Nokia N900 tunnistaa kasvoja ennätyksellisen tarkasti

10
Teemu Laitila

Nokia N900 tunnistaa kasvoja ennätyksellisen tarkasti
Kasvojen- tai hymyntunnistus on nykyään jopa peruspokkareiden vakio-ominaisuus. Kasvojentunnistustekniikkaa ei vielä juuri ole nähty mobiililaitteissa, mutta nyt Manchesterin yliopiston tutkijaryhmä on koodannut Nokian N900-puhelimella toimivan ohjelman, joka tunnistaa kasvojen piirteet ennätyksellisen tarkasti kännykän kameran videokuvasta. Tutkijoiden mukaan nyt kehitetty tekniikka luo pohjaa visuaalisille tunnistusmenetelmille (eli käyttäjän henkilöyden tunnistamiseen), lisätyn todellisuuden (augmented reality) sovelluksille ja jopa ihmistunteita tunnistaville roboteille.

Käyttäjää tunnistaessaan ohjelma vertaa kameran välittämää videokuvaa aiemmin tallennettuun videoon. Ohjelma pyrkii kasvoista tunnistettuja pisteitä venyttämällä ja skaalaamalla sekä kasvojen alueen kuvioinnin perusteella muodostamaan mahdollisimman yleispätevän ja neutraalin kuvan käyttäjästä. Näin vältetään esimerkiksi eri kuvakulmista ja ilmeistä johtuvia ongelmia tunnistuksessa.

Tutkijoiden mukaan biometriset tunnisteet, kuten kasvojentunnistus, korvaavat ennen pitkää helposti hukkuvat passit ja PIN-koodit.





Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Kommentit (10)

Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

1

Täällä rekisteröityneet käyttäjät kommentoivat jotain täysin asian vierestä. Huoh. Pitäisikö tänne saada sekä rekisteröintipakko että älykkyysosamäärän tunnistus?

Mielestäni uutisessa ei ole mitään erikoista. Minkä tahansa puhelimen kameramoduuli osaisi tunnistaa kasvoja tarkkaan vain kehittäjän halutessaan niin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
n9specs (vahvistamaton)

3

@1 Luulen, että nuo tiedot eivät pidä paikkansa. Nokia käytti N900:ssa ARM:n prosessoria, joten luulisi N9:ssa olevan uudistettu malli isommilla kellotaajuuksilla. Myös 64GB SSD kiintolevy tuntuu hieman isolta ja kalliilta, vaikka voihan olla, että puhelimesta on monta SSD versiota. Myös super amoled näyttö mietityttää, koska eikös ne ole tällähetkellä vain Samsungin käytössä?

Vastaa
Stonik
Stonik

5

@2

Paljolti samaa mieltä, eiköhän Nokia edelleen OMAP-alustassa pysy. Veikkaan 1050 MHz Cortex A8:aa ja PowerVR SGX540:aa. Siitäkin huolimatta että aiemmin on huhuttu Qualcommin ja Nokian suhteiden lähentymisestä. 64 gigaa on myös liikaa, koska muistipiirien hinnat ovat tällä hetkellä melkoisen korkealla. Tosin jotenkinhan se premiumin yläpää on revittävä, eikä kellotaajuuksiakaan voi kasvattaa akunkeston vuoksi.

Uutisesta voisi kommentoida muutaman sanan, tässä taas yksi ihan hieno demo N900:n kapasiteetista. Nokiakin voisi välillä muistaa Maemo-asiakkaitaan...

Vastaa
Pume
Pume

7

Ihan vaan ajatuksena, että eikös N9:ssä vois vaikka olla Intelin prosessoriarkkitehtuuria...? Varsinkin nyt kun tuo MeeGokin on Nokian ja Intelin yhteiskäsialaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

8

7@
>Ihan vaan ajatuksena, että eikös N9:ssä vois vaikka olla Intelin
>prosessoriarkkitehtuuria...?

Ei.

>Varsinkin nyt kun tuo MeeGokin on Nokian ja Intelin yhteiskäsialaa.

Nokia teki Maemoa ARM pohjaisena, ja Intellin rautakin vasta tulollaan, joten eivät ehdi tähän päivään, myöhemmin xx päästä voi tulla jos on tullakseen.

Vastaa
akse
akse

9

eikös noi moorestownit + meego ole jo käytössä niissa aavan proto puhelimissa?.. tosin voi olla liian aikaista vielä niitä laittaa myyntiin tms.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.