Windows Phone 7 -puhelimet välittävät tietoja Microsoftille?

12
Kaarlo Räihä

Windows Phone 7 -puhelimet välittävät tietoja Microsoftille?
Windows Phone 7 -puhelimet saivat eilen osakseen negatiivista julkisuutta, kun Windows-guruna tunnettu Paul Thurrott kertoi sivustonsa postiosiossa kyseisten puhelimien välittävän lupaa kysymättä runsaasti tietoa 3G-verkon kautta.

Thurrottiin yhteyttä ottanut Julie G. sanoo hankkineensa oman Windows Phone 7 -puhelimensa heti julkaisun yhteydessä, ja hieman ennen joulua hän sai operaattoriltaan viestin, että hänen 2 gigatavun kuukausittainen 3G-tiedonsiirtomäärä oli lähes käytetty. Puhelimen omistaja ihmetteli tätä viestiä, koska hän on käyttänyt 3G-tiedonsiirtoa varsin vähän. AT&T-operaattorin asiakassivun kautta hänelle lopulta selvisi, että puhelin oli siirtänyt lupia kyselemättä 30-50 megatavun kokoisia tietomääriä tiettyinä päivinä samaan kellonaikaan.

Thurrottille tämä viesti ei tullut yllätyksenä, vaan hän on kuullut samaa muiltakin, ja hän on enemmän yllättynyt siitä, ettei Microsoft ole noteerannut ongelmaa millään tavalla. Thurrottin mukaan puhelin siirtää kyseiset tiedot aina 3G-yhteyden kautta, vaikka puhelin olisin yhdistetty WLAN-verkkoon. Lentokonetilassa puhelin ei sentään siirrä tietoja, mutta siitä normaaliin rutiiniin palatessa puhelin siirtää kaikki siirtämättä jääneet tiedot yhdessä nipussa, jolloin liikennöintiä saattaa syntyä satojen megatavujen edestä.Mitään varsinaista syytä tälle liikennöinnille ei ole vielä tiedossa, mutta Thurrott epäilee syyksi Windows Phone 7 Marketplace -sovelluskauppaa, joka kerää tietoja puhelimesta ja siihen mahdollisesti asennetuista sovelluksista.

Pienen datapaketin omaaville kuluttajille suuret ilmoittamattomat tiedonsiirrot voivat tuoda ikävän yllätyksen kasvaneen puhelinlaskun muodossa, joten Microsoft on saattanut toimillaan rikastuttaa monia matkapuhelinoperaattoreita.

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy S10e
499 € CDON
669 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 701 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -23%

Motorola Moto E22i
99 € Power
115 € Proshop
129 € Lenovo

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Nokia X20 – hinta laskenut -23%

Nokia X20
231 € Kärkkäinen
299 € Elisa
299 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 299 €

Realme 9 Pro – hinta laskenut -23%

Realme 9 Pro
169 € Elisa
319 € Verkkokauppa.com
319 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 219 €

Kommentit (12)

perhana
perhana

1

Voi toki pitää paikkansa että puhelin lähettää jotain tietoja microsoftille, aivan kuten android googlelle ja iphone applelle... mutta silti jokin tuossa itse uutisessa haiskahtaa, nimittäin tuo "30-50 megatavun kokoisia tietomääriä tiettyinä päivinä samaan kellonaikaan" kuulostaa aika hurjalta pelkästään tietojen lähettämistä varten, vai mitä mahtaa olla tyypillisen logitiedoston koko megatavuina? veikkaan että ne mahtuvat kilobitteihin eivätkä vaadi megatavuja

Vastaa
perhana
perhana

2

edelleen puuttuu edit painike näistä kommenteista, mutta jatkoa tuohon edelliseen.. kas kun uutisesta oli jäänyt kokonaan pois tämä kohta Julie G:n kirjoituksesta:
"I do have Facebook connected with Windows Live so I do get the updates on the people hub and pictures hub and I do play Bejeweled quite a lot as I am addicted. I do have my Yahoo mail and Outlook mail synced to the phone."
Vielä jos tähän päälle sattuu olemaan Skype käytössä, niin johan rupeaa dataa siirtymään taustalla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Tin_ksnk (vahvistamaton)

3

Harmillista on se että uutisen ydin ei herätä keskustelua:

"Puhelin kerää tietoa selailustasi"

Sinänsä ei mikään uutinen, koska kaikki selaimet tekevät samaa, mutta tässä tapauksessa tulee hintaa.

Eli kysymys siis kuuluukin, miten voidaan olettaa asiakkaan maksavan tuotteen tekijän markkinatutkimuksesta tietämättään omalla käytöllään???

Ei tietenkään mitenkään!!

Mielenkiintoiseksi asian tekee uutisenkin toteama seikka että "ominaisuus" aiheuttaa ongelmia pääasiassa:

"Pienen datapaketin omaaville kuluttajille"

Eli niille jotka maksavat data siirrosta määrän mukaan. Aikaisemmin pääasiallinen muoto, nykyään harvinaisempi.

Eli kaikki te kovan kaistan omaavat, nyt voitte ymmärtää minne ne operaattorin lupaamat, mutta kadonneet megat menevät.

Be as it may, a brief, but so common, breach of privacy.

Welcome to the so called "western society"

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
SG i9000. (vahvistamaton)

4

ssh
Oikeassa olet!.Nokia saisi pikku hiljaa jättää Symbianin valikoimistaan tulevissa puhelinmalleissa tai alkaa kato käymään todenteolla uusien mallien myynnissä!!.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

5

3@
>Harmillista on se että uutisen ydin ei herätä keskustelua:

Uutisen ydin, uutisessa ei ollut oikein uutistakaan, tai no joku jenkki heppu on saanut siiretty WP7 koneella yli 2GB dataa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake se minäkin (vahvistamaton)

6

@3 "Pienen datapaketin omaaville kuluttajille"
Eli niille jotka maksavat data siirrosta määrän mukaan. Aikaisemmin pääasiallinen muoto, nykyään harvinaisempi.

mahd nykyään harvinaisempi, mutt ulkomailla ollessa joka tapauksessa (melkoinenkin) kustannuskysymys puhelimen haltijalle... siellä kun ei Suomessa sovitut datapakettisopparit taida olla voimassa...

Vastaa
elMiguel
elMiguel

7

Mitähän tapahtuu jos luuri sattuu olemaan mukana ulkomaan reissulla? Pitäisikö laite sitten roamingilla dataa menemään surutta ja kyselemättä?

Vastaa
Phiideer
Phiideer

9

@2

Käsittääkseni tuossa oli kyseessä, jonkilaisia piikkejä datamäärien suhteen - rivien välistä luettuna siis. Olisi informatiivista kuulla, mihin suuntaan data liikkuu. Jos se on ulospäin, niin sitten kyseessä on jotain erityisen mielenkiintoista.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

10

10@
> mihin suuntaan data liikkuu. Jos se on ulospäin, niin sitten
> kyseessä on jotain erityisen mielenkiintoista.

Eikö WP7 voi upata esim kuvia johonkin kuva palveluun ? mikä ehkä tyypillisin vidooiden lisäksi mikä taviksella generoi rankasti lähtevääliikennettä mobiilissa

Vastaa
Phiideer
Phiideer

11

@11

Totta, mutta veikkaan, että se uppiminen tapahtuisi välittömästi eikä jonkinlaisena 30-50 pakettina tiettyyn aikaan.
Mutta voidaan varmaan sanoa, että noilla tiedoilla, joita (alkuperäinen) uutinen antoi, niin voidaan vain spekloida rankasti mihin suuntaan tahansa. Tämä kyseinen henkilö voisi testata pitämällä ylimääräiset ohjelmat piilossa ja katsoa, minkälaista dataliikenne on sitten.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jussi52 (vahvistamaton)

12

WP7 tekee täsmälleen samaa, mitä kaikki Applen ja Googlen Android-puhelimet. Se nauhoittaa käyttäjän liikkeet GPS:n avulla, minkä eri WLAN-tukiasemien lähellä käyttäjä on ollut, sekä minkä eri kännykkämastojen kuuluvuusalueella ollaan. Nämä tiedot lähetetään Microsoftille. Samaa tekee Apple iPhonella ja Google Androidilla. Google taitaa sentään kysyä, lähetetäänkö tiedot, mutta iPhonessa olet puhelinta käyttöönottaessasi suostunut tähän. Sama taitaa olla WP7:ssa.

Eikö olekin hyvä juttu, että jokaisen amerikkalaisen älypuhelinkäyttäjän päivittäiset liikkeet on kartoitettu. Joukossa saattaa nimittäin olla terroristeja.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.