Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

QT on jatkossa Nokian ainoa kehitysalusta - Symbianin versiointi unohdetaan

20
Kaarlo Räihä

QT on jatkossa Nokian ainoa kehitysalusta - Symbianin versiointi unohdetaan
Osavuosikatsauksen lisäksi matkapuhelinjätti Nokia julkaisi tänään muitakin mielenkiintoisia tietoja, jotka liittyvät QT-kehitysalustaan ja Symbianin versionumeroihin.

QT on ollut Nokian puhelimissa tärkeässä roolissa jo pidemmän aikaa, mutta jatkossa QT on ainoa alusta, jota yritys käyttää ohjelmistokehityksessä. Nokia lupaa jatkossa toteuttaa puhelinten sovellukset ja käyttöliittymät pelkän QT:n avulla, joten ulkopuolisten sovelluskehittäjien lisäksi QT-lupaus koskee myös Nokian omaa tuotantoa. Nokian mukaan QT-sovelluksia on helppo julkaista sekä MeeGo- että Symbian-alustoille. Nokian omien ohjelmistoalustojen lisäksi QT-sovelluksia voi siirtää esim. tietokoneille ja myös Androidille kehitetään parhaillaan epävirallista QT-tukea android-lighthouse-projektissa.
Suuremman QT-panostuksen myötä Nokia lupaa lyhyempää päivityssykliä puhelinten ohjelmille. Nokian mukaan esim. Symbian^3-laitteet saavat jatkossa alun perin Symbian^4-laitteille tarkoitettuja ohjelmistopäivityksiä. Nokia ei aio myöskään jatkossa käyttää enää Symbian^3- tai Symbian^4-termejä, joten Symbianin versionumerot näyttävät haihtuvan savuna ilmaan, ja Nokian mukaan Symbian on jatkossa jatkuvasti kehittyvä ja parantuva ohjelmistoalusta.

Muutokset takaavat esim. N8-puhelimelle kasan ohjelmistopäivityksiä, jotka tuovat puhelimeen mm. paremman HTML5-yhteensopivuuden.

Kommentit (20)

Feynman7
Feynman7

1

Kuulostaa hyvältä. Juurikin tuota olen toivonut, että tulevat Symbian versiot saisi päivitettyä myös nykyisiin S^3 malleihin, kuten N8:aan.

Muuten. N8 ollut käytössä eilisestä illasta asti kun hain UPS:lta, aivan loistava laite. Siis kyllähän siellä on mukana edelleen joitain Nokian heikkouksia, mutta kokonaisuutena täytti odotukseni, ja paljon Nokia on parantanut aiemmasta. Niin ja kapasitiivinen näyttö, en uskonut että se on noin paljon resistiivistä parempi (lyhyet testit kaupassa eivät kerro koko totuutta), mutta on se vaan ihan ällistyttävän paljon mukavampi käyttää.

Tällä hetkellä siis hyvä korviin asti, katsotaan koska se hyytyy vai hyytyykö.

Vastaa
jeeeesbox (vahvistamaton)

3

hieno homma että näin käy ja houkuttelis hankkimaan N8 vielä enemmän mut taidan silti oottaa sitä N9 MeeGoa

Vastaa
Positive ... (vahvistamaton)

6

Jotain POSITIIVISTA kehitystä Elop AINAKIN lupaa jatkossakin:
Suuremman QT-panostuksen myötä Nokia lupaa lyhyempää päivityssykliä puhelinten ohjelmille.Nokian mukaan esim. Symbian^3-laitteet saavat jatkossa alun perin Symbian^4-laitteille tarkoitettuja ohjelmistopäivityksiä.Nokia ei aio myöskään jatkossa käyttää enää Symbian^3- tai Symbian^4-termejä, joten Symbianin versionumerot näyttävät haihtuvan savuna ilmaan, ja Nokian mukaan (Symbian on jatkossa jatkuvasti kehittyvä ja parantuva ohjelmistoalusta)!.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

7

NONIIIIN, Thank you Elop!

Olen jo kailottanut kovaan ääneen että Nokiaan en enää eksy, mutta näköjään yrittäävät vielä korjata asioita ihan kunnolla.

Tarkoittaahan tuo nyt varmasti sitä, että jatkossa myös symbian päivitykset tulevat vanhoihin puhelimiin? Siis varmastiko?

Tuleekohan se tapahtumaan kuten IOS:ssä vai kuten Androidissa? Eli kerta hujauksella kaikille vai ehkö vuoden viiveellä joihinkin malleihin ja joihinkin ei ollenkaan..

Jos tuo varmistuu niin kipasenpa hakemassa N8:n ja annan Noksulle kymmenennen mahdollisuuden. Tai sitten venttailen vielä sitä E7:aa..

No jos tuo juttu nyt pitää paikkaansa ja toimii kuten IOS tapauksessa niin hatun nosto on paikallaan. Myöskin arpominen QT:n kanssa oli hyvä saada päätökseen.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

8

Tuskin tuo on mietenkään Elopin ansiota, vaan kyllä tätä on valmisteltu jo pitkään. Eli kyllä tämä menee edelleen Kallasvuon ansioksi. Elopin kädenjälki alkaa näkyä joskus ensivuoden puolella.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

9

Uudistukset kuulostaa kyllä oikein hyvältä.

Pelkkään Qt:hen siirtyminen on nimenomaan ollut tarkoituksena kokoajan, eli siltä osin tämä ei yllätä. Tähän nimenomaan on tähdätty jo pidemmän aikaa.

Symbianin versionumeroiden poistuminen tuli itselleni uutena tietona ja siirtyminen jatkuvasti kehittyvään aslustaan kuulostaa hyvältä ja mielenkiintoiselta.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

10

Näin ohjelmistokehittäjän silmin katsottuna siirtyminen jatkuvasti kehittyvään yhtenäiseen alustaan on hyvä asia sikälikin, että se helpottaa ohjelmien kehitämistä kun alusta ei pirstoudu eri versioihin. Käyttäjille se taas tarkottaa enemmän ohjelmia.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

11

10@
>Näin ohjelmistokehittäjän silmin katsottuna siirtyminen jatkuvasti
>kehittyvään yhtenäiseen alustaan on hyvä asia sikälikin, että se
>helpottaa ohjelmien kehitämistä kun alusta ei pirstoudu eri
>versioihin. Käyttäjille se taas tarkottaa enemmän ohjelmia.

Oletko nyt ihan tosissasi, viimeviikkoinen systeemi oli sellainen että tietty Symbian versio kertoi jollainlailla tietyn tason (S^1, S^3, S^4)
Nyt jäi vähän epämäärinen olo, turha kuvitella että N8 on vuoden kahden päästä samalla tasolla kuin silloin myynnissä oleva N8.

Miten sinulle ohjelmistokehittäjänä tämä on hyvä juttu ? miten kerrot asiakkeelle millainen laite pitää olla ? verrattuna siihen että kertoisit esim. Sym^1 ja eteenpäin tai Sym^4 ja eteenpäin.

Vastaa
syrtek66
syrtek66

12

Elop tekee juuri sitä työtä miksi hänon palkattu Nokialle eli vetää mutkat suoraksi. Minun veikkaus on että Elop on tämän päätöksen takana. toki varmaan tämä on ollut yksi asia mitä on haluttu valmistajien taholta jos ei nyt suoraan niin kuitenkin. Yksi kohta minne QT:n maaginen käsi ei kosketa on juuri Symbianin MW ja kernel. Mutta toki Avkonin Qt tappaa ja mikä ei huono asia ...

Tämä on aika mielenkiintoista Symbian kehityksen kannalta koska esim. BC breikki voi tulla missä vaiheessa tahansa. Eli mennään Linux moodin siinä suhteessa että lähdekoodi taikka käännetty binääri tulisi olla helposti saatavilla käännettävissä jostain... tämä karsinee joitakin applareita markkinoilta mutta kokonaisuuden kannalta aika mielenkiintoinen asia. Tämäkin liike oli tähdätty juuri Androidia vastaan.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

13

@11

> Oletko nyt ihan tosissasi,

Itseasiassa kyllä olen. Suosittelen, että luette alla olevan artikkelin. Tuo artikkeli sisältää suurimman osan siitä mitä meinasin sulle vastata, mutta en jaksa alkaa kirjottaan omaa vastausta, koska tuo artikkeli selventää asiaa hyvin:

http://www.allaboutsymbian.com/features/item/12223_The_future_of_the_Symbian_plat.php

@12

> Yksi kohta minne QT:n maaginen käsi ei kosketa on juuri Symbianin MW ja
> kernel. Mutta toki Avkonin Qt tappaa ja mikä ei huono asia ...

Qt on paljon muutakin kuin käyttöliittymäkirjast, itseasiasa Qt on kokonainen sovellusframeworkki ja sillä kyllä voi tehdä middleware jne koodia myös.

> Tämä on aika mielenkiintoista Symbian kehityksen kannalta koska esim. BC
> breikki voi tulla missä vaiheessa tahansa. Eli mennään Linux moodin
> siinä suhteessa että lähdekoodi taikka käännetty binääri tulisi olla
> helposti saatavilla käännettävissä jostain..

Itseasiassa Qt:ssa on pyritty tehokkaasti varmistamaan, että binääriyhteensopivuus säilyy. Eräs tapa kirjastojen biinääriyhteensopivuuden säilyttämiseksi on ns. private implementation (PIMPL) toteutusten käyttäminen Eli luokkien otsikkotiedostoista piilotetaan private datajösenet ja private metodit erilliseen private luokkaan. Muunmuassa tätä tekniikaa on käytetty Qt:sa kaikkialla. Tällöin luokan sisäinen toteutus voi muuttua ilman, että binääriyhteensopivuus menetetään.

Lisäksi vertauksesi Linuxiin on sikäli huono, että useimmat linuxhjakelut kehitetään perinteiseen tapaan siten, että pyritään aina julkaisemaan koko käyttis uutena versiona. Julkaisun jälkeen jakeluun tyypillisesti tulee vain tietoturvapäivityksiä eikä siis kirjastojen jne varsinaisia uusia versioita tule julkaistuun jakeluun, Joten esimerkiksi Qt:sta ei tule uutta versiota jakeluun ennenkuin seuraava versio jakelusta julkaistaan.

Symbiania taas tullaan jatkossa kehittämään rolling release tyylillä, eli käyttöjärjestelmä, joten mm. Qt voidaan päivittää vanhoihinkin puhelimiin.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

14

@13

katkesi lause kesken, eli tässä korjaus:

> Symbiania taas tullaan jatkossa kehittämään rolling release tyylillä, eli
> käyttöjärjestelmä..

Eli käyttöjärjestelmästä tulee jatkuvasti kehittyvä ja päivittyvä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

15

@13

> räs tapa kirjastojen biinääriyhteensopivuuden säilyttämiseksi on ns.
> private implementation (PIMPL) toteutusten käyttäminen Eli luokkien
> otsikkotiedostoista piilotetaan private datajösenet ja private metodit
> erilliseen private luokkaan. Muunmuassa tätä tekniikaa on käytetty Qt:sa
> kaikkialla.

Tarkoitan siis kaikkialla itse Qt grameworkin koodissa.

Vastaa
tissot11 (vahvistamaton)

16

miksuh2, voisit oikolukea tekstisi, jotka kirjoitat pätemiskiimassasi.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

17

@16

Itse voisit pitää sen turpasi tukossa sen sijaan, että lauot moisia idioottimaisa kommentteja. Suosittelen myös, että hankit elämän, vaikka moisella asenteella se onkin todennäkösesti erittäin vaikeaa.

Suoraansanoen jos sulla ei ole mitään järkevämpää sanottaavaa, niin ole hiljaa.

Vastaa
tissot11. (vahvistamaton)

18

miksuh2, älä kiivastu, mutta toi jatkuva viestien korjailu on naurettavan kyllä näköistä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

19

@18

No jo on sullakin ongelmat. Kyllä se, että sä takerrut tollaseen asiaan on huomattavasti naurettavampaa. Taitaa se pätemiskiima olla ihan itselläsi. Suoraansanoen harva asia on netissä niin rasittavaa kuin tyypit, jotka leikkii jotain kielipoliisia. Jos ei ole mitään muuta sanottavaa, kuin huomautella muiden oikeinkirjotuksesta tai typojen korjaamisesta, niin sitten on parempi olla hiljaa, Moinen pilkun viilaaminen ei tuo mitään lisäarvoa mihinkään keskusteluun ja se menee lähinnä riidanhaastamisen puolelle.

Sitäpaitsi eikö sinulle muka ikinä tule typoja lähettämiisi viesteihin? tai eikö sulle muka koskaan tule viestin lähetettyäsi mieleen, että jotain sanomaasi kannattas ehkä tarkentaa, seleventää tai korjata? Jos todella väuität tuolasta, niin sillon sä olet pahemman luokan valehtelija.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

20

20@ (hh, ssh... unohtuiko joku?)

Satuitko olemaan joku niistä paskakoodareista, jotka Nokia potkii pihalle Symbian puolelta?

En näin äkkiseltään keksi muuta syytä, miksi viitsit turmella kaikki keskustelut?

Ja miksi ylläpito ei tee mitään tuolle? Keinoja olisi monta..

*edit poistellaan tuota syöpää aina kun silmään iskee, raporttinappi vaan laulamaan - Betrayed*

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja