Vanjoki: Android-puhelinten valmistaminen kuin housuun pissaaminen pakkasella

36
Teemu Laitila

Vanjoki: Android-puhelinten valmistaminen kuin housuun pissaaminen pakkasella
Nokian mobiilituotteiden johtajan paikalta vastikään eronneen Anssi Vanjoen mielestä Googlen Android-käyttöjärjestelmää käyttävien puhelinten valmistaminen on huono bisnes, eikä Nokialta tulla näkemään Androidia käyttäviä tuotteita. Vanjoki kertoo mielipiteistään Financial Timesille antamassaan haastattelussa.

Android puhelinten valmistaminen on Vanjoen mielestä verrattavissa housuihin pissaamiseeen pakkasella lämmittelymielessä, eli se tarjoaa ratkaisun lyhyellä aikavälillä, mutta johtaa pidemmällä tähtäimellä entistä pahempiin ongelmiin.

Haastattelussa Vanjoki puolustaa voimakkaasti Symbianin jatkokehittämistä ja sen käyttämistä myös tulevaisuudessa Nokian tuotteissa. Useat omien käyttöjärjestelmien kehittämisessä epäonnistuneet ja suurissa vaikeuksissa aiemmin olleet valmistajat kuten Motorola ja Sony Ericsson ovat päätyneet käyttämään Googlen käyttöjärjestelmää laitteissaan.

Financial Times huomioi, että joidenkin analyytikkojen arvioiden mukaan Androidin käyttäminen saatttaa ajaa valmistajat pitkään heikon kannattavuuden tilanteeseen. Ilman omaa käyttöjärjestelmää on vaikea erottua markkinoilla, joissa useat eri laitevamistajat julkaisevat samantyyppisiä laitteita samalla käyttöjärjestelmällä. Nimenomaan tämän tilanteen Nokia haluaa Vanjoen mukaan välttää panostamalla Symbianiin myös tulevaisuudessa.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (36)

Anonyymi käyttäjä
suokkis (vahvistamaton)

1

aika rohkeesti sanottu äijältä joka ollu hommissa yhtiössä mikä kussu omille nilkoilleen viimeset 2 vuotta.. symbianilla on jo pitkään ollu "toinen jalka haudas"

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Anssi joku (vahvistamaton)

2

HYVÄ Anssi,paitsi toisin tulee käymään.
Symbian 3 ja 4 tulevat FLOPPAAMAAN vielä!!. =(
Tämä on merkki,että Nokia PELKÄÄ Googlea!. ;)

Vastaa
wipe2000
wipe2000

3

> Androidin käyttäminen saatttaa ajaa valmistajat pitkään heikon
> kannattavuuden tilanteeseen. Ilman omaa käyttöjärjestelmää on
> vaikea erottua markkinoilla, joissa useat eri laitevamistajat
> julkaisevat samantyyppisiä laitteita samalla käyttöjärjestelmällä.

Voi pitää paikkaansakiin, mutta eikös Symbianinkin pitänyt myös olla melkoisen avoin eikä pelkästään Nokian oma käyttöjärjestelmä? Käytännössähän se kyllä nykyään melkoisen Nokialaiseksi mieltyy.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
suokkis (vahvistamaton)

4

joo eikös se samsungi jonku omnian tehny symbianilla mutta siihen sitte jäi ku tajusivat miten kuraa se käyttis on :D Vielä ku toi N8 floppaa ni Nokia alkaa vajota todenteolla.. Mut pakko sanoo näin Suomalaisena että toivottavasti ei floppaa, koska se sitte vaikuttaa jo paljon muuhunki.. symbian on ehkä ok niissä 50e festariluureissa

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Nokia on Mokia!!.. (vahvistamaton)

6

Eikös tämä heppu jo vapaaehtoisista jättänyt tämän uppoavan laivan..!! Kantakaa se niskap..otteella ulos!!..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Yeninen (vahvistamaton)

7

Onko Suomessa miehillä tapana kusta alleen lämmittelymielessä...? Sairasta. Antoipahan taas uuden hyvän kuvan ulkomaille suomalaisuudesta. Että saa taas hävetä.

Vastaa
Stonik
Stonik

8

Katsotaan vain niin tämä ei jää Anssin viimeiseksi legendaariseksi lausahdukseksi. Veikkaan että seuraavan muutaman kuukauden aikana tulee lisää kommenttia nyt, kun mies on eropaperinsa Nokialle jättänyt.

Sisällöstä on paha sanoa, mutta tokihan esimerkiksi Huawei on kärkkymässä halvoilla hinnoillaan muiden drodien katteita. Mutta hyvää viihdettä Vanjoki tarjoaa; poikkeuksellisen hauskoja otsikoita näistä saa suomalaiseksi teknopomoksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Terderi (vahvistamaton)

9

Loistava vertauskuva Vanjoelta! Asiaahan mies puhuu. Android ei ole Nokialle mikään ratkaisu pitkällä aikajänteellä. Symbianin kehitys, MeeGo ja Qt ovat hyvä yhdistelmä jatkon kannalta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
rooivalk (vahvistamaton)

11

Toinen kusee housuun, toinen kumisaappaaseen. Mutta kyllä se on vaikea kävellä jos on saappaanvarsi yläreunaan asti täynnä kusta niin kuin Nokialla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

12

Mieshän puhuu täyttä asiaa! Androidissa ei ole mitään hyvää, saati järkeä. Joka muuta väittää, ei tiedä kyllä asioista yhtään mitään.

Vastaa
cyka
cyka

13

Sen voi jokainen jo miettiä, että jos käyttis on suht sama - ja ohjelmat/ratkaisut samat, niin ero on raudassa ja designissä. Rauta onkin sitten suht kaikilla samaa sillä alihankkijat ovat samoja, eli design jää.

Androidissa on pitkällä tähtäimellä ainut voittaja; iso G.

Mutta katsotaa miltä lähitulevaisuus näyttää. Nokialla omia haasteita ja Ifööni alkaa olla pikkuhiljaa ylihintainen ja jokaisella oleva laite. We see, we see.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
s730 (vahvistamaton)

14

Kyl nyt menee jo aika huonosti kun alkaa toisten ohjelmia aliarvioimaan,se on sitä sitten juu kun ei oman kehuminen enää auta.Se onkin sitten niin että ensin tulevat ne jotka saavat jotain aikaiseksi ja perässä ne jotka sitten arvostelevat.Tämmönen puhe on tarkoitettu HTC:tä vastaan se tulee olemaan vielä nokialle kova pala.Olen sanonut jo kaksi vuotta sitten että tästä puhutaan vielä.Ja nyt se aika koittaa.Nokia sanoi joskus Motorolan hinnan pudotuksista että se on lopun enteitä ja nyt se on itse valmis pudottamaan hintoja.Nokialla on paljon puhetta mutta vähän asiaa.

Vastaa
Tcav
Tcav

15

Itkeäkö vaiko nauraa...?

HAHAHAHAHAHA!

On kyllä todella esimerkillisiä vertauksia Herr Vanjoella. :D


"Nimenomaan tämän tilanteen Nokia haluaa Vanjoen mukaan välttää panostamalla Symbianiin myös tulevaisuudessa."

Ömmm...Siis panostaa Symbianiin? Milloinkas se MeeGo on tulossa?

Vastaa
readyEddy
readyEddy

16

Suomalainen jätkä on tunnettu juuri siitä, että se ei kuse alleen siinä missä muut.

Vanjoku. Onko sulla kuset housussa?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Nojuu (vahvistamaton)

17

Symbian puhelimien valmistaminen on taas minun mielestäni verrattavissa housuunsa kakkaamiseen, eli ensimmäiset 2s tuntuu hyvältä, mutta heti sen jälkeen askel alkaa painamaan ja kaverit kaikkoavat viereltä. Jos hommaa ei siltikään osata lopettaa, hukutaan paskaan.

Vastaa
Guarded
Guarded

18

Onnea Vanjoelle paskimmasta heitosta tämän vuoden puolella. Syö vielä sanansa kun N8 floppaa. Eikös siinä sitäpaitsi ollut tullu joku viivästys julkaisupäivään, kun Symbian^3 käyttis ei enää toiminutkaan? :D "Poika minä olen pettymys"
Androidi rullailee tän pojan päälle ku luotijuna.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

19

Lainaus:

"Android puhelinten valmistaminen on Vanjoen mielestä verrattavissa housuihin pissaamiseeen pakkasella lämmittelymielessä, eli se tarjoaa ratkaisun lyhyellä aikavälillä"

"Joka on suomeksi sama kuin onejoken lause zoomaus pitkällä symbian zoomilla omaan perseeseen!"
:)

Vastaa
crgee
crgee

20

Eri valmistajien Android-luureissahan on kuitenkin melkein aina jollakin tavalla modattu UI, perus-androidia käytetään lähinnä halpispuhelimissa.

Esimerkkinä HTC:n Sense jonka käyttämisen jälkeen vanilla androidin piteleminen meinaa saada aikaan pahemman sortin aivoverenvuotoa - syy miksi pysyn 2.1 romissa Herossani vaikka sillekin olisi jo Froyoa saatavilla joskin ilman Senseä.

Sonylla on omannäköisensä tuotos, samoin Samsungilla.

Vastaa
readyEddy
readyEddy

22

Nyt juttu ehti jo Computerworldiin. Artikkeli alkaa: "Kysymyksessä saattaa olla käännösvirhe, mutta Nokian älypuhelinjohtaja..."

Hyvä Anssi. Vielä ehdit antaa haastattelun jollekin kameralehdelle ennen kuin turpasi tukitaan.

Vastaa
SJobs
SJobs

24

Oikeassahan Anssi tuossa on. Kannattiko sitten juuri noilla sanoilla laukoa ulkomaisiin mediohin niin se onkin sitten eri juttu.

Android-strategian ainut voittaja loppupeleissä on Google, kun muut valmistajat aloittavat hintasodan ja pudottavat toisiltaan katteita minkä kerkeävät.

Virtapihiä Symbiania ja S40:stä vain halpisluureihin ja välimallin feature-luureihin ja MeeGoa sitten vain High End- kapuloihin.

Vastaa
dRD
dRD

25

Komppaan edellistä kirjoittajaa: Vanjoki omasta mielestäni puhuu ihan asiaa -- käytetty terminologia voi tosin olla "hieman" väärä julkisuutteen :-)

Mutta käytännössä jos homma menee siihen, että markkinoilla on enää Android ja kalliimmassa päässä iOS, niin ollaan täsmälleen samassa tilanteessa, johon PC-puolella päädyttiin 90-luvulla. Eli raudasta tulee hintakilpailua, jossa rautavalmistajien katteet kapenevat naurettavan alas -- 90-luvun lopullahan alkoi pudotuspeli, jossa valtaosa valmistajista katosi 5v sisään markkinoilta. Rautapuolelle ei jäisi tuossa tilanteessa enää kuin kourallinen aasialaisia valmistajia ja muutama high-endiin keskittyvä customvalmistaja.

Tuossa 90-luvun PC-skabassa ainoat voittajat olivat käyttiksen itsellään pitäneet, eli Microsoft (joka teki fyrkan Windowsin lisenssimyynnillä -- tässä tapauksessa Google tekee oheismyynnillä ja mainoksilla Androidista) ja pienen suossakäynnin jälkeen Apple.

Vastaa
Jouni76
Jouni76

26

Oikeassa on. Tosin AV olisi voinut pitää mölyt mahassaan. Ainut oikea tie on kehittää omaa käyttöjärjestelmää eikä lähteä android hintaralliin. Android valmistajia alkaa kohta siunaantua kuin sieniä sateella kun kiinalaiset pääsevät vauhtiin. Siinä leikissä on mahdotonta erottua pelkästään teknisillä ratkaisulla. Hinta ratkaisee..

Vastaa
_oPa_
_oPa_

27

Liityn mukaan komppaamaan Vanjoen sanomisia. Kuluttajan näkökulmasta kokonaisuuksien näkeminen saattaa olla hankalaa. Afterdawnin käyttäjät varsinkin ovat erittäin teknologia tietoisia ja vaativat puhelinvalmistajilta vain huippumalleja. Todellisuudessa rahat tehdään kuitenkin sielä ~100e puhelimilla ja älypuhelinten kehittäminen on vain imagollista toimintaa.

Nokian on tärkeää yrittää pysyä uskottavana valmistajana ja tärkeä osa uskottavuutta on tuoda myös älypuhelimia markkinoille. Lyhyt tie menestykseen olisi tällä hetkellä valita Android. Ei vaatisi Nokialta kuin latoa kasaan hyvä setti komponentteja ja laittaa markkinoille. Pidemmällä tähtäimellä täytyy kuitenkin tuoda oman tuotekehityksen kautta oma versio, jolla pystytään erottumaan muista ja tarjoamaan markkinoille jotain muutakin kuin Androidia. Samsung on tässä valinnut ehkä parhaan tien, missä tarjotaan sekä Androidia huippumallina ja samalla pyritään kehittämään omia järjestelmiä. Sitä en sano että Bada olisi se Samsungin tuleva markkinavaltti, vaan lähinnä että taustalla tehdään varmasti vielä työtä mistä ei ole markkinoille mitään kerrottu.

Voimme kai olettaa että jossain vaiheessa puhelinten kehitys menee siihen, että kaikki peruspuhelimetkin ovat ns. älypuhelimia ja mobiilitietokoneita. Kun tämä aika koittaa, niin Nokia on toivottavasti valmis ja pystyy tarjoamaan vaihtoehdon Androidille ja iPhonelle.

Vastaa
sobc
sobc

28

"Todellisuudessa rahat tehdään kuitenkin sielä ~100e puhelimilla ja älypuhelinten kehittäminen on vain imagollista toimintaa. "

Eikös se raha tehdä tänään juuri noilla kalliilla älypuhelimilla joissa on katteet kohdallaan, vrt. Apple ja Kallasvuon fudut.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

29

@20

UI kyllä, mutta alla olevan käyttöjärjestelmän ominaisuudet esim. rautatuki onkin toinen juttu. Ja nämä, ei UI, määrittävät sen, mitä käyttöjärjestelmällä ja siten koko laitteella voi tehdä.

Vastaa
_oPa_
_oPa_

30

"Eikös se raha tehdä tänään juuri noilla kalliilla älypuhelimilla joissa on katteet kohdallaan, vrt. Apple ja Kallasvuon fudut."

vrt. Apple iPod, iMac, jne. iPhone on vain yksi osa Applea. Nokiaa ja Applea ei näin oikein voi verrata. HTC olisi tässä vertauksessa ehkä lähempänä.
Kannattaa tutkia noita yritysten vuosineljännesraportteja sekä tehtyjä tutkimuksia matkapuhelin markkinoista, niin pystyy ymmärtämään vähän paremmin miksi kukakin toimii tavallaan.

OT: Apple on omasta mielestä aivan mainoa esimerkki asiassa kuinka hyvin asioita voidaan brändätä. Monikin varmasti etsii niitä keinoja millä Apple on nykyiseen asiaansa päässyt. Pystytään tuomaan markkinoille lähes mitä vaan ja ihmiset ostavat.

Vastaa
eddison84
eddison84

31

Tottahan toki mies näin sanoo, kun Nokia ei kykenisi valmistamaan riittävän laadukasta Android-puhelinta markkinoille, joka olisi samaan aikaan järkevästi hinnoiteltu. Pysykööt vaan lestissään provosoimatta parempiaan..

Vastaa
Separi12
Separi12

32

Kyllähän Antti on oikeassa, mutta voin silti väittää, että tuleva N8 menisi kuumille kiville nimenomaan Androidin kanssa. Symbianiin on usko mennyt jo kauan sitten ja tuskinpa sovelluskehittäjätkään jaksavat kummemmin innostua Symbian^3 myötä. MeeGo sen sijaan vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta ja mielestäni Nokia saisi keskittyä nyt MeeGoon älypuhelimien saralla ja jättää symbianit muihin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Puuha_Petteri (vahvistamaton)

35

@separi12 E7 ja netissä huhuttu N9 on eri tuote. Nokia on luvannut Meego (harmattan) puhelimen (N9) tämän vuoden aikana, mikä varmasti pitää paikkaansa sisäpiirin tietojen mukaan. Uskoisin, että esittelyä ei tarvitse enää odotella pitkään :)

Vastaa
mietaas
mietaas

36

tämä tollo yrittää viimeiseen asti vahingoittaa nokian mainetta... no... onneksi sai potkut! v-joki on tullut tosi kalliiksi osakkeenomistajille typerillä lausunnoillaan jo monta vuotta.

yritä nyt hyvä tollo tajuta, että nokia ei tarvitse sun palveluitasi/lausubtojasi... mitä vähemmän olet äänessä sitä parempi!

t. osakkeenomistaja

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.