Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia-johtaja: MeeGo-tuote tänä vuonna, tablet-laitteiden tilanne seurannassa

21
Kaarlo Räihä

Nokia-johtaja: MeeGo-tuote tänä vuonna, tablet-laitteiden tilanne seurannassa
Nokian tulevaisuuden suunnitelmista on valui eilen julki monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, kun Engadget-verkkojulkaisu pääsi haastattelemaan Nokian Services-yksikön johtajaa Niklas Savanderia.

Keskustelun ensimmäinen puhelimiin liittyvä aihe oli tällä neljänneksellä julkaistava Nokia N8, joka ei Savanderin mukaan sijoitu aivan älypuhelimien high end -ryhmään, vaan hieman sen alapuolelle. Nokian selvitysten mukaan tämä älypuhelinten segmentti on kuluttajien keskuudessa erittäin suuressa suosiossa, ja varovaisten arvioiden mukaan Nokia aikoo toimittaa tälle kohderyhmälle ainakin 50 miljoonaa Symbian-laitetta.
Nokia ei ole vielä kertonut keiden operaattoreiden kautta se aikoo myydä N8-puhelimia Yhdysvalloissa. Savanderin mukaan älypuhelinmarkkinoiden suuruus Yhdysvalloissa on kasvanut merkittävästi viimeisen kahden vuoden aikana. Tilanne muistuttaa Savanderin mielestä Etelä-Koreaa ja Japania, joissa lähes kaikki puhelimet myydään matkapuhelinoperaattoreiden kautta. Tämän takia Nokian uusien puhelimien on sekä miellytettävä kuluttajia että sovittava paikallisten operaattoreiden tarjontaan, jotta ne käyvät kaupaksi.

MeeGon osalta Nokia tähtää high end -puhelimiin ja Savander lupasi tälle vuodelle tuotejulkistusta. Tarkempaa ajankohtaa Savander ei kertonut, mutta työn alla on kuulemma useampi MeeGo-tuote, joten lisää tuotejulkaisuja tapahtunee ensi vuoden puolella.

MeeGo-tablettia Nokia ei kuitenkaan ole työstämässä tällä hetkellä, eikä myöskään mitään muita tablet-laitteita, vaikka jotkin lähteet ovat näin spekuloineet. Savanderin mukaan tablet-laitteiden markkinat ovat tällä hetkellä todella ruuhkaiset, ja pian markkinoille on luvassa mm. Android-, MeeGo- ja Windows-käyttöjärjestelmillä varustettuja laitteita eri valmistajilta. Nokia aikoo seurata markkinoiden kehittymistä, mutta toistaiseksi suunnitelmia tablet-laitteiden osalta ei ole tehty, joten Nokian mahdollista uutta tablet-laitetta ei nähdä markkinoilla ainakaan vielä tämän vuoden aikana.

Kannettavien tietokoneiden markkinoille uusia tuotteita saattaa kuitenkin olla pian luvassa, sillä Savanderin mukaan uutta tuotetta työstetään ja tarkempia tietoja julkaistaan myöhemmin. Savander myönsi myös Booklet 3G -minikannettavan hinnoittelun olleen liian korkea, joten seuraava malli on toivottavasti hieman edullisempi.

Nokian Android-tuotteita odottaville kuluttajille Savander kertoi odotetusti, ettei Nokia aio tehdä Android-ohjelmistoalustalla varustettuja tuotteita. Tämä päätös ei kuitenkaan liity Androidin teknisiin ratkaisuihin, vaan Googleen, jonka käsiin Nokia ei halua luovuttaa Androidin myötä tulevaisuuttaan. Savanderin mukaan Nokian hallussa on 40 prosentin osuus älypuhelimissa, joten yrityksellä pitää olla päätäntävaltaa ohjelmistoalustan kohdalla.

Kommentit (21)

Thor1993
Thor1993

1

MeeGo tabletti olis kiva ja eipä sillä imho. oo mitään väliä minkä lafkan laite se on kuhan rautapuoli on omaan käyttöön sopiva ja Meego rullailee yhtäkivasti kun niissä esittely videoissa.

sidettävän hintasta MeeGo puhelintakin tässä ootellaan :p

Vastaa
Ilborg
Ilborg

2

"Nokia N8, joka ei Savanderin mukaan sijoitu aivan älypuhelimien high end -ryhmään, vaan hieman sen alapuolelle... Nokia aikoo toimittaa tälle kohderyhmälle ainakin 50 miljoonaa Symbian-laitetta."

Ei ei ei, tässä tehdään vakava virhe, symbian on jo vanhentunut paremmassa raudassa olevaksi käyttikseksi. Sinänsä symbian on ihan hyvä, paitsi että ohjelmien kehittäminen on sille vain pirun paljon hankalampaa kuin esimerkiksi meegolle, sillä ohjelman porttaus ei onnistu symbianille ilman että koodi kirjoitetaan suurelta osin uusiksi. En uusinta symbian^3-versiota ole toki kokeillut, mutta uskoakseni se on vain parannettu versio edellisestä, joka ei siis ainakaan suuresti helpota symbianin vaivoja.

Mitä taas tabletteihin tulee, niin se on joko nyt tai sitten ei koskaan. Oma arvaus on, että tämä on nyt eräänlainen trendituote, jonka kiehtovuus tulee ajan myötä laskemaan, eli suurien rahojen tahkoaminen on myöhemmin paljon hankalampaa. E-lukijana tabletti tulee olemaan varmaan suosittu, ja jossain määrin miniläppärin vaihtoehtona.

Vastaa
geijo45 (vahvistamaton)

3

S^3 jo tukee QTtä täydellisesti joten softan kirjoittaminen symbbarille tulevaisuudessa on jopa lapsellisen helppoa.

Vastaa
QT (vahvistamaton)

4

"Sinänsä symbian on ihan hyvä, paitsi että ohjelmien kehittäminen on sille vain pirun paljon hankalampaa kuin esimerkiksi meegolle, sillä ohjelman porttaus ei onnistu symbianille ilman että koodi kirjoitetaan suurelta osin uusiksi."

Eikö Symbian^3:een ja MeeGolle voi kirjoittaa sovelluksia suoraan QT:lla?

Vastaa
QT (vahvistamaton)

5

"Sinänsä symbian on ihan hyvä, paitsi että ohjelmien kehittäminen on sille vain pirun paljon hankalampaa kuin esimerkiksi meegolle, sillä ohjelman porttaus ei onnistu symbianille ilman että koodi kirjoitetaan suurelta osin uusiksi."

Eikö Symbian^3:een ja MeeGolle voi kirjoittaa sovelluksia suoraan QT:lla?

Vastaa
geijo45 (vahvistamaton)

6

S^3 jo tukee QTtä täydellisesti joten softan kirjoittaminen symbbarille tulevaisuudessa on jopa lapsellisen helppoa.

Vastaa
fanwars
fanwars

7

Kunhan eivät tunge enää sitä symbiansigned paskaa mukaan. Mulla on vieläkin traumoja siitä. Jos pc -käyttiksen softille ei tarvii varmennusta niin miksi sitten puhelimillekkaan?

Vastaa
Feynman7
Feynman7

8

MeeGo puhelimen julkistus tänä vuonna, mutta tuleekohan myyntiin vasta ensi keväänä/kesänä. Vähän kuten N8 kanssa on käynyt.

Vastaa
Nokia go DOWN!!. :( (vahvistamaton)

9

Nokian uusien mallien julkaisu tahti ON hiipunut!!. :(
Se näkyy myös Nokia puhelimien myynnissä,ainakin kalliimpien mallien osalta!!. =/

Vastaa
KIPPO76
KIPPO76

10

7@
No eihän niissä nyt mitään ollu aivan naurettavan helppo oli singata ja kestihän se sen kaikki 3sek. Mut ei siinä oot kyl oikeessa et sen sais todellakin heivata jo plutoon.

Vastaa
Thor1993
Thor1993

11

@9
Ehkä se on vaan hyvä.. vois veikata, että nyt kun tehään vähän pitempään saatas asiat kuntoon heti alussa eikä tarvii tehä "mini" versiota korjaamaan tilannetta...

Vastaa
Jep_
Jep_

12

@7
Eiköhän Symbian-puhelin halua jatkossakin signattuja paketteja. Kyllähän nuo paketit kuuluisi jakaa signattuna, mutta kun se taitaa maksaa niin useimmat ohjelmansa ilmaiseksi jakavat jättävät tämän väliin.

http://www.engadget.com/2010/08/05/nokia...qt-qt-qt-video/ <- Tuolla olevassa videossa videon neiti sanoo kuitenkin että Nokia tulee jatkossa tarjoamaan ilmaisen (ja automaattisen?) signauksen kaikille Ovi-storessa jaetuille sovelluksille.

Vastaa
Homeworld123
Homeworld123

13

@9

Kaikesta päätellen Nokia on joutunut jarruttelemaan tuotejulkistuksia Symbianin ja MeeGon keskeneräisyyden vuoksi. Nyt kun Symbian^3 on valmis ja MeeGo valmistuu muutaman kuukauden kuluessa, niin voimme odottaa Nokialta useita juskistuksia.

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

14

@13

Jep itse veikkaan samaa. Ja veikkaan myös Nokian kurssin lähtevän nousuun samoin kuin Nokian myynnin ym. Nokialla kuitenkin 2 omaa käyttöjärjestelmää kun Applella 1 ja lopuilla valmistajilla yksi ja sama Android paitsi Samsungilla jolla on myös bada.

Vastaa
The Dude (vahvistamaton)

16

Onhan se toisaalta kunnioitettavaa, että Nokia jatkaa valitsemallaan tiellä. Jos ne nyt tarkkailee kun muut julkaisee laitteitaan, niin Nokiallakin saattaa parin kolmen vuoden päästä olla laite markkinoilla, luonnollisesti jo julkaisuhetkellä raakasti vanhalla tekniikalla varustettuna. Ehkä jos itse olisin Nokian pomona, yrittäisin joskus hypätä ekaan junaan.. 2110i ei enää tänäpäivänä oo niin kova juttu, paitsi museossa.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

17

Onkos kukaan ihmetellyt lehdissä kovasti lisääntynyttä N900:nen markkinointia viime aikoina? Alkaa oleen joka päivän lehdessä joku mainos N900:sesta. Sitten sen markkinoille tulon en oo juuri mainoksia nähnyt...

MeeGoa kehään vaan ja MeeGo-tablettikin vois kiinnostaa lehtien korvikkeeks meidän talouteen.

Vastaa
muurari
muurari

18

"Onkos kukaan ihmetellyt lehdissä kovasti lisääntynyttä N900:nen markkinointia viime aikoina?"

Jossain kerrottiin että Samsungin, HTC:n älypuhelimia, kuten Iphone 4:sta, pitää jonottaa viikoja. Kysyntä on näillä niin kova.

Nokia yrittää nyt työntää tähän puutteeseen N-Ysisatasta. Jos vaikki jollekin kelpaisi.

Vastaa
Ennustaja (vahvistamaton)

19

N8 myynti alkanee jo elokuussa, joten Nokia World tapahtumassa syyskuun puolessa välissä täytyy esitellä jotain muita uutuuksia, jotka oikeasti kiinnostavat. Ei tarvitse olla kovin suuri ennustaja, että kyse on ensimmäisestä Meego tuotteesta(N9?). Uskoisin, että sen jälkeen kilpailu älypuhelimissa nousee vieläkin kovemmaksi, kun kaikilla isoilla pelureilla on kilpailukykyinen tuote!

Vastaa
Ilborg
Ilborg

20

Enpäs muistanutkaan että tuo tukee QT:ta. Se korjaa toki osan ongelmista. Linuxin puolella grafiikat tosin on bugitellut sen jälkeen kun nokia osti sen, joten riski on että kyseinen rajapinta ei saa täyttä kannatusta tietokone-ohjelmistojen kehittäjiltä.

Nokian symbianin kanssa taropominen on vain ollut niin surullista katsottavaa, kun jokaiseen symbian-puhelimeen on onnistuttu saamaan bugeja niin paljon että käyttäjää vaivaa joku tusinan verran bugeja per puhelin. Eikä symbianissa ole ainakaan 3rd editioniin asti saatu mitään kovin mullistavaa kehitystä tehtyä, ja käytettävyyskin lapsenkengissään. Okei kun symbianiin totuttelee ja saa kaikki kikat selkärankaan niin kyllä se toimii ihan kohtalaisesti kunhan ei joku bugi ala liikaa ärsyttämään.

Oma kokemus siis jäi yhteen symbian 3rd edition-puhelimeen. Nyt Android puhelimessa, ja täytyy sanoa että ainakin tuohon edelliseen symbianiin verrattuna pari pykälää nykyaikaisemman tuntuinen, joka loppukäyttäjälle kuitenkin on se tärkein asia. Ei tuossakaan nuo valikot ole oletuksena kovin selkeät, mutta paremmat järjestelymahdollisuudet kyllä.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

21

@20
En tiedä kuinka kauan olet puhelimia käyttänyt tms., mutta olisiko nyt yhtään kultakalan muistisyndroomaa taas liikkeellä?

En kiellä etteikö Symbian olisi nykyisin syvällä ja monessa mielessä varmasti myös syvältä, mutta silti kommentti "Nokian symbianin kanssa taropominen on vain ollut niin surullista katsottavaa" kuullostaa tavallaan hassulta. Kyse on kuitenkin siitä alustasta jolla Nokia on omaan asemaansa noussut ja siitä alustasta joka on käytetyin edelleen (ainakin mun ymmärtääkseni).

Kaksi viimeisintä voi olla myös syyt miksi Nokian nykytilaan on päädytty. Liika luotto vanhaan hevoseen jne.
Mutta juu, tämä vain näin sivuhuomautuksena kun välillä hyppii, aiheesta riippumatta ;), silmille ihmisten lyhyt muistisuus.

Näin ollen liputankin tulevaisuuden puolesta QT:ta, vaikken koodauksesta mitään ymmärräkään =), ja MeeGo'ta!

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja