Testissä Samsungin Android-lippulaiva Galaxy S

37
Matti Robinson

Testissä Samsungin Android-lippulaiva Galaxy S
Samsung toi hiljattain markkinoille uuden Android-lippulaivamallin, joka kantaa nimeä Samsung Galaxy S. Myös virallisella GT-I9000-mallinimellä tunnettu puhelin on sopiva haastaja erityisesti uudelle iPhone 4:lle, joka julkaistiin samoihin aikoihin. Ominaisuuksiltaan kyseessä ei ole todellakaan identtinen laite, mutta muun muassa korkearesoluutioinen kosketusnäyttö, tehokas suoritin ja fyysisen näppäimistön puute yhdistävät laitteita.

Samsung on viimeajat siirtynyt pois Symbianin leiristä ja yhä enemmän Androidin ja oman Bada-käyttöjärjestelmän ääreen. Uusimmalla Android-puhelimella Samsung pyrkii haastamaan paitsi iPhonen, myös HTC:n Android-puhelimet sekä kuun lopussa julkaistavan Nokia N8:n. EISA:n vuoden parhaan matkapuhelimen palkinnonkin voittanut Galaxy S on kerännyt kehuja testaajilta ja käyttäjiltä, mutta pystyykö se vastaamaan neljännen sukupolven iPhonen sotahuutoon.

Tässä artikkelissa tulemme käsittelemään Samsung Galaxy S:n ja Android 2.1 Eclairin tärkeimpiä ominaisuuksia ja vertaamme niitä Applen uusimpiin tuotoksiin, iPhone 4:ään ja iOS 4 -käyttöjärjestelmään.Lue Puhelinvertailu.comin Apple iPhone 4 -testi.

Sisällysluettelo


Samsung Galaxy S:n heikkoudet ja vahvuudet

+Super AMOLED- näyttö
+Käytettävyys ja nopeus
+Android market
-Ei kuvausvaloa/salamaa
-Ei maksullisia sovelluksia Android Marketissa

Myyntipakkauksen sisältö


-Samsung Galaxy S -puhelin
-USB-kaapeli
-verkkovirtakaapeli
-hands-free-kuulokkeet
-oppaat neljällä kielellä

Muotoilu ja rakenne


Suhteellisen kookkaan rungon (122.4 x 64.2 x 9.9 mm) rajoittavana elementtinä on luonnollisesti puhelimestä löytyvä suuri 4 tuuman kosketusnäyttö. Itseasiassa juurikaan tehokkaammin pinta-alaa ei olisi voinut käyttää, sillä puhelimen reunukset tulevat pian näyttöä vastaan. Painoa kookkaalla laitteella on yllättävänkin vähän, 119 grammaa, josta akkua on yli neljännes.

Toisin kuin esimerkiksi iPhone 4:ssä, Galaxy S:n kuoret ovat miltei kokonaan muovia. Irroitettava muovinen takakansi vaikuttaa huteralta, mutta asettuu paikalleen jämäkästi. Puhelin vaikuttaa keveytensä ja ontolta tuntuvan rakenteen johdosta uutta iPhonea heiveröisemmältä. Muovinen takakansi tosin kestää iskuja paremmin joustavuutensa ansiosta.


Puhelimen näyttöä ympäröi yksi perinteinen kotinäppäin, kaksi hipaisunäppäintä sekä yläpuolella VGA-kamera ja anturit etäisyys- ja valoisuusmittaukselle. Puhelimen oikealta sivulta löytyy lukitus/käynnistysnappi, vasemmalta sivulta äänenvoimakkuudensäädin ja yläreunasta 3,5mm kuulokeliitin sekä microUSB-liitin. Puhelimen takaosassa puolestaan loistavat ainoastaan Samsungin ja Googlen logot yhdessä kaiuttimen ja salamattoman kameran kanssa.

Puhelimen sivuilta löytyvät napit jättivät toivomisen varaa. Virtanäppäin ja zoomiin sekä äänenvoimakkuuden säätämiseen tarkoitettu kytkin ovat varsin tunnottomia ja siten niitä tulee usein painettua joko kerran likaa tai liian vähän. Puolestaan liukumekanismilla toimiva microUSB-liittimen kansi oli erittäin positiivinen ratkaisu.

Näyttö


Näyttönä Galaxy S:ssä toimii 800 x 480 -resoluution AMOLED-näyttö. Samsungin oma Super AMOLED on virtapihi, mutta erittäin laadukas paneeli, jonka kirkkaus ja värit ovat markkinoiden huippua. Puolestaan kirkkaassa päivänvalossa näyttö ei ole yhtä helposti erotettavissa kuin iPhone 4:ssä ja pikselien erottelukyvyssä jäädään myös hieman jälkeen.Näyttö toimii tutulla kapasitiivisella tekniikalla, joten kosketus rekisteröidään heti kosketuksesta -- tarvetta painamiseen ei siis ole. Kosketusnäyttö tukee myös muun muassa iPhoneista tuttua monikosketusta, jonka avulla esimerkiksi selaimen, kuvien tai Google Maps -karttasovelluksen zoomaus on helppoa.

Yhteydet, muisti ja prosessori


Mitä suorituskykyyn tulee, Samsung Galaxy S on varustettu varsin lupaavalla raudalla. Suorittimena toimii gigahertsin kellotaajuudella hyrräävä Humminbird ja RAM-muistia laitteesta löytyy anteliaasti 512 megatavua. Sisäistä tallennustilaa puhelimella on 8 gigatavua.


ARM Cortex A8:aan perustuva, Hummingbird-koodinimellä tunnettu suoritin on paritettu yhteen erittäin tehokkaan PowerVR SGX540 -grafiikkasuorittimen kanssa. Kyseessä on lähes sama kokoonpano kuin Applen iPhone 4:ssä, mutta Galaxy S tuo mukanaan astetta paremman grafiikkasuorittimen. On hyvä muistaa, että Apple A4 -suoritin on niin ikään ARM Cortex A8:aan pohjautuva ja kehitetty yhteistyössä Samsungin kanssa. Näiltäosin Samsung on siis kilpailijoitaan edellä.

Puhelin tukee 802.11b/g/n WLAN-verkkoja ja Bluetooth 3.0 -profiilia. Datasiirto onnistuu puhelimella erittäin mallikkaasti, onpa kyseessä WLAN, Bluetooth tai USB. Erityisenä bonuksena puhelin tukee DLNA-yhteyksiä, joiden ansiosta esimerkiksi median toistaminen onnistuu tietokoneelta WLAN-yhteydellä. Lisäksi puhelin kykenee toimimaan itse DLNA-palvelimena, joten puhelimelta löytyvien kuvien, videoiden ja musiikin toistaminen suoraan DLNA-yhteensopivalla laitteella on mahdollista WLAN-yhteyttä käyttäen. DLNA-ominaisuuksia varten puhelimesta löytyy oma AllShare-sovellus.Samsung Galaxy S tukee neljää GSM-taajuutta ja kolmea 3G-taajuutta -- mukaan lukien 900MHz -- joten pullat ovat siltäkin osin hyvin uunissa.

Antenniongelmia kaikilla?


Applen uuden iPhone 4:n antenniongelmia on myös vähätelty kertomalla, että useimmat muidenkin puhelinvalmistajien laitteet kärsivät samantyyppisistä ongelmista. Varmaa on, että peittämällä kohtia, joissa puhelimen antenni sijaitsee, tulee eritasoisia signaaliongelmia. Aiempien omien kokemuksien sekä testien perusteella puheluiden katkeaminen tai edes suurten datanopeusvaihtelujen saavuttaminen on kuitenkin huomattavasti harvinaisempaa kuin iPhone 4:llä.


Testasimme pikaisesti Samsung Galaxy S:ää täysin samoissa olosuhteissa kuin iPhone 4:ää. Kuten alla olevalta videolta näkyy, ei nk. death grip aiheuttanut Galaxy S:ssä ongelmia. Datasiirron nopeudessa syntyvät vaihtelut ovat tavallisia, mutta testeissä ei erottunut juuri mitään eroja.

On mahdollista, että Galaxy S:llä ilmenee esimerkiksi EDGEen siirtymistä, mikäli puhelinta käytetään alueella, jossa kuuluvuus on heikompaa. Muutos oli testeissä kuitenkin pahimmillaankin vain murto-osa iPhone 4:n kärsimästä signaalivaihtelusta.Käyttöliittymä ja käytettävyys


Samsung Galaxy S on varustettu Android 2.1 Eclair -käyttöjärjestelmällä ja TouchWiz 3.0 -käyttöliittymällä. Tämä tarkoittaa, että puitteiden tulisi olla kunnossa. Käyttöjärjestelmän osalta mitään valtaisia yllätyksiä ei tule, vaikka edellinen Puhelinvertailu.comin testaama Android-laite olikin varustettu huomattavasti aikaisemmalla Android-versiolla. Tuohon 1.5-versioon verrattuna Android 2.1 tuo mukanaan muun muassa parannetun Android Marketin, uuden haun kaikelle sisällölle äänikomennoilla varustettuna, silmäkarkkia galleriaan, elävät taustakuvat ja muita pienempiä uudistuksia.

Samsung on kustomoinut puhelimen omalla TouchWiz 3.0 -käyttöliittymällään, joka on tuttu useista eri puhelimista, useilla eri alustoilla. TouchWiz on huomattavasti HTC:n Sense-käyttöliittymää yksinkertaisemman näköinen. Pelkistetty ulkoasu ei allekirjoittaneen silmää miellytä Sensen tavoin, mutta käytettävyys tästä ei sinänsä kärsi. Kyse onkin enemmän “kauneus on katsojan silmässä”-efektistä.
Mukana on tuttuun tapaan omasta mielestäni Androidin ehdottomasti yksi parhaista ominaisuuksista -- alasvedettävä ilmoituspalkki. Palkkiin ilmoittaa muun muassa saapuneista puheluista ja tekstiviesteistä, uusista sähköposteista sekä asennetuista ohjelmista. Alas vedettäessä ikkuna kertoo lisätietoja ilmoituksista sekä pikanäppäimet Wi-Fin, Bluetoothin, äänettömän profiilin sekä värinän säädöille.

Puhelimen kotinäkymä on jaettu maksimissaan seitsemään työpöytään, johon on mahdollista asettaa widgettejä eli pienoisohjelmia, pikanäppäimiä ja kansioita. Pitkän painalluksen takaa löytyy lisäksi asetuksistakin löytyvä taustakuvan vaihto. Taustakuviksi on mahdollista määrittää ns. Live Wallpaper -taustakuvia, jotka ovat animoituja ja interaktiivisia. Allekirjoittanut ei elävistä taustakuvista juuri piitannut, sillä niiden päällä pitäminen söi selvästi hieman resursseja ja tällöin esimerkiksi työpöytien välillä liikkuminen vaikutti tökkivän.

Moniajo on myös tuttua aiemmista Androideista. Valtaosa sovelluksista tukee moniajoa, joten taustalle voi jättää pyörimään esimerkiksi Google Mapsin ja musiikkisoittimen samalla kun selaa nettiä. Kun kotinäppäintä pitää pohjassa hetken aikaa ilmestyy ruudulle kuuden viimeksi käytetyn sovelluksen valikko, josta pääsee helposti vaihtamaan edellisten sovellusten välillä. Valitettavasti sovelluksesta poistuminen ei kerro jääkö sovellus taustalle pyörimään, eikä sovelluksia ole useinkaan mahdollista sulkea erillisestä valinnasta.


Kamera ja galleria


Samsung Galaxy S:stä löytyy 5 megapikselin kamera puhelimen takaosasta sekä lähinnä videopuheluille tarkoitettu VGA-tasoinen kamera etupuolelta. Valitettavasti ensisijaisen kameran viereltä ei löydy minkään näköistä salamaa, joten hämärässä kuvaamisen voi unohtaa -- joskaan se ei ole kuvausvalon avullakaan kännyköillä kovin hohdokasta.Puhelimen 5 megapikselin kamera pystyy kuvaamaan myös 720p-teräväpiirtovideota, joka oli omaan silmääni ehkä aavistuksen parempi laatuista kuin iPhone 4:n vastaava, mutta absoluuttista vertailua on vaikea tehdä sillä olosuhteet olivat vertailuvideoissa hieman erilaiset. Samsungilla kuvatessa valoa oli huomattavasti vähemmän, joten yhtä kirkkaassa säässä iPhonen tapaista puhkipalamista voi tapahtua silläkin. Oman vertailun voi tehdä täältä.Valitettavasti erillinen fyysinen kameranappi loistaa iPhonen tavoin poissaolollaan.

Kameran säätöominaisuudet ovat kohdillaan. Tarjolla on kasvojentunnistusta, ajastinta, valkotasapainoa, ISO-herkkyyden säätöä, tärinän estoa, silmänräpäyksen tunnistusta sekä erilaisia tehosteita. Myös kuvaustiloja löytyy useita erilaisia. Yksittäisen kuvan ja jatkuvan kuvauksen lisäksi valittavana on muun muassa panoraamakuvaus, hymykuvaus, toimintakuvaus (panoraama liikkuvasta kohteesta) sekä lisää minut -moodi. Ohjelmatilaa voi puolestaa muuttaa muotokuvan, maiseman, yön, urheilun, sisätilojen, ilotulituksen ja useiden muiden välillä. Still-kuvauksesta löytyy myös iPhone 4:stä tuttu kosketustarkennus.


Videokuvauksessa säätöjä ei juurikaan ole. Kuvaustarkkuutta, videokuvan laatua, valkotasapainoa ja valotusarvoa sentään voi muuttaa.

Puhelimesta löytyvä Galleria-sovellus näyttää odotetusti puhelimelta löytyvät kuvat ja videot. Kyseessä on varsin onnistunut ja tarpeentäyttävä sovellus, josta ei puutu silmäkarkkiakaan. Kuvia voi jakaa muun muassa sähköpostina, Bluetoothin välityksellä ja Picasaan. Videoille valinnat ovat muuten samat, mutta Picasan tilalta valittavana on odotetusti YouTube. Videoiden lähettäminen YouTubeen onnistuu WLAN-verkoista täydellä 720p-tarkkuudella, kuten uuden päivityksen myötä myös iPhone 4:ssä.Esimerkkikuvat ja -videot

Vertailu Samsung Galaxy S vs. iPhone 4:
Samsung Galaxy S:


Apple iPhone 4:


Viestit ja sähköposti


Viestintä Galaxy S:ssä tapahtuu joko tekstiviesteille tarkoitetun Viestit-sovelluksen tai sähköposteille tarkoitettujen Gmail- ja Sähköpostisovellusten avulla. Lisäksi tarjolla on Kirjoita ja mene -sovellus, joka mahdollistaa tekstiviestin, sähköpostin tai Facebook-päivityksen kirjoittamisen saman käyttöliittymän kautta.

Viestien kirjoittaminen tapahtuu pystysuunnassa joko QWERTY-näppäimistöllä, alfanumeerisella näppäimistöllä tai käsialakirjoituksella. Vaakatasossa tarjolla on ainoastaan QWERTY-näppämistö. Tarjolla on myös XT9 ennakoiva tekstinsyöttö, jossa on mahdollista erikseen asettaa muun muassa sanantäydennyksen, kirjoitusvirheiden korjauksen ja seuraavan sanan ennustuksen. Kaiken kaikkiaan kirjoittaminen sujui allekirjoittaneelta hieman iPhone 4:ää paremmin, suurena osatekijänä suurempi näyttöpinta-ala.
Lisäksi QWERTYllä kirjoittamisen avuksi puhelimesta löytyy Swype-tekstinsyöttömetodi. Swypellä syöttäminen tapahtuu sormea kirjainten päällä liu’uttamalla. Testipuhelimessa Swypeä ei ollut suomeksi, joten suomenkielisten sanojen kirjoittaminen on sillä mahdotonta. Johtuen ongelmista Samsung PC-ohjelmiston (Kies) kanssa emme saaneet päivitettyä puhelinta, joka olisi saattanut lisätä kielivalintoja Swypeen. Kuitenkin päivitetyistä myyntipuhelimista suomen kieli löytyy. Testin viime hetkillä saimme selvitettyä ongelmat Kiesin kanssa. Ohjelmisto suostui tunnistamaan laitteen vasta kun puhelimen kieleksi oli valittu englanti, mutta päivitystä ei puhelimelle ollut saatavilla.

Sähköpostien lukemiseen ja kirjoittamiseen on kaksi erillistä sovellusta, Gmail ja Sähköposti. Ensimmäinen on luonnollisesti tarkoitettu ainoastaan Gmail-tilille, mutta jälkimmäiseen on mahdollista lisätä useita tilejä, mukaan lukien Gmail-tilejä. Mikäli käytössä on useampia sähköpostitilejä, onkin mielekkäämpää käyttää montaa tiliä ja yhdistettyä inboxia tukevaa sähköpostisovellusta. Molemmat ovat erittäin toimivia ohjelmia, pienenä erona Sähköposti tukee html-sähköpostien zoomausta monikosketuksen avulla.


Selain


Selain on aiemmista Androideista tuttu väline. Siitä löytyvät tärkeimmät ominaisuudet kuten selaushistoria, kirjanmerkit, tabit, lataukset sekä asetukset lähes kaikelle tarvittavalle. Selaimen hakupalkki toimii suorien nettiosoitteiden lisäksi myös ehdottavana Google-hakukenttänä.

Ison näytön ansiosta puhelin soveltuu erinomaisesti surffailuun. Galaxy S ei kuitenkaan pärjää selaimen suorituskyvyssä iPhone 4:lle. Raskaammilla sivustoilla zoomaus ja scrollaus saattaa tökkiä iPhoneen nähden hieman. Se, onko pätkiminen häiritsevää, riippuu pitkälti henkilöstä.Visuaalinen kirjanmerkkisivu muistuttaa muun muassa Opera Minin aloitussivua ja onkin piristävännäköinen tavalliseen tekstilistaan nähden.

Selain on hyvä, mutta ei todellakaan täydellinen. Androidin ja Applen selaimet ovat hyvin lähellä toisiaan ja ainoastaan muutamat ominaisuudet ja pienet käytettävyyserot kallistavat kuppia suuntaan tai toiseen.


Muut sovelluksetSamsung Galaxy S:n muihin esiasennettuihin sovelluksiin kuuluvat muun muassa päivittäisin ajankohtaista informaatioita tarjoava Daily Briefing ja sosiaaliset yhteydet yhteen paikkaan yhdistävä Social Hub sekä tutut Googlen karttapalvelu Maps, pikaviestin Talk ja videopalvelu YouTube.Samsungin omille Social Hub ja Daily Briefing -sovelluksille en löytänyt ollenkaan käyttöä, puolestaan Googlen palvelut ovat olleet allekirjoittaneella ahkerassa käytössä jo ennestään. YouTube toimii erittäin nopeasti ja tarjoaa hyvää kuvanlaatua, mikäli yhteystapana on Wi-Fi. Talk-pikaviestin on erittäin pelkistetty mutta toimiva. Google Maps ei valitettavasti vieläkään tarjoa navigointia Suomessa, joten mielenkiintoisin uutuus siinä on tuki Street View:lle eli katunäkymälle, jota on saatavilla nyt myös Suomen suurimmista kaupungeista.

Luonnollisesti mukana on myös Android Market, jonka valikoima on laajentunut merkittävästi sitten viime tutustumisen. Edelleenkään tosin Suomen valikoimissa ei ole maksullisia sovelluksia, joka kaventaa valikoimaa. Ilmaisia sovelluksia Android Marketissa on kuitenkin tiettävästi jopa enemmän kuin App Storessa, joten kuta kuinkin kaikkeen mahdolliseen löytyy sovellus.


Mukaan on ahdettu lisäksi Aldiko eBook -niminen e-kirjasovellus, lähes tyhjä Samsung Apps -sovelluskauppa sekä Layar Reality Browser -sovelluksen, joka toimii niin kutsuttuna laajennettuna todellisuutena (augmented reality).Yhteenveto


Samsung Galaxy S on, kuten alkusanoissa arvelimme, erittäin sopiva kilpailija iPhonelle. Korealaisvalmistaja on jälleen onnistunut valmistamaan laitteen, joka houkuttelee hyvillä komponenteilla ja ominaisuuksilla. Paperilla laite kuitenkin näyttää ehkä mielenkiintoisemmalta kuin mitä se todellisuudessa on. Galaxy S ei kuitenkaan ole todellakaan huono puhelin, pikemminkin tylsä.

Viimeisen vuoden aikana Android-puhelinten esiinmarssi on ollut niin vahva, että lähes vastaavilla ominaisuuksilla varustettuja “iPhonen tappajia” on tusina. Eroavaisuudet ovat laitteiden välillä vähissä, mikäli käyttöjärjestelmäversio vain pysyy samana. Tätä ongelmaa pyrkii taklaamaan Samsung TouchWiz 3.0, kuten HTC Sensekin. Valitettavasti Samsungin lahjat käyttöliittymäpuolella eivät ole yhtä vahvat kuin laitevalmistajana. Allekirjoittanut preferoi Sense-käyttöliittymää huomattavasti TouchWiziä enemmän.

On kuitenkin selvää, että iPhonea vastaan Galaxy S:llä on paljon ässiä hihassa. Valtaosa näistä tulee Androidin avoimemmasta luonteesta, jonka ansiosta tehokäyttäjä saa puhelimesta enemmän irti. Muutama kompromissi täytyy kuitenkin tehdä matkalla. Ensinnäkin iPhonen työkalumainen, jämäkkä rakenne on omassa sarjassa, vaikkakin se samalla kärsii käytännöllisyydessä. Androidin tarjoama käyttökokemus ei myöskään ole aina aivan iPhonen tasolla.


Kumpi puhelin sopisi siis sinulle paremmin? Helpoiten vastauksen tähän löydät, kun kysyt itseltäsi tarvitsetko enemmän monipuolisuutta vai helppokäyttöisyyttä. Käytännöllisyyttä vai näyttävyyttä? Mikäli vastasit molempiin aiemman vaihtoehdon, on Galaxy S sinulle todennäköisesti sopivampi laite, mikäli jälkimmäisen kannattanee sijoittaa iPhone 4:ään. Jos allekirjoittaneen täytyisi jompikumpi puhelimista valita, kääntyisi vaakalauta hienoisesti Androidin muokattavuuden ansiosta Galaxy S:n suuntaan.

Miltä uuden sukupolven Symbian näyttää ja tuntuu Nokian uudessa kamerapuhelimessa. Se selviää, kun Puhelinvertailu.com testaa seuraavaksi Nokia N8:n.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -42%

Honor X7a
69 € DNA
141 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto E14 – hinta laskenut -34%

Motorola Moto E14
79 € Gigantti
79 € Power
119 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A14 (4G) – hinta laskenut -33%

Samsung Galaxy A14 (4G)
89 € Power
132 € BIGBOX.FI
153 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 132 €

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G24
114 € BIGBOX.FI
142 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 146 €

Kommentit (37)

weski
weski

1

Onpas laiskasti kommentoitu artikkeli. Mielestäni ihan mielenkiintoinen. Ihan hyvä että oli iPhone 4:n kanssa myös vertailtu videolaatua. Puhelin vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta, monet on jo kaveripiirissä tällaisen laittaneet, enkä enää ihmettele miksi sitä on niin kovasti kehuttu. Nokian N8:sta tuskin mitään potentiaalista haastajaa tulee Symbianin kankeuden takia. Jossain vaiheessa jo alkoi kyllästyttämään ainainen Symbianin haukkuminen mutta sitten näin tämän. Nokia pärjää ehkä rautapuolella ihan hyvin ja siellä on varmaan ihan innovatiivista porukkaa, mutta tuo Symbian pilaa kyllä kaiken. N8 voisi ainakin minun mielestäni olla mielenkiintoisempi vaikkapa Androidilla. Toivottavasti edes MeeGosta tulee jotain sulavampaa ja hienompaa ettei tarvitse kilpailijoiden leiriin eksyä.

Vastaa
Tcav
Tcav

2

Jos Samsung saisi tuon Touchwichin paremmaksi ja yleisen tuntuman paremmaksi, niin kyllä tännekin Samsungin Android-puhelin varmaan tulisi. Tällä hetkellä kallistun kyllä mieluummin HTC:n puhelimiin mm. Sense UI:n takia.

BTW, Mukavan napakka artikkeli, taas kerran.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
HALOO,Samsung!. (vahvistamaton)

3

Käsittämätöntä,että tämäntasoisesta mallista PUUTTUU kamerasta Xenon -tai power LED-salama!!.
:(

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Tittes (vahvistamaton)

5

Itselläni lukee ilmoituspalkissä kylläkin Äänen sijasta GPS... mikäköhän firmware oli testatussa laitteessa? Eikös se uusin yleensä kannattaisi testata.

Vastaa
Pekka65
Pekka65

6

@5
Artikkelissa mainittiin ongelmista Kies-ohjelman kanssa, ja ettei päivitys oikein onnistunut. Ehkäpä siinä on selitystä...


Minulla on ollut SGS käytössä nyt vajaan viikon, ja pakko on myöntää: hyvä laite on kyseessä.

Salaman puuttuminen on kyllä merkillinen veto.
Kunnon valossa kuvat ovat kyllä riittävän hyviä minun käyttööni. Samoin video-kuva.

Tässä ajassa olen jo ehtinyt tottua Touchwich-käyttöliittymään, vaikka Sense UI onkin parempi.

Suurin miinus-menee Kies-ohjelman piikkiin.
Samsungin SGS:n tukisivulta ladattu ohjelma oli vanha, eikä päivitys tietenkään onnistunut Kies-ohjelman kautta.
Onneksi Google osasi ohjata paremmalle sivulle.
Ohjelma on tosin yhtä kankea käyttää kuin vanhemmallakin versiolla...

Toinen isompi miinus menee Samsung Apps-palveluun:
ohjelmia on tarjolla naurettavan vähän.
Tosin S8500-puhelimelle ohjelmia löytyy ihan kivasti...

Miinuksista huolimatta olen tyytyväinen ostokseeni. Ja uskallan suositella laitetta muillekin.

Vastaa
Pekka65
Pekka65

7

Niin, artikkelistakin piti mainita:

Oikein mainio!
Vertailu iPhoneen oli fiksu veto.
Lisää tälläisiä!

Itse en ole huomannut, että Live Wallpaper aiheuttaisi hidastelua. Mutta lienee selvää, että resursseja se syö...

Ja koska makuasioista voi kiistellä:
Omasta mielestäni puhelin tuntuu kädessä todella hyvältä, jopa paremmalta kuin HTC HD2.
Muovisuudesta huolimatta...
Aika näyttää miten takakansi kestää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

8

Tänään pääsin käpistelemään, ja voi herra Jeesus kun oli iso ja lelun oloinen vehje! Ja joskus pohdin jopa ostamista.. En todellakaan enää!

Vastaa
Guarded
Guarded

9

Omistanut tämän kapulan jo about kuukauden, vieläkin löytyy kaikkea kiinnostavaa ja uutta :) en tiedä miksi artikkelissa väitettiin tylsäksi. Kaikki mitä voi matkassa tarvita löytyy (GPS, navigointi, netti, FB...).

Mutta alkaa jo kyllä kyllästyttämään tämä "iPhone-tappaja"-meininki, koska sitä on jo saatu sietää. Jos nämä kaksi puhelinta ovat lähestulkoon identtisiä, niin pitää katsoa pintaa syvemmälle.
Sen mitä moni arvostelija jättää ottamatta huomioon on iPhonen Retina-näytön tarkat ominaisuudet ja kuinka grafiikkaprosessori tällä näytöllä pikseleitä pyörittelee. Retinassa on huomattavasti enemmän pikseleitä kuin mitä Samsungin Super AMOLED-näytöissä. iPhonen GPU nappasee kuulemma(lähteiden mukaan) "28 miljoonaa kolmiota per sekunti", kun taas SGS:n GPU repii "90 miljoonaa kolmiota per sekunti".

Nyt kun on nämä käyty läpi, niin mietitäänpä näyttöjen pikselimäärää; iPhonessa se on 960 x 640(contrast ratio 800:1) ja SGS:ssä se on 800 x 480(contrast ratio 10,000:1).
Kaikki maalaisjärjen omaavat ymmärtävät, että mitä enemmän pikseleitä, sitä enemmän prosessoitavaa, loput osaatte päätellä itse. Tosin, tämä on vielä pieni ero, mutta ero se on silti. Näytön ominaisuuksissa kumpi on parempi? Se riippuu haluaako tarkan vai väririkkaan. (offtopic: muistatteko kuinka väritelevisiot ounasivat musta-valko telkkarit?)

Lopulta voidaan päteä käyttöjärjestelmissä; Android vai iOS4?
(offtopic: Paras lainaus jonka olen kuullut "iPhone sells well, 'cause it's n00b friendly. 'nuff said") Android käyttis on selvästi älypuhelinmaisempi; voit järjestellä tiedostoja, ladata musiikkia ja muita tiedostoja suoraan netin kautta ja tehdä melkein kaiken mitä mieleen juolahtaa, nyt kun Google on julkaissut ohjelman jolla voit tehdä ohjelmia puhelimeesi(Yo dawg, we heard you like programs, so we...). Toisaalta iPhonessa on helppo ja mukavan tuntuinen käyttöliittymä, jota osaa vähemmän kokeneempikin käyttää.

Tämä afterdawnin vertailu oli hieman kiikunkaakun, sillä SGS:lle on juuri tulossa Android 2.2 FROYO-käyttis, joka tuo mukanaan paljon uudistuksia. Itselläni sattumoisin on jo Galaxissani 2.2 FROYO:n "BETA"-versio, joten voin todeta että tämän päivityksen mukana tulee paljon uusia ominaisuuksia ja puhelin tuntuu nopeammalta, selain on sulavempi(vaikka joskus kaatuukin[huom beta-versio]), pudotuspalkissa on uudet valinnat(Wi-Fi, BT, GPS, Ääni, Autom. kierto), GPS on nopeampi ja Linpack for Android-benchmark testissä puhelin pärjää tuplasti paremmin(Ennen sain n. 7 MFLOPSia, nyt saan päälle 14 MFLOPSia [http://en.wikipedia.org/wiki/FLOPS])
Qualcommin Neocore-grafiikanrasitus testissä puhelin saa yleensä 55.6FPS tuloksen, en muista paljon tuli 2.1 käyttiksellä.
Ero on siis huomattava ja 2.2 päivityksen jälkeen tuntuu kuin pitelisi aivan eri puhelinta kädessään.
Monipuolisuus on molemmissa puhelimissa suuri, joten päätös miellyttävämmästä pitää melkein testaamalla tehdä.

Noniin, tulipahan taas pädettyä. Muistuttaisin vielä, että en halua päättä puolestanne minkä puhelimen ostatte, mutta jos voin olla avuksi päätöksessä, autan mielelläni.

Rene kuittaa, kiitos :)

Vastaa
kerbo
kerbo

10

Miksi aina vertailu Iphoneen? Onhan se tottakai se tämän päivän yyberpuhelin, mutta ei aina jaksa lukea näitä vertailuja ipuhelimeen.. Miksi ei esim. vertailtu htc desireen. Galaxy s ja desirehän tässä ennemmin keskenään kamppailevat, jos android laitteista puhutaan.

Vastaa
Puppek
Puppek

11

"Valitettavasti sovelluksesta poistuminen ei kerro jääkö sovellus taustalle pyörimään, eikä sovelluksia ole useinkaan mahdollista sulkea erillisestä valinnasta."

Hemmetin paha puute. 5800:ssa ja Symbianissa v*tuttaa juuri eniten se, että ohjelmat on niin hemmetin vaikea sulkea, 5800:ssa varsinkin soitin: (punainen luuri sulkee soittimen tietyissä tiloissa, muut ohjelmat saattavat sulkeutua siitä, mutta eivät välttämättä - ei voi luottaa). Luulin että Android-puhelimissa on oma nappulansa (nuoli), joka tarkoittaa takaisinpäin tai sulkemista. (Eipä voi kyllä enää kehua iPhonenkaan tyyliä, jossa ohjelma jää väkisin taustalle ainoasta napista.)

Hieman olen SGS:ää päässyt käpistelemään ja vei kyllä ainakin puolet sydämestä - siro lätyskä ja uskomaton näyttö.

Arveluttaa vaan vaihto: 5800:ssa on kuitenkin navigaattori ja taskulamppu sekä se toimii reilun 2,5 vuoden iässäkin kuin uusi.

Arvostelusta oli jäänyt pois divx/xvid-toiston arviointi. Miten hyvin se toimii? Toistaako vanhatkin divx-pakatut videot? Haluaisin myös tietää, millä tavalla SGS toimii tietokoneen modeemina?

Vastaa
weski
weski

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti "Puppek":

Arveluttaa vaan vaihto: 5800:ssa on kuitenkin navigaattori ja...

Muhunkin vetoaa Nokian ilmainen navigointi ja sen toimivuus. Keväällä olin mm. Sveitsissä, Saksassa ja Ranskassa vuokra-autolla kaveriporukalla eikä ollut navigaattorissa oikeastaan valittamista. Hieman hiitaanlaisesti se kyllä signaalin saa pelkällä GPS:llä. Mutta joku Google Maps ei ole kovinkaan järkevä ratkaisu navigaattorina.

Vastaa
rkan
rkan

14

Kokeilkaapa deathgrip uudestaan sillälailla, että laitatte kätenne peittämään sen puhelimen alaosassa olevan kyhmyn. Mielestäni puhelinta voi normaalisti käyttää kyseisellä tavalla.

Vastaa
Datanen
Datanen

15

Jos se Google maps navigointi ohjelma on niin viisas kuin Nokian, että sen kartat voi ladata suoraan tietokoneelta, niin sillon se on hyvä! Mutta jos ne joutuu lataamaan ennen ulkomaille lähtöä ihan käsipelin karttaa liikuttaen, niin sitten se on ihan surkea.

Vastaa
Guarded
Guarded

16

@14

Kokeilin tätä ns. Deathgripiä pitelemällä puhelinta kourassani melkein kaikilla mahdollisilla tavoilla. Ajoin Speedtest.net:in Speed Test-sovelluksen ja kokeilin mm. Pidellä kuten ehdotit ja jättämällä puhelimen yksinään pöydälle. Tulokset nopeuksissa eivät vaihdelleet kuin hieman, yleensä noin 10-30 numeron erolla.
Ping oli tällä facepalmin arvoisella Soneran yhteydellä yleensä 700 paikkeilla, mutta parhaimmissa tapauksissa jopa 550. Downloadid olivat 110-120 kbps nopeuksissa ja upit 190-220 kbps nopeuksissa.
Keskellä kaupunkia kokeiltu (tietty) ja noin 30 testiä tein. Huomasin kyllä että ehkä parhaimmat nopeudet tulivat pitelemällä puhelinta kädessä, mieluummin kuin pöydällä. Ei niinkään "official" expirimentti, mutta kelpaa minulle.

Vastaa
apek
apek

17

"Valitettavasti sovelluksesta poistuminen ei kerro jääkö sovellus taustalle pyörimään, eikä sovelluksia ole useinkaan mahdollista sulkea erillisestä valinnasta."

Sovelluksista poistutaan oikealla hipaisunäppäimellä, joka myös sulkee soveluksen, ellei kyseessä ole sovellus jonka on tarkoitus pyöriä taustalla (esim. erilaiset akun varauksen kertovat sovellukset). Jos sovelluksesta poistutaan kotinäppäimellä, niin sovellusta ei suljeta, vaan se siirretään valmiustilaan.

Poikkeuksena mm. mukana tuleva selain, joka jää valmiustilaan hipaisunäppäimellä poistuttaessa.

Uusissa firmiksissä (ainakin JM2) on Samsungin oma taskmanageri, josta saa myös widgetin näytölle. Taskmanagerilla on helppo sulkea ohjelmat ja widgetti näyttää suoraan monta ohjelmaa on auki sillä hetkellä.

Vastaa
rkan
rkan

18

@16 täytyy varmaan jotain videota kehittää omasta deathgripistä. Speedtestillä download-nopeudet vaihtelevat vain vähän, mutta upload nopeudet vaihtelevat erittäin suuresti. Saunalahden liittymä kyseessä, rajoittamattomalla nopeudella. Jos puhelin on pöydällä tai en peitä antennia kädellä, niin upit luokkaa 1,5Mbps. Jos peitän kohdan kädellä, niin upit tippuvat 0.2-0.8Mbps luokkaan.

Vastaa
SanteriO
SanteriO

19

@5 & 6.
gps -ja äänisysteeminamiskat tulee yhtenäisiksi android 2.2 tullessa. Kaikkiin tulee tietääkseni gps -valintapainike.. Sama systeemihän on nyt myös swypen kanssa: Ensimmäisissä SGS:ssä ei ollu "vakiona" suomenkielistä swype-syöttöä, mutta nyt myytävissä ässissä se on. Ja yhtenee jälleen 2.2 tullessa.

@17.
Niinkun sanoit nii uusissa ässissä on oma task manager. Vanhempiin (ja itse ottaisin myös uudempiin) saa marketista ohjelma nimeltä advanced task killer. Saa softat kiinni yhellä painalluksella widgetin kautta. Myös automaattinen sulku jos haluaa. Erittäin katevä ja mitä oon ite laitetta myynyt nii kaikille olen kertonut.

Vastaa
Guarded
Guarded

20

@18
Olin itse ottanut samantapaisia tilanteita huomioon, en sitten tiedä onko se bugi Speedtestissä itsessään, mutta yleensä pöydällä kun pitää, niin Upit nousivat aluksi jopa 1060kbps nopeuksiin, mutta tippuivat heti sekunnin jälkeen siihen 200kbps paikkeille. Kädessä pidettynä tämä oli hieman harvinaisempaa, vaikkakin samaa tapahtui. Pitäisi taas jossain vaiheessa kokeilla uudestaan paremmalla netillä, nimittäin jos antennissa oikeasti on häikkää, niin pienillä numeroilla nämä häiriöt eivät näy. On toki mahdollista että antennin peittyessä singaali heikentyy, sehän on selvä, mutta se että häiritseekö se oikeasti netin käyttöä tai muuta puhelimen käyttöä, niin en ole itse ainakaan huomannut. Puhelut eivät ole pätkäisseet, eikä netti katkeillut.

Vastaa
jehei
jehei

21

Muutaman kuukauden käyttäneenä olen melko tyytyväinen taskutietokoneena, mutta puhelin pitää olla erikseen. Marketista voi muuten myös ostaa ohjelmia roottaamalla ja esim. MarketAccess ohjelmalla emuloimalla vaikka saksalaista operaattoria. Kauppa ei toimi Suomessa virallisesti, mutta kuitenkin suomalainen luottokortti kelpaa, on täysin suomenkielinen ja kuittikin tulee suomeksi?!?!

+ Näyttö todella hyvä, varsinkin kontrastin osalta
+ Tehokas vaikka pelikoneeksi jahka kunnon pelejä tulee
+ Android Market
- GPS täysi p*ska
- Puhelimen äänenlaatu (mikrofoni?) huono
- Pitäisi olla melko pitkä virtajohto että tämän kanssa voisi liikkua
- Päivitykset pitää kikkailla epävirallisista lähteistä
- Kies

Vastaa
SanteriO
SanteriO

22

@21
Millä ohjelmalla emuloimalla? Kattelin marketista MarketAccess hakusanoilla ja samantyylisillä, mutten löytänyt mitään.. Kiinnostus heräsi kummiskin. Josko vaikka sais ostettua navigoinnin.
Ja roottaamalla? Linkkiä saitille?

Vastaa
Elastical
Elastical

23

@22
Navigon MobileNavigator -ohjelman saa ostettua, kun lataat ensin marketista löytyvän demoversion ja syötät ohjelmaan täyden version aktivointiavaimen. Navigonin sivuilta löytyy kahta eri versiota (eurooppa/lähimaat) myynnistä ja itselläni on tuo koko euroopan kattava versio. Hyvin on pelittänyt (ohjelman puolesta-samsungin gps on kyllä ainakin nykyisellä androidilla täysi vitsi).

http://www.navigon.com/portal/fi/shop/so...FamilieId=22910

Vastaa
Grabacr
Grabacr

24

Google maps navigointi oli vakiona eikä siinä ole mitään vikaa ollut. Ihmeellisiä teidän valitukset. Kuinka monen sentin tarkkuudelle sen pitäisi paikantaa ja navigaattorit on erikseen. Lisäksi 2.2 sisältää nav fixin.

Vastaa
apek
apek

25

Kuukausi sitten Google Maps ei toimintu minulla ollenkaan. Ei vain löytänyt satelliitteja. Nyt toimii ihan ok. Taisi pari päivitystä tulla tässä kuukauden aikana.

Itsellä kuitenkin käytössä Navigonin MobileNavigator lähes päivittäisessä käytössä ja täytyy sanoa, että käytettävyydeltään tämä on parempi kuin Google Maps. Google Maps on hyvä vaihtoehto, jos ei halua maksaa navigoinnista.

Sekä Navigon ja Google Maps (nyt kun toimii) näyttävät itsellä riittävän tarkasti auto käyttöön, eli noin 3-5 metrin sisään. Eipä paljoa tarkemmin tälläisillä laitteilla päästäkkään, edes navigaattoreilla.

Vastaa
JM767
JM767

27

To Pekka65 @:

"..Toinen isompi miinus menee Samsung Apps-palveluun:
ohjelmia on tarjolla naurettavan vähän.
Tosin S8500-puhelimelle ohjelmia löytyy ihan kivasti... "

Mutta Android marketissa on yli 70.000 ohjelmaa tarjolla?

Vastaa
Ablazed
Ablazed

29

On tullut huomattua, että Android on loppujenlopuksi huomattavasti parempi käyttöliittymä ihan vain senkin puolesta, että sen on google suunnitellut.. Android on 2.2 päivityksen ja roottauksen jälkeen täysin muokattavissa. iPhonen käyttöliittymä on ihan viimeiseen asti kryptattu. Et edes taustakuvaa saa vaihdettua, ellei se ole Applen tekemä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

31

@30 Olsit venannu kuukauden pari niin olisit saanut markkinoiden parhaan luurin, s2:ssa olis ollu salamakin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

33

Etkös ostanut E7? sehän taitaa olla toisteks kallein luuri puhelinmarkkinoilla tällä hetkellä vai, tai ainakin ihan kalleimmasta päästä.

Eiköhän toi galaxy s2 tule lähtemään about samaan hintaan.

"And we’ve got some exciting news for those of you waiting for the Galaxy S II to hit their local stores. According to the popular Korean website Danawa.com the handset retails for 455,000 Korean wons sim-free, which equals €290 or $425.

Of course, the smartphone will be pricier in Europe due to the higher taxes and import fees, but once retailers are done milking the eager early adopters, it should settle to levels lower than those of just about every competitor the Galaxy S might face."

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

34

@33.

Joo, mutta kun sä et tiedäkkään asiasta mitään niin se on eri asia.

Palautan Saunalahdelta ostamani luurin ja minun ei tarvitse maksaa edes sitä 528 euron hintaa luurista, kun hinta menee päittäin edellisestä puhelimesta ja vain erotus maksetaan.

Vastaa
yksyks2
yksyks2

35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Nikotiko:

@33.

Joo, mutta kun sä et tiedäkkään asiasta mitään niin se on eri asia.

Palautan Saunalahdelta ostamani luurin ja minun ei tarvitse maksaa edes sitä 528 euron hintaa luurista, kun hinta menee päittäin edellisestä puhelimesta ja vain erotus maksetaan.

Eikö se e7 kelvannutkaan?

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

36

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yksyks2:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Nikotiko:

@33.

Joo, mutta kun sä et tiedäkkään asiasta mitään niin se on eri asia.

Palautan Saunalahdelta ostamani luurin ja minun ei tarvitse maksaa edes sitä 528 euron hintaa luurista, kun hinta menee päittäin edellisestä puhelimesta ja vain erotus maksetaan.

Eikö se e7 kelvannutkaan?

Ai kuinka niin ei kelvanut? En ole vielä edes saanut sitä. N97 mini on nyt Optima Servicellä kolmatta kertaa, vaihtavat sen uuteen ja sen jälkeen kaupan purku voidaan suorittaa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.