Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Vain kehittyneemmät LTE- ja WiMax-tekniikat saavat 4G-leiman

9
Kaarlo Räihä

Vain kehittyneemmät LTE- ja WiMax-tekniikat saavat 4G-leiman
Tappelu virallisen 4G-termin merkityksestä on pian tulossa päätökseen, sillä ITU-standardointijärjestö kertoi tällä viikolla valinneensa LTE-Advanced- ja WirelessMAN-Advanced-standardit täyttämään IMT-Advanced-vaatimukset.

Yhteensä ehdokkaita oli 4G-leimalle kuusi kappaletta. LTE-Advancedin ja WirelessMAN-Advancedin (WiMAX IEEE 802.16m) menestys ei tullut varsinaisesti suurena yllätyksenä, sillä niiden voitto varmistui käytännössä jo tänä kesänä, kun Etelä-Korean viestintäviranomaiset kertoivat molempien tekniikoiden saaneen hyväksynnän ITU:lta.
LTE-Advanced saanee virallisen siunauksensa ensi kuun lopulla Genevessä ja WirelessMAN-Advanced saanee vastaavan kunnian ensi vuoden alkupuolella.

Monet matkapuhelinoperaattorit ja puhelinvalmistajat ovat kuitenkin jo myyneet omia 4G-tuotteita, jotka eivät kuitenkaan täytä näitä ITU:n vaatimuksia, koska ne perustuvat joko vanhempiin LTE- tai WiMax-tekniikoihin. Täten monet pitävät tilannetta kuluttajien kusettamisena, mutta esim. WiMax-verkkoa asiakkailleen tarjoava Clearwire pitää tekniikan harppausta niin suurena, että 4G-termiä voidaan käyttää. Samaan aikoo syyllistyä myös Verizon, jonka on tarkoitus avata loppuvuoden aikana maailman ensimmäinen kattava LTE-verkko, jota markkinoidaan tietenkin 4G-termillä.

Varsinaisia 4G-tuotteita saadaan arvioiden mukaan markkinoille vasta vuosien 2014-2015 välisenä aikana, joten väärällä 4G:llä ratsastaminen yleistynee sitä odotellessa vauhdilla, koska esim. joidenkin käyttämä 3.9G-termi LTE- ja WiMax-tuotteista ei kuulosta yhtä myyvältä.

Tiedonsiirtonopeuden osalta LTE-Advanced ja WirelessMAN-Advanced ovat mukana harppaus eteenpäin, sillä IMT-Advanced vaatii liikkuvalle laitteelle nimellistä 100 Mbps -siirtonopeutta. Nykyiset LTE- ja WiMax-verkot tarjoavat kuluttajille käytännössä 3-12 Mbps -tiedonsiirtonopeuksia.

Kommentit (9)

sandandan (vahvistamaton)

1

Puhuvat vaan megabiteistä sekunnissa mutta ei mitään pingi ajoista. Sehän se on se suurempi ongelma mobiilissa datansiirrossa. 1mbit/s riittää jos latenssit on alhaiset.

Vastaa
Anestic
Anestic

2

"Täten monet pitävät tilannetta kuluttajien kusettamisena..."

Jotain rajaa kielenkäytössä, ei ole blogisivusto ainakaan ymmärtääkseni?? Itsellä ainakin pisti heti silmään ilmaisu. Huono läppä eikä sovi sivuston konseptiin. Blogit erikseen.

Vastaa
TsadamDam (vahvistamaton)

3

#1 latensseihin se suurin parannus nimenomaan tässä ensimmäisen vaiheen lte:ssä tuleekin. Ne tulevat tippumaan sen verran alas että jopa nettipelailu voi kohta onnistua "mokkulalla", siitä saa nykyään vain haaveilla.

Vastaa
nomnommokkulat (vahvistamaton)

4

@3 vuoden verran pelaillut mokkulalla 30-40 pingillä.
Riippuu tosin hyvin paljon, omistatko halpismokkulan, vai tälläisen 12mb/s teorianopeudella pyörivän.

Vastaa
Aapelinen
Aapelinen

5

"Nykyiset LTE- ja WiMax-verkot tarjoavat kuluttajille käytännössä 3-12 Mbps -tiedonsiirtonopeuksia."

Tuohan nyt ei pidä paikkaansa taas ollenkaan. Pelkällä HSPA:lla (ei LTE) päästään noihin nopeuksiin jos ei vielä niin pian, kunhan nopeamman CAT-luokat jalkautuvat. Eli tuo siis nykyisillä 3G verkoilla (ja uusimmilla päivityksillä tietenkin). Mikä on "vanha LTE"?? Sillä mikä on tulossa, Ruotsiin tullut, päästään nimellisesti 100/50 Mbps.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

6

5@
>Tuohan nyt ei pidä paikkaansa taas ollenkaan. Pelkällä HSPA:lla (ei
>LTE) päästään noihin nopeuksiin jos ei vielä niin pian, kunhan
>nopeamman CAT-luokat jalkautuvat.

Hyvin se pitää paikansa, onnistuu myös ruuhkattomissa HSPA verkkoissa.

> Eli tuo siis nykyisillä 3G verkoilla (ja uusimmilla päivityksillä
> tietenkin). Mikä on "vanha LTE"?? Sillä mikä on tulossa, Ruotsiin
> tullut, päästään nimellisesti 100/50 Mbps.

Niin no, Wimax verkoissa kuluttaja noppeuksia jutun luku kuvasi hyvin, LTE verkkoja ei vielä paljoa ole, eikä jutun nopeus maininta ole ristiriidassa sen kanssa että tietyissä oloissa paljon nopeampaakin vauhtia saatu.

4G LTE (LTE Advanced), tuo sitten aikanaan vauhtia.

Vastaa
Aapelinen
Aapelinen

7

@6

Öhöm, siis kuten sanoin, jo HSPA verkossa päästään tuohon 3-12 Mbps -tiedonsiirtonopeuksiin. LTE:ssä sitten 100/50Mbps. En nyt ihan ymmärtänyt olitko eri mieltä vai mitä...

"Niin no, Wimax verkoissa kuluttaja noppeuksia jutun luku kuvasi hyvin, LTE verkkoja ei vielä paljoa ole, eikä jutun nopeus maininta ole ristiriidassa sen kanssa että tietyissä oloissa paljon nopeampaakin vauhtia saatu. "

Wimax tai LTE-Advanced verkoista en tiedä, mutta juttu mielestäni juuri on ristiriidassa tämän nopeus asian kanssa väittämällä että nykyinen LTE-verkko tarjoaa vain 3-12 Mbps -tiedonsiirtonopeuksia. Oikeat tiedot voi tarkistaa itse kukin vaikka täältä: http://www.3gpp.org/LTE

"Targets were to have average user throughput of three- to four-times the Release 6 HSDPA levels in the Downlink (100Mbps), and two to three times the HSUPA levels in the Uplink (50Mbps)."

3-4 kertaa siis nopeampi downlink -> ei kannata samoilla luvuilla ilmoittaa HSPA:n ja LTE:n nopeuksia.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

8

7@
>3-4 kertaa siis nopeampi downlink -> ei kannata samoilla luvuilla
>ilmoittaa HSPA:n ja LTE:n nopeuksia

Uutisessa puhuttiin kuluttajille käytännön nopeuksista, ei maximi nopeuksista.

Jos operaattori myy rajaittamatonta, niin kuluttaja voi saavuttaa mainittuja isoja nopeuksia HSPAlla. oli HSPA nopeudet mitä vain, niin ei se tee uutista valheelliseksi, 4Gssä on tarkoitus saavutta monikertainen käytännön nopeus vs 3.xG LTE. tai nyky Wimax

Vastaa
Aapelinen
Aapelinen

9

@8

"Nykyiset LTE- ja WiMax-verkot tarjoavat kuluttajille käytännössä 3-12 Mbps -tiedonsiirtonopeuksia."

Väännetään nyt rautalangasta. Tuossa lauseessa väite LTE-verkoista on väärin. LTE-nopeudet ovat käytännössäkin monin kertaisia noihin lausessa väitettyihin, jotka ovat lähinnä HSPA:n nopeuksia. Ja tarkoitan nimenomaan nykyisiä LTE-verkkoja, jotka esim. Ruotsissa laajenevat hurjaa vauhtia ja Suomeen tulevat jos tulevat. Tässä siis sekoitetaan LTE ja HSPA, jotka ovat täysin eri asioita.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja