Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Apple ja sovelluskehittäjät oikeuteen vakoilevista iPhone-sovelluksista

10
Kaarlo Räihä

Apple ja sovelluskehittäjät oikeuteen vakoilevista iPhone-sovelluksista
Tänä vuonna monet mobiilisovellukset ovat saaneet osakseen negatiivista julkisuutta, kun erinäiset tahot ovat kertoneet niiden keräävän tietoja puhelimen käyttäjästä. Nyt asian tiimoilta on myös aloitettu oikeustaistelu, jossa Apple ja tietyt sovelluskehittäjät halutaan vastuuseen iPhonen vakoilevista sovelluksista.

Kaliforniassa käynnistetyn oikeustaistelun tarkoituksena on vaatia korvauksia luvattomasti tietoja keränneiltä tahoilta ja samalla estää heitä julkaisemasta vastaavia sovelluksia jatkossa. Haasteessa nimettyinä ovat Applen lisäksi mm. Pandora-, Dictionary.com-, Toss It -, Text4Plus-, The Weather Channel -, Talking Tom Cat - ja Pimple Popper Lite -sovelluksien kehittäjät.

Yksityisyyttään puolustavien tahojen mukaan kyseisten sovellusten kehittäjät keräävät iPhonen käyttäjästä luvatta tietoja. Luvattomasti kerättyjä tietoja ovat mm. puhelimen yksilöivä UDID-tunniste (Unique Device Identifier) ja IP-osoitteisiin perustuvat paikkatiedot, joita sovelluskehittäjät sitten toimittavat mainostajille parempien mainostulojen toivossa.Applen nimi on haastettujen listalla sen takia, koska yritys on tietoinen tästä tietojen keräämisestä, mutta se silti hyväksyy App Storeen tällaisia sovelluksia. Vastapuolen mukaan Applen pitäisi myös varoittaa kuluttajia tällaisista sovelluksista.

iOS-alustan lisäksi vastaavia sovelluksia löytyy myös muilta matkapuhelinalustoilta, joten otsikoissa voidaan nähdä lähiaikoina vastaavia oikeusjuttuja esim. Androidin kohdalla.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (10)

Ergopad
Ergopad

1

Androidillahan tämä on vielä paljon pahempi, kun kuka tahansa voi laittaa mitä tahansa schaissea Markettiin levitykseen.

Vastaa
Abexi
Abexi

2

Ja eikö tuo koko Android ole kuitenkin Googlen oma alusta, eli jo sen perusteella voisi olettaa että tietoja kerätään vähän mistä sattuu ja miten sattuu, riippumatta siitä tietääkö kohde siitä.

Vastaa
Zarok
Zarok

3

Android Marketissa ilmoitetaan mitä ominaisuuksia sovellus saa käyttöönsä, eli voi itse päättää haluaako luovuttaa yhteystietoja jne. Apple Storessa ei edes kerrota mitä sovellus ottaak käyttöönsä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

4

On se kumma, että iPhonefanipoikien pitää heti alkaa syyttelemään muita alustoija, eihän tässä uutisessa Androidista ole kyse.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

5

> Luvattomasti kerättyjä tietoja ovat mm. puhelimen yksilöivä UDID-tunniste
> (Unique Device Identifier) ja IP-osoitteisiin perustuvat paikkatiedot

Sen siitä saa kun iPhonesta puuttuu käytännössä kokonaan suojaukset, joilla estetään luottamuksellisen tiedon käyttö sovelluksilta, jotka ei pääsyä siihen tarvitse. Applen kannattas ottaa mallia Symbianista täsä suhteesa.

Tarkotus ei ole tässä nyt mitenkään aminostaa Symbiania, vaan yksinkertasesti kertoa miten homma toimii Symbianissa, koska jokin vastaava systeemi olisi syytä lisätä iPhoneenkin,

Symbianissa jos sovellus haluaa lukea käyttäjän liittyviä tietoja, niin sovellus tarvitsee ReadUserData oikeuden. Jos sovellus haluaa selvittää puhelimen sjainnin se tarvitsee Location-oikeuden. Jos sovellus haluaa käyttää verkkoyhteyksiä se tarvitsee NetworkServices-oikeuden. Jos sovellus haluaa tallentaa kuvaa ja ääntä mikrofonista ja kamerasta jne niin se tarvitsee UserEnvironment-oikeuden. Jos sovellus haluaa tallentaa jotain käyttäjän tietoihin, se tarvitsee WriteUserData-ikeuden jne jne.

ReadUserData, Location, NetworkServices, UserEnviroment ja WriteUserData -oikeudet sovelluskehittäjä voi antaa sovellukselle itse ilman tarvetta sovelluksen käyttämiselle testattavana ja Symbian-allekirjoitettavana, mutta sillon puhelin kysyy käyttäjältä lupaa aina kun sovellus yrittää käyttää kyseisiä palveluja. eli käyttäjän huomaamatta sovellus ei voi kyseisiä palveluja käyttää. Jos sovellus on käytetty testattavana ja Symbian-allekirjoitettvana, niin sillon sovellus ei kysele käyttäjän lupaa, koska sovelluksen toiminta on siis testattu.

Edellä mainittujen oikeuksien lisäksi on useita sellaisia oikeuksia, jotka vaatii aina sovelluksen käyttämisen testattavana ja Symbian allekirjoitettavana.

Symbianissa mm. puhelimen yksilöivän IMEI.-tunnuksen, puhelinverkkosolutunnuksen jne lukeminen vaatii sovellukselle ReadDeviceData oikeuden, joka taas edellyttää sovelluksen käyttämistä testattavana ja Symbian-allekirjoitettavana.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
dd (vahvistamaton)

6

kyllä android market ja app store on vuosia edellä ovi storea sovellusten määrässä ja laadussa..mielummin annan laadukkaan sovelluksen vähän vakoilla kuin lataisin paskan sovelluksen symbian-roska-alustalle..

Vastaa
Phiideer
Phiideer

7

@dd
Minä en.

@miksuh2
Mutta tuohan ei tietenkään tarkoita, sitä etteikö allekirjoitukseen liittyn testauksen perusteella voitaisi antaa ohjelmalle löyhästi oikeudet kerätä käyttäjätietoja...?

Vastaa
bfr
bfr

8

@phiideer en ymmärtänyt lausettasi täysin, mutta siis android sovelluksissa on valmiiksi määrätyt kategoriat sille mitä oikeuksia ne tarvitsevat, ja nämä tiedot ilmoitetaan selvästi(automaattisesti). Eli mihinkään EULAn sekaan noita ei saa kätkettyä jos sitä tarkoitit.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

10

@8

Selvennettynä:

#1 Minä en "mielummin annan laadukkaan sovelluksen vähän vakoilla kuin lataisin paskan sovelluksen symbian-roska-alustalle".

#2
Se, että: "Symbianissa mm. puhelimen yksilöivän IMEI.-tunnuksen, puhelinverkkosolutunnuksen jne lukeminen vaatii sovellukselle ReadDeviceData oikeuden, joka taas edellyttää sovelluksen käyttämistä testattavana ja Symbian-allekirjoitettavana" takaa sitä, etteikö tietynlaiset bisnesintressit silmillä voitaisi allekirjoituksia myöntää joksekin löyhästi asiaankuuluvan instituution toimesta. Joten tällaisella järjestelyllä luotetaan Nokian/Symbian-osaston tekevän niitä ratkaisuja, joita myös kuluttaja haluaa. Eikö?

Eli kommentointini ei liittynyt Androidiin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja