Puolet käytetyistä puhelimista sisältää entisen omistajan yksityisiä tietoja

2
Teemu Laitila

Puolet käytetyistä puhelimista sisältää entisen omistajan yksityisiä tietoja
Englantilaisen identiteettivarkauksien estämiseen keskittyvän yhtiön CPP:n tekemän tutkimuksen mukaan yli puolet käytetyistä puhelimista sisältää edellisen omistajan henkilökohtaisia tietoja kuten tekstiviestejä, kuvia tai jopa tallennettuja käyttäjätunnuksien ja salasanojen yhdistelmiä.

Yhtiön kokeessa ostettiin eBayn ja muiden käytettyjen laitteiden markkinapaikkojen kautta 35 puhelinta ja 50 SIM-korttia. Tarkemmissa tutkimuksissa laitteista paljastui 247 erilaista henkilökohtaiseksi luokiteltavaa tietoa, joihin kuului luottokortin PIN-koodeja, pankkitilien tietoja, salasanoja, puhelinnumeroita sekä työnantajien tietoja.

Huolimatta löytyneistä tiedoista 81 prosenttia edellisistä omistajista kertoi tyhjentäneensä muistin. Kuusi myyjää kymmenestä ilmoitti olevansa varmoja kaikkien henkilökohtaisten tietojensa poistamisesta.

Syynä saattaa olla tietojen manuaalinen poistaminen, joka CPP:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan ei todellisuudessa tuhoa mitään puhelimen muistista vaan tiedot ovat palautettavissa pienehköllä vaivalla ja oikeilla työkaluilla.



Tutkimus on hyvä muistutus tietoturvan tärkeydestä aikana, jolloin yhä useamman taskusta löytyy älypuhelin, jonka muistissa säilytetään suuria määriä henkilökohtaista tietoa ja jonka merkitys arjen hallinnassa kasvaa entisestään.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -33%

Xiaomi 13 Pro
1115 € RDE.FI
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -17%

Oppo Reno 7 5G
333 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 398 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -12%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
557 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Kommentit (2)

ArttuH5N1
ArttuH5N1

1

Itse kun ostin puhelimen huuto.netistä, löysin verkkopankkitunnekset, hyvin... "yksityisiä" viestejä myyjän vaimolle, sekä alastonkuvia kyseisestä vaimosta. Ihan mukava kaupanpäällinen, mutta kilttinä ihmisenä tyhjensin puhelimesta nuo datat. Ja puhelimesta ei oltu edes yritetty poistaa mitään tietoja, paitsi puhelinnumerot. Voi va

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.