Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Sony Ericssonin WP7-puhelin vuosi verkkoon

17
Matti Vähäkainu

Sony Ericssonin WP7-puhelin vuosi verkkoon
Sony Ericsson julkisti Mobile World Congress -messuilla uusia Android-puhelimia, mutta odotettua Windows Phone 7 -puhelinta ei ole vieläkään virallistettu. Yhtiö kertoi kuitenkin messuilla, ettei Android ole heidän ainoa alustavaihtoehtonsa. Nyt verkkoon on vuotanut kuvia Sony Ericssonin QWERTY-näppäimistöllisestä puhelimesta, joka saattaa olla valmistajan ensimmäinen Microsoftin alustaa pyörittävä laite.

Kuvista ei valitettavasti pääse viisastumaan kovinkaan paljoa, varsinkaan kun tiedossa ei ole milloin kuvat on otettu. Kuvien mukaan kyseessä on prototyyppivaiheessa oleva puhelin, jossa on nelirivinen, vaakatason QWERTY-näppäimistö ja arviolta noin neljän tuuman kosketusnäyttö. Puhelimessa pyörivä vanha WP7-versio viittaisi vanhaan kuvaan, joten puhelin on voitu jo haudata prototyyppivaiheessa.
Viime marraskuussa vuotaneiden tietojen mukaan Sony Ericssonilla olisi ollut ainakin kaksi WP7-puhelinta suunnitteilla. Niiden tietojen mukaan kummastakaan ei kuitenkaan löytynyt QWERTY-näppäimistöä.

Kommentit (17)

Sillattiis (vahvistamaton)

1

Eiköhän näitä WP-puhelimia ala tulla vähän jokaiselta valmistajalta kun/jos alusta saadaan kuntoon joskus ensi vuonna. Miten esim. Nokia meinaa erottua näillä markkinoilla muista on täysin hämärän peitossa. Tähän asti ilmoitetun perusteella ei mitenkään muuten kuin kuka muu tahansa. Boottiruutu, default soittoääni ja oma hubi. Mahdollisesti joku kevyt teema, eli vaihdetaan oman firman värit tms.

Vastaa
roponen
roponen

2

Toivottavasti se erottuminen tapahtuu pääasiassa laadulla, hardware designillä, saatavuudella ja hinnalla. Käyttöliittymän erottumisyritykset saattaisivat johtaa yhteensopivuusongelmiin ja alustan hajautumiseen.

Mutta ehkä mukaan mahtuisi muutama uljas Nokia exclusive softa?

Vastaa
Kaasukortti (vahvistamaton)

3

Kuinkahan tuollainen qwerty-näppis toimii WP:ssa. Ei ainakaan kuva ole kääntynyt tuossa kuvassa vaikka luukku on auki. Muutenkin WP on luettujen juttujen ja kokeilujen perusteella melko heikko esitys ominaisuuksiltaan ja käytettävyydessäkin on ongelmia. Kyllähän se aluksi tuntuu sulavalta ja karkilta, mutta kun pitäisi käyttää niin ongelmia pomppaa esille jatkuvasti.

Kyllähän näitä puhelimia vuosaa aina näköjään nettiin. Eipä sentään vuosaneet aina ole nokiaa niin kuin on tuntunut välillä. Eipä nyt vuosaneissa tiedoissa oikeastaan mitään kiinnostaavaa ollut. Seuraavaa vuosoa odotellessa.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

4

WP7 uudistukset taitavat sitten diirtyä ensivuoden puolelle, mikäli Engadgetin tiedot pitää paikkaansa..

Mites se nyt olikaan sen nopean kehityksen kanssa, mistä Elop hehkutti aluksi? Kuinka helvatan vaikeaa on tehdä copypaste, uudet lokalisaatiot ja muutama muu pikkuparannus?

En usko SE:n tuovan Winukkaa enää.. Vetäisen ruotsin lipun salkoon jos tuovat Meegoluurin..:) (siis muutkin kuin Android käyttiksethän olivat mahdollisia)

Vastaa
Jonahan
Jonahan

5

@3

Uudessa käyttiksessä on aina puutteensa, mutta juuri sen sulavuuden ja kehitysvälineiden perusteella se vaikuttaa varsin lupaavalta alustalta. Ihan hyvä veto Nokialta.

Kävin testaamassa uusia Android, Bada ja WP7 -puhelimia viime viikolla paikallisessa puhelinkaupassa ja viimeksimainitut olivat yllättävän hyviä. Molemmissa vielä tehtävää, mutta tuntui olevan potentiaalia.

Vastaa
jake se minäkin (vahvistamaton)

6

ei tullut Winkkari-luuria, ei - eikä kantsi tullakaan myöhemminkään. Sen markkinaosuus kun on liki olematon globaalisti ja reippaassa, liki 20%:n laskussa USA:ssakin, 9,7:stä 1.7%-yksikköä alaspäin eli 8,0 %:iin.
Ei lupaa hyvää Nokiallekaan... niin kuin olen ja olemme monet varoittaneet.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

7

@6 Kaksi vuotta sitten Androidin markkinaosuus oli liki olematon. Vuosi sitten Badan markkinaosuus oli nolla.

Olisiko ohjeesi Android-vamistajile ja Samgungille ollut sama?

Vastaa
Sillattiis (vahvistamaton)

8

@7

Kannattaa ottaa huomioon, että Androidin aloittaessa markkinatilanne oli täysin eri. Androidikin lähti todella kovaan nousuun vasta viime vuonna kun tuote saatiin kuntoon ja muilla oli selviä vaikeuksia omiensa kautta poislukien Apple, joka taas on segmentoitunut pelkästään kalliisiin laitteisiin. Nykyään Androidilla ja Applella (miksei myös RIMM:llä) vahvat asetelmat ja markkinoille on huomattavasti vaikeampi päästä varsinkaan jos ei tuo jotain selkeästi parempaa. Antaako WP jotain mitä Android tai Apple eivät tarjoa? Mielestäni ei ainakaan pitkään pitkään aikaan. MS:n rahakirstulla voidaan WP:tä puskea pitkään ja hartaasti ja en epäile sen jossain vaiheessa nousevan kohtuulliseen suosioon. Eri asia on kuinka kauan yhteyskumppanien perse kestää huonoa menekkiä. Onko WP:lle esim. 30% älypuhelinmarkkinoista kahden vuoden päästä realistinen? Jos tästä Nokian osuus olisi 15% niin pudotus on aika roima nykyisestä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

9

@8

Tottakai minä tiedän, että markkinatilanne muuttuu koko ajan. Pointti vaan oli, että toteutuneista markkinaosuuksista ei voi päätellä kannattaako leikkiin ryhtyä. Symbianilla oli huimaavan kova asema viimeiset melkein 10 vuotta, Applen ja Googlen olisi kannattanut vaan pysyä poissa? Ei tietenkään, mutta niiden analyysi pohjautui aivan varmasti pääosin muuhun kuin markkinaosuuksiin.

Olen täysin eri mieltä kanssasi RIM:n asemasta. Se on suurissa vaikeuksissa käyttiksensä kanssa, kuten Nokiakin, ja ilmeisesti keskittyy jatkossa halvempiin älypuhelimiin ja pyrkii hyvin aktiivisesti myymään etenkin Pohjois-Amerikan ulkopuolellla.

Kyllä, WP7 tarjoaa paljonkin erilaista iOS:iin ja Androidiin verrattuna. Sekä loppukäyttäjän, sovelluskehittäjän että puhelinvalmistajan (etenkin Nokian) näkökulmasta. Käyttökokemus, kehittäjän työvälineet ja ekosysteemin sisäiset järjestelyt ovat erilaisia. Kokonaisuudella on mahdollisuus olla parempi kuin kilpailijansa muutaman vuoden kuluttua, mutta paljon riippuu miten alustaa kehitetään jatkossa, sekä Nokian että Microsoftin toimesta, miten kehittäjät ottavat sen vastaan ja millaisia laitteet ovat. Joka tapauksessa, kun testaa uutta WP7-laitetta rinnan Androidin kanssa näkee että WP7:ssa, puutteineenkin, on erittäin lupaava pohja mille rakentaa. Siinä missä Android on tavallaan onnistunut kopio iOS:sta on WP7 jotain aivan uutta.

Kahden vuoden päästä Nokialla tulee olemaan WP:n lisäksi Symbianin-älypuhelimia. Niiden yhteistä markkinaosuutta en osaa arvata. Lisäksi pelkän markkinaosuuden vertaaminen erittäin nopeasti kasvavalla markkinalla on huono mittari. Selvää on, että olisi Nokia tehnyt mitä tahansa (realistista) on sen markkinaosuus älypuhelimissa alempi kuin mitä nyt. Pelaamalla kortit oikein se voi kuitenkin kasvattaa kappalemääräistä myyntiään, pitäen kannattavuuden ja joutumatta liian ankaraan hintakilpailuun (kuten Android-leirissä on vaarana). Nokia myy myös tavallisia puhelimia, joihin panostusta lisätään.

Ja mikäänhän ei pakota Nokiaa yhden alustan strategiaan, eikä sellaista tunnu olevankaan kellään muulla kuin Applella. Panostus Windowsiin on hyvä veto seuraavan noin 5 vuoden ajaksi, mutta kuten Nokia itsekin on sanonut panostus tulevaisuuden markkinamullistukseen on yksi peruspilareista. Eli jos WP ei muodostu tarpeeksi suosituksi tai kyseisestä ekosysteemistä ei saada tarpeeksi tuloja, tehdään muutoksia strategiaan.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

10

9@
>Joka tapauksessa, kun testaa uutta WP7-laitetta rinnan Androidin
>kanssa näkee että WP7:ssa, puutteineenkin, on erittäin lupaava
>pohja mille rakentaa

Miten tuon näkee ? päälle näkyy käyttöliittymä, alta ei kyllä oikein erotu mitään sellaista minkä päälle olisi hyvä rakentaa. Päinvastoin tulee mieleen että alla on vielä paljon tehtävää.

Täytyy uskoa tai tietää että alla on jotain hyvää.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

11

Keskustelu meni nyt taas Nokiakeskeiseksi, mutta jatketaan nyt siitä:)

Windows kauppa oli tosi surkea juttu. Ajatellaan vaikka niin, että jos WP7:lla olisi erittäin epätodennäköinen tavoite saada kahdessa vuodessa markkinaosuutta 30% ja nokialla siitä vielä epätodennäköisempi tavoite, saada WP7:n myyntiosuuksista kolmannes, eli markkinaosuutta 10%.

Symbian kuolee nyt todella kivuliaasti, kun Nokia itsekin on sanonut, ettei se ole kannattava ei kä kehityskelpoinen alusta (Todella fiksua..). Eli voidaan erittäin todennäköisesti sanoa, että symbianin osuus putoaa reilusti tuon 10%, kaikenjärjen mukaan kahden vuoden ajanjaksolla se tippuu lähemmäs 20%, jopa ylikin.
Tuon 20% perustan siihen, että markkinoiden kasvu jatkaa vähintää samaan tahtiin ja Symbianin osuus tippuu vähintään samaan tahtiin kuin viimevuonna (9,6%), sillä eihän ole tullut mitään (siis yhtään mitään) miksi Symbianin markkinaosuuden tippuminen hidastuisi).

Markkinaosuudet olisivat tietysti tippuneet jokatapauksessa, mutta perseily lopettamalla ne olisivat hidastuneet ja Meegon valmistuttua se olisi lähtenyt nousuun. Eikä Symbiankaan ole ihan täysi paska, vaikka Nokia muuta kertookin, ihan kehityskelpoinen alusta se on ja mielestäni huomattavasti potentiaalisempi kuin WP.

Nokialla vaan on jokin hemmetin kiima tonne jenkkilään vaikka ne eivät todellisuudessa ole niinkään tärkeät markkinat ja se mikä on varmaa niin niitä ei enää valloiteta millään Windowsilla.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

12

@10

Ihan omilla silmillä ja näppituntumalla. Käyttöliittymä on responsiivinen ja sulava, softat ovat yhtenäisiä ja niiden design on visuaalisesti selvästi erilainen kilpaileviin järjestelmiin, josta säästyvän ruutupinta-alan lisäksi on etua erottautumisessa.

On paljon helpompaa ottaa valmiiksi nopea ja responsiivinen alusta ja lisätä siihen jokun verran puuttuvia ominaisuuksia säilyttäen tuo pääasia, kuin yrittää optimoida tökkivästä jollain mittarilla feature completesta kamasta tarpeeksi sulavaa.

Myös alustan kehitysvälineet ovat ihan julkista tietoa, ja ovat iso harppaus eteenpäin, väittäisin niiden voittavan sekä Applen että Androidin kehitysvälineet. Itse tosin teen vain iOS-kehitystä, joten tiedot Androidista eivät ole täydelliset.

@11

Kuten jo aiemmin kirjoitin, markkinaosuus on huono mittari, kannattavuus on hyvä mittari.

Seuraavat pari vuotta ovat transitioaikaa, jos Symbianista olisi luovuttu vasta jokusen vuoden päästä olisi se sama rankka aika tullut myöhemmin, oletettavasti rajumpana. Uusia Symbianlaitteita on tulossa, joten eiköhän se myy joillakin markkinoilla ihan ok.

Sinulla selvästi on enemmän tietoa Meegon aikataulusta, muiden valmistajien kiinnostuksesta ja kuinka hyvin se olisi skaalautunut eri hintapositioihin kuin minulla. Käsitykseni oli se, että muiden kiinnostus oli varsin pientä ja skaalautuminen ja sen nopeus arvioitiin huonoksi.

Symbianiin kaadettiin rahaa ihan jumalattomasti, kuitenkin se jäi iOS:sta ja Androidista. Tämän kehityksen ei uskottu muuttuvan, itsekään en näe oikein järkeviä syitä miksi neljän viime vuoden trendi kääntyisi. Täten panostukset siihen kannattaa ajaa alas.

Jenkkilä ei muka ole tärkeä markkina, salli minun nauraa. Lasket ainoastaan myytyjä kännyköitä riippumatta millaisia ne ovat? Se ei ole hyvä mittari. Edes kohtalainen menestyminen Jenkkimarkkinalla tarkoittaisi 1. Hyvää lisää älypuhelinmyyntiin, joka on kannattavin segmentti 2. Huomattavasti suurempaa julkisuutta ja mind-sharea kuin myymällä kymmenkertainen määrä halpoja puhelimia Aasiassa tai Afrikassa 3. Amerikkalaisia softakehittäjiä, jotka takaisivat kunnolliset sovellukset (nehän ovat se ykkösjuttu nykyään) uusimpiin palveluihin.

Jenkkilästä voi olla mitä mieltä tahansa, mutta IT-trendit luodaan erittäin suurella prosentilla siellä, IT-media on pääosin siellä, täten sillä markkinalla on paljon suurempi paino kuin mitä puhelimien määrästä, tai edes liikevaihdon (tai katteen) määrästä, voisi päätellä.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

13

12@
> Ihan omilla silmillä ja näppituntumalla. Käyttöliittymä on
> responsiivinen ja sulava, softat ovat yhtenäisiä ja niiden design
> on visuaalisesti selvästi erilainen kilpaileviin järjestelmiin,
> josta säästyvän ruutupinta-alan lisäksi on etua erottautumisessa.

WPllä tosiaan näkee heti että laite reagoi, aika suureellisia animaatioita, mutta onko niistä pidemmänpäällä voimaa.

> On paljon helpompaa ottaa valmiiksi nopea ...

WPllä kun katselee animaatioita niin alkuun se peittää nätisti hitautta. mutta ei se siitä nopeaa tee.

> ja lisätä siihen jokun verran puuttuvia ominaisuuksia säilyttäen
> tuo pääasia, kuin yrittää optimoida tökkivästä jollain mittarilla
> feature completesta kamasta tarpeeksi sulavaa.

Animaatiot ei kyllä kerro minulle mitään siitä että alla olisi valmista hyvää pohjaa tehdä puuttuvatasiat.

>Myös alustan kehitysvälineet ovat ihan julkista tietoa, ja ovat
>iso harppaus eteenpäin

Devaajalle ei ole kuitenkaan toistaiseksi mitään välineitä tehdä "natiiveja" sovelluksia joilla voisi oikeasti tehdä jotain uusia featureita.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

14

>Jenkkilästä voi olla mitä mieltä tahansa, mutta IT-trendit luodaan
>erittäin suurella prosentilla siellä, IT-media on pääosin siellä,

Sisältö on Jenkkien hallussa ja ilman Jenkkien "hyväksyntää" sillä kentällä vaikeaa, se ilmeisesti Nokiankin ajoi WP kelkkaan.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

15

Miksi ihmeessä Symbianissa ei olisi ollut potentiaalia? Sitä ei olisi tarvinnut ajaa alas jatkossakaan, olisi vaan unohdettu turha nysvääminen ja keskitytty oikeisiin ongelmiin.

Jenkkilän markkinat on toki isot ja tärkeät, mutta IT-media osaa nostaa myös muita tuotteita, vertaa vaikka korealaiset merkit yms.. Ei niillä pitkää vihaa Symbianiin ole, tuote pakettiin ja hyvin menisi, myös kehittäjille.

En näe miten Windows ja Microsoftin mukana olo auttaa mitenkään Jenkkilän markkinoita. Varsinkaan muutaman vuoden kuluttua, kun peli on jo pelattu. Ja Windows puolella se paljon puhuttu ekosysteemi pitää rakentaa ihan perustuksista lähtien.

Sitten tuosta Symbianin ja Meegon kehityksestä. Varmasti niihin on uponnut törkeenä rahaa, mutta iso osa siitä on mennyt tuohon sekavaan soutamiseen ja huopaamiseen, kun kukaan ei ole tiennyt minne mennään ja millä! Jos strategia olisi laitettu kuntoon, olisi kehitys ollut paljon nopeampaa ja täten tuottanut tuloista.

Kyllähän Meegoon on edelleen kiinnostusta. Ja voin syödä hatullisen kakkaa jos sillä ei joku firma ala tekemään isoa rahaa seuraavien vuosien aikana. Sekin juna vaan taisi mennä Nokialta ohi..

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

16

>Jenkkilän markkinat on toki isot ja tärkeät, mutta IT-media osaa
>nostaa myös muita tuotteita, vertaa vaikka korealaiset merkit yms..

Korelainen sisältö on kyllä aikavähäistä, ja Nokia ei halunnut olla pelkkä laite valmistaja

Vastaa
Jonahan
Jonahan

17

@13 > WPllä kun katselee animaatioita niin alkuun se peittää nätisti hitautta. mutta ei se siitä nopeaa tee.

Loppukäyttäjälle on ihan sama onko laite "hidas" tai "nopea" niin pitkään kun webbisivu/lista skrollaa tasaisesti, se reagoi syötteeseen viiveettä ja tuntuu miellyttävältä. Tämä onnistuu WP7:lla, mutta ei esimerkiksi Nokian huippumalli N8:lla, joka, niin valitettavaa kuin se onkin, tuntuu paikoin hitaammalta kuin ZTE:n halpis-Blade vanhalla Androidilla. Symbianin perintö tuntuu myös verkon oikkuiluna, joka ei minulla parantunut edes uusimman päivityksen jälkeen.

Pelkät päälleliimatut animaatiot eivät auta, kuten uusistakin Symbianeista näkee.

@15

Selkeästi siinä ei sitä ollut, veikkaisin että syyt ovat menneisyyden painolastissa. Käyttistä ei oltu suunniteltu tulevaisuuden haasteisiin, suurten muutosten tekeminen on joko vaikeata tai liki mahdotonta pitäen samalla kiinni taaksepäinyhteensopivuudesta. Samasta syystä Apple (OS9 -> OSX), Palm (PalmOS ->( Windows, koska oli myytävä jotain ylimenokauden ajan) -> WebOS) ja käytännössä myös Microsoft (WP6->WP7) laittoivat koko pakan uusiksi ja unohtivat taaksepäinyhteensopivuuden (emulaattoreita ei lasketa). Sama on edessä RIM:lla hyvin pian.

Sillä panostuksella mikä Symbianiin laitettiin (esimerkiksi viime vuonna Nokia kulutti pelkkään Symbiankehitykseen enemmän kuin Apple koko R&D:hen) siitä olisi pitänyt saada paljon parempi ja paljon nopeammin.

Mitä tämä turha nysvääminen, ja toisaalta oikeat ongelmat, mielestäsi ovat?

Mitä Korealaisia, Amerikassa menestymättömiä, merkkejä IT-media on nostanut esiin? Mieleeni ei tule kuin LG ja Samsung, jotka eivät kuulu tuohon joukkoon, koska molemmat myyvät USA:ssa varsin hyvin, niin puhelimia kuin muitakin tuotteita. Sillä markkinalla kannattaa olla uskottava presenssi, siitä on muutakin iloa kuin suorat myyntitulot. Nokialla sitä ei ole siellä ollut *pitkään* aikaan.

Microsoft on iso brandi, sillä on paljon rahaa ja valtaa. Microsoftin alustan ja työkalut tuntevia kehittäjiä on paljon. Lisäksi sillä on paljon kiinni WP:n menestyksessä. Tämä mahdollistaa tehokkaan markkinoinnin USA:ssa, miksei se auttaisi? Lisäksi Microsoftin nimellä ja rahoituksella on helpompi päästä jonkun ison operaattorin valikoimiin ja puffaamaksi USA:ssa. Tietenkin markkinoinnin onnistuminen edellyttää, tämän monet tuntuvat unohtavan, että tuote on kunnossa. WP:n kanssa se saadaan seuraavan 2-3v aikana todennäköisemmin kuntoon kuin Symbianilla.

Perustan väitteeni kokemuksiini Nokian markkinoilla olleista älypuhelimista viimeisen 6 vuoden ajalta. Symbianin muuttuminen kilpailukykyiseksi vaatisi sellaisen äkillisen hyppäyksen, jota ei ole ennen nähty, lähimainkaan. Jos sellainen on tulossa, helvetin hyvä Nokialle, asiakkaat äänestävät lompakoillaan ja ostavat Symbian-laitteita, ja Nokia vastaa kysyntään. En kuitenkaan pidättele hengitystäni, vaikka hyvää rautaa ja ihan mielenkiintoisia uutuuksia on Symbianiinkin luvattu.

Peli ei ole pelattu parin vuoden kuluttua sen enempää kun se oli pelattu joulukuussa 2006, jolloin Symbianilla oli lähes 70% markkinasta ja osuus oli nousussa. Peli muuttaa muotoaan koko ajan. Apple haistoi "internetpuhelimien"- tai "sovelluspuhelimien"-kategorian ja nopeiten seurasi Android (kannattaa katsoa miltä Android näytti ennen tammikuuta 2007 ja miltä nopeasti sen jälkeen). Muutaman vuoden kuluttua voi taas tapahtua jotain yllättävää, johon on hyvä pystyä reagoimaan nopeammin kuin edelliseen. Tietenkin parasta olisi jos sen yllätyksen luo itse.

Ekosysteemistä: Nokialla ei ole oikein minkäänlaista yhtenäistä platformia, Symbian^3:n pohjalta sitä kai meinattiin alkaa rakentamaan, kunnes sitten tultiin siihen tulokseen, että tarvitaan muiden apua. WP-ekosysteemissä on tällä hetkellä varsin pätevä käyttispohja, hyvät työkalut, aika hyvä määrä kehittäjiä ja jokunen miljoona myytyä puhelinta. Nokian mukaantulon jälkeen sitä voi pitää ihan varteenotettavana pelurina, toki menee vielä aikaa, että Nokia saa laitteita ulos ja että alusta saadaan useaan hintapositioon (nyt markkinoilla olevat WP7-puhelimet ovat hinnaltaan pääosin premium-tasoa)

Meegosta: Ison rahan tekeminen Meegolla vaatii, että joku laittaisi sen (lähinnä UI-puolen) kuntoon. Käsittääkseni läheskään kaikki Nokian (puhelin) UI-asiat eivät ole Open Source, Intelin CES-messuilla esittelemä Meego-tablet arvioitiin messujen huonoimmaksi tuotteeksi. Ei siis näytä kauhean lupaavalta. Jos joku laittaa sen kuntoon, se tietenkin maksaa, niin ehkä sillä voi rahaakin tehdä. Nokia on saanonut pitävänsä Meegoa tai jotain sen perillistä hengissä tulevaisuuspanostuksessaan, joten voihan sitäkin kautta tapahtua jotakin muutaman vuoden päästä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja