vähä nokialle mallia miten tehdään mainosvideo

Tuossa muuten on nyt sitten esillä se mistä varmaan puolivuotta sitten mainitsin, eli mainos videopuhelun teosta vaikka tämä ominaisuus on jo kauan ollu luureissa niin nyt se tulee yleistymään hurjasti! näyttää hyvältä niinku osasi odottaa! Apple osaa vetää juuri oikeista naruista. Miten onko muilla luureilla pystyny käyttää 2 kameraa samaan aikaan videopuhelussa?

Kuuntelin jotai haastatteluja tyypeistä jotka sai käsiinsä ton iphonen ja sano, että tuollaista näyttöä ei ole koskaan nähty, se ei edes tunnu näytöltä, totes vielä, että tätä tullaan varmasti monesti sanomaan ja se kuulostaa varmasti kliseeltä ja joku vertas htc evoon vierekkäin ja sano, että iphone kuva selkeesti parempi

Myöskin luuria sanottiin todella nopeaksi

Itseä kiinnostaa tuo minkä laatuisia noi kameralla otetut kuvat sitten loppupeleissä on

Vastaa
akse
akse

42

On se kumma miten jengi riehuu kun voidaan soittaa videopuheluita 800e(vai mitä onkaa) laitteella.. mulla oli 3 vuotta sitte joku kälynen pieni sony ericsson, joka maksoi 170e ja sillä pysty jo niitä soittelemaan. Kukaan vaan ei jaksa puhua mitään videopuheluita, kerran taisin koittaa.

Ainoo mikä tulee mieleen on ehkä joku tollanen työreissu ja haluaa nähä perhettä kuulemisen lisäks. Kohtuu osuva mainosvideo kyl, tuohon tarkoitukseen toi videopuhelu on varmaan kaikista eniten tarvittu tms.

Tosiaan nykyään voi soitella kiintellä datamaksulla noita ilmaseks skypen kautta jos haluaa. Tosin ketään ei kiinnosta, eikä kyllä itteäkään kiinnosta pärstää esitellä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Thors (vahvistamaton)

43

@41
Videopuhelu 3G-verkossa on tulossa myöhemmin. Ainut oletettavissa oleva syy miksi tuo ei ole heti saatavilla on AT&T:n verkko. Ties vaikka tulisi Euroopassa saataville heti myös 3G:n kautta. Videopuhelu rasittaisi verkkoa hyvin rankasti, sillä iPhonella käyttäjät oikeasti tulevat käyttämään tuota FaceTimea. ;) Suomessa, näin pienellä alueella ei uskoisi tuollaisia ongelmia olevan. Toista se on reilun 300 miljoonan ihmisen maassa. Oikeastaan onhan tuosta tullut nyt jo vihiä Soneran suunnalta - enää ei tarjota täysin rajatonta datapakettia. On vain ajan kysymys kun muutkin operaattorit siirtyvät pois rajattomista datapaketeista.

Vastaa
akse
akse

44

@43 jeah niissä on kai joku 10gigan limitti, joka on jo suht vaikea saada käytettyä ellei jotain tetheringiä käytä kokoajan ainoana yhteytenä tms..

Vastaa
Stonik
Stonik

45

@43

Niinhän sitä sanotaan, että myöhemmin olisivat tulossa. En vain oikein näe eroa esimerkiksi raskaiden sivujen tai Youtube-streamingin välillä. H.264-koodattua videota tuo kuitenkin vain on. Ehkä tällä kuitenkin halutaan tässä vaiheessa taata jonkunlainen toimivuus, mobiiliverkkojen vaihtuvat olosuhteet vaativat varmasti vielä paljon käytännön testejä.

Rajattomat datapaketit ovat jo toisen keskustelun aihe, Sonera tosin saa puolestani rajoittaa niitä niin paljon kuin lystää. Hintakilpailu ei ole kyseisen brändin valttikortteihin kuulunut koskaan.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

46

Julkistuksen perusteella näyttää siltä, että uudessa iPhoneussa uutta muihin valmistajiin nähden on lähinnä gyroskooppi, iBooks kirjakauppa ja suuri resoluutio näytössä. Muuten tuo vaikuttaa taas vain sellasten ominaisuuksien lisäämiseltä, jotka on löytynyt Nokian ja muiden valmistajien puhelimista jo pitkään. Gyroskooppi on ainut oikeasti mielenkiintoinen uutuss, joka toivottavasti yleistyy muillakin valmistajilla.

Tulee muuten olemaan jännä nähdä miten iPhonefanit muuttaa mielipidettään noiden kansioiden suhteen. Tähän astihan ovat suureen ääneen haukkuneet kansioita sekaviksi ja vaikeiksi käyttää. Kuulemma normaali käyttäjä ei niitä osaa käyttää vaan haluaa kaiken yhdeksi sekamelskaksi päätasolle. Nyt kun iPhonessa on Symbianin tapaan mahdollisuus ryhmitellä sovellukset eri kansioihin niin taitaa ääni muuttua kellossa nyt se tietenkin on sitten yhtäkkiä mainio ominaisuus.

Moniajon suhteen olen kyllä edellen erittäin epäileväinen. Sen mitä iPhoneOS 4:n tarkemmista ominaisuuksista on vuotanut tietoa, niin kyseessä ei kyllä edelleenkään ole oikea moniajo vaan ihan samanlainen viritys kuin Push-tekniikkakin, jota sitäkin yritettiin aluksi kutsua moniajoksi.

Vastaa
KlassicID
KlassicID

47

Ei voi ku arvailla mitä toi FaceTime tulee saamaan aikaan. Kahden kameran käyttö Rules! Noi sen mainokset on kyl optimoitu aika hyvin käyttäjäkuntaa ajatellen. Let's have some FaceTime :)

Vastaa
Puppek
Puppek

48

@40 "Siitä vähä nokialle mallia miten tehdään mainosvideo"

Video on minulle staatinen "Get Quicktime... blaa blaa" mainos. Onneksi Nokia osaa tehdä sen muulla tavalla.

@0 On kyllä vaikuttava tuo iponin uusi näyttö ja voisi melkein jo harkita jos saisi ilman kytkyä. Mutta miten on, onnistuuko uudessa
mallissa Bluetooth-tiedonsiirto toisiin laitteisiin? Onko pakko käyttää iTunesia?

Vastaa
delic
delic

49

@42

"On se kumma miten jengi riehuu kun voidaan soittaa videopuheluita 800e(vai mitä onkaa) laitteella.. mulla oli 3 vuotta sitte joku kälynen pieni sony ericsson, joka maksoi 170e ja sillä pysty jo niitä soittelemaan. Kukaan vaan ei jaksa puhua mitään videopuheluita, kerran taisin koittaa."

Nimenomaan! kukaa ei jaksa sellasilla puhua mitää videopuheluita, laatu on kuraa framerate on kuraa yksinkertaisesti juuri kellään ei ole kyseistä ominaisuutta + se vielä maksaa

Nyt laatu on huomattavasti parempaa, framet näyttäs olevan iha ok kohdillaan ainakin videon perusteella, on skypet ym. näytön koko suuurempi mitä ennen jne.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ibanez9 (vahvistamaton)

51

46.

Siin sitä kopioidaan suoraan ja äärimmäisen törkeästi toiselta saitilta toisen ihmisen ajatuksia ja kommentteja! Nimerkkikin matkittu!

Vastaa
miksuh2
miksuh2

52

@51

> Siin sitä kopioidaan suoraan ja äärimmäisen törkeästi toiselta saitilta
> toisen ihmisen ajatuksia ja kommentteja! Nimerkkikin matkittu!

Tota noin... minä kyllä kirjotin noi muuallekin ja kun en jaksanut kirjottaa uudestaan niin copy pastetin tännekin. Eli joo, törkeästi kopioin omia sanojani :D

Vastaa
delic
delic

53

Mutta tosiaan luuri menee varmasti ostoon, aika hymyssä suin tässä on. Juuri niitä asioita parannettu huomattavasti mitkä on iphonessa oleellista ja missä kilpailijat on kerinny menee ohi sen jälkeen, ku 3gs julkastiin

@46 Kyl mä uskon, että monikin on kansioita halunnu koska ne tehtiin mahdolliseksi jailbreakilla

Itse oon ainakin jo pidemmän aikaa odotellu millon kansiot tuloo, ku tosiaan on aika sekamelska nyt noi ohjelmat, ku niitä alkaa olee nii paljo :) Alussa se ei vielä häirinny, mutta nyt ku tulee laadukkaita ohjelmia ja pelejä lisää ja lisää ni kyllähän noita kiva olis järjestellä :) Kohta ku on 2000 ohjelmaa ni kyllähän siinä kansioita tarvitaa :D

ja mikä uskomatonta tekivät luurista vielä 24% ohkasemman ku edellinen, käsittämätöntä, näyttää kyllä todella ohkaselta

Vastaa
akse
akse

54

@49
"#

Nyt laatu on huomattavasti parempaa, framet näyttäs olevan iha ok kohdillaan ainakin videon perusteella, on skypet ym. näytön koko suuurempi mitä ennen jne.
#"

Joo varmasti on laatu kohillaan wlanin kautta.. mutta eipä oo sama kun ne tekee videopuhelun mahdolliseks 3g verkossa. jollain 30-50 kt/s lähetyksel ei mitää kummosta kuvaa lähe.

Vastaa
delic
delic

55

@54

miksi sen vauhdin pitäisi olla 30-50kt/s?

niinno paha sanoa siitä silti mitään vielä, nettinopeudetki ku koko ajan kasvaa ja halpenee. Soneraltakin nykyään maksiminopeuksista saa melko halvalla, ei oo oikee järkee ottaa muuta jos vähänki enemmän luurilla nettailee

Muutenkin nykyää wlan on melkei joka paikassa, itsekin oon miettiny, että miksi maksan 3g:tä ku niin harvoin sitä tarvin :) ja wlan tukiasemien määräkin vaan kasvaa koko ajan

Vastaa
miksuh2
miksuh2

56

Apple olis muuten voinut keksiä sille käyttikselleen jonkin muun nimen kuin iOS. Tuosta tulee nimitäin lähinnä mieleen Cisco. Ciscon reitittimissä käytetty käyttis on nimeltään Internetwork Operating System, eli IOS.

Vastaa
delic
delic

57

jaa iphonessa taitaa sitten olla sulavin hd videokuvaus mitä löytyy. En ny kaikista tiedä, mutta ainaki mitä engadget noi pahimmat kilpailijat listas

Video recording, HD (720p) up to 30 frames per second with audio

Vastaa
delic
delic

58

jaa iphonessa taitaa sitten olla sulavin hd videokuvaus mitä löytyy. En ny kaikista tiedä, mutta ainaki mitä engadget noi pahimmat kilpailijat listas

Video recording, HD (720p) up to 30 frames per second with audio

Vastaa
miksuh2
miksuh2

59

@55

> Muutenkin nykyää wlan on melkei joka paikassa, itsekin oon miettiny, että
> miksi maksan 3g:tä ku niin harvoin sitä tarvin :) ja wlan tukiasemien
> määräkin vaan kasvaa koko ajan

3G-mobiililaajakaistan etuna Wifi-verkkooihin verrattuna on mm. se, että Wifi-verkkojen kuuluvuusalue on suht pieni. Eli Wifiä käytettäessä yhteys internetiin katkeaa kun siirryt pois verkon alueelta. 3G-mobiililaajakaistaa käyttäessä yhteys pysyy auki vaikka siirtysit yhden tukiaseman alueelt toisen alueelle. Eli yhteys pysyy auki sillonkin kun olet liikkeellä. Minusta tuo on suuri etu, Wifi on aivan ok jos haluat käyttää internetiä vain hetkellisesti tietyssä paikassa ollessasi, mutta siitä ei ole liikkuvaan käyttöön. Sitäpaitsi monet julkiset ilmaiset wlan-verkot on tarkotuksella rajoitettu suht hitaiksi ettei käyttäjät tuki yhteyttä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

60

@57

> jaa iphonessa taitaa sitten olla sulavin hd videokuvaus mitä löytyy. En ny
> kaikista tiedä, mutta ainaki mitä engadget noi pahimmat kilpailijat listas

Ja pöh, iPhone tuskin pääsee lähellekään N8:n tasoa.

Vastaa
delic
delic

61

@60 ja mistä niin päättelet? :D ja kuten sanoin se on sulavampi, nokia kuvaa 25framella, laadusta on paha vielä sanoa, anii mut sulle ei nää sulavuusjutut oikeen oo auennu se o huomattu :)

Vastaa
oskariunit
oskariunit

62

Kylläpä näyttää makosalle, vuosia tuskaillut nokia kännyköiden kans ja kyl odotan innolla et pääsee tuon tilaamaan. Heti menee hankintaan kun on mahdollista se jostain tilata.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

63

> ja mistä niin päättelet? :D

1) niistä videoista jotka jo on julkastu N8:lla kuvattuna
2) Siitä, että N8:ssa on hyvälaatuinen Carl Zeissin optiikka ja iPhonessa jokin nimetön bulkkilinssi
3) Siitä, että N8:ssa on jopa digitaalikameroihin verrattuna suuri kenno, eli kyse ei ole vain megapikseleistä
4) Siitä, että N8:n kamera on myös tarkkuudeltaan parempi N8:n 12MPix vastaan iPhonen 5Mpix

> ja kuten sanoin se on sulavampi, nokia kuvaa
> 25framella, laadusta on paha vielä sanoa, anii mut sulle ei nää
> sulavuusjutut oikeen oo auennu se o huomattu :)

Ja missä kohtaa minä puhuin mistään sulavuudesta? Minä puhuin yleisestä videon laadusta. Sitäpaitsi 25fps on täysin riittävä esim elokuvat kuvataan yleensä 24fps frameratella. Eli toi sun höpinäsi sulavuudesta on taas silkkaa hölynpölyä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

64

@61 delic

> ja mistä niin päättelet? :D

1) niistä videoista jotka jo on julkastu N8:lla kuvattuna
2) Siitä, että N8:ssa on hyvälaatuinen Carl Zeissin optiikka ja iPhonessa jokin nimetön bulkkilinssi
3) Siitä, että N8:ssa on jopa digitaalikameroihin verrattuna suuri kenno, eli kyse ei ole vain megapikseleistä
4) Siitä, että N8:n kamera on myös tarkkuudeltaan parempi N8:n 12MPix vastaan iPhonen 5Mpix

> ja kuten sanoin se on sulavampi, nokia kuvaa
> 25framella, laadusta on paha vielä sanoa, anii mut sulle ei nää
> sulavuusjutut oikeen oo auennu se o huomattu :)

Ja missä kohtaa minä puhuin mistään sulavuudesta? Minä puhuin yleisestä videon laadusta. Sitäpaitsi 25fps on täysin riittävä esim elokuvat kuvataan yleensä 24fps frameratella. Eli toi sun höpinäsi sulavuudesta on taas silkkaa hölynpölyä.

Vastaa
delic
delic

66

@65 puhun siis noista sivun alalaidassa olevista sample kuvista, en tuosta mikä tossa uuden iphonen näytöllä on

Vastaa
oskariunit
oskariunit

68

@46 näyttää huomattavasti helpommalta, nopeammalta, mielekkäämmältä ja ties kuinka monta adjektiiviä lisää tuo kansioiden luonti, käsittely ja ohjelmien lisäys niihin kuin esim vrt 5800xm joka minulla on tällä hetkellä käytössä.

Vastaa
wipe2000
wipe2000

69

@65 Minusta ovat jo ärsyttävän luonnottoman värisiä kuvia. Voi tietysti johtua omasta näytöstänikin. Mitään exif-tietoa ei ole mukana, eikä htään hämärässä otettu kuvaa ole esillä. En tiedä ovatko aitoja (i4:llä otettuja ja käsittelemättömiä), mutta jos ovat, niin melko hyvän näköisiä kännykäksi. Suoraan sanottuna kyllä vähän epäilyttävät.

Näyttö ja moniajo vaikuttavat olevan tuossa parhaat uudistukset. Muuten lähinnä pahimmat bugit ja puuttuvat ominaisuudet korjattu tai lisätty, mutta jos kaikki on suunnilleen kunnossa, niin mitäs sitä ehjää korjaamaan. Hehkutus on tosin täysin ylimitoitettua ominaisuuksiin nähden, mutta sehän on ko. firman tapa. Luvatut käyttöajat ovat mielestäni yllättävän hyvät.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

70

@68

> näyttää huomattavasti helpommalta, nopeammalta, mielekkäämmältä ja ties
> kuinka monta adjektiiviä lisää tuo kansioiden luonti, käsittely ja
> ohjelmien lisäys niihin kuin esim vrt 5800xm joka minulla on tällä
> hetkellä käytössä.

Ja höpön löpön. Täysin naurettava väite.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

72

Yks juttu muuten pistää silmään. Tuossa uudessa iPhonessa on ilmeisesti oletusteema vaihdettu tummasta vaaleaksi. Se ei vaan välttämättä ole kaikkein järkevin valinta. OLED-näytöt nimittäin kuluttaa energiaa sitä enemmän mitä vaaleampi näytön kuva on. Eli OLED-näytöissähän ei ole taustavaloa vaan jokainen pikseli tuottaa oman valonsa. Tästä seuraa se, että mitä enemmän valoa pikseli tuottaa sitä suurempi sen energiankulutus on. Eli mitä enemmän ruudulla on vaaleita värejä, sitä enemmän energiaa kuluu.

Yllättäen vaikuttaa siltä, että OLED-näyttöjen energiankulutus miliwatteina voi näytön koosta riippuen olla jopa kaksinkertainen taustavalaistuun TFT:hen verrattuna sillon kun kuva on kokonaan valkoinen. Tuo on aika yllättävää, koska OLED-tekniikkaa on markkinoitu nimenomaan energian säästämisellä. OLED-näytöillä ero kokonaan mustan ja kokonaan valkoisen näytön energiankuluksessa voi olla jopa 14 kertainen tai isompikin riippuen näytön koosta.

Tietenkään näyttö ei yleensä ole kokonaan valkoinen tai kokonaan musta. Mutta jo paljon vaaleasävyisiä värejä sisältävää kuvaa näytettäessä OLED-näytön energiankulutus ilmeisesti voi ylittää TFT:n kulutuksen. Toi on kieltämättä ylättävää. Ja mitä enemmän näytöllä on vaaleita värejä sitä enemmän energiaa kuluu.

Eli tuo siirtyminen tummasta oletusteemasta vaaleaan ei ole ihan loppuun asti mietittyä. Eli voi vaan suositella vaihtamaan ton oletusteeman tummaksi, Tummia värejä käytettäessä OLED kuluttaa paljon vähemmän kuin TFT.

Vastaa
Rikkivety
Rikkivety

74

Hmm... ei edelleenkään fyysistä qwertyä. Noh, Appleen tottuneet eivät varmaan osaa arvostaa/kaivata ominaisuutta, jota heillä ei koskaan ole ollutkaan.

Ei tuossa nelosessa ole minun mielestä mitään mullistavaa. Ainoastaan sen verran parannettu edellistä versiota, että saadaan typerimmiltä ihmisiltä rahat pois mallipäivityksen myötä. Tosin tuotahan harrastaa jokainen valmistaja. :)

Vastaa
akse
akse

76

@55 "miksi sen vauhdin pitäisi olla 30-50kt/s? "

Koska up-kaista harvemmin on yli puolta megaa noissa liittymissä. Vai olisinko jopa törmännyt johkun 75kt/s uppiin tuolla yhellä elisan 5M 3g liittymällä.

Ei tunnu operaattorit kovin korkeita uppikaistoja tarjoavan vaikka hsupa mahdollistaisi aika korkeat lähetysnopeudet.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

77

@72 miksuh

Niin toki siis toi OLED:n TFT:n välinen tehonkulutusjuttu todennäkösesti pätee lähinnä pieniin näyttöihin.

Esimerkiksi televisioiden ja tietokonenäyttöjen kohdalla OLED uskoakseni säästää aina paljon energiaa, koska iso LCD/TFT-telkkari vaatii jo rutkasti taustavalaistusta joka kuluttaa energiaa. Mutta kyllä niihin OLED-telkkareihinkin pätee se, että energiankulutus vaihtelee paljon sen mukaan millanen kuva ruudulla on.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

78

@72

Hm, ah okei se on LCD-IPS näyttö eikä OLED tai AMOLED. Aikamoinen loikka omille teilleen valtavirrasta. No sillon sen energiankulutus tuskin on koskaan yhtä alhainen kuin OLED-näytöillä parhaimmillaan. Vaikka OLED-näytöissä onkin edellä mainitsemani ominaisuus energiankulutuksessa, niin yleisesti ne syö vähemmän akkua kuin LCD-näytlöt.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

79

Eli joo uudessa iPhonessa näkyy olevankin LCD-IPS. LCD-IPS eroaa normaali LCD:stä lähinnä paremman katselukulman osalta. Mutta siinä on samat LCD/TFT näyttöjen ongelmat kuin muissakin LCD/TFT näytöissä. Eli se ei esim näy auringonpaisteessa yhtä hyvin kuin OLED-näytöt. kaikki LCD-näyttöllisiä puhelimia käyttäneet on varmasti huomannut, että auringonpaisteessa näytön lukeminen on ihan toivotonta.

Vastaa
toope
toope

81

Kamerakin alkaa olemaan jo yhtä hyvä kuin 2 vuotta vanhassa Nokiassani. Seuraavaan versioon kun saadaan vielä kunnon salama niin alkaa olemaan mielenkiintoinen vaihtoehto.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

82

@81

Tossa on viel toi salama takakannen kuvan perusteella varustettu ilmeisesti vaan yhdellä ledillä, se ei kyllä riitä mihinkään. Nokian luureissa on käytetty tuplaledisalamaa, koska yhden ledin valovoima ei yksinkertasesti riitä.

Vastaa
RJV12
RJV12

83

No eihän tuo kamera ole mitään ilman kunnon salamaa. Ja jos tuo takaapäin katsottuna linssin oikealla puolella oleva piste on salama niin voi hyvä luoja...

Vastaa
toope
toope

84

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti miksuh2:

@81

Tossa on viel toi salama takakannen kuvan perusteella varustettu ilmeisesti vaan yhdellä ledillä, se ei kyllä riitä mihinkään. Nokian luureissa on käytetty tuplaledisalamaa, koska yhden ledin valovoima ei yksinkertasesti riitä.

Eihän Nokian paremmissa puhelimissa ole enään vuosiin käytetty ledejä salamavalona. Niissä on ksenon/xseno salamat kuten digipokkareissakin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Sorry! (vahvistamaton)

85

Samsungin uudessa Wave-mallissa (uudella Bada-käyttöjärjestelmällä) ja myöskin tulevissa Bada-malleissa on Super-AMoled näyttö,joka on taas HUOMATTAVASTI tarkempi ja parempi,kuin uusien Nokia-mallien (ja myöskin tulevan Nokia N8) ja taitaa myös olla parempi,kuin tuon uuden iPhone 4G mallin!.

Vastaa
icebox1
icebox1

86

@Thors

Sonera on jo rajoittanut datasiirtoa:
Netti Lähes rajattomaan netin käyttöön kosketusnäytöllisillä puhelimilla – Netti 9,90 €/kk

Netti-palvelu on tarkoitettu puhelimiin, joissa on suurikokoinen näyttö tai kosketusnäyttö. Palvelulla käytät nettiä lähes rajattomasti: sillä esimerkiksi luet sähköpostia, katsot nettivideoita ja lataat musiikkia. Kiinteä kuukausihinta sisältää 1 Gt surffausta verkon täydellä nopeudella.

Kun olet käyttänyt 80 % nettipaketistasi, saat muistutuksen tekstiviestillä ja ohjeet mahdollista lisätilausta varten. Kun pakettisi tulee täyteen, voit jatkaa internetin käyttöä kännykälläsi, mutta palvelun nopeus on enää 64 kbit/s. Halutessasi voit tilata loppulaskutuskauden ajaksi puoleen hintaan uuden, saman kokoisen nettipaketin kätevästi tekstiviestillä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

87

@84

> Eihän Nokian paremmissa puhelimissa ole enään vuosiin käytetty ledejä
> salamavalona. Niissä on ksenon/xseno salamat kuten digipokkareissakin.

Totta, N82:ssa on Xenon-salama ja myös N8:ssa tulee olemaan Xenon salama.

Meinasinkin sitä, että niissä Nokian älypuhelimissa joissa on ledisalama on salamassa tuplaledi. Esimerkiksi omassa Nokia 5800 XPressMusic luurissani on kahden ledin salama.

Vastaa
delic
delic

89

Hmm selvästi huomaa nyt kaikesta, että apple tota facetimea puskee todella kovasti eteenpäin. Taitaa olla uuden iphonen se the juttu. Jännä että muilla on tuo ominaisuus ollu jo vuosia eikä sitä oikee kukaa käytä, mutta nyt varmasti monet ihmiset ostaa iphonen juuri sen takia :)

Vastaa
miksuh2
miksuh2

91

@89

En ihan ymärrä mikä siinä facetimessa on niin ihmeellistä. Ensinnäkin videopuheluita on ollut ties kuinka kauan. Toiseksen toi facetime toimii vain kahden iPhonen välillä ja lisäksi se toimii vain Wifi-verkossa. Jotta se olisi oikeasti käyttökelponen sen pitäs toimia kaikilla puhelimilla ja 3G-verkon yli jollon voit olla liikkeellä eikä tarvii olla sidottu wifi-verkkoon jonka kuuluvuusalue on rajallinen.

Vastaa
delic
delic

92

@91 Kyllä mä ainakin ymmärrän mikä ihmisiä tuossa facetimessa viehättää ja tulee viehättämään


Niin tuo facetimehan on tosiaan vissiin applen ihan oma juttu, mutta miten esim jos saman tekee skypellä? ym. Eikös periaatteessa sitten vastaavan voisi tehdä skypellä vaikka tietokoneen kanssa? Tämähän on se isoin kysymys tähän liittyen, eikai toi videokameran käyttö ainoastaan tuohon facetimeen rajoitu, no sen aika näyttää

Vastaa
SirWirtanen
SirWirtanen

93

Tekniikka & Talous lehden artikkelissa mainitaan, että uutukaista saisi myös pinkkinä, oranssina, sinisenä ja vihreänä.

http://www.tekniikkatalous.fi/ict/article427530.ece

Mistään en kyllä ole löytänyt kuvia näistä, eikä Applen sivuillakaan mainita kuin musta ja valkoinen väri...

http://www.apple.com/fi/iphone/specs.html

FaceTimesta sen verran, että tulee aivan varmasti lyömään itsensä läpi jenkeissä, missä porukalla muutenkin kauhea tarve olla esillä ja näkyvissä. Todennäköisesti myös teinit tulevat käyttämään tuota ahkerasti. Oon ollut aika kova Applen fanittaja, mutta nyt tää iPhone hype alkaa jo hieman kuvottamaan. Taidan rauhassa tsekkailla N8 ja sen jälkeen päättää kumman kotiutan. Siihen saakka pärjää hyvin iPhone 3GS kanssa, nyt kun siihen saa 2 viikon päästä tuon päivitysenkin.

Vastaa
delic
delic

94

@93 mainitsin tästä jo tuossa aikaisemmin

"Alkuun olin vähä skeptinen, että miten tytöt/naiset ottaa tän uuden iphone lookin vastaan, mutta nyt ku näkee nää ni varmasti hyvin http://images.apple.com/iphone/images/bumper-hero-20100607.jpg Tommone asennettava lisäsuojus, aika hyvä keksintö jos ei vaan tuo juurikaan kokoa luurille lisää. Tytöt varmasti tykkää ku saa fiiliksen mukaan vaihdella väriä"

Vastaa
miksuh2
miksuh2

95

@92

> Niin tuo facetimehan on tosiaan vissiin applen ihan oma juttu, mutta miten
> esim jos saman tekee skypellä? ym. Eikös periaatteessa sitten vastaavan
> voisi tehdä skypellä vaikka tietokoneen kanssa?

Fring mahdollistaa sen. Fringin Symbian-versio on tukenut jo pidemmän aikaa Skypen videopuheluita. En osaa sanoa onko iPhonelle jo videotuki Fringissä, ehkä on.

Vastaa
SirWirtanen
SirWirtanen

96

Tuosta artikkelista kyllä sai sen kuvan, että itse puhelinkin tulisi useissa eri väreissä... Noita kumisia suojuksia ja kilpiä on ollut tarjolla jo aikaisempiinkin versioihin. Itse en ole niiden kannalla, jotenkin typerää verhota hieno design tuollaisiin kympin hintaisiin kumeihin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Hypetys (vahvistamaton)

97

@93 Mukavan kriittinen näkökulma.

Täytyy sanoa, että itse en omista enkä ole koskaan omistanut iPhonea. Touchin olen omistanut joten käyttöliittymä on suhteellisen tuttu.

Jonkun verran eri leiriä puhelinmarkkinoilla on tullut käytyä läpi ja nyt ympyrä on sulkeutunut kun olen palannut Nokialaiseen. Ja todella tyytyväinen olen ollut.

Don't get me wrong. Laite vaikuttaa kohtalaisen kiinnostavalta ja vihdoin näitä hyviä (perus) ominaisuuksia löytyy jo. Mutta jotenkin tämä hypetyksen määrä on aivan tajuton. Puhelin ei tarjoa minulle varsinaisesti mitään minkä takia lähtisin nykyisen puhelimen vaihtamaan. Tosin tuleeko näissä iLuureissa koskaan mikään muuttumaan radikaalisti kun hyväksi havaittu soppa muutamalla lisämausteella myy kuin häkä. Kyllähän se on selvää että heinäkuun puolella tai koska nyt jenkeissä tuleekaan myyntiin niin Applen osakkeet hyppää pilviin kun luuria ostetaan niin perkeleesti.

Mutta aika näyttää, omassa kaveripiirissä on varmasti kavereita jotka luurin hommaa ja voipi olla että joskus kuumottaa itseäkin.

On kyllä erittäin pehmeitä ja mukavia värejä nuossa kuvissa jotka väitetään olevan muokkaamattomia.

Vastaa
SirWirtanen
SirWirtanen

98

Tämän hetkisen iPhonen kamera on kyllä niin surkea, että suhdaudun erittäin skeptisesti tämän uutukaisen kameraankin. Tuolla yhdellä ledillä ei paljon juhlita - Xenonit on kolme kertaa valovoimaisempia salamana. Ja nuo kuvat mitä Applen sivuilla on, kaikki otettu valoisissa olosuhteissa, ja tuohon resoluutioon kuristettuna kaiken saa näyttämään astetta paremmalta. iPhonen nykyisellä kameralla vaaditaan täydelliset olosuhteet hyvän kuvan saamiseksi, valoa on oltava todella paljon ja kohde alle viiden metrin säteellä jotta jotain siedettävää saadaan aikaiseksi. Vähän sellainen olo, että uuden kameran kanssa sama tilanne. Ei tuo muutaman megapikselin parannus kamerassa tilannetta kauheasti pelasta.

Vastaa
delic
delic

99

@98 no mitä seurasin eilen tota keynotea niin ymmärtääkseni siellä on tapahtunut aika paljonkin muuta, ku vaan lisätty 2 megapikseliä

Mutta aika tosiaan näyttää miltä tavallisten ihmisten ottamat kuvat tulee näyttämään

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Palleroo (vahvistamaton)

100

Ohhoh, mistäs johtuu, että Appleen liittyvät uutiset kiinnostavat aina lähestulkoon yli 50 kommentin rajan, kun taas muut jäävät pienemmälle huomiolle?

Vastaa
oskariunit
oskariunit

101

@70

Ja miksi se on höpönlöpöä? Siis väität tosissaan että minun oma henkilökohtainen käyttökokemus on höpönlöpöä. Et voi olla tosissasi.

Vastaa
hta
hta

102

Mielestäni kohtuullisen hyvä jatkumo iPhone kehitykselle uuden iOS4:sen kanssa. Mitään sinänsä mullistavaa iPhone 4 ei mielestäni tuo jos puhutaan puhelinmarkkinoista ylipäätänsä, mutta toisaalta onko edes tarve?

Itse pidän iPhonen käyttöliittymää todella sujuvana ja selkeenä verrattuna moniin kilpailijoihin ja luultavasti oma iPhone 3G päivittyy tuohon uutukaiseen. 3GS mallin hyppäsin ylitse, koska siinä ei mielestäni ollut juurikaan eroa vanhaan. Tässä uutukaisessa sitä eroa on jo sopivasti.

Itselläni iPhone 4G parannukset liittyvätkin lähinnä tekniikkaan, joista tärkeimpänä tuki 900Mhz 3G:lle (!), eikä parempi näyttökään ole yhtään hassumpi, ei sinänsä, että nykyisessäkään olisi omassa käytössä mitään vikaa.

Tekniikassa monet kilpailijat ovat edellä ja jotkut alkavat jopa käyttöliittymässään lähestyä. Etumatkaa on kurottu kiinni ja reilusti, varsinkin HTC Android puhelimien taholta. Silti iPhone 4 uudella iOS4:sella tarjoaa mielestäni varsin hyvän käytettävyyden, ainakin paperilla (Applen tuotteet tuntien tod. näk. myös omissa hyppysissä).

Vielä kun Nokia ymmärtäisi panostaa Meegoon ja tuoda N8 Meegolla, ehkäpä vielä slider qwertyllä varustettuna. Symbianin tulevaisuuteen en usko.

Vastaa
delic
delic

104

@103

oot vähä myöhässä

Toi nyt on jo niin naurettava, toi lista julkaistiin ennenku edes iphonea oltiin julkastu, iha turhaa lässytystä joltain huomioo hakevalta uutissivustolta

Nolointa on vielä, että iltasanomat julkaisi tuon saman tänää itse suomentamana ja suomensikin sitten todella väärin :D

Tässä saman uutissivuston vähä tuoreempi näkymys http://www.telegraph.co.uk/technology/ap...first-look.html :D

Vastaa
oskariunit
oskariunit

105

Hauska miten tuolla telegraphis tuo ottaa esim huonon akun keston yhdeksi pointiksi. En ole käyttänyt iPhonea useita päiviä (maximi kokemukset muutaman tunnin sessioita), mutta verratakseni akkukestoa useimpiin muihin puhelimiin joita olen käyttänyt. Apple ainakin tuntuu laitteelta jota tulee käytettyä paljon, räplättyä muuten vaan tai muuta hässäkkää joten on ymmärrettävää että akkua kuluu. Tällä hetkellä kärsin 5800xm käyttäjänä todella huonosta käytettävyydestä, joten puhelinta ei tule edes käytettyä muuhun kuin soittamiseen ja siinäkin se tilttaa 1/10 kerrasta että puhelimesta ei kuulu mitään ja joudun akun irroittamaan bootatakseni + akkukesto ei todellakaan ole mitään ihmeellistä. Latauksessa joka yö JA jos ei ole niin aamulla puhelin on sammunut ja herätyskello jäänyt herättämättä.

ps. puhun päivittäin 15-60min puhelimessa eli siis aivan luokaton akkukesto.

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

106

älkää hyvät herrat verratko uutta iphonea ja N8. Eiväthän ne pelaa samassa sarjassa! Specseistä ja kuvien laadusta voidaan tietenkin kinastella vapaasti mutta miksette kukaan puhu käyttökokemukusesta, eli SOFTASTA! Please, muistaako kukaan tätä? <i>"Vanjoki toteaa että N97:n myynti on ollut erinomaista, mutta kuluttajien kokema laatu huonoa. Arvostelua on tullut sekä ohjelmasta että itse laitteesta... Vanjoen mukaan kokemuksista on otettu opiksi.-Symbian 3:sta tulee täydellinen, hän vakuuttaa"</i>. Itse voin vakuuttaa että iPhone 3Gs käyttäjänä (ent. N97) olen vieläkin haltioitunut toimivuuteen, nopeuteen, applicatiooneihin, safariin, navigointiin, jne. Mutta entäs N8? Hiljaisuus...

Vastaa
SirWirtanen
SirWirtanen

107

@106

Etkös tässä vähän puhu itsesi pussiin? Teilaat uuden Symbianin vaikket ole käyttänyt sitä hetkeäkään. Vanjoki myönsi että N97 oli susi tullessaan kauppoihin, mitä se olikin. Muutaman ison päivityksen myötä N97 on kuitenkin saatu ihan käytettäväksi ja N8 julkaisua siirrettiin, jotta käyttäjäkokemus saadaan sellaiseksi kuin se on tarkoitettu. N8 on Nokialle todella tärkeä julkistus ja uskoisin että vaikka yhtiö on varjojen mailla tässä kulkenutkin, niin sielläkin tajutaan että tätä julkistusta ei enää voi munata. Meistä aniharva on päässyt kyseistä puhelinta vielä testaamaan, olen itse asiassa jutellut vain kahden ihmisen kanssa jotka ovat tuota päässeet näpelöimään ja molemmat totesivat että N8 on pitkästä aikaa Nokialta puhelin joka aiheutti reaktion että tämä on saatava.

Tiedän että jos ostaisin iPhone 4 - olisin ostokseen tyytyväinen, mutta silti kiehtoo tuo N8 joten odotan rauhassa sen julkistuksen yli ja päätän sen jälkeen kumpaan päädyn.

Alkanut muutenkin pänniä tämä Apple vs Nokia sota joka velloo jokaisella foorumilla. En tiedä vaikuttaako asiaan näiden kommentoijien ikärakenne vai mikä, mutta homma on mennyt täysin naurettavuuksiin. Itse olen tehnyt ostopäätökset sen mukaan mikä sillä hetkellä on mielestäni ollut itselle sopivin luuri, viimeiset kaksi ostosta ovat olleen iPhone 3G ja iPhone 3GS mutta jos Nokia lyö pöytään riittävän kovan laitteen hyvällä käyttiksellä en pistä yhtään vastaan jos merkki vaihtuisi taas. Tällä hetkellä iPhone on vielä valtiaan paikalla, mutta meille kuluttajille tilanne on herkullinen - kilpailu alalla on kovempaa kuin koskaan ja kaikki valmistajat saavat pistää parastaan jotta saavat tuotteensa kaupaksi. Ja tämä kilpailuhan palvelee nimenomaan meitä kuluttajia.

Vastaa
delic
delic

108

@107 "N8 on Nokialle todella tärkeä julkistus ja uskoisin että vaikka yhtiö on varjojen mailla tässä kulkenutkin, niin sielläkin tajutaan että tätä julkistusta ei enää voi munata"

No todella hyvää työtä ainakin tekevät siihen, että munataan. Lähes kaikki ennakkovideot mitä on nähty eivät lupaa mitenkään erikoisen hyvää. Mielestäni jo virallisten mainosvideoiden teko protoversiolla on aikamoinen munaus

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jepsjoo (vahvistamaton)

109

Hauskaa, että Apple itse epäsuorasti myöntää useita iPhoneen kohdistuneita syytöksiä, mitä "fanaatikkojen" täälläkin on ollut mahdoton myöntää.

1. Näytön alhainen resoluutio. Keynotessa oikein mehutetaan, että katsokaa nyt kuinka sahalaitaista suttua 3GS:n teksti on.

2. Katkeilevat puhelut. Jobs myöntää aikaisemmassa haastattelussa, että parannusta on tulossa ja lopulta antennisysteemi uusittiin "brilliant engineering" ylistyssanojen kera.

Kamerasta ei nyt kannata edes alkaa.

Puhelin on nyt sitä mitä se olisi pitänyt olla 3GS:n kohdalla, että kaikki se ylistys olisi ollut ansaittua. Mielestäni nyt tulleet uudistukset ovat kaikki hyviä korjauksia ja nostaa Applen taas hetkeksi kärkiporukkaan.

ps. 1xxx X xxx näyttöjä odotellessa.

Vastaa
delic
delic

110

@108 okei tässä kaiken applevihan keskellä toisaalla pastettiin tämmönen video, ihme että en ollu nähny, kyllä pisti naurattaa :D. Näköjään nokia on sittenkin osannu joskus mainonnan, ehkä hieman liian hyvinkin vai? :)

www.youtube.com/watch?v=vJpEuMidcSU

Vastaa
TemeTee
TemeTee

111

@109 Noista katkeilevista puheluista... Et ilmesesti edes ole nähnyt koko keskustelua koska kyseessä on vain AT&T:n tukkiutuneet verkot. Sinulla siis ei ole minkään näköistä kokemusta itselläsi, nimittäin ikinä ei ole minulla puhelu katkennut Suomessa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

112

@110 No ensin toi tyyppi tossa videolla voisi opetella käyttämään puhelintaan ennen dissaamista.. Eikä iPhonetkaan toimi edes murto-osalla siitä nopeudesta mitä mainosvideoilla! Nimim. Omistanut 2G, 3G ja 3Gs:n

Että tälläisen lelun tällä kertaa ovat saaneet suolestaan päkistettyä. No sitten voisi taas viikon kokeilla kun 100 eurolla joku epätoivoisesti myy pois.. Mihinkään muuhun puhelimeen ei kyllästy niin nopeasti kun iPhoneen! 2G-malli oli hieman pidempään, mutta aina sen unohtaa kuinka paskoista puhelimista on kyse, niin tulee viikoksi tai kahdeksi hankittua ja taas todettua sama asia -> v*ttu mikä lelu! htc tai Samsung sen olla pitää!

Vastaa
akse
akse

116

@111
Kaveri valittanu et katkeilee iPhone 3GS:llä aika usein.. ilmeisesti usein ku roamaa 2g -> 3g tai toisinpäin.

@108
"No todella hyvää työtä ainakin tekevät siihen, että munataan. Lähes kaikki ennakkovideot mitä on nähty eivät lupaa mitenkään erikoisen hyvää. Mielestäni jo virallisten mainosvideoiden teko protoversiolla on aikamoinen munaus"

Mun mielestä toi Nokian uus meininki on aika jees.. tulee paljon videoo youtubee yms infoa laitteista joita vasta kehitetään. Kun tietää että laitteet on vasta Proto asteella voi videoista nähdä aika selkeesti että missä on vielä parantamisen varaa ja ostopäätöstä tehdessä katsoa muutaman arvostelun valmiista laitteesta ja sitten päättää onko puhelin tarpeeksi hyvä.

Tosin toi n8:n esittelijä on aika rasittava kaveri. Laittais mielummin jonkun finglishiä puhuvan insinöörin pälättää :)

Avoimuus on jees.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Vautsi vau! (vahvistamaton)

117

Siis wau! Siis niinku ihan ihQ ku on jo vuonna 2010 saatu eteenkin kamera! Kyllä nyt kansa kohahti ja apple on maailman valtias. Kauan eläköön kuningas Steve Jobs ja apple, niin ja tietysti uskolliset opetuslapset!

Vastaa
delic
delic

118

@117 jep ja tämäkös kilpailijoita ärsyttää, kuten tän päiväne on tuono esiin myös todella monia muitakin. Itse en kyllä tajua miksi siitä pitää niin kovin ottaa herneet nenään, että apple toi etupuolellekin kameran, onko se teiltä jotenkin pois?

Apple ei ole missää vaiheessa väittänyt keksineensä tuplakameraa vaikka näin on moneen kertaan tänään yritetty väittääkin iHatereiden toimesta

Vastaa
delic
delic

119

Nonii vihdoin sain katseltua koko keynoten. Kyllä huomaa miten paljon steve uskoo toho facetimeen ja mitä se ajattelee siitä, oli myös jätetty facetimen esittely viimeiseksi asiaksi mikä esitellään. Se että se ei oo mahdollista (toistaiseksi) 3g verkossa johtuu ihan operaattoreista.

Facetime tuotiin tänään myös avoimena standardina kaikille

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
cetaps (vahvistamaton)

121

@Delic

Älä nyt vielä hehkuta iPhonen kameraa ja facetimea. En itse luota ainakaan mihinkään Applen julkaisemiin videoihin tai promo juttuihin. Hehkuta sitä sitten kun laite on käsissäsi ja vielä olet tyytyväinen siihen.

PS. Ja kyllä ne naiset käyttävät iPhonea ilman tuollaisia härpäkkeitä ihan hyvin.

Vastaa
delic
delic

122

@121 kyllä mulla on todella vahva fiilis siitä, että facetime tulee muuttaan todella paljon asioita ollu jo kauan aikaa, uskoisin jo tässä vaiheessa vaikuttavan niin, että nyt aletaan panostamaan siihen etukameraan, että saadaan se kuvanlaatu paremmaksi ja paremmaksi ja videokuvaa muutenkin sulavammaksi

käyttää käyttää, en ole kai vastaan väittäny? (enemmänhän toi vanha design varmaan naisiin puri ku miehiin) Puhuin uudesta disainista, että se on enemmän miehiseen makuun, mutta nyt ku tuli täysvalkoinen luuri myös ni se on jo varmaan enemmän naisten makuun

Vastaa
Njalla
Njalla

123

Nyt voisikin olla puhelimen vaihto edessä. Aina ollut Nokiaa ja ne olleet aina 3-5 vuotta (ihanat vanhat simppelit luurit) kukin käytössä, 1,5 vuotta sitten vaihto SonyEricssonin simpukkaan joka alkaa jo hiipumaan - kai tätäkin pitää sitten kokeilla. Kunhan vaan tulis TeleFinlandin shoppiin tämä. *ristii sormet*

@122 Nainen olen ja muhun puree ainakin enemmän tämä uusi design ja valkoisen toivottavasti hankin (ihan vain nykyisen mustan luurin 'peilipinnasta' oppineena).

Vastaa
KarZan
KarZan

124

@15 Mulla on ollut puolisen vuotta iLuuri ja kaipailen edelleen monia noksun ominaisuuksia

@17 Mielestäni ei ole perusteltua puhua innovaatioista jos mitään varsinaisesti uutta ei esitellä

@37 Mitä erikoista tuossa kameran vaihtamisessa on kesken puhelun. Noksullahan moinen ominaisuus on ollut jo vuosia


En väitä, että tämä luuri olisi huono, mutta sanon vaan, että puhelimessa ei ole mitään sellaista jota jollain muulla valmistajalla ei jo olisi ollut aiemmin.

Vastaa
delic
delic

125

@124 Siis tarkotatko nyt jollain muulla valmistajalla eri puhelinmerkkejä vai kaikkia maailman eri alojen valmistajia?

jos puhutaan luureista ni tietääkseni gyroskooppia ei ole missää luurissa ollu, ei ainakaan itselle oo vastaan tullu

Vastaa
KarZan
KarZan

126

@125 Tarkoitatko että se gyroskooppi on sitten innovaatio? En millään keksi mitä käyttöä minulle olisi moisesta. Toki puhuin luureista ja niiden ominaisuuksista. Ei se vielä tarkoita että on innovaatio jos laittaa puhelimeen jotain mitä puhelimessa ei ole aiemmin ollut. Jos joku laittaa puhelimeen kompostin, niin onko se innovaatio?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
sillattiis (vahvistamaton)

127

http://wrtassoc.com/archives/740
Eiköhän mikä tahansa valmistaja voi lisätä gyron.

Pieni pettymyshän tämä julkistus oli, koska mitään uutta ei oltu keksitty. Lähinnä paranneltiin vanhaa. Kehitys on tällä hetkellä niin huimaa, että iPhonen kärkipaikka joulumarkkinoilla voi olla kyseenalainen juttu.

Vastaa
delic
delic

128

@126 en sanonut, että se on innovatiivio, vaan kuten sanoit, että iphonessa ei ole mitään mitä muilla on ja sanoin, että gyroskooppi

Itselläkää mitää tietoa mitä tekoa sillä tulee olemaan, mutta kyllä applella varmaan joku visio siitä on, että moisen laitto

Tossahan tota jo linkkiä tulikin, näyttää mielenkiintoiselta, jännä nähdä mitä ohjelmien tekijät tuon kanssa vielä kehittää

Vastaa
KarZan
KarZan

129

@128 Nyt on pakko vetää takaisin. Toi gyro on itse asiassa ihan hyvä juttu :) Tosin tässä on kuitenkin pakko kysyä, että kuka ton nyt sitten on loppujen lopuksi innovoinut ja kuka kopioinut. Se ei oikein käy mistään ilmi. Sen innovoinnin onkin tainnut tehdä se Invensense, joten se ei olekaan Applelta mikään innovaatio.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.