Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia suunnittelee karttoihinsa 3D-katunäkymää

24
Teemu Laitila

Nokia suunnittelee karttoihinsa 3D-katunäkymää
Nokian omistama karttapalveuita tarjoava Navteq suunnitelee tuovansa nykyisiin 2D-karttoihin 3D-katunäkymän. Nokia City Scene -nimellä tunnettava karttatekniikka nähdään Nokialla luonnollisena jatkeena tämän päivän 2D-kuvista koostuville kaupunkinäkymille.

MyNokiaBlog kuvasi lyhyen videon, kun Nokian edustajat demosivat karttaa N900-puhelimen avulla. Ikävä kyllä Wlanin ongelmista johtuen kartassa ei pystynyt liikkumaan edestakaisin.
Videon perusteella kuvat vaikuttivat erittäin tarkoilta ja mittasuhteet olivat kohdallaan. Ilmeisesti Navteq:n aiemmin esittelemän laser-skannaustekniikan avulla ympäristöstä on käytännössä luotu 3D-malli, johon auton kameroiden ottamat kuvat on liimattu päälle. 3D-mallinnukseen perustuva tekniikka mahdollistaa enemmän yksityiskohtia kartassa sekä luonnollisemman liikkumisen kaupunkiympäristössä.

Nokian edustajat lupailivat myös 3D-navigaatiota uuden tekniikan avulla.

Kommentit (24)

Thor1993
Thor1993

3

@1 siltäpä se atm. vaikuttaa.. Ja esittelijä vielä mainostaa "uudeksi" tavaksi.

Toi tosin näyttää ehkä jopa hiukan parannellulta versiolta.. Vielä kun se tulee osaks Ovi Mapsia ja vois ladata puhelimen muistii etukätee ni ei tarvis kokoaja venailla ku lataa tyyliin Google Maps.

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

5

@2
Kukakohan lähetti ensimmäisenä gps-satelliitit avaruuteen? Ja minkä maan paikannusjärjestelmää Nokiakin käyttää?

Vastaa
Romisku
Romisku

6

@4
Tohon et usko itsekään, kyllä nokialla on hieman kauemmin ollut navigointi puhelimissa alkaen ajasta, jolloin gps palikat olivat erillisiä mokkuloita yhdistettyinä puhelimiin...

@5
Google varmaan...eiku hei, koko yritystä ei ollut olemassakaan kun ensimmäisiä gps-satelliitteja lähetettiin avaruuteen.

Vastaa
KIPPO76
KIPPO76

7

aikas retee jos tosiaan pystyy navigoimaan tommosesta aidosta livekuvasta. autot vaan pois niin mahtava. Oliko siinä tommosesta kyse kun on noi kaijuttimet hajalla niin ei tiä mitä selitettiin.

Vastaa
Sillattiis (vahvistamaton)

8

Googlen streetview ei ole 3D:tä nähnytkään. Ilman ääniä katsottuna ja paikallaan ollessa tästä ei ihan selvinnyt mikä tilanne tämän suhteen. Joka tapauksessa näytti tosi hyvältä.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

10

6>Tohon et usko itsekään, kyllä nokialla on hieman kauemmin ollut
>navigointi puhelimissa alkaen ajasta, jolloin gps palikat olivat
>erillisiä mokkuloita yhdistettyinä puhelimiin.

Nokia on käyttänyt laitteissaan kolmannen(1 osapuolen navigointia kunnes osti Gate5, GPS toteutuksia on ollut Communicatori 9000/9110sta lähtien. (9210ssa vakavammin) ja ensimmäiset autonavigoinnit puhelimissa olivat viiva garfiikkaa.

(1
Nokia on kaupannut mm. TomTomin, Route66:n, Navicoren, Wayfinderin softia luuriensa mukana.

Google oli Nokia/Navteqin asiakkaita.

Vastaa
Atte-Pekka (vahvistamaton)

11

Mikä idea 3D-katunäkymässä, kun puhelimissa ei ole 3D-näyttöjä? Paitsi Samsungilla. Ja Nokialla niitä nähdään aikaisintaan 2017.

Vastaa
Romisku
Romisku

12

@11
Ei 3D katunäkymä tarkoita, että se tarvitsisi 3D-näyttöä. Fps pelit ovat tietokoneellakin jo iät ja ajat olleet ns. 3D-toteutuksia, eikä 3D-näyttöjä ole ollut kuin vasta hetken aikaa.

Vastaa
Stonik
Stonik

14

Turha kai tässä on enää edes lomareissua varata, kaupunkiloman nähtävyydet kun näkee kätevästi kännykälläkin...

Ja tuohon kun lisää vielä avatarit, niin voi kaverin kanssa tavata Barcelonassa omalta kotisohvalta. ;)

Vastaa
readyEddy
readyEddy

15

WLAN-tunnusten tallennus herättää pahennusta. Siksi kuvausautot eivät suinkaan kerää WLAN-tunnuksia.

Nokia on ehtinyt tehdä sen jo salaa. Nokian WLAN-paikannus perustuu omaan tietokantaan.

Vastaa
readyEddy
readyEddy

16

@10
"Google oli Nokia/Navteqin asiakkaita."

Google oli Navteqin asiakas mutta ei Nokia/Navteqin asiakas. Suhde katkesi kun Nokia osti Navteqin. Google vaihtoi TeleAtlaksen karttoihin ja alkoi myös kerätä omaa dataa.

Google ei osallistunut karttafirmojen ostohysteriaan. Laskivat ilmeisesti, että paremmat kartat saa halvemmallakin kuin 5.7 miljardilla. Open source kartat myös syövät Navteqin kivijalkaa.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

17

@1 Atte-Pekka

> Mitä Google edellä, sitä Nokia perässä

No jo osaa taas olla "asiantunteva" lausunto. Muistutetaan nyt, että Nokialla oli erittäin hyvin toimiva navigointi jo vuosikausia ennen kuinn Google alotti oman versionsa kehittelyn. Eli tuolla perusteella voisi kyllä pikemminkin sanoa: Mitä Nokia edellä sitä Google perässä. Muita vastaavia esimerkkejä voisi luetella vaikka kuinka paljon. Sitäpaitsi Nokian navigointitoteutuksessa on vaikka kuinka paljon ominaisuuksia, joita ei löydy vieläkään Googlen navigouinnista lainkaan. Lisäksi Googlen navigointi toimii vain pienessä murto-osassa niistä maista missä Googlen navigointi toimii.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

18

@17

Äh piti tietenkin sanoa:

Lisäksi Googlen navigointi toimii vain pienessä murto-osassa niistä maista missä Nokian navigointi toimii.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

19

@2 Ergopad
> @1. Kukahan toi ensin navigoinnin puhelimiin?

@4 Atte-Pekka
> Google. Ja ilmaisenakin vielä ennen Nokiaa.

No ei kyllä taatusti ollut Google, vaan nokia. Nokialla oli erittäin hyvin toimiva navgigointi puhelimissa jo vuosikayusia ennen Googlea. Sitäpaitsi nokia oli9 jo muutenkin muuttamassa navigoinnin kokonaan ilmaiseksi. Lisäksi suurin osa Nokian navigointisovelluksen toiminnallisuudesta on aina ollut ilmainen.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

20

@5 Dolarinen

> Kukakohan lähetti ensimmäisenä gps-satelliitit avaruuteen? Ja minkä maan
> paikannusjärjestelmää Nokiakin käyttää?

No mitähän ihmeen merkitystä tällä nyt on minkään kanssa? Voishan sitä myös kysyä yhtä aiheeseen liittymättömästi, että mikäs oli maa, joka lähetti ensimmäisen satelliitin avaruuteen? Ei muuten ollut USA. Lisäksi voisi kysyä, että mikäs oli se maa, jossa avattiin ensimmäinen GSM-verkko ja minkämaalaisen ja mkinkä valmistajan puhelimella ensimm'äinen GSM-puhelu soitettiin? No vastaus tuohon on Suomi, Suomalainen ja Nokia. Mutta ei tuokaan liity tähän uutiseen.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

21

@11

> Mikä idea 3D-katunäkymässä, kun puhelimissa ei ole 3D-näyttöjä

Et ole tainnu koskaan pelata esim Qyakea tai mitään muutakaan vastaaavaa fps peliä? Tai esimerkiksi autopelejä? Eli ei 3D tässä tarkota sitä, että pitäs olla 3D-näyttö.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

22

uutisesta:

> Ilmeisesti Navteq:n aiemmin esittelemän laser-skannaustekniikan avulla
> ympäristöstä on käytännössä luotu 3D-malli, johon auton kameroiden ottamat
> kuvat on liimattu päälle. 3D-mallinnukseen perustuva tekniikka
> mahdollistaa enemmän yksityiskohtia kartassa sekä luonnollisemman
> liikkumisen kaupunkiympäristössä.

Eli toi ei kyllä ole sama asia kuin mitä Google on tehnyt. Googlen streetview on ennemminkin vain valokuvista koostuva panoraamaesitys.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja