Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

NTP haastoi kuusi nimekästä firmaa oikeuteen patenttien takia

16
Kaarlo Räihä

NTP haastoi kuusi nimekästä firmaa oikeuteen patenttien takia
Suuret oikeustaistelut matkapuhelimiin liittyvien patenttien osalta ovat saaneet tällä viikolla yhden merkittävän lisän, kun patenteillaan röyhkeästi rahastava NTP kertoi perjantaina haastaneensa Yhdysvalloissa oikeuteen Applen, Googlen, HTC:n, LG:n, Microsoftin ja Motorolan. NTP:n mukaan kyseiset yritykset hyödyntävät luvatta kahdeksaa sen patenttia, jotka liittyvät sähköpostin langattomaan välittämiseen.

NTP on taistellut asian tiimoilta oikeudessa aiemminkin, ja se sai ajettua vuonna 2006 Research In Motionin (RIM) sopuun, jonka myötä RIM pulitti NTP:lle korvauksia 612 miljoonan dollarin edestä. NTP:tä johtava Don Stout kertoi lehdistölle, että yritys on nytkin valmis sopimaan jutut oikeuden ulkopuolella, mutta jos vaadittavat korvaukset ovat RIM:in ennakkotapauksen luokkaa, voi asian vääntäminen jatkua oikeudessa vielä pitkään.
NTP ei itse valmista mitään patenttejaan hyödyntäviä tuotteita, vaan yritys rahastaa muita yrityksiä patenttiensa avulla. Tähän mennessä NTP on saanut sopimukset aikaiseksi mm. Viston, Nokian ja Good Technologyn kanssa.

Haastettujen firmojen edustajat eivät kommentoineet tilannetta vielä perjantaina.

Kommentit (16)

Irekkeri
Irekkeri

1

Ymmärrän firmat, jotka tuottavat patentoimiaan tuotteita. Ihan oikein saada rahaa miljoonia nielleiden tutkimuksien vastapainoksi. Mutta nämä patentteja rahastamisen ilosta omistavat firma voisivat palaa syvällä helvetin liekeissä. Mustamaalaavat koko idean patenteista.

Vastaa
epii
epii

2

Samaa mieltä. Enemmän tuntuu olevan hyvä tuuri näillä, ketkä ovat aikaisemmin tehneet, varsinkin kun puhutaan ihan suoraan rahastusyhtiöstä.

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

3

Aivan naurettavia kommentteja. Olisikohan kovin vaikea kuvitella tämän yrityksen näkökannasta asiaa?

Vastaa
kivespenis (vahvistamaton)

4

Dollarinen ei ilmeisesti oo ymmärtäny että nää paskafirmat ei tutki tai kehitä mitään vaan on tuolla ainoostaan rahastamassa.

Vastaa
The Dude (vahvistamaton)

5

No onpas helvetin hieno firma tommonen! Eli käytännössä rääpystää paperille jonkun idean ja hakee sille patentin? Sitten kun joku sen saa käytännössä toimimaankin, niin ollaan itkemässä ja vaatimassa satojen miljoonien hyvitystä? Olenko ymmärtänyt oikein?

Vastaa
hyvi
hyvi

8

Kovin moni firma ei ole hyväntekeväisyysalalla. Lakiin on Suomessakin nimenomaan kirjattu että osakeyhtiön tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Ei todellakaan ole firmojen syytä tai mitenkään huonoa että sitää voittoa yritetään saada aikaiseksi.

Eri asia on se, jos patenttilainsäädäntöä ei nähdä mielekkääksi esim sen takia että että patentteja myönnetään liian helposti tai lisenssiehdot ovat sellaisia että ne estää uusia toimijoita tulemasta markkinoille. Tuon 612 miljoonan dollarin suuruiset patenttimaksut kyllä vaikuttaa sellaisilta että ne eivät kannusta juuri pikkufirmoja lähtemään matkapuhelinalalle. Eli syy ei firmassa vaan lainsäädännössä ja tuomioistuimissa jos tällaisia korvauksia määrätään.

Vastaa
-JHS-
-JHS-

10

Dollarinen on oikeassa, ei firman omistajan näkökulmasta naurata kommentit 1,2,6,9. Miettikää jos olisitte firman omistaja joka omistaisi patentteja joilla vois tienata miljoonia. Te sitten antaisitte sen ilmaiseksi jokaiselle kuka haluaa sitä käyttää :D Koska meidän kapitallinen järjestelmähän toimii niin että kaikki on ilmaista.

Eikä varmasti ole ainoa firma tässä maailmassa joka ei rahastaisi patenteillaan.

Pitäiskö patenttien myyminen kieltää? Vai omistajuus siirtyä sen mukaan kuka on rahoittanut sen kehitystä eniten?

Tuohan liiketaloudellista perus-neroutta, ostetaan patentteja halvalla ja rahastetaan niillä myöhemmin. Otetaan esimerkki muualta...Onko teidän mielestä Neste röyhkeä ja moraalisesti väärin toimiva yritys? Ei Neste ole keksinyt öljyä, öljyn jalostusta taikka lisäaineita mitä ne tukkii bensaan. Tuovat sitä maahan, jalostavat ja myyvät sitä mielettömällä katteella.

Pitäiskö jokaiselle voittoa tekevälle yritykselle laittaa nappi otsaan?

Se että onko se moraalisesti oikein vai väärin. Sillä asialla ei valitettavasti ole mitään tekemistä lain kanssa. Mua ainakin v*tuttais jos asiakas jättäisi laskun maksamatta tai vuokralainen vuokran maksamatta.

Vastaa
sadsafa (vahvistamaton)

11

@7

rahalla saa ja hevosella pääsee. capita makes capita. kuluttaja ottaa perseeseen.

Vastaa
hyvi
hyvi

12

@-JHS-

Periaatteessa olen samaa mieltä mutta Neste ei välttämättä ole paras esimerkki, koska se on saanut tuomion määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Eli moraalilla röyhkeyden argumenteilla ei hirveästi painoarvoa näissä kysymyksissä. Markkinoiden toimivuus perustuu juuri voiton tavoitteluun ja kilpailuun. Neste on vaan ollut melkein monopoliasemassa ja käyttänyt sitä aiemmin väärin estäen tervettä kilpailua eriytetyillä hinnoilla, jotka estivät pieniä toimijoita tulemasta markkinoille.

Vastaa
jartar
jartar

13

@10

Niitä firmoja on monta muutakin kuin tämä pelkillä patenteilla ja oikeudenkäynneillä rahastava yritys. Kyseinen yritys omilla toimillaan vaikeuttaa monien firmojen toimintaa ja kaikinpuolin pyrkii estämään kehityksen.

Amerikan maan hienouksia on se että kun on joskus keksinyt idean niin joutavan päiväisellä yleispatentilla voikin sitten rahastaa ihan älyttömiä summia. Yksi kivoista yleispatenteista on se kun joku oli keksinyt patentoida laitteen millä ohjataan telkkarissa olevaa asiaa. Huoh...

Vastaa
-JHS-
-JHS-

14

@12, @13

Totta puhutte... Ehkäpä NTP rahastaa suuria yrityksiä, pienempien yrityksien maksuista tässä uutisessa ei mainittu. Olisi mielenkiintoista tietää perustaako NTP patenttimaksut käyttäjän maksukykyyn :)

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

15

14@
>Olisi mielenkiintoista tietää perustaako NTP patenttimaksut
>käyttäjän maksukykyyn :)

Kuullostaisi aika oudolta, vaan enemmin patenttia hyödyttävään liikevaihtoon tai kappele määriin.

Ilmeisesti aika hyvä ja pitävät patentit kyseessä, sillä ainakin RIM taisteli tosissaan vastaan, RIMillä vipuna oli vielä se että sillä oli omia patentteja, jonka takia mm. Nokia lisenssoi tuohon liittyvät sekä RIMiltä että NTPltä.

9@
> tuollaiselle rikollis ligalle pitäisi pistää nappi otsaan.

En tunne patentteja, joten voisitko vähän tietämätöntä valaista tarkemmin.

4@
>Dollarinen ei ilmeisesti oo ymmärtäny että nää paskafirmat ei
>tutki tai kehitä mitään vaan on tuolla ainoostaan rahastamassa.

Miten sitten ovat saaneet patentit ? yleensä patenttisalkkua syntyy joko keksimällä, tai rahoittamalla (mm. ostamalla)

Vastaa
kikuu
kikuu

16

Perseestähän tuollainen on, että patentoi jotain, mitä ei itse edes käytetä. Estää varmasti ainakinn pieniä valmistajia valmistamaan laitteita, heillä kun ei välttämättä ole sitä ylimääräistä miljardia taskussaa.

Saattaa olla, että tuohonkin on tulossa sitten jonkunlainen lakimuutos.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja