Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Seuraava Snapdragon-prosessori saavuttaa 2,5 GHz ja kuluttaa 75% vähemmän tehoa

23
Teemu Laitila

Seuraava Snapdragon-prosessori saavuttaa 2,5 GHz ja kuluttaa 75% vähemmän tehoa
Samsung lupasi viime viikolla, että yhtiö tuplaa nykyisten älypuhelinten nopeuden aina 2 Ghz:n saakka ensi vuoden puolella. Nyt siruvalmistaja Qualcomm on kasvattamassa panoksia. Julkisuuteen vuotaneiden esittelydiojen perusteella yhtiö suunnittelee seuraavan sukupolven Snapdragon-prosessoreiden toimivan jopa 2,5 GHz:n kellotaajuudella ja ytimien määrä vaihtelee yhdestä neljään kappaleeseen.

Seuraava prosessorisukupolvi tuotetaan 28nm valmistusprosessilla ja ne perustuvat uuteen Krait-arkkitehtuuriin. Tulevia malleja ovat MSM8270, MSM8930, MSM8960 ja tablet-laitteisiin tarkoitettu APQ8064. Qualcommin mukaan uusien mallien suorituskyky on noin viisinkertainen nykyisiin mobiiliprosessoreihin nähden. Silti tehonkulutusta on saatu tiputettua 75 prosenttia pienemmäksi. Kilpailijoilta ensi vuonna odotettaviin Cortex-A15-malleihin verrattuna tehonkulutus on saatu tiputettua 47 prosenttia pienemmäksi.


Tulevien Snapdragon-järjestelmäpiirien näytönohjaimena toimii seuraavan sukupolven Adreno-näytönohjain, jonka Qualcomm on jo aiemmin lupaillut tarjoavan nykyisiä pelikonsoleita vastaavaa grafiikkaa ja nelinkertaista suorituskykyä nykyisiin näytönohjaimiin verrattuna.

Grafiikan lisäksi uudet piirit tulevat sisältämään tuen 3D-kuvan toistolle sekä tallennukselle käyttäen jopa 20 megapikselin kuvakennoja. Kehittyvien liitäntöjen myötä puhelimista voidaan odottaa todellisia kotiteatterin keskuslaitteita, sillä Qualcomm aikoo tukea 7.1-kanavaista Dolby surround -ääntä.

Qualcomm odottaa ensimmäisten näytekappaleiden toimitusten tapahtuvan jo tämän vuoden lopulla, eli uusiin siruihin perustuvat laitteet saapuvat joskus ensi vuoden aikana.Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (23)

Bluejack
Bluejack

3

Jihuu.. en malta odottaa tätä! Multiprosessorin erot olisi (oikein) toteutettuna vähintäänkin oivallinen ratkaisu nimenomaan androidin kaltaisille laitteille.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

4

2@
>Mihin puhelimessa tarvitsee 4-ytimistä 2,5GHz prosessoria?

Puhelimissa haetaan varmaan optimia ja noiden tehoikkaimpien moniytimisten kohde voi olla vähän toisentyyppisissä laitteissa... :-)

Vastaa
Thor1993
Thor1993

6

@5, päivityksiähän ei tietenkään tule. Eikös se 3.0 tue jo 2 ydintä vai muistanko ihan väärin.. joka tapauksessa kunnon tuki 2 ytimelle on tulossa pian jos ei jo ole.

Vastaa
OILgame
OILgame

7

2@
Olis se ihan kiva kääntää ohjelmat luurissa, mutta muuten kyllä aika turha puhelimeen pistettäessä :D

Vastaa
Ilborg
Ilborg

8

Sitä paitsi, ainahan kun on tullut tehokkaampaa rautaa, niin on se onnistuttu kyllä käyttämään. Eiköhän nämä ole ihan normaalia mainos-matskua, eli todellisuudessa luvut on optimistisia, mutta jollakin kombinaatiolla lienee mahdollisia.

Suosio tuskin on muusta kiinni kuin että mitä prossu tulee maksamaan. Ihan varmasti puhelimeen tulee tuollaisia mikäli hinta on maltillinen.

@2
Intelin prossut käsittääkseni on tehokkaampia per megahertsi, mutta taas jos aletaan laskemaan tehonkulutusta per laskutoimitus, niin ARM kyllä on parempi. RISC-prosessori nimittäin jo itsessään on vähemmän tehoa kuluttava kuin CISC, sekä tämän lisäksi ARMilla on virransäästöön liittyviä ratkaisuja. X86 arkkitehtuurissa taas yritetään saada koko ydin mahdollisimman tehokkaaksi per kello, mutta ongelmaksi ja pullonkaulaksi on tullut se, että lämmön pois saaminen ytimestä alkaa maksamaan. Eli ei hätää, sinun core i7 on edelleen nopeampi.

Vastaa
ep_
ep_

9

@2
Mahtaapi tulla nuo prossut tehokkaampiin tabletteihin. Jos tabletteissa olisi tollaset prosessorit ja ne olis sellasia hybridejä jonka sais kiinni näppäimistöön (Jollon se ois kuin läppäri) niin varmaan söisivät melko nopeasti tavallisten läppäreiden markkinat.

Mistä muuten tuo 75% oikein tulee? Muilla sivustoilla puhuttiin vain 47% pienemmästä kulutuksesta verrattuna Cortex A-15:aan joka on kellotettu vastaavaksi. Eikös tuon alla olevan oikenpuoleisen kuvan oikean kaavion alla lue "47% lower power at same performance"? Onko jutussa joku virhe vain oonko ite ihan pihalla?

Kuulostaa hurjalle...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

12

11@
>Vaikka prosu veisi 75% vähemmän virtaa, niin edelleen se todellinen
>virtasyöppö on näyttö, WLAN ja 3G:n käyttö.

Prosessori on yksi suurimpia huippu tehonkuluttajia laitteissa, toki jotkin laitteet osaavat olla hyvinkin virtapihejä pienissä hommissa.
mutta esim. pelkästään raskaassa surffailussa prosessorit voivat olla se yksitäinen suurin tehonkuluttaja. siis puhelimen lisäksi monessa muussakin.

Jos otat esim. läppärin, sammutat näytön, ja modeemit niin aika iso akku pitää olla että kestää kymmenentuntia, vie siinä muistit ja muutkin virtaa, mutta kuitenkin. pelkkä 3G tai Wifi modeemi kestäisi tuollaisella enrgiavarastolla aktiivikäytössä moninkertaisen ajan.

Iso näyttö tietekin vie virtaa, ei se valotyhjästä tule, mutta monessa sovelluskohteessa näytön tarvitsee olla paljon vähemmän kokoalueelta päällä ja kirkkaudessa voidaan tinkiä.

Vastaa
squi
squi

13

@9, vasemman puoleisessa diassa verrataan näitä tulevia malleja nykyisiin malleihin. siellä mainitaan 5x enemmän suorituskykyä ja 75% vähemmän tehonkulutusta.

Tietysti tuo kilpailijoihin vertaminen ja 47% olisi hyvä mainita. Editoin.

Vastaa
roponen
roponen

14

Sitä tehoa tarvitaan puhelimessa siinä vaiheessa kun tullaan kotiin, pistetään telkku päälle, istahdetaan sohvalle ja pistetään Grand Theft Auto 5 pyörimään.. puhelimesta.

Mobiililaitteet kirivät koko ajan tavallista tietokonelaitteistoa kiinni tehoissa ja siinä mihin ne pystyvät. Pian ei ole enää niin epätavallista mennä töihin toimistolle, kaivaa keskusyksikkö taskusta ja ruveta hommiin.

Vastaa
yksyks2
yksyks2

15

Täyttä paskaa koko juttu.
Miten mobiiliprossuista voisi tulla yhtään mitään, kun läppäreihinkään ei ole saatu mitään mullistavia innovaatioita vuosiin.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

16

Hahahhah! Siinä sitten ostelevat kaikki markkinoinnista sokaistuneet lampaat noita tsiljoonaytimisiä puhelimia, kun ei niistä oo mitään hyötyä jos ei ohjelmat tue. Sen vaan sanon, että mikään Android Marketissa oleva sovellus ei tue edes 2 ydintä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

17

16@
>Sen vaan sanon, että mikään Android Marketissa oleva sovellus ei
>tue edes 2 ydintä.

Kuka Androidista on puhunut ja mitä väliä sillä tukeeko joku yksittäinen softa kuinka hyvin useaa ydintä, niille riittää softille yhdessäkin ytimessä riittävästi potkua.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

18

@17.

Lähinnä Android laitteet nyt viimeaikoina on näitä tälläsiä hipsteriprossuja sisuksiinsa saanu. Eihän sillä toki mitään väliä olekaan, vaan hinta on mitä mahtavin, eikä todellisuudessa ole mitään käytännön hyötyä neljästä ytimestä. Ainakaan vielä muutamaan vuoteen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

19

18@
>Lähinnä Android laitteet ...

Mailmassa on muutakin.

>eikä todellisuudessa ole mitään käytännön hyötyä neljästä
>ytimestä. Ainakaan vielä muutamaan vuoteen.

Jutun neliytimiset eivät olleet vielä tämänvuoden joulu mallistoon tulossa, mutta kun noiden aika on niin ihan tarpeeseen tulevat.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

21

@20

Onko heittää nimiä ohjelmista jotka näin tekevät? Tietenkin about kaikki hyvin tehdyt iOS ohjelmat käyttävät useampaa threadia, jolloin 2 ytimisestä prosessorista on automaattisesti hyötyä, mutta että ero olisi "melkoinen", kuulostaa joltain vähän erityisemmältä.

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

22

Applikaation nimi on Djay josta tuli päivitys jossa kerrottiin moniytimien tuesta ja heti päivityksen jälkeen esim bmp:t ja waweformit ohjelma laskee ja analysoi silmin nähden kaksi kertaa nopeammin

Vastaa
Jonahan
Jonahan

23

Jeps, audio (ja grafiikkakin) on hyvä esimerkki, se rinnakkaistuu erityisen helposti (etenkin jos on useampia audiopätkiä joita analysoida). Lisäksi A5 on osassa FPU-operaatioita yhdelläkin corella huomattavasti nopeampi kuin A4.

Biisien analyysit vaan operaatio-jonoon ja käyttis hoitaa niiden ajon mahdollisimman tehokkaasti ottaen huomioon raudan ja kuorman.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja