Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Applen uusi patentti uhkaa lukita jailbreakatut laitteet

16
Teemu Laitila

Applen uusi patentti uhkaa lukita jailbreakatut laitteet
Apple jatkaa taisteluaan laitteidensa jailbreaikkausta vastaan, vaikka Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto päätti heinäkuussa, että valmistajan asettamien suojausten kiertäminen ei ole vastoin tekijänoikeuslakeja. Apple on kuitenkin jo viime helmikuussa hakenut patenttia tekniikalle, joka käytännössä mahdollistaisi laitteiden sulkemisen etänä kun havaitaan "luvaton käyttäjä". Luvaton käyttäjä voi olla varastettua tai pelkästään jailbreakattua laitetta käyttävä henkilö.

CNET raportoi, että viime viikolla julkisuuteen tullut patenttihakemus kuvailee tekniikoita, joilla voidaan tunnistaa "tiettyjä toimintoja, jotka saattavat viitata epäilyttävään käytökseen". Epäilyttävän toiminnan havaitsemisen jälkeen voidaan ryhtyä toimenpiteisiin, joilla laitteen käyttöä pystytään rajoittamaan, eli käytännössä tekemään laite käyttökelvottomaksi. Hakemuksessa listataan epäilyttäviksi "hakkerointi, jailbreakkaus, lukituksen poistaminen tai SIM-kortin poisto". Applen tarkoituksena on myös lähestyä epäilyttäviä käyttäjiä sähköpostilla tai tekstiviestillä havaintojen jälkeen.
Patenttihakemus koskee myös tekniikoita, joilla luvaton käyttäjä tunnistetaan. Hakemus listaa esimerkiksi kameran käynnistämisen ja otettujen kuvien geotaggaamisen sekä edelleenlähettämisen käyttäjän sijainnin selvittämiseksi.

Applella on myös villimpiä suunnitelmia luvattoman käyttäjän tunnistamiseksi, "Joissain tapauksissa käyttäjä voidaan tunnista vertaamalla oikean käyttäjän ja luvattomaksi epäillyn käyttäjän henkilöllisyyksiä. Se voidaan tehdä esimerkiksi ottamalla käyttäjästä valokuva, äänittämällä käyttäjän ääntä tai käyttäjän sydämenlyönnit voidaan nauhoittaa tai mikä tahansa edellisten yhdistelmistä. Näitä tietoja voidaan verrata luvalliseen käyttäjään ja jos ne eivät sovi yhteen, voidaan tunnista luvaton käyttäjä", tietää CNET kertoa hakemuksen sisällöstä.

Kommentit (16)

Vittu mitä paskaa (vahvistamaton)

1

Onkohan edes vähän perseestä :D

Toivottavasti Apple ottaa vihdoin turpaansa kun jaksaa kuluttajia kusta silmään vaikka kuinka mutta silti kaikki ostaa sitä.

Varmaan nuo virallisesti lukitut puhelimet suljetaan :D Itselle ainakin jailbreakkaamaton iPhone on turha koska tarvitsen cydiasta softaa. Toivottavasti tuo on joku juttu joka toimii vain uusimissa iPhoneissa eikä missään 3gs edellisiä tms.

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

2

syystä en olekaan fanboy ja vaikka 3Gs onkin paras puhelin jota olen käyttänyt, tuntuu siltä että applella on liikaa tämänlaisia käyttövapautta sulkevia ideoita. Hoi android, kohta tullaan! :D

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

3

1@
>Onkohan edes vähän perseestä :D

Puhelimen käyttäjän (ostajan) kannalta noissa ideoissa mitään syvältä ole, haittaa laitteen nappaajan käyttömahdollisuuksia ja edes auttaa laitteen palautumista oikealle haltijalle.

Toinen asia sitten on ko tuossa patentoitavaa, juttu ei oikein kertonut että mitä patentoidaan, laitten poikkeva käyttö, murtoyrityksen ja sen analysointi ei ole mikään uusijuttu, samoin ei ole uusi juttu hyödyntää laitteen antureita ja muita tekijöijä löytääksen laite / tekijät.

Uutisen kohdituminen vankilapakoon on klikki kalastelua.

Vastaa
Rapis
Rapis

5

Joo o. Onhan se hienoa, että omppu haluaa löytää pöllityt laitteet, mutta käytännössähän tuo nyt ei tuu toimiin. Taitaa enemmän olla vaan murretut puhelimet mitkä haluaa pois. Eipä vaan ei taida olla enään seuraava puhelin iPhone. Kuitenki jos ostan laitteen itselle haluan tehdä sillä just mitä itse haluan ilman, että iso-veli valvoo.

Vastaa
Abexi
Abexi

6

Siis onko tuo tullut applen suusta tuo "ottaa käyttäjästä valokuvia...". Mielestäni hivenen huolestuttavaa tällainen toiminta edes ajatella sitä ja kun nyt todellakaan ei ole kyse siitä että varastetut puhelimet saadaan takaisin, vaan pääosassa on pahat ihmiset jotka jailbreakkaavat luurinsa/soittimensa.

Vastaa
larson80
larson80

7

Tuskin tulee onnistumaan patentti ainakaan tuossa muodossa. Jos USA:ssa on jo päätetty että JB on laillinen, eikö ole laitonta brickata luuri JB:n takia? Ei myöskään vaikuttane vanhoihin luureihin, ellei Apple ole ollut niin kaukonäköinen, että niissäkin on softavalmiudet sulkea koko puhelin. Entäs Applen puheet tiukasta yksityisyyden suojasta? Mainostettiin, että luuri kysyy aina kun aikoo käyttää sijaintipalveluja, mutta nyt puhutaankin jo kuvien ottamisesta ja niiden geotagien käyttämisestä jne.

Muutenkin täysin paskaa natseilua koko käyttäjien kontrollointi, joka varmasti osuu jossain vaiheessa mr BlowJobsia omaan nilkkaan kunhan vaikuttaa käyttäjiin tarpeeksi. Vielä kun tarkoituksena on ilmiselvästi vain kaiken mahdollisen rahan kiskonta, ei anna hyvää kuvaa yhtiön asiakassuhteesta. 3GS on ensimmäinen ja viimeinen iPhone jos tällä linjalla jatketaan, vaikka on myös minulle paras puhelin tähän mennessä.

Vastaa
Oneriver (vahvistamaton)

8

Ei saa apple sympatioita puolelleen näillä tempauksilla. Hetken jo harkitsin takaisin iPhoneen vaihtamista, mutta nämä uutisoinnit muistuttaa siitä, miksi edellisen vaihdoin pois.

Vastaa
keke! (vahvistamaton)

9

Vaikka Applelle maksaa sen vajaan tonnin puhelimestaan, ei sitä silti voi omistaa ja päättää sen käytöstä itse.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

10

7@
> Tuskin tulee onnistumaan patentti ainakaan tuossa muodossa. Jos
> USA:ssa on jo päätetty että JB on laillinen, eikö

Miten JB:n laillisuus vaikuttaa laitteen turvaominaisuuksien patentointiin ? Jos Apple haluaa iPhone yrityskäyttöön niin sen on pystyttävä tarjoamaan parempaa turvallisuutta kuin nykyään.

Jonkin asian patentointi ei tarkoita että patenttia olisi käytettävä tietyllä tavalla hyväksi, jos Apple saisi patentti suojan tuolle, niin muuta eivät voi tehdä patentoidulla menetelmällä turvaominaisuuksia.

Jos Apple haluaa estää JB:n niin ei se siihen patenttia tarvitse.

Vastaa
KOD0U
KOD0U

11

Mutta jääkö tuossa sitten enää mitään yksityisyyttä? Halutessaan Apple voi tietysti käyttää näitä ominaisuuksia myös väärin..

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

12

11@
> Mutta jääkö tuossa sitten enää mitään yksityisyyttä?

Eikö se juurikin lisää, jos laite on joutunut vääriin käsiin ja laitteen käyttö yritetään estää ?

Varkaan yksityisyyttä se voi heikentää, ja varkaankin kiinnisaamisen osalta pitää noudattaa lakia, esim salakuuvaminen ei ole joka maassa sallittua. onhan noita tapauksia joissa esim. läppäreiden osalta napsittu luvattomasta käyttäjästä kuvia.

Uutinen ei oikein kertonut mitä nyt patentoidaa ja mikä siinä on uutta vai onko mitään uutta.

Vastaa
MasterDAN
MasterDAN

13

Tämän voi estää helposti jailbreikkaamalla ja ottamalla Applen Kill Switchin pois käytöstä kuten minä tein. Näin Apple ei voi sulkea laitettani.

Vastaa
Chanandler (vahvistamaton)

14

eli jos mä lainaan puhelinta kaverille, Apple tunnistaa ettei se ole minä ja lukitsee puhelimen. loistavaa.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

15

14@
> eli jos mä lainaan puhelinta kaverille, Apple tunnistaa ettei se
> ole minä ja lukitsee puhelimen. loistavaa.

Jos sinä olet kytkenyt turvatoiminteen päälle ja laitetta käyttää joku muu, niin jos systeemi toimii niin laite tekee halutut turva jutut, esim lukittuu, tuhoo tiedot, hälyttää sinut jne. ihan kuten nykyään monilla laitteilla.

Vastaa
Stonik
Stonik

16

@13

Aika hauska kommentti, tätä kissa ja hiiri -leikkiähän se tulee olemaan jatkossakin.

Ja tietysti jatkoa vielä tähän, jos Apple kerran pystyy etänä ottamaan kuvia kännykästä, mitä se tarkoittaa siinä vaiheessa kun joku murtaa nuo järjestelmät? Teoriassahan sitä voisi nappailla silloin kuvia ihan kenen puhelimella huvittaa, ja pistellä ne omalle serverille Cayman-saarille...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja