Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Oracle haastoi Googlen oikeuteen Java-patenttien takia

1
Kaarlo Räihä

Oracle haastoi Googlen oikeuteen Java-patenttien takia
Matkapuhelinrintaman suurehkojen oikeusjuttujen määrä kasvoi tällä viikolla yhdellä taistelulla, kun Sunin aiemmin ostanut Oracle haastoi Googlen oikeuteen, koska Android-ohjelmistoalusta hyödyntää luvatta Oraclelle kuuluvia Java-patentteja ja tekijänoikeuksia.

Kyseiset Java-patentit liittyvät mm. käyttöoikeuksien hallintaan, luokkatiedostojen käsittelyyn ja viittauksien hallintaan. Oraclelle patentit päätyivät sen ostettua Sunin, joka aikanaan kehitti Java-tekniikoita ja -ohjelmistoalustaa.
Androidin kohdalla Google ei kuitenkaan tyytynyt Javaan, vaan yritys kehitti oman ajoympäristön (Dalvik), joka muistuttaa kuitenkin monilta osin Javaa. Sunille tämä lähestymistapa ei nähtävästi ollut oikeustaistelun arvoinen, mutta Oracle on päättänyt toimia toisin. Oracle vaatii oikeusteitse taloudellisia korvauksia sekä Androidin jakelun estämistä.

Java on julkaistu mm. avoimen lähdekoodin GPL-lisenssin alla, mutta Sunin aikanaan tekemän lisenssiehdon myötä patenttisuoja kattaa vain ne tahot, jotka käyttävät kyseistä versiota, joten Googlen Dalvik ei ole patenttisuojan alainen.

Javaan liittyvät patenttiongelmat eivät ole varsinaisesti yllätys, sillä esim. avoimen lähdekoodin kannattajana tunnettu Richard Stallman on varoittanut jo aiemmin tällaisista ongelmista.

Googlen mukaan Oraclen syytökset ovat perättömiä, ja hakujätti aikoo puolustaa avoimia standardeja loppuun saakka. Googlen lisäksi Oracle voi haastaa oikeuteen muitakin yrityksiä, jotka ovat muokanneet Javaa paremmin omiin tarkoitusperiinsä sopivaksi.

Oraclea jutussa edustaa lakifirma Boies, Schiller & Flexner, joka tuli tunnetuksi vieläkin käynnissä olevan SCO vs. Novell -oikeusjutun myötä. Kyseisessä jutussa kiistana ovat Unixin tekijänoikeudet, ja kyseisessä oikeustaistelussa kyseisen lakifirman edustama SCO on tällä hetkellä häviämässä jutun, jos sen jättämää valitusta ei käsitellä.

Kommentit (1)

ufojätkä
ufojätkä

1

"Googlen lisäksi Oracle voi haastaa oikeuteen muitakin yrityksiä, jotka ovat muokanneet Javaa paremmin omiin tarkoitusperiinsä sopivaksi."

Joo, mitäs niitä asioita kehittelee paremmiksi? Raha on tärkeempää! Osaako ne enää muuta tehä ku haastella toisiaan oikeuteen rahan himossa? Jos ne tekis yhteistyötä niin tietokoneella vois varmaan lentää kuuhun tai jotai....

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja