Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Videolla: 1,5 gigahertsin MeeGo-protopuhelin esittelyssä

39
Matti Vähäkainu

Videolla: 1,5 gigahertsin MeeGo-protopuhelin esittelyssä
Oululaisen Aava Mobilen prototyyppipuhelinta on esitelty aiemmin Android-käyttöjärjestelmän kaverina. Nyt Intelin Moorestown-alustalle rakennettuun luuriin on istutettu kovasti kehityksen alla oleva MeeGo. Carrypad on saanut laitteen käsiinsä ja lupausten mukaan esittelee sitä nyt myös videolla.

Intelin 1,5 gigahertsin Atom-prosessorin voimin pyörivää protolaitetta käytdää läpi sekä laitteiston että asennetun käyttöjärjestelmän osalta. Puhelimen hardikseen ei liiemmin kannata keskittyä, sillä sellaisenaan puhelinta ei tule kuluttajien keskuuteen tupsahtamaan, mutta MeeGon käyttöliittymästä on kiva nähdä elävää kuvaa. MeeGo toimii vielä varsin vajaavaisesti. Sovelluksista vain muutamat toimivat oikein ja bugejakin löytyy tukuittain.
Mielenkiintoisin ominaisuus on hieman Palmin WebOS-käyttöliittymän korttinäkymää muistuttava moniajonäkymä. Firefox Mobile -selaimella pöyritettävä Sunspider-testi puolestaan kertoo, että Javascript-suoritukset ajetaan puolentoista gigahertsin suorittimen ansiosta todella nopeasti jättäen jälkeen sekä iPhone 4:n ja uuden Android Froyon selaimet. Nyt itse videoon.

Kommentit (39)

Thors (vahvistamaton)

6

Miksi helvetissä noin aikaista kehitysversiota tarvitsee demota?

Vastaa
giggeli (vahvistamaton)

7

MeeGon kehitys on sen verran avointa että laitetaan jakoon saman tien. Promootion kannalta ehkä huono juttu mutta muuten hyvä. Hienosti kyllä Aavan pojat saaneet ensimmäisen x86 Atom puhelimen tehtyä.

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

8

1:
AAVA Mobile on kyllä ihan suomalainen firma. ;) Lukee uutisessakin, epäsuorasti heti ekassa lauseessa.
Ellet sitten puhunut jostain muusta.

Vastaa
s13ge
s13ge

9

No voihan hemmetti sentään, onko täällä jotain suomi24 ja tilt.tv sakkia myös, kun ei tajua että kyseessä on edelleenkin pre-alpha meego? Oletteko te vaan niin hemmetin tyhmiä vai mikä nyt taas mättää (Apple fanboys?)?

Mutta tosiaan, hyvältä näyttää, vaikka bugailua tietty tuossa vaiheessa vielä onkin. Innolla odotellaan :)

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

10

Hyvältä tuo tosiaan näyttää. Tulee varmasti tulevaisuudessa mietittyä että kumpi tuo vai Apple. Toivottavasti tuohon saadaan viellä kunnon pelejä kun symbianiaan niitä ei ainakaan ole kuten ei androidiinkaan eikä oikein muihinkaan.

Vastaa
Jussi123456 (vahvistamaton)

11

"Thors (vahvistamaton) @ 10.7.2010 20:17
Miksi helvetissä noin aikaista kehitysversiota tarvitsee demota?"

Jotta geyPhonen omistajat saavat kiksejä!!!

Vastaa
Stonik
Stonik

12

Jos tuo julkaistaisiin, eipä menisi kuin pari päivää ja Youtubessa olisi videoita jossa tuolla pyöritettäisiin Windows7:aa. :)

Vastaa
Stonik
Stonik

15

Seuraavaksi spekulaatioiden aika. :)

Mozilla Fennecin 1.1 -versio saa SunSpider JavaScript-testissä 16900 ms tuloksen N900:lla @600MHz. Todennäköisesti MeeGo-versiossa käytetään lähes samaa JavaScript-moottoria, eli tästä voisi päätellä (joskin rankasti oiottuna) 1.5 GHz Moorestownin olevan nelisen kertaa 600MHz Cortex A8:aa nopeampi. Paremman vertailukohdan tietysti saisi ajamalla saman testin Aavan puhelimella ja Android 2.2:lla. Todennäköisesti tulos silloin alkaisi kolmosella.

Ja muutamia muita tuloksia SunSpiderilla, joka siis on vain yksi testi muiden joukossa. WebKit-selaimet ovat yleisesti ottaen aina SunSpider-testeissä Mozillan selaimia nopeampia.

Nokia N900 / NITDroid (Android 2.2) 13000 ms (testasin tänään*)
iPhone 4 10900 ms
Nexus One Android 2.2 5800 ms
iPhone 3GS iOS4 13700 ms
iPhone 3GS iOS 3.1.3 15400 ms
Asus EEE 1008HA Firefox 3.5.5 Atom N280 1.66GHz 5300 ms
Aava / Meego ja Mozilla Fennec siis 4200 ms

*Joitakin sovelluksia oli auki, koska en osaa sulkea niitä. :D

Vastaa
Stonik
Stonik

16

@8

Pakko siinä kehitystyössä on olla mukana, esimerkiksi ajureiden takia. Vaikka Intel hääriikin mukana projektissa, tuskin heidän intresseissään on kehitellä ajureita vaikkapa näppäimistön taustavalojen kontrollointiin. Se on Aavan heiniä, tai ainakin he ovat yhteistyössä mukana Nokian (ja muutamien muiden) ohella.

Vastaa
Stonik
Stonik

17

@13

Pakko siinä kehitystyössä on olla mukana, esimerkiksi ajureiden takia. Vaikka Intel hääriikin mukana projektissa, tuskin heidän intresseissään on kehitellä ajureita vaikkapa näppäimistön taustavalojen kontrollointiin. Se on Aavan heiniä, tai ainakin he ovat yhteistyössä mukana Nokian (ja muutamien muiden) ohella.

Vastaa
Vanjoki (vahvistamaton)

18

@16, 17
Naurettava väite. AAVA Mobile toimii tasan tarkkaan Intelin (ja Nokian) antamien puitteiden ja päätösten mukaan. Ei heillä ole _alustan kehitykseen_ osaa eikä arpaa. Tämä laite ei edes löydä tietään markkinoille, vaan on pelkästään kehitystyöhön tarkoitettu. Nokia tulee oletettavasti Meegon kanssa käyttämään vanhempaa ja halvempaa rautaa.

Vastaa
Stonik
Stonik

19

Meinaat siis että Aava on mukana vain huvikseen? Eiköhän oululaisilla ole tarkoitus kehittää tuosta valmis paketti, jota sen jälkeen voidaan lisensoida esimerkiksi Sharpille, jos haluaisivat lähteä Android- tai MeeGo-apajille mukaan. Aavalla ei ole resursseja valmistaa laitteita itse sarjatuotantona, mutta Acerit, Asukset ja muut vastaavat saattavat olla hyvinkin kiinnostuneita.

Vastaa
Vanjoki (vahvistamaton)

20

@19
Eiköhän Sharp pitäydy niissä kiinnostavimmissa alustoissa, kuten Androidissa. Tai ennemmin luovat oman laitteensa alusta asti.

Vastaa
Stonik
Stonik

21

@20

Aavan laite joka videollakin näkyy tukee myös Androidia, siksi siinä on nuo napitkin ruudun alaraidassa.

Ja miksi aloittaa tyhjästä ja syytää miljoonia kehitystyöhön vailla takeita onnistumisesta - varsinkaan x86-alustalla? Vaihtoehtona kun olisi pienen, riippumattoman suunnittelutoimiston ja Intelin referenssikone, jonka tekniikan voi lisensoida, ja keskittyä markkinointiin, muotoiluun ja palveluihin...

Vastaa
s13ge
s13ge

22

@13, Meegonhan on intellin ja nokian yhteis projekti, eli yhtä paljon se on Suomalainen kun Jenkkikin :) Ja tuossa kommentissahan varmasti meinattiin sitä, että AAVA on Suomalainen, eikä kehitä Meegoa.

@14, meinasin ihan sun ja @3 kommentointia :P

Vastaa
yamaneko
yamaneko

23

@22 Sitä suuremmalla syyllä :D Ja saa olla aika puusilmä jos ei noista mainitsemistasi kommenteista tajua, että tiedossa kyllä on kyseessä olevan keskeneräinen laitos. Taisi mennä pilkan oikea kohdekin ohi, vaikka se nimeltä mainittiin muutaman kerran :D

Vastaa
admins
admins

24

Eiköhän tuo ole intelin suunnitelema ja Nokian tekemä. Naamioitu vain aavan viittaan. (vrt. Aavan prototyyppi varastettu, ketä kiinnostaa)

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

25

@24: Eiköhän se ole ihan oikeasti lainassa (tjms.), eikä varastettu, kuten ne N8 ja iPhone 4 prototyypit.

@22: Jep. Siitä Aavan kännykästä minä puhuinkin, mutta jos Meegosta puhutaan niin se on eri asia. :)

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

26

24@
>Eiköhän tuo ole intelin suunnitelema ja Nokian tekemä.
>Naamioitu vain aavan viittaan.

Tunnetko Oulun seudun tapahtumia ja Aavan taustavoimien historiaa?

Tuollaisena yksirivisenä kommenttisi vaikutti aika kaukaa haettuna.

Vastaa
WumWum
WumWum

27

Meni ton videon myötä fiilikset Meegoon aika pahasti negatiiviseksi. Buginen, ei toimiva alusta, jossa prosessorin tehot eivät selvästi tulleet esille. Nyt kannattaisi Nokian markkinointimiesten mennä kesälomalle, syödä pari unohda pilleriä ja sen jälkeen katsoa maailmaa uusin silmin. Samaa ehdotan koko Nokia yritykselle.

ja hei Aava Mobile: aika huononnäköistä kehitystyötä. Oletteko te siellä pienessä toimistohuoneessa kehittäneet tuon avoimen Meegon? Laittakaa se Googlelle sähköpostissa, he saattaisivat keksiä jotain..

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

28

27@
>Nyt kannattaisi Nokian markkinointimiesten mennä kesälomalle, syödä
>pari unohda pilleriä ja sen jälkeen katsoa maailmaa uusin silmin.
>Samaa ehdotan koko Nokia yritykselle.

Tuota, Moorestown taitaa olla pitkälti Intellin heiniä, eikä Nokian.

Mallialusta taasen oli Aavan joka touhunnut Mobilinin kanssa pitempää uutinen ei kerotnut kuin paljon Aavaa on koodissa.

Vastaa
akse
akse

29

@27 no voi voi.. pre-alpha käyttis ei ollut täydellinen.

Jotain kertoo jo se että tolla ei voi edes soittaa puheluita..

Ei tuo ole mikään Nokian markkinointivideo. MeeGo on avoin käyttöjärjestelmä, jonka voit ladata joko tuolle Aava puhelimelle tai N900:lle. Kuka tahansa voisi tehdä noita videoita.

Vastaa
The Dude (vahvistamaton)

30

@27

Eikö tyhmyydellä ole mitään rajaa kun tuollaista lauot?? Osaatko lukea? Luitko edes koko uutista ennen kommentointia?

Lainaus jutusta: 'MeeGo toimii vielä varsin vajaavaisesti. Sovelluksista vain muutamat toimivat oikein ja bugejakin löytyy tukuittain.'

Vastaa
Thor1993
Thor1993

31

Sais pikkuhiljaa alkaa valumaa noita MeeGo puhelimia ja mielellään tolla moorestownilla :) Eihän toi vielä toimi kovin hyvin, mutta luotot on kovat ku kattonu esim. tablet versiosta kuvaa. Sais noista MeeGo tableteistaki kuulua hiljallee jos vaikka sellane eksyis reppuu ;)

Nää trollit on kyllä pellejä.. Pre-alpha versioo tulee haukkumaa ku ei pärjää iPhonelle.

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

34

Innolla odotan Samsungin Meego puhelinta, jossa on myös rauta kunnossa toisin kuin monilla muilla valmistajilla. ;)

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

35

Innolla odotan Samsungin Meego puhelinta, jossa on myös rauta kunnossa toisin kuin monilla muilla valmistajilla. ;)

Vastaa
zonezzz
zonezzz

36

Innolla odotan Samsungin Meego puhelinta, jossa on myös rauta kunnossa toisin kuin monilla muilla valmistajilla. ;)

Vastaa
DeeGeeFi
DeeGeeFi

39

@15 Fennecin uusin kehitysversio (Trunk / 2.0) suoriutuu sunspiderista 8575ms:ssa 850Mhz N900:lla. Eli ihan kivasti nopeutunut.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja