Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Samsungilta mobiiliprosessori kahdella ARM Cortex A9 ytimellä

13
Teemu Laitila

Samsungilta mobiiliprosessori kahdella ARM Cortex A9 ytimellä
Samsung on julkistanut Orion-koodinimellisen mobiiliprosessorin, joka perustuu kahteen 1 GHz kellotaajuudella toimivaan ARM Cortex-A9-ytimeen. Pelkästään kellotaajuutta vertaamalla Cortex A9 -mallin pitäisi olla noin 50% suorituskykyisempi nykyisiin Cortex A8 -prosessoreihin verrattuna.

Samsung lupaa Orionilla saavutettavan viisi kertaa paremman 3D-suorituskyvyn aiempiin malleihinsa verrattuna. Useamman prosessoriytimen käyttäminen mahdollistaa esimerkiksi sulavamman moniajon ja paremmat virransäästöominaisuudet, kun käyttämättömiä ytimiä voidaan sammuttaa kevyempiä operaatioita suoritettaessa.
Samsungin Orion tukee HDMI 1.3a -versiota ja jopa kolmen näytön käyttöä samanaikaisesti. Käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi kahta erillistä näyttöä mobiililaitteessa ja kolmatta näyttöä HDTV:n ruudulla.

Kuten myös Nvidian Tegra 2 -alusta, Orion jaksaa pyörittää 1080p-tason videokuvaa, mikä luo mielenkiintoisia käyttömahdollisuuksia yhdistettynä kolmen erillisen näytön tukeen.

Uutta prosessoria tullaan toimittamaan valituille asiakkaille vielä tämän vuoden puolella, mutta massatuotanto saadaan käyntiin joskus ensi vuoden puolenvälin tietämillä.

Kommentit (13)

no jaa (vahvistamaton)

2

ja akku kuluu loppuun noin parissa tunnissa ellei sitten anna puhelimen vaan olla...

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

3

2@
>ja akku kuluu loppuun noin parissa tunnissa ellei sitten anna
>puhelimen vaan olla...

Idea on juurikin päinvastainen.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

4

Pitää nyt muistaa se, että jos rautaan lätkästään yksi prosessoriydin lisää, niin se ei automaattisesti tarkota, että siitä oikeasti olisi jotain todellista hyötyä. Myös käyttöjärjestelmän pitää tukea moniprosessorisysteemiä, muuten ytimien määrän kasvattaminen on ihan yhtä tyhjän kanssa.

Vastaa
ypsilon
ypsilon

6

Joo, dualscreen full-hd, dualcore, superhypergt luuria odotellessa. No eiköhän pelintekijät tuollekin käyttöä löydä.

Vastaa
Stonik
Stonik

7

Vastaavia julkaisuja on ollut jo keväällä, Texas Instruments julkaisi OMAP4-sarjan puoli vuotta sitten, samoin Marvell Armada 600 -sarjan. NEC puolestaan esitteli helmikuussa Barcelonassa neljän ytimen Cortex A9:ää. Ja Qualcommilta on luonnollisesti loppuvuodesta luvassa tehokkaampaa päivitystä Snapdragon sarjaan.

Yhteisenä tekijänä kaikissa on tietysti ARM, ja kun yhtiö lisensoi tekniikkaansa kaikille (eikä valmista itse mitään), on pelissä ihan mukavasti kilpailua.

Vastaa
Stonik
Stonik

8

@4

Täysin totta, ja esimerkiksi pelintekijöillä on omat hankaluutensa siinä, että osassa laitteista tulee olemaan kahden ytimen prosessorit ja osassa ei. Sillon koodiviritelmästä ei saada kaikkea irti, koska rinnakkaisuuteen perustuva ohjelmointi on aloitettava vähän eri lähtökohdista.

Kernelin puolesta multicore-tuki on Nokian osalta Symbian^3:ssa, mutta ainakin jonkun roadmapin mukaan se on tulossa koko käyttöjärjestelmän osalta käyttöön vasta nelosessa.

MeeGo on hieman eri asia, sillä Linux-kernelissä multicore-tuki on ollut jo vuosikausia.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

9

@8
Tuskimpa Symbian^3 luureja tuleekaan markkinoille multicore-prossuilla... Joten näkisin multicore-tuen ajoituksen melko hyväksi, jos se tulee Symbian^4:n mukana ensi keväänä.

Vastaa
Stonik
Stonik

10

@9

Eikä ole varsinaisesti tarvettakaan (Symbian), jos kuormaa esimerkiksi N8:ssa on osattu jakaa tasaisesti grafiikkakiihdyttimen ja cpu:n kesken. Symbianin on kuitenkin tarkoitus olla kohtalaisen kevyt järjestelmä, mikä on toisaalta ihan toivottavaa. Kilpailevat järjestelmät kun muuttuvat jatkuvasti yhä raskaammaksi.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

12

11@
>N8 olis saanut tätä odottaa.

Miten niin ? Mitäs järkeä olisi ollut odottaa ensivuotta ? Nykyisen N8 aika on nyt ja seuraavan version myöhemmin ja tuskin Nokia alkaa siinä käyttämään Samsungin ARMia.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

13

@11
Sarjassamme taas näitä... huoh.
Kerro nyt edes, että miksi satut olemaan sitä mieltä. Jokaista päähän pistoa ei tarvi tännekään kirjoittaa.

Nokian, kuten ei kenenkään muunkaan, kannata odotella jotain tuplaydin prossuja puhelimiinsa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja