Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Videolla: MeeGo esittäytyy puhelimessa ensimmäistä kertaa

29
Matti Vähäkainu

Videolla: MeeGo esittäytyy puhelimessa ensimmäistä kertaa
Nokian ja Intelin yhteistyönä kasattu MeeGo-käyttöjärjestelmä on päässyt ensimmäistä kertaa videolle matkapuhelimessa. Symbianin siirtyessä sivuun N-sarjan puhelimissa, MeeGolla on tärkeä rooli Nokian matkapuhelimissa seuraavien vuosien aikana. Day 1 -julkaisun myötä MeeGo astuu ensimmäistä kertaa graafisesti kännyköihin.

MeeGosta on ollut reilun kuukauden päivät kehitysversio, josta on puuttunut graafinen käyttöliittymä, mutta nyt saimme ensimmäiset maistiaiset siitä, millaiselta valmis MeeGo voi näyttää.
Julkaistu esiversio toimii ainakin Nokia N900:lla sekä Moorerstown-alustaisella Aava Mobilen puhelimella. Koska N900:lle ei ole vielä helpompaa asennusta edellyttävää kuvatiedostoa, asentaminen vaatii keskimääräistä enemmän tietämystä. Lisäksi kyseessä on erittäin riisuttu versio käyttöjärjestelmästä, joten suurta osaa toiminnallisuuksista ei ole toteutettu.

Videolla käydään yleisesti läpi käyttöliittymää, tekstiviestejä, osoitekirjaa, Firefox-selainta ja kuvagalleriaa. Kuten vuotaneista käyttöliittymädokumenteista arveltiin, on MeeGossa paljon yhteistä muun muassa Androidin ja WebOS:n kanssa.

Videon alta löydät kuvia käyttöliittymästä. Lisää kuvia ja tietoa Day 1 -julkaisusta löydät MeeGon virallisesta blogista.
Kommentit (29)

Darce
Darce

1

Toivottavasti puhelimen lukitus toimii myös fyysisellä näppäimellä. Melko limainen tuo näytöllä raahattava graafinen turhake.

Vastaa
ZaGaali
ZaGaali

3

Tyylikkäältä ja yksinkertaiseltahan toi näyttää. :)
kunhan vaan tulee vähän nopeutta valikoiden välille lisää.

mutta yks mikä mua jäi häiritsemään.. Ei näy laturin johtoa missään mutta akku latautuu??

Induktiolataustako?? :D
Ei kai nyt vielä.

Vastaa
Arrapaa
Arrapaa

4

Ainakin tuo valikkonäkymä on melko suora kopio iOS:n vastaavasta, mutta mikäs siinä kun toimivaksi todettu.
Muutenkin asiallisen näkönen, kaukana s60 5th tyylin räpellyksestä.

Vastaa
Tazzpa
Tazzpa

10

Eiköhän Nokia rakenna tosiaan oman käyttölliittymän tuohon päälle. Ja käyttöliittymän hitaus johtuu tietenkin aikasesta versiosta ja optimointien puutteesta.

Vastaa
Stonik
Stonik

12

@4 Mitä valikkonäkymää tarkoitat, ohjelmavalikkoa kenties? Sinänsä mielenkiintoista, että kuvakeruudukosta on tullut jotenkin Applen trademark, vaikka tuo on ollut peruskauraa jo parikymmentä vuotta.

@6 Widgetit puuttuvat ainakin tästä, kysehän ei ole edes alfa-versiosta, vaan jotain sitäkin alkeellisempaa "developer preview" -nimikkeellä.

Ja ihan hyvältähän tuo Meego näyttää, varsinkin fontti on selkeä ja kaunis. Aika paljon tuossa on Moblin-perinnettä myös, eli ei nyt ihan pelkästään kilpailijoita ole matkittu. Ainoa mistä en itse pidä on tuo avoinna olevien softien selaaminen, Maemo5:stä tutut reaaliaikaisesti päivittyvät pikkuikkunat tulevat vasta nipistämällä.

Vastaa
Revision
Revision

13

toimiiko tuo puhelin pyhällä hengellä vai miksi tuo akkupalkki näyttää lataavan eikä puhelimeen mene kaapelia?

Vastaa
PJL78
PJL78

14

Tuo puhelin on varmaan joku testiluuri vain, siis ei varmaan edes Nokian myyntiin tuleva, elin se latautuu siis pyhällä kädellä :D

Vastaa
cosmoretro
cosmoretro

15

Paska nakki vain kun ei vissiin virallisesti tulla julkaisemaan Nokian taholta N900:lle jos olen oikein ymmärtänyt...

Toivoa, että se portataan maemo.orgissa tällekkin.

Vastaa
Nks123
Nks123

16

Puhelin on Suomalaisen Aava Mmobilen Intelin Moorerstown-piiriin perustuva testiluuri. Selvästihän se siellä uutisessa lukee.

Vastaa
3rp3 (vahvistamaton)

17

@ 6
Huom. Valikossa alimman rivin vasemmanpuoleisin kuvake: Widgets! :D

Ihan kivan näkönen kyllä, vaikka hieman terävä ja kulmikas. Erottuu ainaki muista. :P Värimaailmasta tulee mieleen Windows Phone 7.

Vastaa
Raunno (vahvistamaton)

18

Jään innolla odottamaan jonkin muun valmistajan kuin Nokian Meego-tuotosta. Ehtii kenties ennen Nokiaa markkinoille.

Vastaa
Thor1993
Thor1993

19

Jos "hyvään" ystäväämme Eldariin on tällä kertaa luottaminen tuon ei pitäisi olla N9:n käyttöliittymä ja N9:n käyttäliittymä on _paljon parempi_.

Tuokin kyllä näyttää jo oikein hyvältä, eiköhän se seuraava puhelin ole MeeGo :)

P.S. youtubest tais löytyä epämääräne pätkä widgettien asentamisesta. (ei kylläkää näkyny niitä toiminnassa..)

Vastaa
keke! (vahvistamaton)

20

@10: eikös Nokialla käyttöliittymän hitaus johdu aina juurikin noista syistä, ihan kännykän elinkaaren loppuun asti?

Mielestäni tuo oli jotenkin paljon jäykemmän oloinen kuin Maemon käyttöliittymä. Tosin grafiikoitahan tuossakaan ei vielä ollut, mutta noin niinkuin muutenkin.

Edelleenkään en oikein ymmärrä miksi Nokia löi käyttöjärjestelämhynttyyt yhteen Intelin kanssa. Bisnesmielessä Nokia tarvitsisi juurikin Applemaisesti itse kontrolloidun ja täysin suljetun, mutta absoluuttisen loistavan käyttiksen.
Nyt kun tuo sama käyttis ympätään jossain vaiheessa joka toiseen kännykkään, miten Nokia enää eroaa joukosta(edukseen)?

Tuskin tarkoitus kuitenkaan on päätyä samanlaiseen jamaan miten 90-luvulla kävi tietokonevalmistajien ja Windowsin kanssa. Silloin Microsoft kääri voitot ja muuten oli aivan se ja sama minkä valmistajan kone oli, rauta ja käyttäjäkokemus olivat lähes identtiset(ja on vieläkin). Tällä siirrolla Nokialla on vaara tippua luokkaan HP, Dell ja Acer; Harmaaksi bulkkivalmistajaksi.

Toki JOTAIN on tehtävä, mutta onkohan Meego nyt siltikään se kaikkein paras vaihtoehto?

Vastaa
Karpalomehu (vahvistamaton)

23

Millä tuo lataantuu videon aikana kun siihen ei mene ollenkaan johtoa? Hyppysähköllä?

Vastaa
_mikkis_ (vahvistamaton)

24

Melko kaukana ollaan siitä tyylikkyydestä mitä meego tabletin UI edusti

Vastaa
Jep_
Jep_

25

@24
Olen samaa mieltä. Onneksi tuo taitaa olla vain Meegon referenssi-käyttöliittymä ja esim. N9:n tulee olemaan toivottavasti parempi.

Vastaa
Darce
Darce

26

@20 No eihän se maemokaan mikään suljettu vaan täysin avoin käyttis. Nokian nimenomaan pitää lähteä tähän avoimen käyttöjärjestelmän suuntaan. Sehän siinä Iphonessa risookin kun pitää puhelin jailbreakata ennenkuin siihen kehtaisi edes koskea.
Siitä en sitten tiedä oliko hyvä vai huono asia lyttääntyä intelin kanssa yhteen. Sen näkee varmasti aikanaan.

Vastaa
Qwerty141
Qwerty141

27

Aah, no nuo jotka haukkuivat rumiksi niin muistakaa teemoja tulee, oli mielestäni ensin pacmanin näköisiä nuo ukkelit tuossa mutta muistinpa teemat :D Mutta jos tuo puhelin millä se nyt pyörii olisi N9 menisin viivana ostamaan, hieman androdia muistuttaa enemmän kuin iOS, noh aina tuo symbianin voittaa =)

Vastaa
juupa juu... (vahvistamaton)

28

Itselleni tuli tuosta käyttöliittymästä mieleen WebOS (samalla tavalla ohjelmien pienennys kotinäytölle). Itse testiluuri on tyylikäs. Tuollainen pitäisi päästä markkinoille.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja