Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Symbian^4:n kotinäytöstä julkaistiin kuvia

34
Kaarlo Räihä

Symbian^4:n kotinäytöstä julkaistiin kuvia
Uuden Symbian^4-ohjelmistoalustan kehitys on jälleen saavuttanut yhden virstanpylvään, kun Symbian-säätiö julkaisi eilen kuvankaappauksia kyseisen tuotteen kotinäytöstä.

Aiempiin konseptikuviin ja -videoihin verrattuna muutoksia on tapahtunut jonkin verran, ja esim. yläpalkki on laitettu kokonaan uusiksi. Julkaistuissa kuvissa esitellään mm. kello-widgettiä, ohjelmavalikkoa ja sisäänrakennettua hakutoimintoa.
Mitään kovin yllättävää julkaistuissa kuvissa ei esiinny, ja käyttöliittymä onkin saanut osakseen kritiikkiä mm. yläpalkissa vierekkäin olevista alasvetovalikoista ja ikoneiden yleisilmeestä. Nyt julkaistut kuvat eivät kuitenkaan esitä lopullista tuotetta, joten muutoksia tapahtunee vielä matkan varrella.

Kehityksen alla olevaa kotinäyttöä on mahdollista testata Windows-käyttöjärjestelmällä varustetuilla tietokoneilla ajamalla ohjelmistoa emulaattorissa. Varsinaisia Symbian^4-laitteiden on tarkoitus saapua markkinoille ensi vuoden alkupuolella, kunhan ohjelmistoalusta saadaan työstettyä valmiiksi.

Alla Symbian-säätiön julkaisemia kuvia

Kommentit (34)

PJL78
PJL78

1

Eipä kyllä vakuuta, eikä tunnu myöskään järkevältä hommalta Nikian jutut, ensin tehdään Symbia^3, joka laitetan yhteen luuriin, jota ei ole edes myynnissä, sitten tehdään nelosversio... öh, mikä logiikka tuo on? Mihin se kolmonen jäi? Siihen yhtään N8:iin?

Vastaa
Pom54 (vahvistamaton)

2

Koska Qt on hyvin vahvasti teemoitettavissa, on melko varmaa, että nuo kuvat ja koodit on tehty tarkoituksellisesti melko mitättömän näköisiksi, ja vasta hyvin lähellä julkaisua tuunataan värit ja kuvat kohdalleen. Ja joka tapauksessa teemoja pystynee vaihtamaan itse.

Symbian Foundationilla on oma roadmap ja Nokialla on omansa - jos Symbian saa uusia käyttisversioita valmiiksi nopeasti, niin eikö ole järkevää, että Nokia (ja muut valmistajat) ottavat niitä käyttöönsä sitä tahtia kun niitä on saatavilla?

Vastaa
Bluekkis
Bluekkis

3

Muutama kuvankaappaus ei tarkoita sitä että S^4 olisi tulossa huomenna. Kyllä S^3 saa hivenen elämää alleen. Ja tottakai se nelosversio on tulossa nopealla aikataululla, Nokian on pakko kehittää softa alustaa nopealla aika taululla pysyäkseen kilpailussa mukana. Kuvista näkee muutenkin että käyttöliittymä on vielä pahasti keskeneräinen.

Muutokset perinteiseen symppari käyttöliittymään myös tuntuvat loogisilta. Nokian tavoitteena on että Qt ohjelmat voidaan tehdä kertaalleen ja sitten vain kääntää eri binäärit meegolle ja sympparille. Tämä tarkoittaa myös sitä että käyttöliittymän toiminta logiikka täytyy olla samanlainen molemmilla alustoilla. Vihdoinkin siis päästään eroon antiikkisesta sympparin alapalkki menusta.

Vastaa
PJL78
PJL78

4

Joo, ihmettelen vaan Nokiaa, kun on niin saamaton ja laiska tekee puhelimia samaa tahtia kun käyttiksiä tulee.

Vastaa
symbanoid (vahvistamaton)

5

Kyllähän noita Symbian3 luureja muitakin tulee, ilmeisesti kaikkiaan 3kpl, mutta koska 3...4 muutoksessakonepellin alla tapahtuu ilmeisesti enemmän kuin tulee tapahtumaan 4...5 muutoksessa, niin vääjäämättä tulee laitteesta väliinputoaja fiilis, elllei ilmoiteta saavan S4 päivityksenä..

Näinpä N8 jää kyllä kohdallani mahdollisesti kaupan hyllylle. Vaikka symbian onkin oma organisaationsa (eikä nämä "mainokset täten Nokialta), jää tässä maku että odottaisi luvattua huippumersua liikkeisiin myyntiin, kun samaan aikaan alkaisi tulevan uudemman version mainoskampanja., jossa olisi kaikki ominaisuudet parempia, myös tuotteen elinkaari..

Vastaa
Thors (vahvistamaton)

6

En osaa päättää, onko tämä hieman kiillotettu Windows Mobile 6.1, vaiko hieman uusittu versio Android 1.6:sta!

Vastaa
J.Ollila takas...! (vahvistamaton)

8

Eipä ole tarpeeksi vakuuttavaa ostaa tulevalla Symbian 3 ja 4 version käyttiksellä varustettuja malleja!!. =(
N8 vakuuttaa vain pelkästää kameran osalta,mutta siihen se jääkin...
ja tuskin tuo Symbian nykyisestä paranee,tarpeeksi!!. :(
Android,Bada ja MeeGo ovat vahvimmat vaihtoehdot!.

Vastaa
Stonik
Stonik

9

No, sentään 2002-vuoden fontista on päästy vihdoin eroon, ja mielestäni ulkoasu on muutenkin ihan mukavan simppeli. Ja ne jotka Androidia miettivät, onhan Maemossakin widgetit, taustakuvat, yläpalkki ja alasvetovalikoita. Jos Android 1.1 julkaistiin helmikuussa 2009, on Nokian tableteissa ollut jo vuodesta 2005 Linux-pohjaiset graafiset käyttöliittymät. Esimerkiksi OS2008 näytti tältä: http://beans.seartipy.com/wp-content/upl...008-on-n800.jpg

Ironista on vain se, että Nokian pieni Maemo-tiimi on osannut jo vuosia sitten tehdä kauniimman ulkoasun kuin Symbian tänäkään vuonna. Pienin varauksin toki - S^3 ei ole vielä ilmestynyt.

Toivon kuitenkin hartaasti, että N8 ja muut S^3-laitteet on päivitettävissä S^4:ään ensi vuonna.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

10

Kannattaa ottaa huomioon, että noi kuvakaappaukset on otettu Windowsinssa pyörivästä emulaattorista, joten esim teemojen jne suhteen noista ei pidä mennä mennä vetämään mitään johtoopäätöksiä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

11

@22 Stonik

> No, sentään 2002-vuoden fontista on päästy vihdoin eroon,

Öh, mitä ihmeen tekemistä fontilla on jonkin tietyn vuoden kanssa? kyse on vain fonttityypistä. ja mietripä kuinka vanhoja on suurin osa sun tietokoneella käyttämistäsi fonteista, monet on lähtösin jo kirjoituskoneiden ajoilta.

> Ironista on vain se, että Nokian pieni Maemo-tiimi on osannut jo vuosia
> sitten tehdä kauniimman ulkoasun kuin Symbian tänäkään vuonna.

No jaa en nyt tiedä,. Ensinnäkin tuo on makuasia ja toisekseen maemolaitteissa oli alusta asti kosketusnäyttö, mikä tottakai vaikutti suunnitteluun.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

12

@2 Pom54

> Koska Qt on hyvin vahvasti teemoitettavissa, on melko varmaa, että nuo
> kuvat ja koodit on tehty tarkoituksellisesti melko mitättömän näköisiksi,
> ja vasta hyvin lähellä julkaisua tuunataan värit ja kuvat kohdalleen. Ja
> joka tapauksessa teemoja pystynee vaihtamaan itse.

Kuten edellä sanoin, niin nuo on ruutukaappauiksia Windowsissa pyörivästä emulaattorista, joten noi kuvat ei kerro mitään lopullisen tuotteen teemojen ulkonäöstä valmiilla laitteella. Ylipäätänsä nämä kuvat on pikemminkin kuvia toiminnallisuudesta,

Vastaa
Stonik
Stonik

13

@11

> Öh, mitä ihmeen tekemistä fontilla on jonkin tietyn vuoden kanssa? kyse on vain fonttityypistä. ja mietripä kuinka vanhoja on suurin osa sun tietokoneella käyttämistäsi fonteista, monet on lähtösin jo kirjoituskoneiden ajoilta.

Kaikista graafisista elementeistä huolimatta puhelimen ruudulla on edelleen paljon tekstiä. Jos kaikki muu uusitaan, mutta fontti jätetään ennalleen, mikä vaikutelma tulee? No tietenkin se sama vanha, vuosi 2002 muutamalla uudella "kuvakkeella". Fontin merkitys on erittäin suuri.

> No jaa en nyt tiedä,. Ensinnäkin tuo on makuasia ja toisekseen maemolaitteissa oli alusta asti kosketusnäyttö, mikä tottakai vaikutti suunnitteluun.

Mielenkiintoinen pointti, sillä myös kaikissa Symbian^1 / S60 5th Edition -laitteissa on kosketusnäyttö.

Muutenkin mielenkiintoista että tartut näihin muutamiin asioihin niin hanakasti, sillä olen edelleen sitä mieltä että Symbian^4:n ruudut ovat ihan hyvännäköisiä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

14

@13 Stoknik

> Kaikista graafisista elementeistä huolimatta puhelimen ruudulla on
> edelleen paljon tekstiä. Jos kaikki muu uusitaan, mutta fontti jätetään
> ennalleen, mikä vaikutelma tulee? No tietenkin se sama vanha, vuosi 2002
> muutamalla uudella "kuvakkeella". Fontin merkitys on erittäin suuri.

No höpön löpön. Ei se fontin merkitys nyt noin suuri ole. Paljon enemmän vaikuttaa käyttöliittyämäkomponentit itse. sitäpaitsi kuten mä sulle jos sanoin, niin monet yleisesti käytetyt fontit on jo vuosikymmeniäö vanhoja. meinaatko siis, että pelkästään niiden fonttien vuoksi sun tietokoneesi näyttää vuosikymmeniä vanhalta?


> Mielenkiintoinen pointti, sillä myös kaikissa Symbian^1 / S60 5th
> Edition -laitteissa on kosketusnäyt

Sä et nyt oikeen tunnu ymmärtävän mitä sanoin. Maemolaitteissa kosketusnäyttö on ollut ALUSTA ASTI, eli useita vuosia sitten jo. Maemo suunniteltiin siis heti ensimäisestä versiosta lähjtien kosketusnäytöille. Ensimmäiset Symbian ^1 puhelimet julkaistiin n. 1,5 vuotta sitten ja pitää nyt muistaa, että ennen sitä S60-pohjaisia kosketusnäyttöpuhelimia ei ollut markkinoilla. Ennen Nokia 5800 XPressMusic luuria S60:aa oli käytetty vain ainoastaan kosketusnäytöttömissä puhelimissa. Nokian vuonna 2004 julkaisema kosketusnäytöllinen Nokia 7710 käytti sekin UIQ-alustaa Symbianin päällä se ei siis ollut S60-puhelin.

On itsestään selvää, että muutos perinteisistä puhelimista ko0skestusnäytöllisiin puhelimiin ei tapahdu hetkessä ja että se tapahtuu vaiheittain.

S60 5th edition on kuitenkin jo varsin onnistunut ja itse olen ollut erittäin tyytyväinen Nokia 5800 XPressMusic luuiriin. Kosketusnäytön käyttö toimii hienosti. Mutta jos käyttöliittymä olisi suunniteltu alunalkaen kosketusnäytöille se ehkä olisi lähempänä Maemoa. S60 5th editionissa näkyy toki vanhempien S60 versioiden perintö, tottakai näkyy se on ihan selvä. Se ei tee siitä kuitenkaan mitenkään huonoa, se vain on erilainen moniin alunperin kosketusnäytöle suunniteltuihin käyttöliittymiin verrattuna.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

15

@13 Stonik

> Muutenkin mielenkiintoista että tartut näihin muutamiin asioihin niin
> hanakasti, sillä olen edelleen sitä mieltä että Symbian^4:n ruudut ovat
> ihan hyvännäköisiä.

No en mä niihin nyt mitenkään varsinaisesti tarttunut, kunhan kommentoin.

Vastaa
sirmarkku
sirmarkku

16

uskomatonta että noista parista hikisestä ruudusta saadaan näin paljon kommentteja.. eihän noista selviä vielä mitään

Vastaa
ronttti (vahvistamaton)

17

Minkä takia edes julkaista moisia screenshotteja, jos kerran ei oo mitään kotiin kirjotettavaakaan?

Vastaa
Jep_
Jep_

18

Hetkinen. Uutisessa kirjoitetaan siitä kuinka uusi ilme on saanut osakseen kritiikkiä ja viitataan uutiseen jossa tämä kritiikki esiintyy vain jonkin kommentoijan, joka ei tunnu tietävän mitään siitä mitä kritisoi, tekstissä?

Jos näin, niin ihan yhtä uutisoimisen arvoista kritiikkiä tullaan varmasti kirjoittamaan tämänkin uutisen kommentteihin.

Vastaa
epii
epii

19

@8
Varmastikkin on vaikutteita kummastakin. Ohjellmistobisneksesssä kun usein kopioidaan toisilta. Esim. kaikissa käyttämissäni käyttiksissä (XP, Vista, OS X ja useat Linux distrot) on jotain ideoita toisilta kopioitua. Tämä näen vain positiivisena asiana kuluttajien kannalta. Linuxissa kopiointi on varmaankinn yleisintä.

Vastaa
remulus (vahvistamaton)

20

@17
Symbianin kehitys on nykyään avointa ja nämä kyseiset screenshotit on "julkaistu" Symbian Foundationin wikissä sivulla joka käsittelee homescreen paketin kääntämistä. Eli ei tosiaankaan ole kysymys mistään mainostamisesta vaan kehittäjille tarkoitetun wikin sisältämistä kuvista.

Parempaan suuntaan näyttäisi olevan menossa. Ensimmäisiä Symbian ^4 laitteita kai on tulossa vasta lähes vuoden päästä joten eiköhän tuo tuosta vielä muutu, ja Nokia varmaan vaihtaa vielä oman teemansa Symbian Foundationin teeman tilalle jne..

Vastaa
Jambo123 (vahvistamaton)

21

Nykyiset Nokian S60 fontit voi ladata esim täältä: http://fakmoymozg.ru/shrevty/Series60.ttf

Omasta mielestäni nuo toimivat helvetin hienosti, niin pienellä kännykällä, kuin työpöytäkäytössä. Kerrotko Stonik mikä tuossa fontissa on mielestäsi eniten vialla?

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

22

1@
> ensin tehdään Symbia^3, joka laitetan yhteen luuriin, jota ei ole
> edes myynnissä, sitten tehdään nelosversio... öh, mikä logiikka
> tuo on? Mihin se kolmonen jäi? Siihen yhtään N8:iin?

Uusi Symbian versioita tulee tasaseen tahtiin, eli kehitys ei pyshädy neloseen saatika kolmoseen. Laite valmistajat sitten aikaan laittavat luurehin olemssaolevia versioita.

9@
> No, sentään 2002-vuoden fontista on päästy vihdoin eroon

Fontti nyt on on valmistajan , devaajan, käyttäjän valittavissa, hyvällä mallilla OS jos wikissä näkyvä fontti mietityttää.


> Toivon kuitenkin hartaasti, että N8 ja muut S^3-laitteet on
> päivitettävissä S^4:ään ensi vuonna.

Joka voi olmalta kohtaa haluta uteliaisuutta, mutta Symbian^3 alää ehkä pitkään alaspäin yhteensopivuuden takia ja monille käyttäjille tärkeää että laite pysyy nimenomaan S^3 laitteena.

Kovat harrastajat sitten voivat päivitellä ja haluta jotain muuta.

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

23

Aina kun joku julkaisee uuden käyttöliittymän niin on hauska löytää yhtymäkohtia muihin. Esim. tuo yläpalkki, josta valitaan sovellus löytyi Openmoko FreeRunnerini Om2008:sta ja nuo alalaidan välilehdet Om2007, ei sillä ettei niitä olisi ollut muillakin.

Vastaa
akse
akse

24

Kyllähän symbian ^3 tulee korvaamaan ^1 hintaluokan laitteet sitten kun ^4 on kunnolla tuotannossa. Varmaan ^1 jää normaalimallisiin puhelimiin vielä. ^3:een kaikki halvemmat kosketusnäyttöpuhelimet ja ^4 kalliimmat kosketusnäytölliset.. Meegoa huippumallit tms.

Vastaa
D00mer
D00mer

25

voi sen fontin vaihtaa jos siltä tuntuu, ite kokeilin eriä fonttia n95, mutta kuukauden käytön jälkeen vaihoin takas alkuperäiseen sillä fontti oli muuten hieno, mutta selaimen kanssa se meni turhan epäselkeäksi(kun laittoi fontinkokoa pienemmäksi), sekä alkuperäinen fontti on itelle tarpeeksi hyvä, eikä ole mitn valitettavaa

Vastaa
Yesse
Yesse

26

Mitä hittoa nokia nyt tekee? -.-

Kohta kyllä alkaa saamaan itsekin tarpeeksi ja olen varmaan lojaalein nokian omistaja planeetalla.

Vastaa
Jakobbi (vahvistamaton)

28

Eniten ihmetyttää miksei voi jotakin muuta keksiä nimeksi kuin symbian, itselle se on todellakin kirosana.

Vastaa
Raunno (vahvistamaton)

29

@28
Koska monelle Symbian on synonyymi vakaalle ja helppokäyttöiselle, tutulle käyttöjärjestelmälle.

Vastaa
älä naurata!!. (vahvistamaton)

31

...vai,että "vakaalle" käyttöjärjestelmälle??.
"HAUSKA vitsi"!!. =)

Vastaa
miksuh2
miksuh2

32

@31 älä naurata!!

Itse et alkuunkaan tiedä mitään siitä mistä puhut. Esimerkiksi oma Nokia 5800XPressMusic luurini ei ole kaatunut viimeisen vuoden aikana kertaakaan. Jotkut sovellukset on saattanut kipata, mutta käyttis ei. Sovellustrenkin kohdalla syy on ollut lähinnä muistin loppuminen. Ainoat itse puhelimen jumitukset on aiheutunut viallisesta muistikortista, joka korjautui vaihtamalla muistikortti toiseen.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

33

@28 Jakobbi

> Eniten ihmetyttää miksei voi jotakin muuta keksiä nimeksi kuin symbian,
> itselle se on todellakin kirosana.

ja noinko idioottimaisen asenteen takiako sitä nimeä muka pitäs vauihtaa?

Vastaa
miksuh2
miksuh2

34

@20 romulus

> Symbianin kehitys on nykyään avointa ja nämä kyseiset screenshotit on
> "julkaistu" Symbian Foundationin wikissä sivulla joka käsittelee
> homescreen paketin kääntämistä. Eli ei tosiaankaan ole kysymys mistään
> mainostamisesta vaan kehittäjille tarkoitetun wikin sisältämistä kuvista.

Nimenomaan, nuo ruutukaapopaukset on tarkoitettu lähinnä kehittäjille.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja