Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Symbianille 22 miljoonan euron kehitystuki

20
Kaarlo Räihä

Symbianille 22 miljoonan euron kehitystuki
Viime aikoina Symbian-säätiö ja sen kehittämä Symbian-ohjelmistoalusta ovat esiintyneet uutisrintamalla lähinnä ikävissä merkeissä, kun muutamat suuret puhelinvalmistajat ovat ilmoittaneet lopettavansa Symbian-puhelinten kehittämisen. Nämä uutiset ovat tuoneet epävarmuutta Symbianin tulevaisuuden kannalta, mutta loppua Symbian-säätiölle ei ole tulossa aivan hetkeen, sillä säätiön teknologiavastaavana toimiva Richard Collins kertoi eilen säätiön tukemien kehitysprojektien saaneen 22 miljoonan euron kehitystuen.

Tukipaketin taustalla ovat Euroopan komissio ja Artemis-yhdistys, joiden mielestä Symbianilla on elintärkeä rooli Euroopan sisällä tapahtuvassa matkapuhelinsovellusten kehityksessä. Rahat käytetään SYMBEOSE-liiton (Symbian – the Embedded Operating System for Europe) käynnistämiin projekteihin, joissa on tarkoitus kehittää uusinta tekniikkaa hyödyntäviä tuotteita.
Rahoja sijoitetaan projekteihin joissa tutkitaan Symbianin osalta mm. parempaa virranhallintaa, moniydintukea, pilvipalveluita ja parempaa laitteistotukea tulevien mobiililaitteiden osalta. Ohjelmistopuolella tapahtuvat parannukset julkaistaan säätiön periaatteiden mukaan kaikkien saataville avoimen lähdekoodin muodossa.

22 miljoonan euron potista puolet tulee Euroopan komissiolta ja toinen puolisko SYMBEOSE-liittoon kuuluvilta yrityksiltä ja tukijoilta.

Kommentit (20)

Bluejack
Bluejack

1

Mikä prkl on jotta symbiania joku rakastaa tuolla summalla? Eikö olisi voinnut panostaa nämäkin rahat tiettyyn kehitys alustaan jota jo *älypuhelimen* omistajat ehkä saattaa odottaa tuolta suunnalta?
"Rahalla ei osteta jo menetettyjä asiakkaita puhumattakaan Valmistajista!"

ei,ei.. symbianin paskassa pysytään uskokaa pois mitään meegoa tulekkaan symbian on ja pysyy IHANAA.

Vastaa
Yeninen (vahvistamaton)

4

Ihmiset kärsii Euroopassa ja sysätään rahaa kankkulan kaivoon... ei voi ymmärtää.

Vastaa
Tazzpa
Tazzpa

5

@4 Vaihtoehto on laittaa pihalle semmoiset 10000 Symbianin kehittääjää. Mene ja tiedä, vaikka kannattaisi.

Vastaa
Grina
Grina

6

Mitäköhän vikaa ihmisten mielestä Symbianissa on? On totta, että Nokian käyttöliittymä ei ole päivittynyt vastaamaan parhaita nykyisiä kilpailijoita, mutta itse käyttöjärjestelmä on varsin kehittynyt ja suunniteltu alun perin juuri tehoiltaan ja muistiltaan rajoitettuihin laitteisiin.

Käyttöliittymän kehittäminen vaikka kuinka toimivaksi on täysin mahdollista. Sitä Symbian OS ei rajoita.

Vastaa
Abexi
Abexi

7

Se nyt on yleinen trendi kitistä symbianista, koska tuo vanhan vanha S60 2nd oli hivenen suolesta, mutta kyllä jo viimeistään N8 luurissa voi sanoa että se toimii varsin mallikkaasti. Tosin sitä silmäkarkkia ei vieläkään ole niin kuin muissa alustoissa, mutta tuon voi korjata ladattavilla teemoilla. Olisi vain kiva jos nokia tajuaisi myös että se tyylikkyys siinä käyttöliittymässä on aika iso osa ja laittaisi valmiiksi jo hienompaa ulkoasua siihen käyttöliittymään. Tosin jos HTC tekisi symbian puhelimen niin siinä varmasti olisi melkolailla erinäköinen ilme kuin noksulla. Toivottavasti tuo tukipaketti osataan käyttää oikein, eikä vain johdon virkistysrahastoon mene.

Vastaa
ypsilon
ypsilon

8

Mutta kun iOS ja Android vaan on niin ihquja ja Symbian on niin baska. Ei sitä tarvitse mitenkään perustella, kun kaikki muutkin on sitä mieltä!!! *sarkasmia*

Minusta julkisuudessa alkaa olemaan enemmän ja enemmän positiivista juttua Symbianiin liittyen. Vielä kun Nokia saisi vähän selkiytettyä tavoitteitaan. Tulee S^4 eipäs tule...

Vastaa
Qwasd
Qwasd

9

@8 Suuntahan on varsin selvä. S^4 peruutuksen syy on nokian halu poistaa eri versiot ja niistä aiheutuvat haitat yhteensopivuudelle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että on yksi symbian johon päivitykset kuten UI tai ytimen päivitys tms. tulevat. Ennenhän nämä ovat tulleet versioina (s60v5->S^3 esim). Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun ostat symbian laitteen saat siihen isoja päivityksiä (esim UI) niin kauan kun rauta riittää tai Nokialla on halua tuoda päivityksiä kyseiseen laitteeseen.

Vastaa
Thor1993
Thor1993

10

Kyllä tosta Symbianista saattaa vielä tulla jotakin.. Kuten joku edellä mainitsi ei siinä Symbianin coressa mtn suurempaa vikaa pitäis olla. Se, että UI on Nokialla joidenkin mielestä ruma tai, että sitä on tungettu täysin paskalla raudalla varustettuihin puhelimiin ilman testausta ei tee Symbianista täysin paskaa.

Toi Nokian uusin suunnitelma on varmasti monelle N8:n ostajalle hyvä tieto, että saavat jatkossa suuria päivityksiä puhelimeensa, kun ensvuoden puolella esim. UI menee QT pohjaseks ja aikalailla uusiksi. Samallahan pitäis alotusnäytölle tulla täysin vapaamuotosia widgettejä yms.

Mutta.. Saa nähä ei pidä unohtaa, että toki muutkin kehittyy :p
Android on kyllä atm. kova ja MeeGo ehkä tulevaisuudessa..

Vastaa
PJL78
PJL78

11

Hyviä uutisia Symbianille on rahan lisäksi se, että versionumeroista päästään, voi olla, että kehitys tiivistyy ja nopeutuu, voi myös olla, että Symbian korvaa muut Nokian vanhemmat käyttikset (S40 ja S60). Eli en näe mitään haittaa Nokian suunnitelmissa, enkä Symbianin tulevaisuudessa. Eihän kaikki halua kallista älypuhelinta Meegolla, iOS:llä tai Anterolla, pitää olla joku käyttöjärjestelmä myös normi puhelimille ja halvemmille älypuhelimille. Musta tuntuu, että Nokia on selvittänyt tarpeet ja tulevaisuus näyttää jo paljon paremmalta, kun selkeyttää suunnitelmia ja yksinkertaistaa asioita. QT:n ansiosta saadaan samat ohjelmat Meegolle ja Sympparille, todella nerokasta, ehkä jopa samat teemat jos joku tekee. Yksinkertaisesti Symbian on tarkoitettu puhelimiin, Meego kaikkialle. Ite haluisin Spotifyn autoon Meego alustalla :P

Vastaa
jake se minäkin (vahvistamaton)

12

Ei Symbianin kehitys lopu, vaikka seuraava versio ei olekaan nimeltään S^4, vaan pienempiä päivityksiä osoittava esim. 3.1 tms ja siitä eteenpäin. Jotenkinhan ne eri kehitysvaiheiden versiot pitää osoittaa. Mahdollisesti sitt aikanaan tulee myös 4, mutt ei siis seuraavaksi.
Enkä ole kuullut ainakaan etteikö myös käliä voitaisi parantaa, fixata uudemman sorttiseksi.

Vastaa
Ralle_ (vahvistamaton)

13

Rahat meni kyllä kankkulan kaivoon, ilmeisesti haluttiin vain turvata eurooppalaisia työpaikkoja. Nokia siirtyy tulevaisuudessa Meegoon ja huonoksi älypuhelimissa todettu Symbian jää vain peruspuhelimiin. Tästä kun vielä aikaa kuluu, niin peruslaitteetkin jaksavat pyörittää Meegoa ja Symbian kuolee tarpeettomana.

Vastaa
iKnow_ (vahvistamaton)

14

@13

Oletko miettinyt, että koska Symbian pyörii kevyellä ja alati halpenevalla raudalla niin se tunkee yhä vain edullisempiin puhelimiin? Isommassa vaarassa S40 on pitkällä tähtäimellä ja sitä kehitetään myös jatkuvasti. Miksei kukaan koskaan itke, että miksi S40:stä kehitetään ja siihen syydetään rahaa kun se kuitenkin joskus kuolee.

Eiköhän Symbian elä vielä pitkään varsinkin kun S60:n kehityksestä on siirrytty järkevämpään suuntaan.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

15

13@
>Rahat meni kyllä kankkulan kaivoon, ilmeisesti haluttiin vain
>turvata eurooppalaisia työpaikkoja. Nokia siirtyy tulevaisuudessa
>Meegoon

Tutustuitko tuohon projektiin lainkaan ?
Ja toisekseen Nokia ei siirry MeeGoon Symbianin kustannukselle, vaan ennemmin päinvastoin.


> ja huonoksi älypuhelimissa todettu Symbian jää vain
> peruspuhelimiin.

Symbian on aälypuhlein OS, ei peruspuhelin OS, mutta se ei sinänsä estä sitä käyttämästä peruspuhelimissa.


> Tästä kun vielä aikaa kuluu, niin peruslaitteetkin jaksavat
> pyörittää Meegoa ja Symbian kuolee tarpeettomana.

No peruspuhelimet eivät ole enään peruspuhelimia jos niissä on "täysi" MeeGo. Joka tapauksessa Symbian ja varsinkin Nokia OS tulevat toimeen pienemmillä rautarerusseilla, joten ne ovat vielä pitkään kilpailukykyisiä MeeGolle.

Vastaa
Zekek (vahvistamaton)

16

Nokia on valitettavasti ottamassa mallia Microsoftilta, toimaria myöten. Nyt kun S^4 jäädytettiin niin tulevaisuudessa voidaan odottaa purkkaviritystä purkkavirityksen perään ja lopuksi käy kuten Windowsille eli koko shitti ei vaan enään toimi.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

17

16@
>Nyt kun S^4 jäädytettiin niin tulevaisuudessa voidaan odottaa
>purkkaviritystä purkkavirityksen perään ja lopuksi käy kuten
>Windowsille eli koko shitti ei vaan enään toimi.

No ei mitenkään, Symbian^3 on käyttäjärjestelmän osalta suuresti kirjoitettu uusiksi, S^4 jne sen kehitystä, ei siis purkkaa. ja se että nieminen muuttu, ei asioita sen osalta muuttanut.

Se mitä vanahsta S^4 kaavasti on muuttunut on käyttöliittymä, ja sen osalta vielä vaikeampia ymmärtää tuota purkkavertausta.

> käy kuten
> Windowsille eli koko shitti ei vaan enään toimi.

Windowssin kehiys on kai mennyt parempaan suuntaa, toimivuuden kannalta. no se ei nyt tähän liity

Vastaa
Zekek (vahvistamaton)

18

17@ Niin, nyt softa on kirjoitettu uusiksi, niin oli aikanaan Win95:n ;) Nokian herrat itse sanoi että käyttistä täydennetään päivityksillä. Itse tiedän softa kokemuksesta että jossain vaiheessa päivitykset alkaa "syömään" toisia päivityksiä ja version hallinta lähtee käsistä.

Windows lähti kehittymään hyvään suuntaan siinä vaiheessa kun he huomasivat käyttiksen olevan täynnä tauhkaa (lue: Vista)

Vastaa
tabbaraq
tabbaraq

19

Hmm. Kylläpä tämä taas herättää keskustelua. En kyllä lähtisi Symbianin kehityksestä mitään puhumaan, jos on vaivaitunut lukemaan uutisen ja vaipunut käsitykseen, ettei sitä enää kehitetä. Täällä on juuri niitä hyviä puolia tuosta "versiottomuudesta" esitelty. Kyllä minuakin harmittaisi, että Nokia N8 :ni ei saisi enää päivityksiä UI: n suhteen, Tämä Symbian^4 : n "hylkääminen" on vain hyvä juttu, kun UI : n muutokset ja kaikki mahdolliset muut päivitykset tosiaan tuon raudan riittävyyden mukaan sitten tulee myös vanhempaan puhelimeen, eikä tarvitse mennä kauppaan hakemaan uutta hedelmää.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

20

18@

>Niin, nyt softa on kirjoitettu uusiksi, niin oli aikanaan Win95:n
>;)
15 vuotta sitten, ja ei tainnut se Win95 käyttäjärjestelmän syvimmältä osalta olla kovin uusiksi kirjoitettu.


> Nokian herrat itse sanoi että käyttistä täydennetään
> päivityksillä. Itse tiedän softa kokemuksesta että jossain
> vaiheessa päivitykset alkaa "syömään" toisia päivityksiä ja
> version hallinta lähtee käsistä.

Millaisia päivityksiä nyt ajattelet ?

Jos katsot mitä käyttäjärjestelmiä on tänäpäivän markkinoilla, ja sen koodin ikää, niin en ymmärrä lainkaan ajatustasi, miten näet tässä Symbianin jotenkin ongelmallisena.

Jos nyt sinua hämää että S^4 nimeä ei oteta käyttöön, niin eihän nimeämis politiikalla ole väliä softa kehityksen kannalta.

Jos mietit erilaitteita, niin ei siinäkään asiaa vaikeuta tai helpota mikä on OSn nimeämis politiikka.

>Windows lähti kehittymään hyvään suuntaan siinä vaiheessa kun he
>huomasivat käyttiksen olevan täynnä tauhkaa (lue: Vista)

Niin, sitä oli kerennyt kiertyyn pitempään kuin Symbian 9.llä, ja Nyt uuden Symbianin osalta putsattu pöytä, niin tilannehan on noin ajatellen hyvä.

Pc puoleen verrattuna sulautetuissa ollaan lähempänä rautaa mikää lisää haasteita, mutta vastaavasti rauta tunnetaan ja se uusioituu nopeasti, yksitäinen malli myynnissä noin vuoden ja oletettu elinikä parivuotta.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja