Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Operaattori tallensi yhden asiakkaan paikkatietoja 35 000 kertaa

21
Kaarlo Räihä

Operaattori tallensi yhden asiakkaan paikkatietoja 35 000 kertaa
Matkapuhelinten seurantamahdollisuudet ovat saaneet monet yksityisyyttä puolustavat tahot varpailleen, ja Saksasta tulleen tapauksen perusteella murheet yksityisyyden menettämisestä ovat täysin aiheellisia, sillä Deutsche Telekom keräsi puolessa vuodessa talteen yksittäisen asiakkaan paikkatietoja 35 000 kertaa.

Asia tuli ilmi, kun poliitikko Malte Spitz hankki oikeudelta määräyksen, jonka perusteella matkapuhelinoperaattorin oli annettava Spitzille hänen matkapuhelinliittymästä kerätyt tiedot. Saksassa operaattorit eivät luovuta näitä tietoja ilman oikeuden määräystä, jonka takia asiaa piti käsitellä tuomareiden johdolla.

Deutsche Telekomin keräämien paikkatietojen avulla on helppo selvittää missä kaikkialla Spitz oli liikkunut viimeisten kuukausien aikana. Die Zeit -lehden sisarjulkaisu Zeit Online yhdisti nämä tiedot Spitzin internet-viesteihin, ja syntyneen visuaalisen sovelluksen avulla on helppo havaita kuinka huonosti ihmisten yksityisyys on turvattu.Tällä hetkellä kuluttajille ei ole mitään mahdollisuutta kieltäytyä matkapuhelinoperaattoreiden harrastamasta paikkatietojen keräämisestä. Monet operaattorit eivät myöskään kerro tarkalleen mitä tietoja he keräävät talteen asiakkaista tai mihin näitä tietoja käytetään.

Tämänkaltaisten seurantamahdollisuuksien takia mm. avoimen lähdekoodin suurena tukijana tunnettu Richard Stallman ei omista lainkaan matkapuhelinta. Stallmanin mukaan matkapuhelimet ovat valvontayhteiskunnan työkaluja, eikä hän halua omistaa tällaisia tuotteita.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (21)

pietu_66
pietu_66

1

Niin.. Mutta pitää muistaa, että näitä ominaisuuksia kaytetään tosi moneen HYÖDYLLISEN ominaisuukseen.. esim.. vääriin puhelimen liittymän laskutukseen jne.. voisin laittaa paljonkin tähän "uutiseen liittyvää" muutakin potaskaa..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
PelkkiTossu (vahvistamaton)

2

Onpas kauheeta haittaa jos paikkatietoja kerätään. Täytyy olla jotain oikeasti hämärää tyypillä menossa että siitä ois vahinkoa jos operaattori nyt sattuu tietää missä mennään.
Eipä taida Stallmanillakaan olla ihan kaikki nappulat hallussa.

Vastaa
JustGamer
JustGamer

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PelkkiTossu:

Onpas kauheeta haittaa jos paikkatietoja kerätään. Täytyy olla jotain oikeasti hämärää tyypillä menossa että siitä ois vahinkoa jos operaattori nyt sattuu tietää missä mennään.
Eipä taida Stallmanillakaan olla ihan kaikki nappulat hallussa.

Eihän sillä ole mitään merkitystä, tekeekö jotain hämärää vai ei. Yleensäkin se, että isoveli valvoo koko ajan ja tietää missä olen ja sitä rataa, ärsyttää. Vaikkei mitään salattavaa olekaan, niin joku roti sentään.

Vertaa esimerkiksi siihen, että joku sadetakkikyylä seuraisi sua koko ajan. Paskalle, keittiöön, sänkyyn viereesi makaamaan.. Ja koko ajan pistää muistioon että missä olet ollut. Kuulostaako kivalta? Ei mustakaan se, että joku pervo operaattori seuraa mun liikkumisia.

Vastaa
ep_
ep_

4

Mitä väliä sillä tietojen keräämisellä on? Tiedot kuitenkin kerääntyy vaan johonki tietokantaan eikä kukaan edes seuraa niitä. Mietin vain että ketä kiinnostaa se, että kävin äsken kaupassa ja menin sitten kotiin. Taitaa maailmassa olla parempiakin kiinnostuksen kohteita.

Asiasta kannattas huolestua jos olis tyyliin joku Bond tai joku vähän hämärä tyyppi, mutta ei jostain paikkatiedon keräämisestä ole mitään haitta tavalliselle tallaajalle. Ainoat jota kiinnostaa tuo paikkatieto taitaa olla mainostajat. Eivätkä nekään taida hyötyä tässä tilanteessa, vai?

Vastaa
ep_
ep_

5

@3

Siinä operaattorien seurannassa on "pienenpieni" ero siihen sun esimerkkis sadetakkikyylään. Ne ei sentään siellä operaattorilla näe sitä mitä teet, vaan tietävät vain missä olet. Sellainen sadetakkikyylä näkisi jokaisen liikahduksesi. Sitäpaitsi ei ne siellä operaattorilla tiedä missä huoneessa kotonasi olet.

Sitäpaitsi kun hankkii liittymän, niin periaatteessa itse silloin hyväksyy paikkatietojen keräämisen (Toisaalta voishan siitä kertoa liittymää hankkiessa). Jos seuranta alkaa ärsyttää häiriöksi asti niin voihan sen kännykän aina nakata menemään.

Netissäkin sivustot ja seurantaevästeet keräävät tietoa selaajasta ja niistä tiedoista voidaan helposti päätellä missä selaaja on. Operaattorit voivat kerätä salaamattoman yhteyden tietoja. Eli jos paikkatiedon keruu haittaa niin kannatta lopettaa netinkin käyttö. Jos käytät Facebookia niin tekemisesi ja tietosi tallentuvat sinne. Oikeastaan jos nykymaailmassa haluaa välttyä tietojen keräämiseltä ja näkymästä mm. valvontakameroiden kuvissa (Joka sekin voidaan periaatteessa rinnastaa vakavuudessa operaattorien seurantaan) ym. niin pitää oikeastaan muuttaa keskelle korpea ilman mitään elektroniikkaa ja vältellä kaikkia muita ihmisiä.

Itteeni ei kyllä haittaa tietojen keruu. Ketään ei kiinnosta että olin äsken kaupassa ja nytten oon kotona koneella netissä puhelinvertailun sivusto avattuna (Kohta oon nukkumassa mutta ei se operaattori sentään sitä voi tietää, vaikkakin arvata voi). Ja jos jotain kiinnostaa, niin on kyllä elämä menny. Nykyaikana ei voi välttyä siltä, ettei itsestä keräänny tietoja mihinkään.

Vastaa
OivaPaukku
OivaPaukku

6

Jos kukaan ei käytä eikä hyödy tästä paikkatiedosta, niin miksi nuo operattorit keräävät ja tallentavat kaiken tuon datan? Ihan vaan levytilaa kuluttaakseen?

Vastaa
OivaPaukku
OivaPaukku

7

Jos kukaan ei käytä eikä hyödy tästä paikkatiedosta, niin miksi nuo operattorit keräävät ja tallentavat kaiken tuon datan? Ihan vaan levytilaa kuluttaakseen?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
lehtpab (vahvistamaton)

8

Ei se Neuvostoliitossakaan normaalia kansalaista haitannut jos kgb seurasi. Ainoastaan niitä joilla oli jotain salattavaa, eikö näin?

Vastaa
McTre
McTre

9

Mitä väliä normaaleilla ihmisillä ? Ei niin mitään.
Mutta mitens muut ? Ihan sama oletko Rock-tähti, superagentti tai presidentti. Operaattori tietää missä pyörit, ja tallentaa sen tiedon.
Entä jos italian diktaattorin poliittiset vastustajat saadaan näin helposti seurantaan ?
Mitä tapahtuu, kun sinulla, normaalilla kengänkuluttajalla on mielipide tai aate joka ei kelpaa hallinnolle.
Onko nämä teidot mitenkään salassa ? Onko siellä joku alipalkattu takatukka tutkimassa näitä tietoja ?
Katsotaan paikkatiedosta olitko mielenosoituksessa ja pistetään linnaan...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
JJ (vahvistamaton)

10

Tää on paljon isompi asia kuin yhden ihmisen kaupassa käynti tai käymättömyys. Nyt rakennettu valvonta mahdollistaa kontrolloinnin myös tilanteessa, jossa "paha" saa vallan. Silloin "hyvikset" ovat voimattomia, koska kaikkea niiden toimintaa voidaan valvoa ja hajoittaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

11

Jodipillerit ostettiin apteekeista loppuun, loppuuko kaupoista seuraavaksi folio kun porukka väsää hattuja..

Vastaa
perhana
perhana

12

asiolla on aina puolensa ja vastapuolensa...
toisaalta tämä paikkatietojen tallennus mahdollistaa kontrolloinnin myös siinä tilanteessa kun halutaan selvittää esimerkiksi murhasta syytetyn henkilön olinpaikka murhan tapahtuma-aikana, tai jonkin toisen samasta murhasta epäillyn olinpaikan perusteella voidaan sulkea hänet pois epäiltyjen listalta.
Entäpä toisenkaltainen tilanne, kuvitellaampa että olette esimerkiksi metsäreissulla jossakin, kaadutte ja telotte itsenne liikuntakyvyttömäksi ja samalla kännykkänne rikkoutuu niin että ette voi soittaa apua... harmittaako siinä vaiheessa kauheasti yksityisyytenne puolesta kun etsintäpartio pystyy rajaamaan etsittävän alueen sinne missä kännykkänne on viimeksi ollut yhteydessä verkkoon?
Kyllä elämä lankapuhelimien aikana varmaan oli todella synkkää, kun puhelinkeskuksiin jäi aina tieto siitä mistä osoitteesta lankapuhelimesta soitettu puhelu oli soitettu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

13

Onko täällä joku niin tyhmä että ei tiedä mitä lyhenteet

Ohrana, Tšeka, OGPU, KGB, Gestapo, Stasi meinaavat?

Kaikki ovat toimineet viime vuosisadalla vanhempiemme ja isovanhempiemme eläessä.

Vastaavia instansseja tulee valitettavasi tulevaisuudessakin. Ne löytävät kyllä sinut ja kontakstisi metrin tarkuudella..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kone2 (vahvistamaton)

14

Poliisin, eikä Supon ei tarvitse tietää, missä liikun. Android-puhelimesta saa tuon paikkatiedon ilmoittamisen ainakin näennäisesti pois, mutta onhan se niin, että jos sinulla on omissa nimissä mp-liittymä, tulemisiasi ja menemiäsisi voidaan tarkkailla tolpan tarkkuudella. Jos haluaa pysytellä icognito, hakee prepaid-liittymän ja maksaa sen käteisellä aurinkolasit päässä ja huppu silmillä R-kioskista.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

15

@14

kun se puhelin on sulla päällä se välitää kaiken tiedon eteenpäin. Android on pahin kun ei ole kovinmontaa keinoa estää tota. Kaikki Googlen sovellukset on periaatteessa vakoilu sovelluksia.

Ei tilanne ole juurikaan parempi muisakaan käytiksissä varsinkin jos erehdyt lataamaan kolmanenosapuolen "ilmaisia" softia....

en idea on kerätä talteen käyttäjän tiedot tulevaisuuden rahastusta varten...

Vastaa
Fiili
Fiili

16

Täällä on pilvin pimein näitä yksityisyyden suojasta välittämättömiä, joiden mielestä tietojen tallentamisen kritisoijat ovat jo puolirikollisia. Mitäpä kun Gaddafin tyylisillä diktaattoreilla on samat mahdollisuudet valvoa liikkeitänne ja sattuisitte olemaan oppositiossa joka haluaa demokratiaa ja ihmisoikeuksia, niin ai juu, te olettekin niitä hyviä kansalaisia joilla ei ole mitään syytä kritiikkiin ja teette vain työnne kuten muurahaiset.
Länsimaailma on muutenkin valumassa koko ajan pahemmin eliitin hallintaan, joka maksattaa pankkimokansa ym. meillä. Heillä kun on vielä vapaa urkintaoikeus kaikkeen paikka ym. tietoon, niin emme pääse koskaan pois ikeestä jos se pahaksi äityy.

Vastaa
syrtek66
syrtek66

17

Ei noita huvikseen kerätä, luulisi tuon 35 000 paikkatiedon vievän muutaman megatavun kannasta. Paljonko suomessa on aktiivisiä kännykkäliittymiä, 5 -6 mijoonaa? Suomessa tässä voisi kuvitella kerättävä sanotaan nyt 5 miljoonaa x 35 000 paikkatietoa per vuosi. Saatikka sitten vaikka saksassa, liittymiä on varmasti kymmeniä miljoonia. Miksi kulutetaan energiaa ja voimavaroja tämmöisen tiedon talletukseen?

Vastaa
foliomanne
foliomanne

18

entäs kun joku keksii keinot näiden tietojen väärentämiseen? saadaan näyttämään, että timo soini on ollut neljän aikaa aamulla huorakadulla 30min ja sitten jossain kallion yksiössä 30 minsan pikapanolla. siitä lähtis varmaan muutama ääni vasemmistoliitolle.eikä tää oo varmaan harmittomin juttu jonka voi tehdä vai? järki nyt käteen jumalauta, vaikka ei oo mitään salattavaa voi joku sitä pitää pahana esim. kannabismarssi tai koivusen työntekijöiden saunailta. vielä ei oo isoa haittaa, mutta varmasti olisi nahdollisuudet vaikka mihin ja jos on itse niin tyhmä ettei tajua, joku muu varmasti tajuaa.

Vastaa
perhana
perhana

19

@18
Järki käteen todellakin, montako kertaa olet kuullut näitä tietoja kenestäkään julkaistun?
Se että paikkatiedot on mahdollista selvittää operaattorin servereiltä, ei todellakaan tarkoita että nämä tiedot olisivat kenen tahansa käytettävissä, ne saa käyttöönsä ainoastaan asianosainen itse, tai viranomaiset jos heillä on perusteltu syy niitä vaatia.
Itse olet tietenkin tyytyväinen Googlen palveluiden käyttäjä, eikä sinua kiusaa että Google tallentaa selailu ja paikkatietojasi käyttöönsä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

20

19@
>Järki käteen todellakin, montako kertaa olet kuullut näitä tietoja
>kenestäkään julkaistun?

Ei määrällisesti kovin usein, eikä se tainnut olla tuossa edes pointti.

>ne saa käyttöönsä ainoastaan asianosainen itse, tai viranomaiset
>jos heillä on perusteltu syy niitä vaatia.

Asianomainen ei niitä kovin helpolla saa, jos saa niin miten ne saisin ? Jotkin muut tahota voivat saada helpommin.

Jos tiedoista ei ole minulle hyötyä, enkä niitä voi käyttää, mutta niistä voi olla minulle haittaa, niin en näe syytä miksi niitä pitää kerätä ja tallentaa.

Vastaa
horgh
horgh

21

Näiden tietojen tallentaminen on yksityisyydensuojan nimissä välittömästi lopetettava. Jos joku operaattori ilmoittaisi ettei näitä tallenna saisi varmasti melkoisen asiakasryntäyksen. Pelkään vaan ettei se ole mahdollista, sillä käsky tallentamiseen tulee ylempää.

Muistakaa vaaleissa ketä äänestätte. On vain yksi puolue, joka avoimesti vastustaa tällaista yksityisyyden loukkaamista. Miettikää mikä niistä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.