Google esitteli Nexus S -puhelimen ja Gingerbreadin

14
Kaarlo Räihä

Google esitteli Nexus S -puhelimen ja Gingerbreadin
Suomessa asuvat Android-fanit pääsevät juhlimaan tänään oikein kunnolla, sillä Suomen itsenäisyyspäivän lisäksi nyt voi juhlistaa Googlen uutta Nexus S -puhelinta ja Androidin uutta Gingerbread-versiota.

Android 2.3:n (Gingerbread) (perustuu Linuxin kernelin 2.6.35-versioon) suurimmat uudistukset liittyvät parempaan pelitukeen, uusiin multimediaominaisuuksiin, natiiviin VoIP-tukeen SIP:in kautta ja Near Field Communications -tukeen (NFC).

Pelituen parannuksiin kuuluvat mm. parempi muistinhallinta, tuki uusille sensoreille (esim. gyroskooppi) ja mahdollisuus käyttää OpenGL ES -rajapintaa natiivisovelluksissa. Multimedian osalta uusia ominaisuuksia ovat mm. VP8- ja WebM-tuet sekä mahdollisuus käyttää erilaisia audiotehosteita.Muutoksia on kokenut lisäksi käyttöliittymä, jossa väritys on aiempaa tummempi ja samalla myös tekstinsyöttö on kokenut parannuksia leikkaa/liitä-toiminnallisuuden sekä monikosketustuen osalta (esim. monikosketus shift+g onnistuu tekstinsyötössä).

Virranhallinnan parantamiseksi Android 2.3 tarjoaa käyttäjille nyt suoraan tehtävienhallinnan, jonka kautta voi tutkailla sovelluksien muistinkäyttöä ja suoritinajan kulutusta sekä tarvittaessa sulkea sovelluksia.

Nexus S:n osalta aiemmat huhut pitivät pitkälti paikkaansa, eli kyseessä on Samsungin valmistama sovelluskehittäjille suunnattu puhelin, joka tarjoaa aiempien vastaavien laitteiden tapaan puhtaan Google-kokemuksen. Puhelimen sisällä on Samsungin oma gigahertsin kellotaajuudella toimiva Hummingbird-suoritin, neljän tuuman Super AMOLED -näyttö (resoluutio 480x800), kamerat eteen (VGA) ja taakse (5 megapikseliä LED-salamalla), 16 gigatavua flash-muistia ja NFC-tuki.

Langattomien verkkojen osalta tuettuina ovat GSM (850, 900, 1800 ja 1900 MHz), HSPA (900, 2100 ja 1700 MHz), Wi-Fi 802.11 (n/b/g) sekä Bluetooth 2.1+EDR. A-GPS:n lisäksi tarjolla on mm. kiihtyvyyssensori, haptista palautetta antava näyttö ja gyroskooppi.

Kokoa laitteella on 63x123,9x10,88 mm ja painoa 129 grammaa. 1500 mAH -akulla puheaikaa luvataan 3G-verkossa hieman alle 7 tuntia ja valmiusaikaa noin 18 päivää. Myyntiin laite tulee Yhdysvalloissa 16. päivä tätä kuuta ja Britanniassa 20. päivä. Britanniassa pelkän operaattorilukitsemattoman puhelimen suositushinta on 549 puntaa eli noin 650 euroa.

Alla Gingerbreadia ja Nexus S:ää esittelevät videot


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -42%

Motorola Lenovo ThinkPhone
583 € CDON
660 € Proshop
999 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 999 €

Honor 90 – hinta laskenut -29%

Honor 90
249 € Veikon Kone
249 € Power
349 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 349 €

Realme C30 – hinta laskenut -22%

Realme C30
78 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Honor Magic5 Pro – hinta laskenut -12%

Honor Magic5 Pro
1070 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1222 €

Kommentit (14)

PJL78
PJL78

1

Ei ole kyllä yhtään parempi, kuin Galaxy S, eli eipä taida hetkauttaa meitä Galaxy S:n omistajia tippaakaan. Jopa Bluetooth on huonompi kuin Galaxy S:ssä. Luultavasti Galaxy S:ään saa myös tuon 2.3 version Androidista.

Vastaa
Locke23
Locke23

2

Kauankohan menee ennekuin Galaxy S saa 2.3 päivityksen, ja onkohan tässä sitten samoja tietoturvaongelmia kuin nykyisessä 2.2:ssa?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

3

Siis tä? Ainoat konkreettiset erot/parannukset Galaxy S:n on siis joku pilipali-salama kamerassa ja 16 gigaa muistia 8 sijaan?? Jollain gyroskoopilla tee mitään! Tuo tehtävienhallintahan oli ainakin omassa Galaxy S:ssä jo paketista ottaessa. NFC-tuella ei ainakaan suomessa tee vielä vuosiin yhtään mitään..

Vastaa
inkognito
inkognito

4

No se on Google Phone.. Eli se tulee ulos gingerbreadilla ja tulee jatkoassa saamaan hyvin todennäköisesti ensimmäisenä kaikki uudet päheet jutut.

Kumman päivitystahtiin luotat enemmän? Googlen vai Samsungin? :)

Vastaa
hyvi
hyvi

5

Ei mitään maata mullistavaa tosiaan, mutta selkeästi eteenpäin mennään. Painopiste taisi olla alustan parantaminen ohjelmien kehitystä varten, joka on tärkeää sekin. Kännyköissäkin mennään enemmän siihen suuntaan, että muut ohjemat luovat merkittävän arvon itse alustalle.

Vastaa
LoBer
LoBer

7

Kyllä tuo samsungikin varmaan saa päivitykset - eri asia sitten milloin.

Päivitys tahti menee Googlen puhelinten mennessä etusijalle ja pian sen jälkeen HTC heittää omat pakettinsa ulos. HTC taisi lupailla 2.3 + totaalista Sense päivitystä koko Desire-perheelle joulukuuksi? Ei mitään virallista mutta en edes ihmettelisi, tuo alkuperäiselle Desirelle suunniteltu HD:sta ja Z:sta tuttu uusi Sense-päivitys on ollut suunnitteilla jo pitkään ja uskon että HTC:lla on ollut jo tuo 2.3 Gingerbread päivitys jo jonkin aikaa kehitteillä.

Ainakaan viimeksi ei pitkään nokka tuhissut kun 2.2 päivittyi Desireen. Toivottavasti sama jatkuu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

8

Toisaalta nyt kun Samsung valmistaa luurin, niin voisi _olettaa_ että sillä on nyt etulyöntiasema HTC:hen nähden.. Mene ja tiedä sitten.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Sillattiis (vahvistamaton)

10

@9

Tästä oli pitkään huhuja. Sanottiin myös, että nykyiset 2.x laitteet eivät olisi päivitettävissä 3.x laitteiksi. Huhut olivat sen verran vahvoja, että epäilisin Googlen haukanneen liian ison palan ja joutuneen lykkäämään 3.0:n julkistusta. Gingerbread on kuitenkin aika pikkupäivitys. Mahdollisesti isompaan hypäykseen tarvittavaa rautaa ei ollut vielä saatavilla.

Vastaa
kerbo
kerbo

11

Roottaajilla on aina kivempaa, Android 2.3 saatavilla jo Desirelle xda:sta ;D

Tosin vasta HIGHLY experimental vaiheessa. Esim. äänet eikä wifi toimi vielä. Mutta tuskin montaa päivää tarvii odotella, että noistakin vakaita saadaan...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

12

Eipä vakuuttanut sitten yhtään. Tosin Honeycomb ja videoita siitä mitä olen nähnyt, on näyttänyt paremmalta kuin esimerkiksi Intelin Meego.

Vastaa
Hantta78
Hantta78

14

Asuin jenkkilässä muutaman kuukauden hetki sitten, tarkemmin sanottuna Seattlen alueella, ja omistin omasta mielestäni täydellisen android-puhelin, Motorolan Droidin, joka tunnetaan euroopassa paremmin Milestone 2 - nimellä. Joulukuussa sain käyttööni myös Nexus S - puhelin (tsekkaa arvostelu), joka tuntui hämmentävän paljon samalta Motorolan kanssa. Erityisesti MotoBlur -käyttöliittymä, joka motorolan vastaavista löytyy, oli hyvin yhteneväinen Nexuksen kanssa. Itse kyllä tykkäsin kuitenkin enemmän Milestonesta, oli jokseenkin kehittyneemmän oloinen, vaikka puolisen vuotta vanhempi kapistus onkin, mutta suuri yllätys tuli, kun palalasin takaisin Suomeen. Hankin nimittäin Galaxy S:n, kun ei tuo Milestone toiminut suomessa eri verkkomallin kanssa, ja eipä voi muutama sanoa kun, että Samsungin kädenjälki näkyy Nexuksessa joka suhteessa, niin hyvässä kuin pahassa. Olen aina pitänyt Samsungin tavasta luoda mielestäni hyvin tehokkaita, ja suorituskykyisiä puhelimia, mutta tietyt epäloogisuudet painavat myös Nexuksessa, kuin myös Galaxy S.ssä. Ja pidän kyllä euroopanmarkkinoilla olevista puhelimista Galaxya parhaana. Erityisen hieno asia on suuren suuri näyttö, joka on todellinen harvinaisuus älypuhelimissa. Odotan kyllä suuria Nexuksesta, ehkä seuraavasta versiosta, mutta vielä puhelin oli hieman raakile. Mutta seuraava nexus versio saattaa päätyä minunkin taskuuni.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.