Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Google haastettiin oikeuteen Androidin paikkatietojen takia

16
Kaarlo Räihä

Google haastettiin oikeuteen Androidin paikkatietojen takia
50 miljoonaa dollaria on suuri summa, ja tätä rahatukkua kaksi naista vaatii nyt Googlelta, koska heidän mukaansa Android-puhelimet tallentavat paikkatietoja luvatta.

Yhdysvalloissa jätetyn oikeushaasteen perusteella naiset ovat hankkineet HTC:n Inspire 4G -puhelimet, jotka säilövät muiden Android-puhelinten tavoin tiettyjä tietoja, kuten esim. matkapuhelintukiasemien ja WLAN-verkkojen sijainteja paikannuspalveluiden nopeampaa toimintaa varten.
Naisten mukaan tällainen tietojen säilömisestä ei kuitenkaan varoiteta kuluttajia, ja Android-laitteet vaarantavat täten kuluttajan yksityisyyden.

Tälläkin kertaa tapaus halutaan käsitellä joukkokanteena, ja taloudellisten korvausten lisäksi Googlelta halutaan muutoksia Android-ohjelmiston toimintaan, jotta tietoja ei jatkossa kerättäisi vastaavalla tavalla.

Googlen lisäksi samantapainen haaste on jätetty myös Applen toimista iPhone 4 -puhelinten osalta, ja molemmat yritykset joutuvat vielä lisäksi asian takia Yhdysvalloissa senaatin kuultavaksi toukokuun 10. päivä.

Koko jupakka lähti liikkeelle viime viikolla, kun tutkijat ja hakkerit julkaisivat tietoja älypuhelinten keräämistä paikkatiedoista. Löydösten perusteella monissa maissa on aloitettu erilaisia selvityksiä, ja todennäköisesti puhelinvalmistajat joutuvat jatkossa kertomaan paikkatietojen keräämisestä ja kerättyjen tietojen käyttämisestä aiempaa selvemmin.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (16)

Jussi52 (vahvistamaton)

2

Apple on kerännyt GPS-, WiFi- ja tukiasematiedot omiin tietokantoihinsa päivittäin vuodesta 2008 alkaen: http://www.technorotic.com/2010/07/apple-use-the-iphone-as-wi-fi-scanners/

Androidissa tai iPhonessa ajamasi appsit repivät kaikki yksityiset tietosi irti puhelimesta ja lähettävät ne paikkatietojen ohella "mainostajiksi" kutsutulle porukalle: http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704694004576020083703574602.html

Esimerkiksi Google on säilyttänyt kaikki tietonsa vuodesta 1998 alkaen. Aikoinaan Google saatiin pystyyn CIA:n antaman rahoituksen turvin, mutta "tähän ei sisältynyt vastapalvelusta." Usko ihmeessä Googlen sanaan tässä asiassa.

Vastaa
ep_
ep_

3

Vaadittu summa on kyllä vähän liioteltu. Eikös Androidi kuitenki kysy ekalla käyttökerralla, että saako tietoja kerätä ja lähettää Googlelle.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

4

> Apple on kerännyt GPS-, WiFi- ja tukiasematiedot omiin tietokantoihinsa päivittäin vuodesta 2008 alkaen

Aivan totta, paitsi tuo aikajana hieman ihmetyttää. Ennen huhtikuuta 2010, jolloin iPad tuli markkinoille, Apple käytti täysin Googlen ja Skyhook Wirelessin lokaatiopalveluja. Puhelimissa siirryttiin Googlen ja Skyhookin palveluista Applen palveluun saman vuoden kesällä, iOS 4:n myötä.


> Androidissa tai iPhonessa ajamasi appsit repivät kaikki yksityiset tietosi irti puhelimesta

Jos app tekee näin luvatta on Googlella ja Applella keinot estää softan jakelu ja jopa poistaa se puhelimesta.

WSJ:n artikkeli on osittain vähän epätarkka, minua esimerkiksi kiinnostaisi se, mistä "TextPlus 4" oikein tietää sukupuoleni tai ikäni, jotka se väitetysti lähettää eteenpäin. Jos softa niitä erikseen kysyy niin voisi kuvitella käyttäjän ymmärtävän, että tiedot eivät jää ainoastaan laitteelle.

Vastaa
Jussi52 (vahvistamaton)

5

> WSJ:n artikkeli on osittain vähän epätarkka, minua esimerkiksi kiinnostaisi se, mistä "TextPlus 4" oikein tietää sukupuoleni tai ikäni, jotka se väitetysti lähettää eteenpäin.

Se saattaa saada ne muiden palveluiden kautta. Esimerkiksi Twitterin käyttöehtojen mukaan heillä on oikeus saada selville mobiililaitteesi tunnus, yhdistää nimesi ja muut tietosi siihen ja myydä näitä tietoja eteenpäin. Jos et suostu näihin ehtoihin, et pääse palveluun. :)

Sama taitaa olla Facebook-appsien kanssa. Käyttäisin tästä nykymenosta nimitystä törkeä yksityisyyden loukkaus, jossa ihmisten henkilökohtaiset tiedot ovat kenen tahansa käytettävissä ja puhdasta kauppatavaraa.

Sonylta varastettuja PSN-verkon tietojakin kaupitellaan kuulemma netissä, mutta niiden osto taas on rikollista. Nämä tiedot on kerätty laillisin keinoin, koska käyttäjät ovat tähän suostuneet - tietämättään - sillä ei kukaan noita käyttöehtoja tarkasti lue.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

6

Kaikki päätevehkeet missä on gps-siru voidaan haastaa oikeuteen samasta asiasta ,valmista kertoo mitä kertoo.. oli se totuus tai ei,mihin sinun tietojasi kerätään mutta hyvä että asiasta ollaan kiinnostuineita muussakin merkityksessä kun jutun äkkirikastumis mielessä.

Vastaa
perhana
perhana

7

no höh, olihan v-mäinen akkalauma kun meni Googlen haastamaan... tämähän vesitti taas koko applen parjaus-kampanjan, juuri kun oltiin saatu mediassa uskoteltua että tämä on vain applen ongelma.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

8

@5

> Esimerkiksi Twitterin käyttöehtojen mukaan heillä on oikeus saada selville mobiililaitteesi tunnus, yhdistää nimesi ja muut tietosi siihen ja myydä näitä tietoja eteenpäin.

Twitter.com:sta löytyvä privacy policy ei nähdäkseni tue tätä väitettä, voisitko antaa tarkemman linkin?

Vastaa
Guarded
Guarded

9

Perätön kanne, sillä Google ei kerää tietoja omiin taskuihinsa luvatta, vaan Android-rajapinta kerää tiedot omaan käyttöönsä nopeuttaakseen käyttiksen toimintaa. Toisinsanoen; puhelimen sisältö ei siirry googlelle, eikä tietoja saa pois puhelimesta ilman roottausta, sörkkimistä ja kovaa tahtoa. Mikäli joku pöllii tai satut kadottamaan puhelimesi, niin silloin kuuluu syyttää yksityisyyden rikkomisesta sitä, joka ottaa paikkatietosi selville luvatta. Google ei näin tee.

Vitun naiset, siinä on kyllä kasa typerää sakkia...

Vastaa
Bluejack
Bluejack

10

Lainaus:

Guarded
eikä tietoja saa pois puhelimesta ilman roottausta, sörkkimistä ja kovaa tahtoa.

Paskaapa jauhat.. lähteet?

Vastaa
Guarded
Guarded

12

@10

"Androidin osalta näihin tietoihin on myös vaikeampi päästä käsiksi, koska tiedot saa tietokoneelle vain root-käyttöoikeuksilla laitteen ollessa debug-tilassa. Täten nämä tiedot eivät siis päädy vahingossa tietokoneelle laitetta synkronoidessa, eivätkä myöskään yksinkertaiset haittaohjelmat pääse suoraan käsiksi näihin tietoihin."

Teksti suoraan toisesta afterdawnin uutisesta.
Ensinnäkin, android ottaa tämän paikkatallennus-tilan käyttön vasta kun kytkee anturituen päälle, jolloin wlan-tukiasemien paikat tallentuvat gps-koordinaattien kanssa, joka ei ole laissa kiellettyä, anturituki on sitäpaitsi vaihtoehtoinen. Ja mikäli puhelin tallettaa olinpaikkoja ilman anturitukea, niin silloin vain hyötyäkseen itsensä löytämisen nopeuttamista antamalla uudella yhteyskerralla viime olinpaikat, jolloin puhelin ei joudu etsimään koko mannerta. On varsin tyhmää ottaa hyötyasia ja tehdä siitä jytäkuttu koska se tallentaa väliaikais-tedostoja olinpaikoistasi, jotka eivät mene edes jakeluun.
Helvetin foliohattuhoroja kun eivät ota asioista selvää.

Vastaa
perhana
perhana

13

@12
kirjoituksessasi on melkoinen ristiriita...
1: "android ottaa tämän paikkatallennus-tilan käyttön vasta kun kytkee anturituen päälle"
2: "mikäli puhelin tallettaa olinpaikkoja ilman anturitukea, niin silloin vain hyötyäkseen itsensä löytämisen nopeuttamista"

eli jälkimmäinen lause kumoaa edellisen lauseen väittämän siitä että paikkatiedot tallennetaan vain anturituen ollessa päällä?

Itse kyllä löydän android 2.2 asetuksista erilliset valinnat sille määritetäänkö sijainti langattomien verkkojen (wifi/mobile networks) vai GPS signaalin mukaan, ja puhelimen ensimmäisellä käynnistyskerralla muistaakseni kysyttiin lupaa ainoastaan GPS-signaalin käyttöön, ja vaikka siihen vastaa kieltävästi jää langattomien verkkojen mukaan paikannus silti oletuksena päälle.
Ei välttämättä ole tavalliselle naisihmiselle aivan päivänselvää kuinka paikkatietojen käytön saa estettyä.

Vastaa
Jussi52 (vahvistamaton)

14

>> Esimerkiksi Twitterin käyttöehtojen mukaan heillä on oikeus saada selville mobiililaitteesi tunnus, yhdistää nimesi ja muut tietosi siihen ja myydä näitä tietoja eteenpäin.

> Twitter.com:sta löytyvä privacy policy ei nähdäkseni tue tätä väitettä, voisitko antaa tarkemman linkin?

Tässä: http://www.macworld.com/article/154595/2010/10/iphone_udid.html tai tässä: http://www.tomsguide.com/us/udid-ios-ipod-privacy-amazon,news-8193.html

Ei Twitterin käyttöehdoissa varmastikaan sanota, että he yhdistävät UDID:n nimeen myyvät näitä ja eivät kerro siitä sinulle, vaan asia on piilotettu lakimiesten kirjoittamiin käyttöehtoihin toisin sanoin. Olet jo rekistereissä, joista et pääse ikinä pois, jos olet käyttänyt Androidia tai iPhonea.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

15

@14

Väität nyt siis että Twitter toimii privacy policynsa vastaisesti? Nuo linkit puhuivat joistakin ihan muista softista.

Vastaa
Jussi52 (vahvistamaton)

16

Tuossa @14:ssä ensimmäinen linkki: "Smith warned that popular applications such as those from Amazon, Facebook or Twitter inherently have the ability to tie a UDID to a real-world identity. “Most iPhone application vendors are collecting and remotely storing UDID data, and some of these vendors also have the ability to correlate UDID to a real-world identity,” Smith said."

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja