Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Firefoxia ei julkaista iPhonelle rajoitusten takia

32
Kaarlo Räihä

Firefoxia ei julkaista iPhonelle rajoitusten takia
Firefox-selainta iPhone-puhelimelleen odottavat tahot saivat eilen kuulla ikäviä uutisia, kun Mozillan mobiiliblogi vahvisti iPhonen jäävän ilman Firefoxia.

Firefox-selaimen tietoja puhelimeen tuovaa Firefox Home -ohjelmaa Mozilla aikoo kyllä kehittää, mutta Firefox-selainta ei nähdä missään muodossa iPhoneilla, koska Apple ja iOS-ohjelmistoalusta asettavat Mozillan kehittäjien mukaan teknisiä ja logistiikkaan liittyviä rajoituksia, joiden takia Firefoxin kehittäminen iPhonelle on vaikeaa tai jopa mahdotonta.
Mozillan kehittäjät eivät valitettavasti tarkentaneet millaiset rajoitukset haittaavat selaimen kehitystä, joten ongelmista voidaan jälleen vain spekuloida. Nimekkäistä selainvalmistajista vain Opera on julkaissut oman selaimensa iPhonelle, joten muutkin selaimia kehittäjät tahot ovat nähtävästi törmänneet erinäköisiin esteisiin.

iPhonen lisäksi Firefox Home on tarkoitus julkaista lähikuukausina Blackberry- ja Symbian-puhelimille. Mozillan toimistolla mietitään myös parhaillaan iPad-version toteuttamista.

Alla esittelyvideo Firefox Homesta

Kommentit (32)

niiiin
niiiin

2

ei iphonelle tarvii muuta selainta kun safari toimii paremmin ku mikää muu puhelinselain millää muulla laitteella, voitte sitte valitella siita flashista mutta ite enkyllä koskaa törmänny sen puutteeseen iphonessa ikävällä tavalla...

Vastaa
Ergopad
Ergopad

3

Hah ja montakohan uuteen N8:n saa, lasketaanpas:
- Bolt Browser
- Symbian selain (Oletus)
- Opera Mobile 10
- Opera Mini
- UC Browser
- Skyfire

... toisilla on vaihtoehtoja, toisilla ei.

Vastaa
perhana
perhana

5

Eli ilmeisesti apple olisi vaatinut firefoxin tietoturvareikien paikkaamista, jonka takia "Firefoxin kehittäminen iPhonelle on vaikeaa tai jopa mahdotonta."

Kuinkahan moni iphonen käyttäjä tosiaan ihan oikeasti sitä firefoxia puhelimeensa on kaivannut?

Vastaa
iKnow_ (vahvistamaton)

6

@2

Joskus vaan sitä flashia tarvii ja silloin ei iPhonen kanssa auta edes itkupotkuraivarit. Vaikka Safaria pitäisikin ykkösselaimena niin olen täysin varma, että flashia tukeva selain nousisi välittömästi Apps storen ladatuimmaksi softaksi. Nousihan Operan halpispuhelimille tarkoitettu Opera minikin todella ladatuksi, joten kysyntää on aivan varmasti. Firefox ja Google taitavat vain olla liian isot möröt Applelle, sillä ne sotkisivat firman mainossuunnitelmia.

Vastaa
valinnanvaraa? (vahvistamaton)

7

@3 katoin, että ainakin 10 selainta on saatavilla, mutta mitäpä noilla tekee kun safari vie niitä 6-0.

Vastaa
Ergopad
Ergopad

8

"Alkaa menemään kanssa hermo tän kuuluvuuden kanssa. Nyt puhelut menee katki jatkuvasti esim avovaimo valittaa että saa soittaa monta kertaa kun ei saa yhteyttä. Päivitin uuden softan eilen tuohon ja tuntuu että meni vaan huonompaan suuntaan. 3G:tä saa myös oikein hakemalla hakea.

Kannattaako viedä huoltoon vai saako tuohon ongelmaan apua sieltä?"

- Terveisiä onnellinen iPhone 3GS käyttäjä!

Vastaa
niiiin
niiiin

11

@9
ihan oli vielä nokianki 5800 vähäaikaa sitte omana ja täyttä saibaa se, sitte oon nähny kaikkie galaxy s ja htc evo sunmuide superpuhelintenki selaimia ja vertailuja ni en nää niissä mitää muuta parempaa kun sen flashin joisssa se nyt on. sulavuus tulee itellä ainaki enne sitä ja sitä safarista löytyy. En oo mikää fanboi vaa jos muutki selaimet ois yhtä sulavia ja ois se flashi siinä ni tottakai mielummi sellanen kuin safari mutta tällä hetkellä se on vaan paras. mielipidekysymyshän tääki on...

Vastaa
Deadagent
Deadagent

12

@11
Okei, kiitos selvennyksestä. Kirjoitit vaan tuon siihen tapaan kuin tyypillinen Apple fanaatikko, mutta nyt jos todella on kokemusta niin ei siinä mitään.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

Epäilenpä että nämä "Firefoxia odottavat tahot" ovat aika pienet. On aika vaikeata nähdä mitä Firefox oikein voisi iPhonelle tuoda. Opera Minin konsepti on ihan erilainen ja se varmaan on ihan pätevä tilanteisiin, jossa verkon kapasiteetti on rajattu.

Kokonaisuutena Opera Mini on varsin heikko iPhonella, mutta sai kovasti palstatilaa alkaen monta kuukautta ennen julkaisua. Moni muistuttaa sen saamista downloadmääristä, se vaan ei ole hyvä mittari, päivittäiset käyttömäärät olisivat, Opera vaan on hiljaa.

Olen nähnyt Mozilla Foundationin tuotoksen N900:lle ja sen jälkeen ei voisi paljoa vähempää kiinnostaa Firefox iPhonella, niin kauas se jäi N900:n vakioselaimesta.

Jos iPhonelle ei selainta tule "rajoitusten vuoksi", en oikein ymmärrä miten he voivat harkita iPad-selaimen tekemistä. Täsmälleen samat rajoitukset silläkin on.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

14

Lainaus:

mutta Firefox-selainta ei nähdä missään muodossa iPhoneilla, koska Apple ja iOS-ohjelmistoalusta asettavat Mozillan kehittäjien mukaan teknisiä ja logistiikkaan liittyviä rajoituksia,

Ei steven team tällästä kato pojat kattele.. tämä on uhka meille!

Vastaa
Numsuu
Numsuu

15

Minulla on iPhone, mulla on ollut aikasemmin Nokian älypuhelin ja olen koittanut Galaxy S:än nettiselainta. Voin sanoa että sulavimmin, nopeimmin ja parhaimmin on toiminut iPhonen Safari. En ole törmännyt tarpeeseen tarvita flashia, koska esim. jos netissä näkyy video (noin 90% näistä on youtubesta) niin sitä painamalla puhelin hyppää youtube sovellukseen kätevästi.

Galaxy S:än selain pätki hirveästi, silloin kun sivustolla oli flashia mukana, esim mainoksia (jotka ovat sitä turhinta turhaa), sekä zoomaus monikosketuksella (eli tämä "nipistys" ja päinvastoin) ei ollut lainkaan yhtä hyvä kuin iPhonessa.

Nokian selain taas menee ihan jonnekkin syvälle, ja on huonoin näistä kaikista. Operan miniä kokeilin Nokian puhelimella, mutta paha maku jäi suuhun. Se on myös aika jännä, vaikka nokian kosketusnäytöt tukevat monikosketusta, niin se Nokian käyttämä Symbian taas ei tue. Joten Nokialta puuttuu kokonaan tämäkin ominaisuus.

Vastaa
Sillattis (vahvistamaton)

16

@7

Nehän ovat käsittääkseni vain hieman muokattuja Safareita. Siis käytännössä ei valinnan varaa. Ainoastaan Safari ja ei älypuhelimiin tarkoitettu Opera mini.

Vastaa
cyka
cyka

17

@15

"Nokialta puuttuu kokonaan tämäkin ominaisuus"

Ei tästä päivästä alkaen, N8:ssa toimii, sekä kuvissa, että selaimessa. Kartoissa kuulemma seuraavassa versiossa.

Vastaa
Guarded
Guarded

18

@15

Hahhah hah hah heh heh heh hee... Sul on joku iPhone n00b.
Mut tosissaan, eipä ollu ihan tarkka tuokaan kommentti. SGS jota koitit käytti tod. näk. 2.1-käyttistä, joka ei nyt ole mistään kotoisin, toisin kun 2.2, josta minulla sattuu olemaan beta-versio (I9000XXJPH). Toimii hiemoisen paremmin selaimet sun muut tällä, ja voin sanoa ettei tasan lagi ja ettei zoomauksessa ole mitään ongelmia. Ainoa missä voi jotain tälläistä ilmetä, on kun youtubesta katsoo suoraan videota ja näyttöä siirtelee, niin videon toisto hyppii parilla framella, kaikki muu toimii kuin rasvattu.

"En ole törmännyt tarpeeseen tarvita flashia, koska esim. jos netissä näkyy video (noin 90% näistä on youtubesta) niin sitä painamalla puhelin hyppää youtube sovellukseen kätevästi."

Selvä, etpä ole sitten afterdawnia selaillut sillä(tai muita videopalveluja)? On embedattua videota vaikka muille jakaa ja niitä katselee mieluiten suoraan sivulta, ilman että tarvitsee mitään erillistä ohjelmaa avata. Videon välillä voi vaikka selailla kommentteja tai lueskella jotain muuta sivulta. Video puskuroi taustalla mukavasti. Eikö fläsyllä muka tee mitään?

"Galaxy S:än selain pätki hirveästi, silloin kun sivustolla oli flashia mukana, esim mainoksia"

No eipä nyt oikeestaan pätki, enpä ole hassummin selaillut sivuja joissa niitä mainoksia olisi niin paljon että se selailun sulavuutta häiritsisi. Toisaalta minullapa onkin tuo 2.2

Itse odottelen hyvillä mielin tuota Firefoxia, kuulostaa nimittäin aika jännältä. Kuulemma siihen saa joitain addonejakin, mikäli adblock kuuluu niihin, niin nännännäää iPhone nuubelit.

Nokian selaimesta olen samaa mieltä...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

19

@16 Mikä tää "ei älypuhelimiin tarkoitettu"-juttu nyt oikein on? Opera Mini oli ehdottomasti paras Nokialaiseen älypuhelimeen saatava selain, siis parempi kuin Nokian oma, Operan "oikea" ja joku muu mitä koitin, kun Nokialaista käytin jokunen vuosi sitten.

Sama kai mihin se on tarkoitettu, ainoa millä on merkitystä onko se hyvä vai ei.

Vastaa
Zarok
Zarok

21

Olen omistanut iPod Touch 2g ja nykyään käytän HD Desireä, jossa yleisin käytän Dolphin Browser HD -selainta. Safarissa kun avaa jonkun linkin, jolloin se välittömästi menee uudelle sivulle, vaikka haluaisi pysyä nykyisellä sivulla. Androidin selaimet ovat ihan eri luokkaa kuin iOS:lle saatava. Desire toimii kuin rasvattu, ei ole mitään lagittamista tai kaatuiluja.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

26

7@
>katoin, että ainakin 10 selainta on saatavilla, mutta mitäpä noilla
>tekee kun safari vie niitä 6-0.

Onko heittä jotain listaa, jossa listattu selaimet joissa ei käytetä Safarin konetta. eli jos ei lasketa jotain jotka enemmänkin pluginen korvikkeita. Niitä softia on kase jotka on tarkoitettu johonkin yksittäisen web sisällön selailuun. on muotia tehdä vähän joka saitille oma "selain".

Operan minin kaltaisi joissa selain kone ulkoistettu palvelimella, taitaa jokunen löytyä.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

27

2@
>ei iphonelle tarvii muuta selainta kun safari toimii paremmin ku
>mikää muu puhelinselain millää muulla laitteella,

Trollausta, provoillua, mutta oli miten oli, niin Firefoxi on suosittu lisäosien takia. jos sellailua kokemus , turvallisuus on tärkeä niin Firefox monelle valikoituu käyttöön. Opera (oikea) on myös hyvä, mutta rajoittuneempi.

Jos Firefox on muissa laitteissa käytössä niin ei yllätys että sitä toivotaan myös mobiiliin ja osa jopa vähän valmiita tinkimään vakaudessa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

29

Jartar, jos vastaat seuraaviin kysymyksiin niin saatat päästä lähemmäksi realiteetteja:

Käyttääkö joku oikeasti N900:lla Fenneciä? Miksi ei?

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

30

20@
> onkohan kukaan huomannut että jutun video on html5:sta eikä sitä
> tavallista fläshiä?

Kai siellä sitäkin ,mutta valikoimaa oli, hyvä niin, tosin kaikki taisivat kaikkia olla samantasoisia.

WebM, ogv, mp4, flv

Kaikki ei välttämättä edes katsoneet.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja